Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vendéglős tartármártás

Vendéglős tartármártás
Vendéglős tartármártás
15 perc / előkészület: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Amikor még kicsi lány voltam, mindig rántott húst rendeltem az étteremben vegyes körettel, tartármártással. Mint azt már lehetett olvasni 1-2 receptemben, eléggé válogatós voltam, de a rántott hús mindig kiemelt helyen volt (valamennyire még mindig) az életemben. Valamiért nagyon szeretem, pedig tudom, hogy nem a legegészségesebb ételek egyike, módjával persze mindent lehet. Legelső tartármártásomat egy nagyon profi mesterszakács kezei között készítettem el. Azóta már kialakítottam a saját ízlésemnek megfelelő arányokat. Nos, ez a tartármártás recept amolyan éttermi hangulatot teremt. Belekóstolva a piros kockás abroszok, és a szaladgáló pincérek képe jelenik meg előttem.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Jól lehűtve kínáljuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojássárgájákhoz először csak cseppenként öntsük az olajat, közben folyamatosan egy habverővel keverjük. (Én a páromat szoktam megkérni, ha itthon van, mert így sokkal egyszerűbb, ha ő adagolja az olajat.)
  2. Utána már mehet vékony sugárban hozzá a maradék olaj, majd a mustár, és a citromlé. Megsózzuk.
  3. Ehhez a majonézhez hozzáadjuk a fehérborsot, bort, a porcukrot, majd a tejfölt. Kóstolgassuk, ki hogyan szereti. Van aki édesebben, van aki savanyúbban, ehhez mérten pótoljuk cukorral vagy plusz citromlével.
  4. Természetesen gépi habverővel sokkal könnyebben és gyorsabban elkészül.Én már igy szoktam meg,de ha sietős a dolgom,akkor én is gépet ragadok.
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 13
össznézettség: 108 773
elküldve: 9
receptkönyvben: 411
elkészítve: 31/35
Facebookon megjelent: -

szakács

Mercedes

Mióta szakács: 2011.08.22.
302 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
szezon: bármikor
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: szósz
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd
diéta: gluténmentes
alkalom: karácsonyi hidegtálak, vasárnapi ebéd
adag: 6 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

tartármártás, fehérboros-tejfölös mártás, házi tartármártás

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

klaukara
klaukara / klaukara Fri, 2013-02-22 13:15

Nagyon jó, kipróbáltam, tényleg, mint anno az éttermekben gyerekkoromban rántott karfiolhoz vagy gombához :)
Köszi!

marianna1211
marianna1211 Tue, 2012-08-07 08:10

Gemabo én is így csinálom, nagyon régóta, amióta egyik barátnőm Franciaországban dolgozott nyaranta, ott tanulta. Pillanatok alatt kész a tartár, és nem kell attól félni, hogy összekapja a tojás az olajat. Sima, sűrű, krémes állagú majonézt kapunk. Sőt én a tejföl felét kefírrel helyettesítem, diétásabb, és emésztési problémákkal küzdőknek is gyomor és epekímélő.
Tehát először mindig a mustárral keverjük össze a tojássárgákat. Ha így készítjük, egy tojás sárgája 2 dl olajat is felvesz, tehát kiadósabb is lesz/többet lehet készíteni kevesebb tojással/.

gemabo
gemabo Tue, 2012-08-07 07:43

Ha a tojássárgájához először a mustárt, sót, cukrot kevered hozzá, utána nem kell segítség az olaj adagolásához, mert vékony sugárban öntve sem kapja össze az olaj a tojássárgáját.
A többi ízesítő anyag utána, a legvégén a tejföl.
Ezt én is egy szakácstól tanultam.
Próbáld ki, érdemes
gemabo

297
tojássárgája 2 db
napraforgó olaj 150 ml
mustár 1 tk
1 csipet
tejföl 150 ml
fehérbor 30 ml
fehér bors 1 tk
porcukor 1 teáskanál
citromlé 1 fél citromból nyert