Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zabpelyhes extra-mézes krémes vegán

Zabpelyhes extra-mézes krémes vegán
Zabpelyhes extra-mézes krémes vegán
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagy kedvenc nálunk a mézes krémes, ünnepekre és szülinapokra is gyakran készül. Eddig mindig bolti étcsokival és tejbegrízes töltelékkel készítettem, de ebben az évben már untam volna újra ugyanazt elkészíteni...
Az egyik nagy ötlet a zabpehely volt, ami úgy érzem, egy igen szerencsés választás lett a mézeshez. De régebben már sokszor gondolkoztam azon is, hogy ha már mézes, akkor miért csak pár evőkanál méz van benne, így most nem csak a tésztájába, de a krémbe is tettem egy keveset belőle, viszont a csokimáz mézzel elkészítve - mmm... - na szerintem az egy új löketet ad a "mézes krémes világ"-nak, az tuti : )

hozzávalók / 12 adag

Tésztalapok

Töltelék

Csokitető

ajánlat

Vegán mézes!?
Igaz, nincsen benne tejtermék, de a mézes mégsem lehet teljesen vegán, hiszen a méz is állati eredetű. Ha igazán totál vegán szeretnéd elkészíteni, akkor a receptben megadott mézet minden esetben cseréld valamilyen növényi szirupra (pl. agávé-, juhar-, rizsszirup, stb)!

Valódi csoki tető, mmm...!!
Olyan csokit sajnos nem valószínű, h bárhol kaptok, amely cukor helyett mézzel vagy növényi szirupokkal készül. Ez egy omlós, lágyabb, és nem egy törhető, kemény csoki lesz, de ezt előnyként említem, mert mézzel a csoki állaga óriási élményt nyújt, mikor beleharapunk...
Ha pedig valóban csokit akarunk a sütinkre és nem csak kakaós krémet, akkor muszáj kakaóvajat használnunk. A kakaóvaj drágább, de a mennyiség mondjuk felét helyettesíthetjük kókuszvajjal. Kakaóvaj híján használjunk a teljes mennyiség helyett kókuszvajat. Az állati eredetű vajból egyszerűen az alkotóelemei miatt nem igazán lehet még csak jó kakaókrémet sem készíteni...
A receptben megadott mennyiségből egy kb. 60%-os kakaótartalmú csoki lesz!

Szólj hozzá!

elkészítés

Tésztalapok

  1. A lisztet, szódabikarbónát, cukrot alaposan elkeverjük, és a közepébe egy kis üreget alakítunk ki, ahová a folyékony hozzávalókat fogjuk adagolni.
  2. Először hozzáadjuk az előzőleg gőz felett felolvasztott vajat és a mézet (a kettőt nyugodtan olvasszuk fel együtt), majd a tejet.
  3. Végül a tésztát végig kézzel vagy dagasztófejes kézi mixerrel egyneműsítve, és utána kézzel alaposan összegyúrjuk. Liszttől függően szükség lehet a receptben megadott mennyiségnél még több tejet hozzáadni; a fontos, hogy kemény, de gyúrható állagot kapjunk!
  4. A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk. Legjobb, ha mérleggel lemérjük a teljes tészta mennyiségét, majd azt elosztjuk néggyel, és nagyjából ekkora darabokra szedjük szét. Mind a négy felet alaposan gyúrjuk át, és a kinyújtásukig konyharuhával fedjük le őket. Nagyjából egy 30x30-as tepsi méretére nyújtsuk a lapokat sütőpapíron (lisztezett felület nem elég szerintem!). Mielőtt sütjük, villával sűrűn megszurkáljuk a felületét, hogy szép egyenletes, lapos maradjon.
  5. 180-190°C körüli hőmérsékleten sütjük aranybarnára (kb. 10 perc/lap). Ha nádcukrot vagy barna cukrot használunk, akkor már eleve szép barna színe van a tésztánknak, a lényeg, hogy még azelőtt szedjük ki a sütőből, mielőtt bármely pontján kiszáradna, megkeményedne. Minden kivett darabot tegyünk sima felületre, és rögtön menjünk át rajta nyújtófával, vagy még jobb, ha lesúlyozzuk egy másik tepsivel. Ha így hűlnek ki, akkor nem lesz gond a lapok egymáshoz illesztésével. A második elkészült laptól kezdve vegyük le az elsőről a sütőt vagy egyéb súlyt, és halmozzuk egymásra a lapokat, azokat sütőpapírral elválasztva, majd úgy tegyük vissza rájuk a súlyt.

