Vargányás rizottó
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Petra

adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 9% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
67g rizottó rizs239 kcal
-
33g fehérbor27 kcal
-
17g vöröshagyma6 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
200g zöldség alaplé14 kcal
-
23g parmezán sajt91 kcal
-
13g vaj96 kcal
-
20g szárított gomba59 kcal
-
5g vaj33 kcal
-
3g olívaolaj24 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
590
Kcal
- 9% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
200g rizottó rizs716 kcal
-
100g fehérbor82 kcal
-
50g vöröshagyma18 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
600g zöldség alaplé42 kcal
-
70g parmezán sajt274 kcal
-
40g vaj287 kcal
-
60g szárított gomba178 kcal
-
14g vaj100 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
1772
Kcal
- 9% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
17.5g rizottó rizs63 kcal
-
8.7g fehérbor7 kcal
-
4.4g vöröshagyma2 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
52.4g zöldség alaplé4 kcal
-
6.1g parmezán sajt24 kcal
-
3.5g vaj25 kcal
-
5.2g szárított gomba16 kcal
-
1.2g vaj9 kcal
-
0.7g olívaolaj6 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
156
Kcal
- 9% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 37% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15 g
Zsír
-
Összesen 23.7 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 55 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1606.1 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 25 mg
-
Kálcium 293 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 57 mg
-
Foszfor 300 mg
-
Nátrium 922 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 71.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 63.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 171 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 35 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 192 micro
-
Kolin: 50 mg
-
Retinol - A vitamin: 168 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 44 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1 micro
Összesen
590
Kcal
- 9% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 37% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 45 g
Zsír
-
Összesen 71 g
-
Telített zsírsav 39 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 24 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 164 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4818.3 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 75 mg
-
Kálcium 879 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 172 mg
-
Foszfor 900 mg
-
Nátrium 2766 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 213.6 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 191 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 514 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 106 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 17 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 576 micro
-
Kolin: 150 mg
-
Retinol - A vitamin: 503 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 132 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2 micro
Összesen
1772
Kcal
- 9% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 37% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.9 g
Zsír
-
Összesen 6.2 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 14 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 420.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 77 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 79 mg
-
Nátrium 242 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 18.7 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 16.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 45 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 50 micro
-
Kolin: 13 mg
-
Retinol - A vitamin: 44 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 12 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
156
Kcal
Hozzávalók
-
100 ml fehérbor
-
1 kis fej vöröshagyma
-
1 gerezd fokhagyma
-
600 ml zöldség alaplé
-
40 g vaj
-
1 ek vaj
-
1 ek olívaolaj
-
só ízlés szerint
Elkészítés
- A vargányát 100 ml alaplében beáztatjuk. A maradék alaplevet felforrósítjuk és melegen tartjuk.
- Egy vastag falú edényben diónyi vajat evőkanálnyi olívaolajjal felmelegítünk, az összeaprított vöröshagymát és a fokhagymát puhára pároljuk benne.
- Hozzáadjuk a (mosatlan!) rizst, üvegesre pirítjuk, majd felengedjük a borral, közben folyamatosan keverjük.
- Miután a rizs a bort magába szívta, a forró alapléből kanalazunk a rizshez és folytatjuk a megállás nélküli keverést. Addig folytatjuk ezt a folyamatot, míg a rizsszemek al dentére főttek, vagy amíg az alaplé el nem fogy (szükség esetén kis forró vizet is adhatunk a végén a rizshez). Sóval ízesítjük.
- A vargányáról leöntjük az áztató levet és hozzáadjuk a gombát a rizshez.
- Zárásként hozzákeverjük a vajat és a parmezánt. Az edényt a tűzről lehúzva lefedjük és 1-2 percig állni hagyjuk. Utána azonnal fogyasztjuk.
- Receptkönyvben: 201
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 36
- Össznézettség: 39479
- Feltöltés dátuma: 2008. március 06.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- szezon:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

Petra
537 recept
Ilyen rizottót már készítettem, ez pedig a másik kedvenc rizottó ízesítésem.
