r
Nosalty Logó

Vajas pogácsák Adrie konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Vajas pogácsák Adrie konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
  • 14% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 26% Zsír

A tejes rántáshoz

A tésztához

A díszítéshez

Összesen 1221 kcal
  • 14% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 26% Zsír

A tejes rántáshoz

A tésztához

A díszítéshez

Összesen 4884 kcal
  • 14% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 26% Zsír

A tejes rántáshoz

A tésztához

A díszítéshez

Összesen 343 kcal
  • 14% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    38.9 g

Zsír

  • Összesen
    73 g
  • Telített zsírsav
    42 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    198 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3271 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    578 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    239 mg
  • Foszfor
    885 mg
  • Nátrium
    1516 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    110.8 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

VÍZ

  • Összesen
    56.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    587 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    139 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    578 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    118 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    256 micro
Összesen 1221 kcal
  • 14% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    155.5 g

Zsír

  • Összesen
    291.9 g
  • Telített zsírsav
    166 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    83 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    23 g
  • Koleszterin
    791 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    13084.1 g
  • Cink
    31 mg
  • Szelén
    127 mg
  • Kálcium
    2313 mg
  • Vas
    30 mg
  • Magnézium
    957 mg
  • Foszfor
    3540 mg
  • Nátrium
    6063 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    20 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    443.1 g
  • Cukor
    49 mg
  • Élelmi rost
    70 mg

VÍZ

  • Összesen
    227 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2348 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    46 micro
  • K vitamin:
    42 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    39 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    556 micro
  • Kolin:
    131 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2312 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    471 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1025 micro
Összesen 4884 kcal
  • 14% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    10.9 g

Zsír

  • Összesen
    20.5 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    56 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    918.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    162 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    67 mg
  • Foszfor
    249 mg
  • Nátrium
    426 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    31.1 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    15.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    165 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    162 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    33 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    72 micro
Összesen 343 kcal

Hozzávalók

A tejes rántáshoz

A tésztához

A díszítéshez

  • 70 g sajt (reszelt sajt, pl. Gouda )
  • ízlés szerint (nagy szemű)
  • 20 g mák (egészben, vagy bármilyen más olajos mag, pl. lenmag, szezámmag, fekete szezám, kömény, stb.)

Elkészítés

A tejes rántáshoz

  1. A lisztet és a tejet kézi habverővel alaposan elkeverjük, és közepes tűz fölött, folyamatos kavargatás mellett összemelegítjük addig, amíg besűrűsödik. Akkor jó, amikor az alján a kavarás nyoma ott marad, nem folyik rá vissza az anyag.
  2. Lefóliázzuk, hogy ne bőrösödjön meg, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

A tésztához

  1. Az élesztőt a cukros tejbe morzsoljuk, és hagyjuk pár perc alatt felfutni.
  2. A lisztet a zabpehellyel és a sóval alaposan elkeverjük, majd elkeverjük benne a reszelt sajtot is. Hozzáadjuk a tejes rántást, a felfutott élesztőt és a vajat, és az egészet tésztává dagasztjuk.
  3. A dagasztótálban lefóliázzuk, és egy konyhakendővel is letakarjuk a tésztát, majd kb. 1 óra alatt megkelesztjük.
  4. A sütőt alsó-felső sütésen előmelegítjük 160 fokra.
  5. A tésztát lisztezett sütőpapíron kinyújtjuk, és egy hosszú pengéjű késsel nem túl mélyen, kb. 0,5 cm-enként csíkokat húzunk a tetejére, majd megkenjük olvasztott vajjal.
  6. Ezután a tésztát egy 3,5 cm átmérőjű formával kiszaggatjuk, és a két kisujjunk között megsodorjuk minden pogácsa oldalát.
  7. 160 fokos (alsó-felső sütés) sütőben tepsinként kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Kb. 90-100 db pogácsa lesz belőle.

A díszítéshez

  1. Akinek nem tetszik a natúr csíkozós-vajazós módszer, az megkenheti tojással vagy tejjel, és díszítheti sajttal, durva szemű sóval, esetleg valamilyen olajos maggal is a tetejét.
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Receptkönyvben: 12
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 2087
  • Feltöltés dátuma: 2014. március 11.

Ajánló

Tojást sajnos nem adhatok hozzá, mert az egyik családtagom érzékeny rá. Nyilván, ha tojással lenne lekenve, még pirosabb lenne a teteje. A laktózmentes tej, a nádcukor és a tönkölyliszt is nyugodtan kicserélhető hagyományos hozzávalókra.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ez a tejes rántás vagy tang zhong, kinek hogy tetszik, elképesztően addiktív módszer. Először itt a NoSalty-n olvastam róla helene26-nál és Tormánál, ezúton is köszönet érte nektek. Tényleg könnyű lesz a tészta, és 3 napig biztosan puha marad a pogácsa - a tegnap esti sütést éjszakára elfelejtettem letakarni, és mégsem száradt ki. 3 nap alatt viszont el szokott fogyni, így nem tudom, hogy valójában meddig őrizheti meg így a minőségét. :-) Az biztos, hogy a húsvéti kalács nálunk elképzelhetetlen lesz a jövőben enélkül. Anyósomnak van egy jó szokása, a sütemények tésztájába általában zabpelyhet is szór, ez az ötlet tőle származik. Én csak a mennyiségekkel variáltam, mire ezen a héten harmadjára is megsütöttem ezt a puha, pelyhes pogácsát, és végre sikerült kikísérletezni a számomra tökéletes receptet.

Hozzávalók

A tejes rántáshoz

A tésztához

A díszítéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek