Nosalty Logó

Dagasztás nélküli kenyér Torma konyhájából

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Torma
Dagasztás nélküli kenyér Torma konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
230 °C
vadkovászos
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 498 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 1994 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 201 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.7 g

Zsír

  • Összesen
    2.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    817 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    45 mg
  • Kálcium
    36 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    70 mg
  • Foszfor
    221 mg
  • Nátrium
    439 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    102.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    116.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    43 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    189 micro
Összesen 498 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    62.7 g

Zsír

  • Összesen
    11.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3267.9 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    179 mg
  • Kálcium
    143 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    281 mg
  • Foszfor
    883 mg
  • Nátrium
    1754 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    408.9 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

VÍZ

  • Összesen
    465.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    174 micro
  • Kolin:
    91 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    59 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    754 micro
Összesen 1994 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    1.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    329.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    89 mg
  • Nátrium
    177 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.3 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    47 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    76 micro
Összesen 201 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A liszteket egy nagyobb tálban összekeverjük a köménnyel, olívával és a sóval, majdhozzáadjuk a vízben elkevert kovászt (vagy a felfuttatott élesztőt). Épphogy összevegyítjük, nem dagasztjuk.Kissé ragacsos, közepesen lágy masszát kapunk.
  2. Letakarva, a konyhapulton kelesztjük 12 órát.
  3. Másnap reggel lisztezett deszkára borítjuk, (és ha kell, akkorkicsit lisztezve vagy olajozva a kezünket)kilapogatjuk nagyobb téglalapalakúra;kb. ujjnyi vastagra.
  4. Egyszer hajtogatjuk csak,4 mozdulattal:képzeletben harmadoljuk függőlegesen, majd a felső harmadot lehajtjuk, erre pedig ráhajtjuk az alsó egyharmadot. Az így kapott hosszúkás téglalapot vízszintesenképzeletben szintén harmadoljuk;a jobb oldali egyharmadot balra hajtjuk, majd erre a baloldali egyharmadotjobbra hajtjuk. A hajtás végét jól összecsipkedjük, és a csipkedéses szélével alulra téve, letakarvapihentetjük 15 percet.
  5. 15 perc után megformázzuk a veknit(Limara Péksége oldalán részletes leírás van erről, fotókkal).
  6. 1-1,5 órát kelesztjük sütőpapírral bélelt sütőlapon; közben előmelegítjük a sütőt 230 fokra (kis edény vízzel az aljában).
  7. Sütés előtt a tészta tetejét ferdén bevagdossuk, vízzel lespricceljük, és kb. 45 percig sütjük.
  8. 30 perc után visszavesszük a hőt 200 fokra.
  9. Sütés után rögtön lespricceljük vízzel, és boldogan hallgatjuk a "sercegést", pattogást, ahogy a friss kenyér héja ropog-repedezik.
  10. Csak hidegen vagy épp langyosan vágjuk fel, különben sokat veszít a nedvességtartalmából.
  • Sütés hőfoka: 230 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 6
  • 7 napos nézettség: 27
  • Össznézettség: 13864
  • Feltöltés dátuma: 2012. december 21.

Ajánló

Sajtokhoz, házi sonkához, szalámihoz, hidegtálakhoz tudom leginkább elképzelni, de persze bármi más étel mellé kínálhatjuk. Pirítósnak is elsőrangú!

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Az előző kenyér receptemnél ígértem egy rövidebb verziót, kevesebb munkával és kevesebb odafigyeléssel. Ez a recept praktikus hétvégi sütésekhez, mert ha este bekeverjük a kenyértésztát, akkor másnap délre asztalra tehetjük a friss kenyeret. Én este 8-kor kevertem, reggel 8-kor folytattam... 11 után készen volt ez a kis csoda.:) Ropogós héj, puha bél.:) Ez a kenyér a "Jani kovászommal" készült; teljes kiőrlésű lisztből és vízből 10 napig erjesztett, "vadélesztős" kovásszal. Janit nagyon könnyen indítottam; gyorsan erjedt és soha nem hagyott cserben. "Terka", a fehér lisztes kovászom, még 2 hét után sem az igazi; holnap lesz a harmadik sütésem vele; egy újabb vaníliás kalácsot sütök ajándékba, most "Terkával"... És remélem a legjobbakat! Így tanul az ember lánya.:)

Hozzászólások

Csiki Piroska

Kedves Torma, ez a kenyered is guszta. Most ráálltam a kenyér sütésre, minden jó receptet ki akarok próbálni, csak Janit kell készítsek magamnak. Piroska

Torma

Jot nevettem Piroska! Kiváncsi leszek, Te milyen nevet adsz majd a kovászodnak?k Azt hittem idegesíteni fog, hogy a kovászra kell figyelnem ( ha nem használom, akkor hetente 1- szer "megetetnem"), de nem! Annyira szeretem ?ket, azt se tudom, melyikkel süssek! Beindult a Terka is: ma sutottem vele egy lenmagos, mákos kenyeret...nem lett olyan szep magas, mint az olivas, de ez meg jobban izlett! Ugyhogy megy a verseny! Janival jobban egy tempóban vagyok, de érdekesnek találom a kiserletezgetest...üdv, T:)

