Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vadkovászos fehér cipó

Vadkovászos fehér cipó
Vadkovászos fehér cipó
45 perc / előkészület: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Csak úgy, mint kistestvére Rozi, így Jenő, a fehér kovászom is csak 7. napos, de nem tudtam tovább várni, meg kellett próbálnom, mire képesek már ilyen fiatalon. Talán valamivel kevesebb folyadékot tehettem volna bele, akkor magasabbra nő, de így esett, és kész. Jenő mindvégig, míg nevelgettem őket, erősebb és aktívabb volt, mint a rozsos Rozi. Számomra ez hihetetlen volt. Fahéj mondta, hogy neki milyen jól muzsikál a fehér kovász, így neki veselkedtem, és tk tönkölyliszt és BL-80-as kenyérliszt keverékéből összehoztam a kis Jencit. Nagyon örülök, hogy ilyen kis lelkes. Ettől én is azzá válok. Fahéj biztatása mellett Torma tartotta bennem a lelket, adta a jó tanácsokat. És lám, ilyen helyre kis cipót sütöttem.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Kovász receptje itt.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Minden hozzávalót kenyérsütőgép üstjébe töltünk, és dagasztó-kelesztő programon elindítjuk.
  2. Ha lejárt a program, még további 4 órát benne hagyjuk a tésztát, hogy duplájára megnövekedjen.
  3. Ha megkelt a tészta, a sütőedényt -amiben sütni fogjuk- kiolajozzuk, és olajos kézzel a tésztából cipót hajtogatva a sütőformába tesszük.
  4. A tetejét megkenjük olajjal, és egy tiszta konyharuhával letakarva langyos helyen újra kelesztjük 2-3 órát.
  5. Ha megkelt, betesszük a sütőbe, amit akkor kapcsolunk be, és 180 fokra állítjuk hőlégkeverésen. A kenyeret 30-35 perc alatt megsütjük.
  6. Rácsra téve hűtjük ki.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 18 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 2 327
elküldve: 0
receptkönyvben: 13
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: köret
konyhatechnológia: vadkovászos receptek

egyéb elnevezések

kovászos cipó, kefíres vadkovászos cipó, tönköly cipó

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Torma
Torma / Torma Fri, 2013-06-21 23:00

Na, de jó, jönnek a vadkovászos kreációk!!!
Nagyon szép kis kenyérke ez; megkóstolnám most reggelire! Nem baj, hogy több vizet tettél bele, attól lesznek nagy lyukacsok....várom a fánkot! Kellemes hétvégét , T:)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Fri, 2013-06-21 19:09

Kedves Fahéj!
Nagyon törtem a fejem, hogy vajon mitől működik jobban a fehér kovász (Jenő és Kele is a kefires),de csak arra jutottam, hogy a tönkölyliszt segített ebben. Keverek rajta és már bugyog is. Valóban sikerélmény, mert hónapokig próbálkoztam, kisebb-nagyobb (inkább kisebb) sikerrel. Nm mondom, hogy nem jön jól a nyári hőség. Remélem télre jól felerősödik Jenő és a zordabb időket is bírja majd. Tegnap készítettem kovászos fánkot. Azt is feltettem, remélem hamarosan megjelenik. Köszönöm a tanácsaidat, a segítséget. Szép hétvégét kívánok! Üdv: Évi néni

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2013-06-21 16:36

Kedves Évi néni!
Hát ez szuper! Nagyon szép lett a kis cipócskád. Ügyes a Jenőke, mindenáron bizonyítani akart, hogy el ne menjen a kedved. Nekem is most kel egy Ancsás kenyerem, ebben a 28-30 fokos konyhám nagyban segít neki. :)
Szép hétvégét! Üdv: Fahéj

373
kovász 15 dkg
kefir 0.7 dl
víz 0.7 dl
kenyérliszt BL80 30 dkg
1 teáskanál
napraforgó olaj 1 ek
citromlé 1 kk
búzacsíra 1 ek