Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zalai kakaós kalács

Zalai kakaós kalács
Zalai kakaós kalács
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a kalács ismét a "Vasi, zalai parasztételek" című remek szakácskönyvből való. Ott 1 kg liszthez mérik az adagokat, de szerintem egy családnak bőven elég fél kg lisztből is. Sajnos csak egy képet lehet feltölteni, ezért a belsejét nem tettem fel, mert a külseje magáért beszél. Belülről a kakaós tészta csigavonalat képez.

Mindenkinek ajánlom, aki a kalácssütés élményére vágyik, mert a tészta gyönyörűen megdagad. Nézni is öröm a végeredményt.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt pici langyos, cukros tejben 10 perc alatt felfuttatjuk.
  2. A lisztet mély tálba öntjük, közepébe mélyedést csinálunk.
  3. A tojást, a langyos tejet és a cukrot alaposan összekeverjük.
  4. A liszt közepébe tesszük az élesztős tejet, a tojásos keveréket, és közepesen lágy tésztát dagasztunk.
  5. Mikor már szép sima a tészta, a tészta szélére öntve, lassan hozzáadagoljuk az olvasztott vajat, és azt is bedagasztjuk.
  6. Ha kész a tészta, akkor kiveszünk belőle egy jó erős marékkal. Ebbe a kis tésztába beledagasztjuk az -előzőleg 1 ek forró tejben elkevert- kakaót és fahéjat. A két tésztát külön tálban legalább egy órát kelesztjük.
  7. Ha megkelt a tészta, akkor a fehér tésztát kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk, és ennek a méretnek megfelelően kinyújtjuk a barna tésztát is.
  8. A fehér tésztára ráfektetjük a barna tésztát, egyszer átmegyünk rajta a sodrófával, és végül felcsavarjuk a tésztát.
  9. Zsírozott tepsiben kb 1 órát pihentetjük a tésztát, ami után tojással óvatosan megkenjük.
  10. 180 fokra előmelegített sütőben kb 40 percet kell sütni. Addig süssük, amíg a teteje egészen sötétbarna nem lesz, mivel ez egy elég vastag tészta.
  • sütési hőfok: 180°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 11 023
elküldve: 4
receptkönyvben: 128
elkészítve: 8/15
Facebookon megjelent: -

szakács

Évikonyhája

Mióta szakács: 2012.12.28.
42 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
alkalom: húsvét, Anyák napja, újév
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

csigavonalas kalács, fahéjas-kakaós kalács, kelt kakaós kalács

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

witch
witch / witch Sun, 2013-04-07 21:34

Hat ez, ez gyonyoruuuuuu!!! Szerintem a "kiskaracsony, nagykaracsony kisult-e mar a kalacsom" dal errol enekel. :))

539
finomliszt 50 dkg
tojás 1 db
tej 3 dl
élesztő 2.5 dkg
vaj 7 dkg
cukor 10 ek
cukrozatlan kakaópor 1.5 dkg
fahéj 1 késhegynyi
mazsola 5 dkg
tojás 1 db