Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zöldbabfőzelék 6. - a legegyszerűbben

Zöldbabfőzelék 6. - a legegyszerűbben
Zöldbabfőzelék 6. - a legegyszerűbben
30 perc / előkészület: 15 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Közel 10 éve csinálom picire vágott krumplival, mert keresztapámtól így tanultam. Náluk a Felvidéken így készítik, és bizony nem rontja el, hanem tartalmasabbá teszi.
Hidegen, melegen egyaránt nagyon finom, és nagyon pénztárca kímélő, egyszerű és nagyszerű étel.

hozzávalók / 4 adag

A főzelékhez

A habaráshoz

ajánlat

Tálalhatjuk bármilyen húsétellel, én most töltött hasaalját csináltam, tehát ezt adtam mellé.
Finom tükörtojással, de még bundás kenyérrel is, a fasírtról ne is beszéljek.
Minél több cukrot és ecetet teszünk bele, annál töményebb lesz az íze. Kóstolgatni kell ízesítésnél.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A babot megpucoljuk, darabokra vágjuk, a krumplit meghámozzuk, egészen kicsi kockákra vágjuk.
  2. A zöldlevelet összekötjük, a hagymát lehéjazzuk, egészben hagyjuk, és a szára felől 4 felé bevágjuk.
  3. 1 ek cukorral, az ízesítőkkel annyi vízben feltesszük főzni, amennyi ellepi /ha elfőtte, csak ennyire pótolom/.
  4. A habaráshoz a liszthez adjuk a tejfölt, és egy kicsi vízzel simára keverjük /egy kevés olajat is adhatok hozzá, hogy ne bőrösödjön majd  a teteje/.
  5. Ha megfőtt a bab, a habarásba adunk a levéből, és ezzel behabarjuk, ha kell szűrőt is használhatunk.
  6. A hagymát és a zöldet eltávolítjuk.
  7. A habarással felfőzzük, mindenki saját ízlése szerint tehet bele még cukrot, ha a tejföl nem eléggé savanyította meg a levest, akkor tehetünk még bele ecetet vagy citromlevet.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 42 458
elküldve: 1
receptkönyvben: 163
elkészítve: 5/14
Facebookon megjelent: -

szakács

simonani

Mióta szakács: 2010.07.14.
26 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
kalória: alacsony
kategória: főzelékek
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
diéta: tojásmentes
fogás: főétel

egyéb elnevezések

ecettel és cukorral ízesített zöldbabfőzelék

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2011-03-08 09:16

Sziasztok! Én fojhagymásan főzöm eképpen: a darabolt zöldbabot sós vízben felteszem főni, és belenyomok vagy reszelet 3-4 derezd fokhagymát. Mikor megfőtt behabarom (lehet tejszínnel is pl. cukorbetegeknek, mert a tejszín lassítja a szénhidrátok gyors felszívódását, jo a glikémiás indexe) fasírozottal tálalom, ha van, friss kenyeret is csipegetek hozzá. Jó étvágyat, pusssz Nektek, Tibor.

simonani
simonani / simonani Tue, 2011-03-08 10:31

Nyaminyaminyami!
Ezt is nagyon finom lehet! Ha zöldbab van benne, bármilyen ízesítéssel CSAK finom lehet!
Köszi az ötletet!
Ani.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2011-02-19 18:13

És miután megpucoljuk a krumplit és apró kockákra vágjuk, otthagyjuk és nézzük ahogy barnul? Hülyegyerek.

simonani
simonani / simonani Sat, 2011-02-19 21:00

Gondolom, a konyhában nem igen vagy járatos, mivel a felsoroltakat, oda tesszük főzni.-Zsenike!
Tovább kellene olvasni!
Nálatok ez a szokás, ahogy leírtad?

simonani
simonani / simonani Mon, 2010-10-18 12:44

Editke!
Nem hiszed el, van amikor én is Így csinálom!
Tudod, azóta tértem rá az egész hagymára, amikor láttam, hogy a gyerekeim el kezdik kipiszkálni a hagyma darabokat!
Na jó, akkor még nagyon kicsik voltak!
A bab és a fokhagyma nem idegenek egymástól, az ízük nagyon tud harmonizálni.
Néha még - ha töményebb ízt akarok elérni- akkor még egy kis ecet is szoktam beletenni.
Úgy látszik egyező az ízlésünk!
További szép napot!
Ani

Bató Edit
Bató Edit Mon, 2010-10-18 12:38

Ja és van, hogy egy gerezd fokhagymával is bolondítom... Na most már befejezem...

Bató Edit
Bató Edit Mon, 2010-10-18 12:36

Még annyit, hogy én néha úgy készítem, hogy a hagymát apróra vágom, átfuttatom, egy leheletnyi pirospaprikát szórok rá és erre kerülnek a "többiek". Próbáljátok ki, szerintem nem rossz.

Bató Edit
Bató Edit Mon, 2010-10-18 12:34

Egyetértek veled Anika, én Anyukámtól tanultam a krumplis megoldást, dúsítja a főzeléket és finomabbá is teszi. Igaz a mi családunk nagyon "krumplis", nálunk bejön. Érdemes kipróbálni. Üdv.Edit.

simonani
simonani / simonani Fri, 2010-09-24 09:59

Hidd el, valóban kiadósabb, és nem veszi el az ízét!
Én egészen kicsikre kockázom, szinte észre sem lehet venni, ha nem tudod, hogy van benne.
Köszönöm az észrevételed!
Ani.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2010-09-24 08:56

A krumplival, tutira igazad lehet, rontani nem ront, sőt, laktatóbbá,finomabbá teszi.Köszi:Éva-Anyóca
kipróbálom majd így is.

173
zöldbab 1 kg
burgonya 2 közepes db
petrezselyem 0.5 csokor
vöröshagyma 1 db
cukor 1 ek
ételízesítő 0 ízlés szerint
1 csipet
citromlé 1 kk
finomliszt 2 evőkanál
tejföl 3 ek
víz 0.5 dl