Hozzászólások (11)
Ide is bemásolom a nosalty blogról, hátha jön tipp, mert nagyon sürget? a dolog, elkélne :( Szóval tippeket várok, mit ronthattunk el, mert nagy a kétségbeesés, este wc-ben landolt a várva várt gorgonzolás risotto-vacsora :) Hogy lehet az, hogy ha az ember 1) kiváló min?ség? carnaroli rizsb?l 2) minden más téren 1. oszt. alapanyagokkal 3) lépésr?l lépésre PONTOSAN követve a receptet 1 óra és 20 perc kevergetés után kap egy k???kemény rizsszemekb?l álló, amúgy ízében mennyei "f?zeléket"???? Számomra hihetetlen, hogy 20 perc alatt (vagy b?vösszakács szerint 15-17 perc alatt) kicsit is megpuhul a rizs... borzalmasan bosszantó, és tippem sincs, mi lehet a titok, vagy hogy mit ronthattunk el. Mással történt már ilyen?
kedves Zsuno, egy dologra gyanakszom, mi lehetett a gond: a hosszadalmas f?zési id? arra enged következtetni, hogy valószín?leg túl lassú t?zön készülhetett a rizottó próbáljátok meg jóval nagyobb láng felett készíteni, vastag falú edényben (én egy mély, öntöttvas serpeny?t szoktam rizottókészítésre használni) és az alaplevet is folyamatosan forrón kell tartani e néhány dolog betartásával a siker nem maradhat el:-) ja és persze, keverni, keverni, és keverni
Ok, nagyon köszi a tippeket, igazság szerint arra is gondoltunk, h az indukciós lap lehet a ludas, de a leírások szerint ez nem lehet baj, és 7.5-ön ment, ami majdnem a maximum, oda is kozmált kicsit. Talán túl sok alaplé ment rá már az elején, ami elforrt hamar. De sebaj, ma este újabb kísérlet lesz, és most már legalább nem pazarolunk el egy újabb hatalmas finom gorgonzolát, csak ha már biztos a sikeres állag... köszönöm még egyszer!
remélem ma este sikerrel jártok! várom a beszámolót:-)
Megvan a baj forrása (mert ma este sem sikerült 1 óra után sem megküzdenünk, ellenben a risotto fakanalunk és 1 L kiváló alaplé bánta...) Szóval beizzítottuk a szardíniai olasz kapcsolatunkat, akik legautentikusabb forrásként közölték, h a rizs a baj, mert ez a "riso carnaroli integrale" nem risottohoz való, hanem salátákhoz f?zik meg. Mivel németül is rajta van, hogy "vollkorn", azaz vmi teljes kiörlés?, gyanakodni kellett volna, na de hát most már mindegy. Ezt csak azért írtam be, hogy nehogy valaki ilyet vegyen risottohoz, amúgy a Culinaris forgalmazza, Ferron a neve, ha jól értelmezem a címkét. Így holnap megyünk egy újabb adag rizsért, és megnyugodtunk, hogy nem mi vagyunk a teljesen inkompetensek... :)
legalább kiderült végre, hogy mi volt a hiba és akkor holnap már biztosan finom, krémes rizottó lesz vacsorára:-)
nem tudtam, hogy carnaroli rizsb?l van ilyen fajta is, köszi, hogy megírtad
Hát, igen, utánanéztünk neten, és kiemelték mindenhol, hogy nagyon egészséges, de extrém módon ellenáll a f?zésnek :) ezt vettük észre. De végül mi nyertünk, és isteni lett, 2 óra f?zés után remek roppanós, belül mégis puha, beleolvasztottunk gorgonzolát, és sok sok várakozás után egész jó kis vacsi lett bel?le. De semmiképp nem rizotto vacsora. Mindenestre salátákhoz pl valóban kiváló lehet...
Ha a vargánya áztatólevét textilen átsz?röd és hozzáadod a rizottóhoz, még intenzívebb vargányaízt kapsz.
Jamienél olvastam, hogy bor helyett készíthet? a risottó száraz vermuttal is. Valaki próbálta már?
Elkészült és igen kiváló lett,ezer köszönet érte! Rizottó rizsb?l és friss vargánya + déli t?kegomba keverékéb?l (saját szedés, bevizsgáltatva).