r
Nosalty Logó

Vargányás rizottó

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Petra
Vargányás rizottó
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 9% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 590 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 1772 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 156 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15 g

Zsír

  • Összesen
    23.7 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    55 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1606.1 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    293 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    57 mg
  • Foszfor
    300 mg
  • Nátrium
    922 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    71.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    63.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    171 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    35 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    192 micro
  • Kolin:
    50 mg
  • Retinol - A vitamin:
    168 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    44 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 590 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    45 g

Zsír

  • Összesen
    71 g
  • Telített zsírsav
    39 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    164 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4818.3 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    75 mg
  • Kálcium
    879 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    172 mg
  • Foszfor
    900 mg
  • Nátrium
    2766 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    213.6 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    191 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    514 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    106 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    576 micro
  • Kolin:
    150 mg
  • Retinol - A vitamin:
    503 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    132 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 1772 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.9 g

Zsír

  • Összesen
    6.2 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    14 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    420.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    77 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    79 mg
  • Nátrium
    242 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    18.7 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    16.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    45 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    50 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    44 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 156 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A vargányát 100 ml alaplében beáztatjuk. A maradék alaplevet felforrósítjuk és melegen tartjuk.
  2. Egy vastag falú edényben diónyi vajat evőkanálnyi olívaolajjal felmelegítünk, az összeaprított vöröshagymát és a fokhagymát puhára pároljuk benne.
  3. Hozzáadjuk a (mosatlan!) rizst, üvegesre pirítjuk, majd felengedjük a borral, közben folyamatosan keverjük.
  4. Miután a rizs a bort magába szívta, a forró alapléből kanalazunk a rizshez és folytatjuk a megállás nélküli keverést. Addig folytatjuk ezt a folyamatot, míg a rizsszemek al dentére főttek, vagy amíg az alaplé el nem fogy (szükség esetén kis forró vizet is adhatunk a végén a rizshez). Sóval ízesítjük.
  5. A vargányáról leöntjük az áztató levet és hozzáadjuk a gombát a rizshez.
  6. Zárásként hozzákeverjük a vajat és a parmezánt. Az edényt a tűzről lehúzva lefedjük és 1-2 percig állni hagyjuk. Utána azonnal fogyasztjuk.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 37
  • Össznézettség: 37571
  • Feltöltés dátuma: 2008. március 06.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Ilyen rizottót már készítettem, ez pedig a másik kedvenc rizottó ízesítésem.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Ide is bemásolom a nosalty blogról, hátha jön tipp, mert nagyon sürget? a dolog, elkélne :( Szóval tippeket várok, mit ronthattunk el, mert nagy a kétségbeesés, este wc-ben landolt a várva várt gorgonzolás risotto-vacsora :) Hogy lehet az, hogy ha az ember 1) kiváló min?ség? carnaroli rizsb?l 2) minden más téren 1. oszt. alapanyagokkal 3) lépésr?l lépésre PONTOSAN követve a receptet 1 óra és 20 perc kevergetés után kap egy k???kemény rizsszemekb?l álló, amúgy ízében mennyei "f?zeléket"???? Számomra hihetetlen, hogy 20 perc alatt (vagy b?vösszakács szerint 15-17 perc alatt) kicsit is megpuhul a rizs... borzalmasan bosszantó, és tippem sincs, mi lehet a titok, vagy hogy mit ronthattunk el. Mással történt már ilyen?

Petra

kedves Zsuno, egy dologra gyanakszom, mi lehetett a gond: a hosszadalmas f?zési id? arra enged következtetni, hogy valószín?leg túl lassú t?zön készülhetett a rizottó próbáljátok meg jóval nagyobb láng felett készíteni, vastag falú edényben (én egy mély, öntöttvas serpeny?t szoktam rizottókészítésre használni) és az alaplevet is folyamatosan forrón kell tartani e néhány dolog betartásával a siker nem maradhat el:-) ja és persze, keverni, keverni, és keverni

Törölt felhasználó

Ok, nagyon köszi a tippeket, igazság szerint arra is gondoltunk, h az indukciós lap lehet a ludas, de a leírások szerint ez nem lehet baj, és 7.5-ön ment, ami majdnem a maximum, oda is kozmált kicsit. Talán túl sok alaplé ment rá már az elején, ami elforrt hamar. De sebaj, ma este újabb kísérlet lesz, és most már legalább nem pazarolunk el egy újabb hatalmas finom gorgonzolát, csak ha már biztos a sikeres állag... köszönöm még egyszer!

Petra

remélem ma este sikerrel jártok! várom a beszámolót:-)

Törölt felhasználó

Megvan a baj forrása (mert ma este sem sikerült 1 óra után sem megküzdenünk, ellenben a risotto fakanalunk és 1 L kiváló alaplé bánta...) Szóval beizzítottuk a szardíniai olasz kapcsolatunkat, akik legautentikusabb forrásként közölték, h a rizs a baj, mert ez a "riso carnaroli integrale" nem risottohoz való, hanem salátákhoz f?zik meg. Mivel németül is rajta van, hogy "vollkorn", azaz vmi teljes kiörlés?, gyanakodni kellett volna, na de hát most már mindegy. Ezt csak azért írtam be, hogy nehogy valaki ilyet vegyen risottohoz, amúgy a Culinaris forgalmazza, Ferron a neve, ha jól értelmezem a címkét. Így holnap megyünk egy újabb adag rizsért, és megnyugodtunk, hogy nem mi vagyunk a teljesen inkompetensek... :)

Petra

legalább kiderült végre, hogy mi volt a hiba és akkor holnap már biztosan finom, krémes rizottó lesz vacsorára:-)

Petra

nem tudtam, hogy carnaroli rizsb?l van ilyen fajta is, köszi, hogy megírtad

Törölt felhasználó

Hát, igen, utánanéztünk neten, és kiemelték mindenhol, hogy nagyon egészséges, de extrém módon ellenáll a f?zésnek :) ezt vettük észre. De végül mi nyertünk, és isteni lett, 2 óra f?zés után remek roppanós, belül mégis puha, beleolvasztottunk gorgonzolát, és sok sok várakozás után egész jó kis vacsi lett bel?le. De semmiképp nem rizotto vacsora. Mindenestre salátákhoz pl valóban kiváló lehet...

Törölt felhasználó

Ha a vargánya áztatólevét textilen átsz?röd és hozzáadod a rizottóhoz, még intenzívebb vargányaízt kapsz.

liszizsuzsi

Jamienél olvastam, hogy bor helyett készíthet? a risottó száraz vermuttal is. Valaki próbálta már?

Bazo

Elkészült és igen kiváló lett,ezer köszönet érte! Rizottó rizsb?l és friss vargánya + déli t?kegomba keverékéb?l (saját szedés, bevizsgáltatva).

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ez az 5 dolog kell a legfinomabb bundás kenyérhez

Készüljön reggelire vagy vacsorára, esetleg hétvégi dekadenciával ebédre, a bundás kenyérnek van néhány kritikus követelménye, amit nem érdemes elhibázni. Elő a tojással és a serpenyővel, süssük meg álmaink kenyerét!