r
Nosalty Logó

Jeruzsálemi kalács

Tomatotree
Jeruzsálemi kalács
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Kalácstészta

Csokis töltelék

Baracklekváros-diós töltelék

Cukorszirup

792
Kalória
12.6g
Fehérje
108.3g
Szénhidrát
35.5g
Zsír
70.8g
Víz
123.6g
Koleszterin
5.4g
Élelmi rost
47.6g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 16% Zsír

Kalácstészta

Csokis töltelék

Baracklekváros-diós töltelék

Cukorszirup

Összesen 792 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 16% Zsír

Kalácstészta

Csokis töltelék

Baracklekváros-diós töltelék

Cukorszirup

Összesen 6325 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 16% Zsír

Kalácstészta

Csokis töltelék

Baracklekváros-diós töltelék

Cukorszirup

Összesen 340 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.6 g

Zsír

  • Összesen
    35.5 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    124 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    425.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    69 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    66 mg
  • Foszfor
    207 mg
  • Nátrium
    49 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    108.3 g
  • Cukor
    48 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    70.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    216 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    69 micro
  • Kolin:
    75 mg
  • Retinol - A vitamin:
    201 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    181 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    110 micro
Összesen 792 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    100.4 g

Zsír

  • Összesen
    284.1 g
  • Telített zsírsav
    134 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    73 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    59 g
  • Koleszterin
    989 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3406.8 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    235 mg
  • Kálcium
    548 mg
  • Vas
    24 mg
  • Magnézium
    526 mg
  • Foszfor
    1657 mg
  • Nátrium
    390 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    866.4 g
  • Cukor
    381 mg
  • Élelmi rost
    43 mg

Víz

  • Összesen
    566.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1728 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    28 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    31 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    555 micro
  • Kolin:
    599 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1608 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    1450 micro
  • β-crypt
    22 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    877 micro
Összesen 6325 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.4 g

Zsír

  • Összesen
    15.3 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    53 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    184 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    89 mg
  • Nátrium
    21 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    46.8 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    30.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    93 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    87 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    78 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    47 micro
Összesen 340 kcal

Elkészítés

Kalácstészta

  1. A lisztbe beleszórjuk a porcukrot, a szárított élesztőt, a csipet sót, majd robotgéppel összekeverjük. A tojásokat egyenként beleütjük, és dagasztjuk, hozzáöntjük fokozatosan a vizet, majd legvégül a puhára olvadt vajat. Fényes, ruganyos tésztát kell kapnunk, amit fóliával letakarva 1 éjszakán át a hűtőszekrényben hidegen kelesztünk.
  2. Másnap elővesszük, és elfelezzük, ebből a mennyiségből 2 kalács (vagy koszorú) készül.
  3. Az egyik cipót lisztezett gyúródeszkán kb. 30x40 cm-es téglalappá nyújtjuk. Belekenjük a csokis tölteléket, a szélén körben kb. 3 cm-es peremet üresen hagyva. A csokis töltelékre rászórjuk az apróra vágott csokoládéforgácsokat, majd a feldarabolt diót, és ráhintjük az evőkanálnyi fahéjat és barna cukrot.
  4. A szabadon hagyott peremet vizes ecsettel megkenjük, hogy jobban összeragadjon, és a rövidebb végénél kezdve feltekerjük. Merész mozdulattal hosszában teljesen kettévágjuk, és úgy fonjuk össze, hogy a töltelékes rész a kalács tetejére essen.
  5. A másik cipót hasonlóan kinyújtjuk, megkenjük baracklekvárral, rászórjuk a felkockázott aszalt sárgabarackot, a felaprított diót, fahéjat, barna cukrot, és ugyanígy kettévágjuk, és töltelékkel felfelé összefonjuk.
  6. Kiolajozott sütőformába fektetjük a töltött-fonott kalácsokat, és letakarva még egy órán át kelesztjük.
  7. 190 fokos sütőben fél óra alatt készre sütjük. Tűpróba után, ha késznek bizonyul, az elkészített cukorsziruppal megkenjük a két kalácsot, és még 5 percre visszatoljuk a sütőbe.

Csokis töltelék

  1. 7 dkg csokit és 8 dkg vajat gőz fölött felolvasztunk, majd hozzáadunk 1 evőkanál porcukrot és 1 evőkanál kakaót.
  2. A maradék 3 dkg csokit és a diót felaprítjuk.

Baracklekváros-diós töltelék

  1. 1,5 dl vizet 4-5 evőkanál cukorral felforralunk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Havas Dóra (Lila Füge) receptje Próbasütés karácsonyra! Jelesre vizsgázott! :D

További receptek

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Dubai csokis babka

A dubai csoki egy különleges, ínycsiklandó édesség, amely gazdag ízű, hagyományos arab hozzávalók kombinációjával készül, gyakran aranyporral díszítik, és különféle ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Ezek az otthoni praktikák segítenek napégés ellen

Hiába a naptej és az óvatosság, a nyári napsugarak időnként túljárhatnak az eszünkön – a napégés pedig nemcsak kellemetlen, de fájdalmas is lehet. Szerencsére van néhány egyszerű, otthon is bevethető trükk, amivel gyorsan enyhítheted a tüneteket – ráadásul nem is kerülnek sokba.

Top Receptek

Lila hagymás uborkasaláta télire

Ez édeskésebb ízű, nagyon finom. Nálunk minden évben készül, én olyan vagyok mint a hangya, szorgoskodom, télen pedig elfogyasztjuk....férjecském is hangyának nevez mindig :-))))

Hagyományos töltött paprika

Turós Emil konyhai alapmű szakácskönyvéből származik a recept. Aki kedveli a hagyományos ízeket, ezzel a recepttel biztosan nem lő mellé.  Az elkészítését annyival egészíteném ki, ...