Ági78

Ódeszéééép! :) Kár, hogy nem találták még fel az illatos fotót... az ízekr?l már nem is beszélve... így meg kell, hogy süssem, amint alábbhagy a karácsonyi sütimizéria. :) Szerinted friss éleszt?vel is m?ködhet? Puszi: Ági

Torma

Szia Ági :) persze, m?ködik; ezt igy vettem le a breadtopia.com oldalról. Ha érted az angolt, akkor ott vannak videók is, ami segít! Igy látod milyen állagú a tészta stb...en mar annyit néztem es olvastam a kovaszrol es a kovaszos kenyerekrol, hogy nem igaz! Most csak gyakorolni kell, ami nagyon jo :) fedeles edényben eddig nem sutottem, azt is ki kell próbálni. Most vettem egy jenait, a következ? kísérlet azzal lesz..minden jot a karácsonyi elokeszuletekkel, T:)

Ági78

Szia Torma! Aranyos vagy, köszi szépen a segítséget! :) Majd rálesek a videókra is mindenképp. A gyakorlás tényleg klassz dolog! F?leg, hogy mindig van valami finomság otthon, amit lehet majszolni. Én is jó készül?dést kívánok Neked! Ági :)

Torma

Ági, itt van " felettünk" a " Jani felnevelése", részletesen. Ancinak írtam, mert ? is nagyon lelkes most a kenyerkiserletezessel... En nagyon élveztem a kovasz-készítést. Ha bármiben tudok segíteni, csak irjal :) puszi, es sok sikert a Bozsivel ;)

Ági78

De jó! De jó! Mikor ennél a receptednél "partizánkodtam" még nem volt itt a leírás... vagy csak én voltam málé.:) Majd szépen kitanulmányozom és nekilátok Bözsinek! Hálás köszönet érte! Puszillak: Ági

Torma

It van egy másik recept, ezt is nezd meg: http://www.nosalty.hu/recept/dagasztas-nelkuli-kenyer-ganomamatol

pussycat

A kenyerednel mar csak a humorod tetszik jobban. Olyan jokat mosolygok a Terka meg a Jani nevu kovaszodon. De viccen kivul a kenyered jol nez ki. En is ugy szeretem sutni, hogy este bekeverem, (persze en geppel kidagasztom) es reggel csak sutni kell. Nagyon praktikus megoldas. Jo sutkerezest kivanok, Udv. Veronika

Torma

Köszi Veronika, T:)

Olaszné Anci

Kedves Torma ! Ha kenyér, már itt is vagyok ! Gratulálok ehhez a gyönyör? lukacsos kenyérhez ! A Jani volt nem a Terka ugye ? Most el vagyok havazva, de alig várom, hogy kipróbálhassam ! Te hogy készíted a kovászt ? A h?t?be tárolod ? Egyszer elég megetetni egy héten ? Ha igen, akkor nekem is kell Jani ! De lehet, hogy Terka is ! Annyira jót nevettem Terkán és Janin. Köszönöm a der?s perceket ! Puszi: Anci

Torma

Szia Ancikam! a "Jani", az teljes kiorlesu liszt es viz kevereke. Ha odadobsz egy kovászt, úgy tervezd, hogy az elsõ három napban csak 24-12 óránkent kell csak "etetni" (tehát elkezdheted akkor is, ha napközben távol vagy a háztól). Utána már napközben is etetni kell és egyre több kaja kell neki, mert felgyorsul az erjedés. Túl melegben ne csináld; a 20-24 fok az ideális, ha talalsz a házban egy ilyen allandó hõmérséklet? helyet. A konyha azért jó, mert ott több az élesztõgomba a levegõben. Én kezdetben hagytam egy kis rést is az üveg tetején pár órára. 2 ek tk liszt, 2 ek víz ( ne klóros víz legyen!)-ezzel kezdtem. 24 óra múlva (nem baj, ha még nem erjedt) adsz hozzá 1ek lisztet, 1 ek vizet. Erõteljesen simára kevertem- minél több levegõ/oxigén kerül bele, annál jobb lesz az erjedés. Harmadnapi "etetés" (ekkor már kell, hogy legyenek buborékok) 2 ek liszt, 2 ek víz. Innen már 8-12 óránként eteted es mindig duplázod az adagot. Literes üvegben kezdjed, és mikor már túl sok van az üvegben- jó fortyogó, habos kovásszal- akkor leveszel 200g-ot (ez kb a hetedik nap, elõbb nem jó a kovász!), amivel már lehet csinálni egy próbasütést ( 200g kovász 450-500g liszthez elég). Folytatása következik....