Töltelék

  1. Egy fazékba mérjük ki a tejet, és kezdjük el melegíteni.
  2. Ha már melegnek érezzük, kezdjük adagolni hozzá a zabpelyhet. Zabpehelyből akár kevesebbet, akár többet is adhatunk hozzá, mint a receptben megadott mennyiség. Mindenképp apránként adagoljuk, a cél, hogy egy sűrű, de könnyen kenhető állagot kapjunk.
  3. Ha a kívánt állagot elértük húzzuk le a tűzről, és rögtön keverjük bele a cukrot, a vajat (amit ez esetben nem kell előre megolvasztani), a mézet és a fűszereket (vaníliapor, fahéj, stb) ízlés szerint.

Csokitető

  1. Gőz felett olvasszuk fel a vajat, vagy ha kakaó- és kókuszvajat is használunk, akkor a kettőt együtt. A kakaóvajat előzőleg érdemes lereszelni vagy apró darabokra vagdosni, hogy hamarabb felolvadjon.
  2. Ha teljesen megolvadtak a vajak, akkor vegyük el a tálat a gőz felől, és a lehető leggyorsabban, folyamatos és erőteljes keveréssel adjuk hozzá a kakaóport, és utoljára a mézet. Ha közben nagyon besűrűsödött (mert annyira kihűlt), akkor tegyük vissza az egészet a gőz fölé egy kicsit, hogy folyósabb állagú legyen.
  3. Azonnal öntsük a csokikrémet a már összeállított sütemény tetejének közepére, és gyorsan egy evőkanál vagy erre a célra készült kenőkés segítségével igazítsuk, simítsuk el.
  4. Közvetlenül a becsokizás után még elég puha a csoki ahhoz, hogy bármit a tetejére szórhassunk: zabpehely, mogyoró, kókusz, stb.

Összeállítás

  1. Válasszuk ki a legjobban sikerült, legnagyobb méretű, legstabilabb, a sütés során legkevésbé kiszáradt lapot. Ez legyen az alapunk!
  2. Az alapra kenjük fel a töltelék 1/3-ad részét vékonyan, majd fedjük be lekvárral, és úgy tegyük rá a második lapot. Ugyanígy járunk el a második és harmadik lap esetében.
  3. Az utolsó, negyedik lapra pedig elkészítjük a csokitetőt.
  4. Az összeállított süteményt érdemes a hűtőben 2-3 napig tárolni fogyasztás előtt, hogy a tészta megpuhuljon, az ízek összeérjenek. Mivel a tészta puhításában sokat segít a lekvár, ezért folyósabb, hígabb lekvárt használjunk; a darabos, sűrű vagy dzsem nagyon nem jó.
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 30x30 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 838
elküldve: 3
receptkönyvben: 51
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Frindli

Mióta szakács: 2012.02.06.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: közepes
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

mézes krémes extra adag mézzel, zabkásás mézes krémes, reform mézes krémes

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Bibic28
Bibic28 Tue, 2016-12-13 14:52

Kedves Frindli!

A méz nem vegán! A vegánok a mézet méh hányadéknak tekintik, hiszen egy állat gyomrának a váladéka.
Át kellene nevezni, mert a recept egyébként, jó.

Üdvözlettel: László

1103
zabpehelyliszt 90 dkg
cukor 30 dkg
kókuszzsír 6 ek
méz 10 ek
zabtej 2 dl
szódabikarbóna 2 késhegynyi
zabtej 7 dl
zabpehely 30 dkg
kókuszzsír 6 ek
cukor 10 dkg
méz 2 ek
vanília 2 g
fahéj 5 g
sárgabaracklekvár 90 dkg
cukrozatlan kakaópor 100 g
kakaóvaj 100 g
méz 135 g