Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vargányás rizottó

Vargányás rizottó
Vargányás rizottó
35 perc / előkészület: 10 perc főzés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ilyen rizottót már készítettem, ez pedig a másik kedvenc rizottó ízesítésem.

hozzávalók / 3 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vargányát 100 ml alaplében beáztatjuk. A maradék alaplevet felforrósítjuk és melegen tartjuk.
  2. Egy vastag falú edényben diónyi vajat evőkanálnyi olívaolajjal felmelegítünk, az összeaprított vöröshagymát és a fokhagymát puhára pároljuk benne.
  3. Hozzáadjuk a (mosatlan!) rizst, üvegesre pirítjuk, majd felengedjük a borral, közben folyamatosan keverjük.
  4. Miután a rizs a bort magába szívta, a forró alapléből kanalazunk a rizshez és folytatjuk a megállás nélküli keverést. Addig folytatjuk ezt a folyamatot, míg a rizsszemek al dentére főttek, vagy amíg az alaplé el nem fogy (szükség esetén kis forró vizet is adhatunk a végén a rizshez). Sóval ízesítjük.
  5. A vargányáról leöntjük az áztató levet és hozzáadjuk a gombát a rizshez.
  6. Zárásként hozzákeverjük a vajat és a parmezánt. Az edényt a tűzről lehúzva lefedjük és 1-2 percig állni hagyjuk. Utána azonnal fogyasztjuk.


statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 34 528
elküldve: 6
receptkönyvben: 332
elkészítve: 11/16
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

receptjellemzők

kategória: egytálételek
nehézség: közepes
vegetáriánus: lakto vegetáriánus
szezon: ősz
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
adag: 3 főre
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

Vargánya gombás rizottó

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Bazo
Bazo Tue, 2017-09-19 21:21

Elkészült és igen kiváló lett,ezer köszönet érte! Rizottó rizsből és friss vargánya + déli tőkegomba keverékéből (saját szedés, bevizsgáltatva).

liszizsuzsi
liszizsuzsi Wed, 2013-02-13 11:53

Jamienél olvastam, hogy bor helyett készíthető a risottó száraz vermuttal is. Valaki próbálta már?

pommepomme
pommepomme Mon, 2012-02-27 12:33

Ha a vargánya áztatólevét textilen átszűröd és hozzáadod a rizottóhoz, még intenzívebb vargányaízt kapsz.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2009-02-04 22:39

Hát, igen, utánanéztünk neten, és kiemelték mindenhol, hogy nagyon egészséges, de extrém módon ellenáll a főzésnek :) ezt vettük észre. De végül mi nyertünk, és isteni lett, 2 óra főzés után remek roppanós, belül mégis puha, beleolvasztottunk gorgonzolát, és sok sok várakozás után egész jó kis vacsi lett belőle. De semmiképp nem rizotto vacsora. Mindenestre salátákhoz pl valóban kiváló lehet...

petra
Petra / petra Wed, 2009-02-04 22:05

nem tudtam, hogy carnaroli rizsből van ilyen fajta is, köszi, hogy megírtad

petra
Petra / petra Wed, 2009-02-04 22:04

legalább kiderült végre, hogy mi volt a hiba és akkor holnap már biztosan finom, krémes rizottó lesz vacsorára:-)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2009-02-04 21:33

Megvan a baj forrása (mert ma este sem sikerült 1 óra után sem megküzdenünk, ellenben a risotto fakanalunk és 1 L kiváló alaplé bánta...)
Szóval beizzítottuk a szardíniai olasz kapcsolatunkat, akik legautentikusabb forrásként közölték, h a rizs a baj, mert ez a "riso carnaroli integrale" nem risottohoz való, hanem salátákhoz főzik meg. Mivel németül is rajta van, hogy "vollkorn", azaz vmi teljes kiörlésű, gyanakodni kellett volna, na de hát most már mindegy. Ezt csak azért írtam be, hogy nehogy valaki ilyet vegyen risottohoz, amúgy a Culinaris forgalmazza, Ferron a neve, ha jól értelmezem a címkét. Így holnap megyünk egy újabb adag rizsért, és megnyugodtunk, hogy nem mi vagyunk a teljesen inkompetensek... :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2009-02-04 17:19

Ok, nagyon köszi a tippeket, igazság szerint arra is gondoltunk, h az indukciós lap lehet a ludas, de a leírások szerint ez nem lehet baj, és 7.5-ön ment, ami majdnem a maximum, oda is kozmált kicsit. Talán túl sok alaplé ment rá már az elején, ami elforrt hamar. De sebaj, ma este újabb kísérlet lesz, és most már legalább nem pazarolunk el egy újabb hatalmas finom gorgonzolát, csak ha már biztos a sikeres állag... köszönöm még egyszer!

petra
Petra / petra Wed, 2009-02-04 16:36

kedves Zsuno,
egy dologra gyanakszom, mi lehetett a gond:
a hosszadalmas főzési idő arra enged következtetni, hogy valószínűleg túl lassú tűzön készülhetett a rizottó
próbáljátok meg jóval nagyobb láng felett készíteni, vastag falú edényben (én egy mély, öntöttvas serpenyőt szoktam rizottókészítésre használni)
és az alaplevet is folyamatosan forrón kell tartani
e néhány dolog betartásával a siker nem maradhat el:-)
ja és persze, keverni, keverni, és keverni

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2009-02-04 13:50

Ide is bemásolom a nosalty blogról, hátha jön tipp, mert nagyon sürgető a dolog, elkélne :(

Szóval tippeket várok, mit ronthattunk el, mert nagy a kétségbeesés, este wc-ben landolt a várva várt gorgonzolás risotto-vacsora :)
Hogy lehet az, hogy ha az ember 1) kiváló minőségű carnaroli rizsből 2) minden más téren 1. oszt. alapanyagokkal 3) lépésről lépésre PONTOSAN követve a receptet 1 óra és 20 perc kevergetés után kap egy kőőőkemény rizsszemekből álló, amúgy ízében mennyei "főzeléket"???? Számomra hihetetlen, hogy 20 perc alatt (vagy bűvösszakács szerint 15-17 perc alatt) kicsit is megpuhul a rizs... borzalmasan bosszantó, és tippem sincs, mi lehet a titok, vagy hogy mit ronthattunk el. Mással történt már ilyen?

590
rizottó rizs 200 g
fehérbor 100 ml
vöröshagyma 1 kis fej
fokhagyma 1 gerezd
zöldség alaplé 600 ml
parmezán sajt 70 g
vaj 40 g
szárított gomba 6 dkg
vaj 1 ek
olívaolaj 1 ek
0 ízlés szerint