Torma

Az üvegben lévõt megeteted 4 kanál liszt, 4 kanál vizzel es, ha felhabosodott, akkor a h?tõbe teszed. Hetente jó 'megetetni"; ilyenkor látod mennyi kell... ha használod, akkor többet "eszik". Egyébként valamelyik szakért? írta, hogy hetekig eláll etetés nélkül is! En mar száritottam a Janibol es a fagyasztoba tettem egy tartalékot. Szárítás nélkül is lehet fagyasztani. Ezzel az 1:1 aránnyal egy kissé folyós lesz a kovász, ugyhogy mikor etetek, akkor most már kicsivel több lisztet teszek hozzá, mint vizet. A teljes kiõrlés? lisztbõl könnyebb kezdeni, mint a fehérbõl. Sokan mondjak, hogy a rozsosbol a legjobb. Evi neni kovasza is rozsos. Rozslisztem nem volt itthon, de most hoztam; lehet, hogy feldobok egy "keveréket". Na, akkor lesz féltékenység, mert az is "fiú lesz" ;) Oda lesz a Jani! Kezdd csak el, csak leírva néz ki bonyolultnak. Az idõvel legyél rugalmas, várd meg, amíg "bezsong" a kovász, azután etesd... nem kell megfullasztani túl hamar túl-etetéssel...pár óra ide-oda, nem fog meghalni az élesztõ. A tk lisztemnek sokkal finomab volt az illata kezdeti erjedéskor. A fehérnek, majdnem festék-oldó szaga volt kezdetben, de ez normális a szakirodalom szerint, meg fog változni, az enyém jó illatú már. A kovász összetétele és íze állandóan változik, és nincsen kettõ egyforma kovász! Ezért csere-berélnek a nagy kenyér készítõk is! Ne felejtsd el, hogy a Limara Péksége oldalon sok képes információ van: a kovaszrol is, a vekni formazasrol stb. Jo kenyer-kiserletezgetest, puszillak, Torma :)

Olaszné Anci

Kedves Torma ! Nagyon szépen köszönöm a novellát ! Értem már---azt hiszem. Most lettem kész 45 szál bejglivel, ma már ülök, a továbbiakban nem csinálok semmit. Köszi a sok szuper ötletet is, élni fogok vele. Majd tájékoztatlak az eredményr?l. Már csak Karácsony után tudok kísérletezni. Sok-sok puszi és ölelés: Anci

márta66

Kedves Torma! Ket het mulva kezdodik a szabadsagom, akkor belevetem magam a kovaszos kenyer sutesbe. (Most is sutok, mar evek ota, de az elesztos, amolyan magam-krealta, tobbfele mag lisztjebol, egy alapreceptet varialva.) Szoval, szandekomban all belepni a klubba:-) Rengeteg jo otletet olvastam nalad, Fahejnal, itt-ott. A kerdesem most az, h vajon tk tonkolylisztbol is el lehet kezdeni egy "Jani druszat"? Mit gondolsz? Marta

Torma

Szia drusza! Ugyanis én is Márta vagyok, de jobban szeretem a Tormát használni :))) Persze, biztosan lehet tönkölylisztb?l is, habár én nem próbáltam; nekem még megvan Jani és Fecó....elmúltak egy évesek! Három az túl sok volt, annak ellenére, hogy tésztákat is mindig azzal gyúrom....ma egybögrés adagba tettem egy kiskanálnyi pestót...SZUPER volt :) Sok sikert Tönköly Jánossal :P üdv, Torma :)

Éva-Anyóca

Kedves Torma! Csodás a kenyér, és fantasztikusan jó hangulatot csinált a : Jani meg a Terka!!! :-O Áldott, békés, boldog karácsonyi ünnepeket kívánok!:-O Hozzon az Új esztend?: egészséget, békét, megértést, boldogságot, szeretetet, ..- és mindazt, amit még Te szeretnél! Éva-Anyóca

Torma

Drága Eva-Anyóca! Nagyon köszönöm ezt a csodálatos karácsonyi es Újévi köszönt?t! Neked es a csaladodnak is a legjobbakat kívánom, jo egészséggel, boldogsággal! Ropogós ölelés, Torma :)

Torma

Kérhetném a szerkesztõket, hogy az eredeti 1/4 bögre aktív kovászt írják vissza a hozzávalókhoz? A 62,5 g-ot nem én írtam; nem tudom, miért lett átírva?

Miss Lemon

Kedves Torma! Az ételek kalóriaszámítása miatt minden receptet újra fel kellett vinni a rendszerbe. A kovász alapanyaghoz sajnos nem rendeltek bögre mértékegységet, csupán g-t és dkg-t. Nagy segítség volna, ha legközelebb lemérnéd, hogy pontosan mennyi is az a 1/4 bögre kovász és feltüntetnéd a receptben. Köszönjük a megértésedet! Üdv: Kata

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek