r
Nosalty Logó

Vaníliás kocka rizslisztből

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
nyihaj
Vaníliás kocka rizslisztből
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tésztához

A krémhez

Összesen 634 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tésztához

A krémhez

Összesen 2531 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tésztához

A krémhez

Összesen 197 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    13.7 g

Zsír

  • Összesen
    30.9 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    333 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    561.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    166 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    194 mg
  • Nátrium
    140 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    73.5 g
  • Cukor
    40 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    103.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    287 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    28 mg
  • D vitamin:
    61 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    49 micro
  • Kolin:
    228 mg
  • Retinol - A vitamin:
    283 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    48 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    372 micro
Összesen 634 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    54.8 g

Zsír

  • Összesen
    123.6 g
  • Telített zsírsav
    67 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    37 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    1333 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2246.4 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    107 mg
  • Kálcium
    665 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    120 mg
  • Foszfor
    777 mg
  • Nátrium
    562 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    294 g
  • Cukor
    162 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    414.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1150 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    111 mg
  • D vitamin:
    242 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    196 micro
  • Kolin:
    912 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1132 micro
  • α-karotin
    9 micro
  • β-karotin
    192 micro
  • β-crypt
    29 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1489 micro
Összesen 2531 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    4.3 g

Zsír

  • Összesen
    9.7 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    104 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    175.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    52 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    61 mg
  • Nátrium
    44 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    23 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    32.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    90 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    19 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    71 mg
  • Retinol - A vitamin:
    88 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    116 micro
Összesen 197 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

Elkészítés

A tésztához

  1. A tészta elkészítése: a vizes piskóta elkészítésének lépéseit alkalmazzuk. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk.
  2. A tojások sárgáját 2 ek. vízzel és 7 ek. cukorral habosra, krémesre kikeverjük.
  3. A rizslisztet és a pudingport összekeverjük (ha használunk szódabikarbónát azt is belekeverjük), majd a tojássárgás keverékhez adjuk.
  4. A lisztes masszába óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot.
  5. Sütőpapírral kibélelünk egy formát, beleöntjük a piskóta masszát, majd készre sütjük.
  6. A megsült piskótát rácsra/deszkára borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és hagyjuk kihűlni.

A krémhez

  1. 250 ml tejet és a cukrokat feltesszük főni.
  2. 125 ml tejben elkeverjük a lisztet, a pudingport és a tojássárgáját.
  3. A meleg tejbe beleöntjük a lisztes, tojásos tejet, és készre főzzük a krémet. A tűzről lehúzva hagyjuk kihűlni. Keverjük át többször, ne keményedjen meg túlságosan a teteje.
  4. A puha vajat vagy margarint keverjük habosra. (Ha nem találjuk elég édesnek a főtt krémet, itt adhatunk még a vajhoz porcukrot, és édesíthetjük!) Kanalanként adjuk hozzá a főtt krémet, és keverjük egyneművé, habosra.
  5. A piskótát vágjuk ketté, kenjük meg krémmel, ízlés szerint tehetünk bele gyümölcsöt is.
  6. Hagyjunk krémet a tészta bevonására is, ízlés szerint díszítsük gyümölccsel, csokoládéforgáccsal, piskótamorzsával.
  7. Behűtjük az elkészült süteményt.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 24x24
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 59
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 6515
  • Feltöltés dátuma: 2012. április 26.

Ajánló

Bátran ajánlom - nemcsak lisztérzékenyeknek! A rizslisztből készült piskóta megszólalásig hasonlít a búzalisztesre, eddig senki se mondta meg, hogy nem búzalisztből készült. :)

