r
Nosalty Logó

Vaníliahabos madártej Kittitől

Országh Kitti
Vaníliahabos madártej Kittitől
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

352
Kalória
18.9g
Fehérje
29.7g
Szénhidrát
13.3g
Zsír
47.3g
Víz
225.1g
Koleszterin
159mg
Élelmi rost
29.3g
Cukor
  • 17% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 352 kcal
  • 17% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 1406 kcal
  • 17% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 77 kcal
  • 17% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18.9 g

Zsír

  • Összesen
    13.3 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    225 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    885.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    464 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    120 mg
  • Nátrium
    274 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    29.7 g
  • Cukor
    29 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    47.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    97 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    50 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    178 mg
  • Retinol - A vitamin:
    97 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    305 micro
Összesen 352 kcal
  • 17% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    75.5 g

Zsír

  • Összesen
    53 g
  • Telített zsírsav
    23 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    900 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3540.9 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    75 mg
  • Kálcium
    1854 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    480 mg
  • Nátrium
    1095 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    118.7 g
  • Cukor
    117 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    189.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    387 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    198 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    115 micro
  • Kolin:
    712 mg
  • Retinol - A vitamin:
    387 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    24 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1218 micro
Összesen 1406 kcal
  • 17% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.1 g

Zsír

  • Összesen
    2.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    49 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    192.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    101 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    2 mg
  • Foszfor
    26 mg
  • Nátrium
    60 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    6.5 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    10.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    21 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    39 mg
  • Retinol - A vitamin:
    21 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    66 micro
Összesen 77 kcal

Elkészítés

  1. Kettéválasztjuk a tojásokat.
  2. A fehérjét összekeverjük a vaníliával, és robotgép segítségével keményre verjük.
  3. A sárgájába mehet a cukor és a fahéj, citromhéj, ezeket is alaposan összedolgozzuk.
  4. Közben a tűzre már korábban feltett tej lassan gyöngyözni kezd, semmiképp se várjuk meg, míg felforr. Evőkanállal szaggassuk bele a vaníliától illatos tojásfehérje darabokat, főzzük meg őket. Nem kell túl nagyokat szaggatnunk a habból, a meleg tejben ugyanis még valamivel nagyobbra dagadnak. Óvatosan fordítsuk meg a habokat, s ha úgy látjuk, a tojásfelhők készre főttek, vigyázva helyezzük őket egy tálalótálba.
  5. Ha az összes tojásfehérjét megfőztük, vegyük lejjebb a lángot a tej alatt. A tojássárgáját egy merőkanálnyi forró tejjel vegyítsük el, és óvatosan, fokozatosan adagoljuk hozzá a fazékban lévő tejhez. Rottyantsuk össze még egyszer az egészet, kissé sűrű, krémes finomságot kell kapjunk végeredményül. Hűtsük le, langyosan már fogyasztható, de hidegen az igazi!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 30 p

Mint nagyon sokunknak, nekem is vasárnap készített általában anyukám madártejet, hogy aztán munkája gyümölcsét két jól irányzott mozdulattal tönkretegyem - pillanatok alatt törtem össze a gondosan kifőzött habokat. A harag nem tartott sokáig, mert "anya, ez így is, úgy is finom" - típusú bókokkal hamar rendeztem a helyzetet, és korrigáltam a vandalizmust. Arra viszont emlékszem, hogy már kiskoromban is egészen bizarrnak tartottam, hogy madártejnek neveznek el egy édességet. Mostanra  viszont már magam is elkészítem, annyi különbséggel, hogy a fehérjébe kaparom bele a vaníliát, csak hogy ne legyen olyan egyhangúan fehér.:)

További receptek

Madártej

Az egyik legfinomabb és legegyszerűbb desszertünk a madártej, amit talán nem készítünk olyan gyakran, mint érdemes lenne. Hiszen nincs is jobb, mint a hűvös, nagyon vaníliás, híg ...

Rosanics Petra

Vaníliás grízpuding

A házi vaníliapuding grízzel kiegészített verziója ez, a búzadara pedig valahogyan sokkal otthonosabbá, szinte nosztalgikussá teszi a desszertet. Elkészíteni nem olyan bonyolult, ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek