r
Nosalty Logó

Zöld Tündér muffin

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
automatonaliza
Zöld Tündér muffin
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 22% Zsír
Összesen 790 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 22% Zsír
Összesen 3151 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 22% Zsír
Összesen 384 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.8 g

Zsír

  • Összesen
    39.8 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    730.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    163 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    51 mg
  • Foszfor
    314 mg
  • Nátrium
    179 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    93 g
  • Cukor
    70 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    35 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    39 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    84 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    131 micro
Összesen 790 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    47.1 g

Zsír

  • Összesen
    159 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    28 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    61 g
  • Koleszterin
    360 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2922.7 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    70 mg
  • Kálcium
    653 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    206 mg
  • Foszfor
    1258 mg
  • Nátrium
    717 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    371.9 g
  • Cukor
    280 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    140.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    157 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    169 micro
  • Kolin:
    336 mg
  • Retinol - A vitamin:
    155 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    21 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    525 micro
Összesen 3151 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.7 g

Zsír

  • Összesen
    19.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    44 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    356 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    80 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    153 mg
  • Nátrium
    87 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.3 g
  • Cukor
    34 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    17.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    19 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    64 micro
Összesen 384 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy nagyobb keverőtálban összekeverjük a "száraz hozzávalókat", a lisztet, a sütőport, a cukrot, a vaníliás cukrot,a diót, a sót.
  2. Ezután előkészítjük az "abszint ízt" adó két jellegzetes fűszert, a csillagánizst és az édeskömény magokat. Ha nem tudjuk őket beszerezni őrölve, darálóban vagy mozsárban apró darabokra daráljuk, porrá törjük. Ha a csillagánizzsal nem sikerül a művelet, és maradnak kemény és fél milliméternél nagyobbrészek, fél deci vízben három percig főzzük egy kis edénybena három szem ánizst lassú tűzön fedő alatt, majd állni hagyjuk tíz-tizenötpercre.
  3. Egy másik tálban összekeverjük a "nedves hozzávalókat", a mascarponét - azért használom, mert nem annyira zsíros, mint a margarin, és puhábbá teszi a muffint -, beleütjük a tojásokat, az olajat.
  4. A "nedves hozzávalókat" kanalanként adagolva elkeverjük a nagyobb tálban lévő "száraz hozzávalókkal".
  5. Ha ezzel megvagyunk, és a massza sima csomómentes, beleöntjük a vodkát, hozzáadjuk a citromhéjakat, az édesköményés a csillagánizst (vagy a csillagánizs főzetet) és az ételfestéket. Ha még túl száraznak találjuk, tehetünk hozzá olajat. Vagy ha túl nedvesnek, liszttel tehetjük keményebbé. (Túl nedves akkor lehet, ha a csillagánizst főzetként készítjük.)
  6. A muffinsütőbe muffinpapírokat helyezünk. Ezeketnagyjából csak kétharmadrészt töltjük meg a masszával.
  7. Tetszés szerint cukorkákkal vagy kockacukorral díszíthetjük. (A kockacukor az abszint fogyasztására utal.)
  8. Körülbelül 15-20 percre a sütőbe tesszük 180 fokon. Nekünk ez a sütőnkön a hatos fokozatnak felel meg, de sütés ideje a gáz minőségétőlés a sütő fajtájátóleltérhet.
  9. Tűpróbával ellenőrizzük, mennyire sült meg. Ha így mindent rendben találunk, vegyük ki a sütőből, ha kihűl, a sütőformából kiszedegetve a papíros muffinokatmáris tálalhatjuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 2136
  • Feltöltés dátuma: 2012. június 10.

