r
Nosalty Logó

Zöldborsó pesztós linguine

kicsivik
Zöldborsó pesztós linguine
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

568
Kalória
24.1g
Fehérje
90.7g
Szénhidrát
12.2g
Zsír
130.5g
Víz
5.1g
Koleszterin
11.7g
Élelmi rost
11.5g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 568 kcal
  • 9% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 2273 kcal
  • 9% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 219 kcal
  • 9% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    24.1 g

Zsír

  • Összesen
    12.2 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    5 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    896.7 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    62 mg
  • Kálcium
    151 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    129 mg
  • Foszfor
    441 mg
  • Nátrium
    102 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    90.7 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

Víz

  • Összesen
    130.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    73 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    60 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    43 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    308 micro
  • Kolin:
    57 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    32 micro
  • β-karotin
    679 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3734 micro
Összesen 568 kcal
  • 9% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    96.5 g

Zsír

  • Összesen
    48.8 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    20 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3586.9 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    247 mg
  • Kálcium
    603 mg
  • Vas
    23 mg
  • Magnézium
    515 mg
  • Foszfor
    1763 mg
  • Nátrium
    410 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    362.9 g
  • Cukor
    46 mg
  • Élelmi rost
    47 mg

Víz

  • Összesen
    522.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    290 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    242 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    173 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    38 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1232 micro
  • Kolin:
    229 mg
  • Retinol - A vitamin:
    60 micro
  • α-karotin
    126 micro
  • β-karotin
    2714 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    14935 micro
Összesen 2273 kcal
  • 9% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.3 g

Zsír

  • Összesen
    4.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    2 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    344.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    24 mg
  • Kálcium
    58 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    49 mg
  • Foszfor
    169 mg
  • Nátrium
    39 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    34.8 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    50.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    28 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    23 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    118 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6 micro
  • α-karotin
    12 micro
  • β-karotin
    260 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1433 micro
Összesen 219 kcal

Elkészítés

  1. Forrásban lévő, sós vízben al dentére kifőzzük a tésztát, követve a csomagoláson feltüntetett előírást. Leszűrjük, a főzővízből félreteszünk 1 bögrényit.
  2. Enyhén sós vízben puhára pároljuk a zöldborsót, kb. 5 perc kell neki, leszűrjük, hűlni hagyjuk.
  3. Teflonserpenyőben kis lángon aranybarnára pirítjuk a fenyőmagot vagy a felaprított kesudiót, tökmagot.
  4. A borsóból, a magokból és a reszelt sajtból is félreteszünk 1/5-öd résznyit a díszítéshez.
  5. A maradék langyosra hűlt borsót, pirított magot, sajtot és fokhagymát akár turmixgépben, akár kézimixerrel pépesítjük. Ha még krémesebb állagra vágyunk, csurgathatunk hozzá 2-3 evőkanál olívaolajat.
  6. A tésztát a sűrű szószhoz keverjük, hozzáadjuk a félretett egész borsószemeket, a főzővízből annyit, hogy lágy, krémes mártást kapjunk, és mérsékelt tűzön összerottyantjuk, hogy a tészta kicsit magába tudja szívni.
  7. Sózzuk, borsozzuk, forrón tálaljuk. A tányéron megperdítjük a maradék sajttal, ízlés szerint mentával, bazsalikommal, petrezselyemmel.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 20 p

Az eredeti leírást itt találtam. El is mentettem rögtön húsmentes napokra, és mivel szeretem, ha a tészta jó bőven nyakon van öntve szósszal, kicsit kevesebb tésztát főztem ki az adott mennyiségű pesztóhoz. Ezért zöldellik olyan nagyon szépen a fotón. A kesudió remekül helyettesíti mindenféle mártásban a fenyőmagot, én is azt használtam. Alig győztem parancsolni magamnak, hogy ne egyem meg magában az összeset, olyannyira zamatos megpirítva. Habár a parmezán karakteresebb, anyagi megfontolásból maradtam a pannóniánál - nem rontotta el. Apróra vágott mentával bolondítottam meg a végén, szerintem jól harmonizál a zöld színű zöldségekkel: uborkával, cukkinivel, borsóval.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek