Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Világos rozsbagett

Világos rozsbagett
Világos rozsbagett
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Elfogyott a kenyerünk, elfogytak a különböző rozslisztek, csak ez volt otthon. Jó kis kenyér lett belőle.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 1 dl langyos, melaszos vízbe az 1 dkg élesztőt felfuttatjuk, kenyérsütő dagasztóüstjébe tesszük. Hozzátesszük az olajat, langyos tejet, joghurtot, olajat, majd fölé a sikért, az öregtésztát, liszteket, végül a sót, és 20 percig dagasztjuk, 1 órát kelesztjük.
  2. Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, 3 részre osztjuk, hosszúkás kenyereket formázunk belőle és bagettsütőformába tesszük kelni 20-30 percre.
  3. Ha újra megnőttek, lespricceljük langyos vízzel, a tetejére szitálunk egy kis lisztet, bemetsszük a tetejét és előmelegített 200 C-os sütőben 15 percig sütjük, aztán levesszük a hőt 180 C-ra, és további 5 percig sütjük őket. Ha elkészültek, rácson hűtjük ki.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 37x23 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 516
elküldve: 0
receptkönyvben: 46
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

konyha: francia
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: születésnap, buli receptek, szilveszter, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

rozsos bagett, rozsbagett, bagett rozslisztből

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Tue, 2012-02-21 19:11

Sziasztok!
Igen, én is Limarától olvastam ezt az okosságot, és azóta alkalmazom. 50 dkg lisztből, 3 dl vízből, 1 ek olajból, 1 tk cukorból, 1 dkg élesztőből, 1 kk sóból készítek egy kenyértésztát, amit túlkelesztek (értsd: megkelesztem és ott hagyom punnyadni fél napot), majd újra összegyúrom, elosztom 3 részre, folpackba csavarva hűtőbe teszem, és ha kenyeret sütök, akkor egy adagot adok hozzá ebből az "öregtésztából". Ennek az az előnye, hogy szebben kel a kenyér, és ami a lényeg, kevesebb élesztőt kell használnom. Nézegessétek Limara oldalát, mert nagy tapasztalatú, remek dolgokat készít, élvezetes a receptjei közt való kutakodás. Üdv: Évi néni

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Tue, 2012-02-21 19:08

Sziasztok!

Igen, én is Limarától vettem az öreg tészta receptet. 50 dkg lisztből, 3 dl vízből, 1 ek olajból, 1 tk cukorból, 1 dkg élesztőből, 1 kk sóból készítek egy kenyértésztát, amit túlkelesztek (értsd: megkelesztem és ott hagyom punnyadni fél napot), majd újra összegyúrom, elosztom 3 részre, folpackba csavarva hűtőbe teszem, és ha kenyeret sütök, akkor egy adagot adok hozzá ebből az "öregtésztából". Ennek az az előnye, hogy szebben kel a kenyér, és ami a lényeg, kevesebb élesztőt kell használnom. A hír: én ha szétszedem a tésztát három részre, nagyjából 27 dkg -os adagokat kapok. Igazándiból már nem centizem, nem dekázom. Olykor ellenőrzésként lemérem, de leginkább akkor, mielőtt dagasztani kezdeném az aktuális kenyeret. Sok mindent tanultam Limarától. Nagyon sokat szoktam olvasgatni a receptjeit. Ajánlom nektek is. Eddig a legjobban az ő kenyerei tetszettek. Üdv: Évi néni

huszka.adrienn
huszka.adrienn Tue, 2012-02-21 18:16

Szia kedves Évi néni, nekem is ugyanez lenne a problémám. :-))) Hogy is kell ezt a kovászt csinálni? :-) Szép napot, és előre is köszönjük a segítségedet! Adri

hsgyorgyi
hsgyorgyi Tue, 2012-02-21 17:05

Kedves Évi néni! Most már csak azt áruld el, hogy hogy kell a 27 dkg öreg tésztát csinálni? / Kezdő vagyok!!!!!!!/ Köszi. Györgyi

524
öregtészta 27 dkg
rozsliszt 20 dkg
kenyérliszt BL80 40 dkg
élesztő 1 dkg
melaszos nádcukor 1 teáskanál
1 ek
víz 1 dl
tej 1 dl
joghurt 2 dl
aszkorbinsav 1 csipet
sikér 1 ek
napraforgó olaj 2 ek