adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű
457
Kalória
18.3g
Fehérje
93.2g
Szénhidrát
3.7g
Zsír
39.3g
Víz
-
Koleszterin
12.4g
Élelmi rost
7.7g
Cukor
- 12% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 3% Zsír
Összesen
457
kcal
- 12% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 3% Zsír
Összesen
1829
kcal
- 12% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
21.1g kovász38 kcal
-
214 kcal
-
1g só0 kcal
-
14.1g víz0 kcal
-
0.6g napraforgó olaj5 kcal
Összesen
257
kcal
- 12% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 18.3 g
Zsír
-
Összesen 3.7 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1383.7 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 34 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 157 mg
-
Foszfor 471 mg
-
Nátrium 689 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrát
-
Összesen 93.2 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 12 mg
Víz
-
Összesen 39.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 56 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 6 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 194 micro
Összesen
457
kcal
- 12% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 73.1 g
Zsír
-
Összesen 14.9 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5535 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 78 mg
-
Kálcium 137 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 630 mg
-
Foszfor 1886 mg
-
Nátrium 2755 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 13 mg
Szénhidrát
-
Összesen 372.9 g
-
Cukor 31 mg
-
Élelmi rost 50 mg
Víz
-
Összesen 157 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 31 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 222 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 23 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 774 micro
Összesen
1829
kcal
- 12% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.3 g
Zsír
-
Összesen 2.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 778.5 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 19 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 89 mg
-
Foszfor 265 mg
-
Nátrium 387 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrát
-
Összesen 52.4 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 7 mg
Víz
-
Összesen 22.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 31 micro
-
Kolin: 1 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 109 micro
Összesen
257
kcal
Elkészítés
- Egy kelesztőtálba szitáljuk a tönkölylisztet és összekeverjük a sóval.
- Hozzáadjuk a kimért kovászt és annyi felforralt, majd 40-45 fokig hűlni hagyott vizet (vagy forralás nélküli tisztított vizet), hogy sűrű, egyáltalán nem ragadó tésztát kapjunk.
- Legalább 10 percig kézzel dagasztjuk.
- Dagasztás után, ha lehet, légmentesen fedjük le a tálat, hogy ne száradjon ki a tészta teteje. Ha ez esetleg nem megoldható, kenjük be vízzel a tészta felszínét, majd takarjuk le a tálat egy konyharuhával. 5-6 órán át hagyjuk kelni meleg helyen. (Nem fog annyira megkelni, mintha élesztő lenne benne.)
- A megkelt tésztát nagyon kevés olajjal kikent tepsibe tesszük, és megsütjük.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 5 p
- Sütés ideje: 20 p
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 20x30
Ez a tönkölykenyér tömör és kissé savanykás ízű a benne lévő kovász miatt.