Receptkategóriák

Egész héten kínlódtam és nem sütöttem. Finomat, krémeset, tavasziasat kívántam, ami nem csokis, nem diós, nem tejszínes... Nem találtam az igazit... A hetes agyalásom eredménye lett a rizslisztes, vaníliapudingos piskótaalap, illetve egy Csehországban tanult vaníliás főzött krémet gondoltam át rizslisztre. A krém nem lesz kőkemény, de a fotón láthatónál azért tartósabb - itt még csak fél órát tudott hűlni, a család nem bírta tovább. :) Ezt a krémet nagyon szeretem, kicsit a grízes pudingra emlékeztet, de annál finomabb a szemcséje. Az eredeti recept csak rétesliszttel dolgozik, a vaníliás pudingport én tettem hozzá, nem bíztam a riszlisztben, hogy eléggé megtartja a krémet. :) A krémmel eredetileg képviselőfánkszerű tésztát töltenek, de önállóan is nagyon finom - pohárkrém alapnak is nagyon jó!

Hozzászólások (3)

Törölt felhasználó

Szia! Ha nem találnék rizslisztet akkor gondolom megcsinálhatom búzalisztb?l is.

nyihaj

Szia! Igen, a tésztát búzalisztb?l, a krémet réteslisztb?l tudod elkészíteni. Rizslisztet bioboltban kaphatsz, de a te.co is árul :)

Törölt felhasználó

Szia! Kukoricaliszttel is hasonló sikereket érnék el? Mivel semmilyen más tapasztalatom nincs búzaliszten kívül,viszont kedves kollegan?mnek sütnénk valami finomat, csak sajnos lisztérzékeny. Kukoricalisztet kaptunk, vadásszak rizslisztre is, vagy jó lenne ez is? Köszönöm!

nyihaj

Szia! Lehet elkéstem már a válasszal? Nem voltam net közelben. A piskótát mindenképp meg tudod csinálni kukoricalisztb?l is, akár ezekkel az arányokkal is, de az oldalon is találsz receptet hozzá. A krémhez semmiképp sem jó a kuk.liszt, mivel annak van egy jellegzetes íze. Itt az oldalon nagyon sok jó receptet találsz (diéta szerinti csoportosításban),amib?l választhatsz! Akár liszt nélkül, csak dióval, mákkal, esetleg némi keményít?vel is tudsz finom sütit készíteni. De ha csak egy sima kuk.lisztes piskótát készítesz lekvárral vagy dióval (ilyen van is a receptjeim között), a barátn?d biztos nagyon hálás lesz érte :)

manócska2010

Szia! Tegnap elkészítettem a piskótát. 180 fokon sütöttem alsó-fels? sütéssel, t?vel néztem, hogy átsült-e, amikor nem ragadt rá a tészta, kivettem a süt?b?l. Pici pihi után, amikor a süt?papírról le akartam venni, láttam, hogy az alja mégsem sült meg, visszatettem még a süt?be, sokáig sütöttem még, de még úgy is nyers maradt az alja. :( Mit ronthattam el? Búzalisztes piskótát szinte minden héten sütök. Egyébként tényleg olyan ízre és állagra, mint a búzalisztes piskóta, de nem értem, hogy miért nem sült át az alja, pedig hidd el már szinte túlsütöttem. :) Te jártál már így? Köszönöm a válaszod! Üdv Manó

nyihaj

Kedves Manó! Nem, nem jártam még így sosem... mindig megsült, átsült a riszlisztb?l készült piskótám - teljesen ugyanúgy készítem, mint a búzaliszteset, immár 3 éve. A sütési id?t nagyban befolyásolja a tészta vastagsága - ha kisebb és magasabb formában sütötted, mint amit én írtam, akkor hosszabb ideig kell sütni a tésztát, ill. egy id? után érdemes mérsékelni a h?fokot, v. váltani alsó sütésre. (a képen látszik, h. itt nem különösebben "vastag" tészta készült) T?próba: mindig egy vékony pengéj?, hosszú él? kést használok (esetleg húst?, hurkapálca), amivel teljesen a forma aljáig le lehet szúrni, ott, ahol a legvastagabbnak t?nik a tészta - ha ott nem ragad rá semmi, akkor biztos átsült rendesen. Sajnálom, h. nem sikerült, de remélem ez nem vette el a kedved a további próbálkozástól :) Üdv, Hajni

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek