Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Jeruzsálemi kalács

Jeruzsálemi kalács
Jeruzsálemi kalács
90 perc / előkészület: 60 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Havas Dóra (Lila Füge) receptje

Próbasütés karácsonyra!

Jelesre vizsgázott! :D

hozzávalók / 8 adag

Kalácstészta

Csokis töltelék

Baracklekváros-diós töltelék

Cukorszirup

Szólj hozzá!

elkészítés

Kalácstészta

  1. A lisztbe beleszórjuk a porcukrot, a szárított élesztőt, a csipet sót, majd robotgéppel összekeverjük. A tojásokat egyenként beleütjük, és dagasztjuk, hozzáöntjük fokozatosan a vizet, majd legvégül a puhára olvadt vajat. Fényes, ruganyos tésztát kell kapnunk, amit fóliával letakarva 1 éjszakán át a hűtőszekrényben hidegen kelesztünk.
  2. Másnap elővesszük, és elfelezzük, ebből a mennyiségből 2 kalács (vagy koszorú) készül.
  3. Az egyik cipót lisztezett gyúródeszkán kb. 30x40 cm-es téglalappá nyújtjuk. Belekenjük a csokis tölteléket, a szélén körben kb. 3 cm-es peremet üresen hagyva. A csokis töltelékre rászórjuk az apróra vágott csokoládéforgácsokat, majd a feldarabolt diót, és ráhintjük az evőkanálnyi fahéjat és barna cukrot.
  4. A szabadon hagyott peremet vizes ecsettel megkenjük, hogy jobban összeragadjon, és a rövidebb végénél kezdve feltekerjük. Merész mozdulattal hosszában teljesen kettévágjuk, és úgy fonjuk össze, hogy a töltelékes rész a kalács tetejére essen.
  5. A másik cipót hasonlóan kinyújtjuk, megkenjük baracklekvárral, rászórjuk a felkockázott aszalt sárgabarackot, a felaprított diót, fahéjat, barna cukrot, és ugyanígy kettévágjuk, és töltelékkel felfelé összefonjuk.
  6. Kiolajozott sütőformába fektetjük a töltött-fonott kalácsokat, és letakarva még egy órán át kelesztjük.
  7. 190 fokos sütőben fél óra alatt készre sütjük. Tűpróba után, ha késznek bizonyul, az elkészített cukorsziruppal megkenjük a két kalácsot, és még 5 percre visszatoljuk a sütőbe.

Csokis töltelék

  1. 7 dkg csokit és 8 dkg vajat gőz fölött felolvasztunk, majd hozzáadunk 1 evőkanál porcukrot és 1 evőkanál kakaót.
  2. A maradék 3 dkg csokit és a diót felaprítjuk.

Cukorszirup

  1. 1,5 dl vizet 4-5 evőkanál cukorral felforralunk.
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 13 671
elküldve: 6
receptkönyvben: 186
elkészítve: 6/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Tomatotree

Mióta szakács: 2011.10.09.
255 recept

receptjellemzők

mikor: mindig, reggeli, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyha: zsidó
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

csokis-diós kalács, barackos-dós koszorú

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

790
finomliszt 50 dkg
porcukor 9 dkg
instant élesztő 1 tasak
tojás 3 db
1 csipet
vaj 12.5 dkg
víz 1 dl
étcsokoládé 10 dkg
vaj 8 dkg
cukrozatlan kakaópor 1 ek
porcukor 1 ek
dió 5 dkg
fahéj 1 ek
barna cukor 1 ek
sárgabaracklekvár 30 dkg
dió 5 dkg
fahéj 1 ek
barna cukor 1 dkg
aszalt sárgabarack 5 dkg
víz 1.5 dl
cukor 4 ek