Ajánló

  Főleg bulikra ajánlom és nem gyerekeknek alkoholtartalma miatt! A muffin alkoholmentes változata is furcsa ízű lehet azok számára, akik nem szoktak hozzá az ánizs és az édeskömény aromájához. A csillagánizsnak és az édesköménynek semmilyen káros hatása nincs a szervezetre! Sőt jótékonyan az emésztés számára.   Csillagánizs: "szélhajtó, ízjavító hatása miatt gyomorerősítő, étvágyjavító teakeverékek, fogkrémek és szájvizek alkotórésze. A tamiflu nevű influenza elleni antivirális gyógyszer hatóanyaga a növényből is előállítható sikimisav. Influenzajárványok és pánik esetén többszörösére emelkedik a tamiflu értékesítése. Érdekesség, hogy 2005-ben időszakos hiány mutatkozott a csillagánizsból, mert belőle állították elő az akkor kitört influenzajárvány elleni gyógyszert." /Wikipedia/   Édeskömény: "étvágyjavító, szélhajtó, görcsoldó, tejszaporító hatású. Egyik legjobb erjedés- és puffadásgátló gyógynövényünk. Gyakran adják együtt hashajtó drogokkal, hogy kivédje vagy enyhítse a hashajtó által okozott görcsöket." /Wikipedia/   A recept fűszerezésésből kihagytam a fehér ürmöt, és nem is ajánlom a beletételét, az abszint esetében ennek a növénynek tulajdonították a kábítószerjellegű hatást.   Fehér üröm: "Az ánizs és az édeskömény mellett ez a növény az egyik fő összetevője az abszintnak, ami a 19.-20. század fordulóján hatalmas divatnak örvedett, míg sok országban átlagosan 90 évre be nem tiltották epilepsziát, elmebajt és egyéb betegségeket okozó hatására hivatkozva, ám a modern tudomány ezen vádakat megalapozatlannak találta, és az Európai Unióban történt, 1988-as rehabilitációja utáni hamisítványok közt mára ismét megjelent eredeti formájában is... Fokozott fogyasztása a központi idegrendszer leépüléséhez vezethet. Kis mennyiségben (amennyit pl. az abszint is tartalmaz) nincs számottevő mérgező hatása. A tujont az abszintizmus félreértelmezése nyomán sokan hallucinogénnek tartják, de ennek tudományos alapja nincs... A fehér ürmöt, mint a világ állítólag legkeserűbb növényét már az egyiptomiak és a görögök ismerték és gyógyításra használták. Hazánkban a középkori kolostorkertekben megtalálható volt, a szerzetesek különböző elixírek készítésére használták. Étvágygerjesztő hatása miatt gyógyteák alkotórészeként is használatos. A belőle nyert illóolaj görcsoldó, bélféregűző gyógyszerek egyik alapanyaga. Izgató szerként is használják és a váltóláz gyógyítására is alkalmazható. Külsőleg reuma elleni készítményekben használják. Gyomor- és bélfekélyben szenvedő betegeknél káros hatású. Nagyobb adagban mérgezés léphet fel, melynek tünetei: hányás, erős hasmenés, vizelet-visszatartás, eszméletvesztés, görcsök." /Wikipedia/

Receptkategóriák

Zöld Tündér muffin
automatonaliza 2 recept

A barátaim bulit szerveztek, és egy bulis sütivel akartam őket meglepni. Mivel rajonganak a XIX. század végéért, így eszembe jutott, milyen lenne abszint ízű muffint csinálni. Egy muffinalapreceptet turbóztam fel abszintosra. Természetesen szilikon sütőformával is elkészíthető. A képen látható süteményt arany ételfestékkel fújtam le, ez nem kötelező, csak patinás színt kölcsönzött az így is különleges süteménynek.

Hozzászólások

kisQkta

de jópofa :D

automatonaliza

Köszi .)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Egy meglepő eszköz kell az igazán omlós linzerhez

Biztos sokan ismerjük azt a klasszikus túrós-kakaós linzert, aminek különlegessége a tészta reszelésében rejlik. Ez a fantasztikus technika adja a sütemény utánozhatatlan állagát, amit kóstolva felmerülhet bennünk a kérdés: miért nem használjuk ezt többször?