r
Nosalty Logó

Dagasztás nélküli kenyér Torma konyhájából

Torma
Dagasztás nélküli kenyér Torma konyhájából
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

498
Kalória
15.7g
Fehérje
102.2g
Szénhidrát
2.9g
Zsír
116.4g
Víz
-
Koleszterin
7.4g
Élelmi rost
673.1mg
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 498 kcal
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 1994 kcal
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 201 kcal
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.7 g

Zsír

  • Összesen
    2.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    817 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    45 mg
  • Kálcium
    36 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    70 mg
  • Foszfor
    221 mg
  • Nátrium
    439 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    102.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    116.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    43 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    189 micro
Összesen 498 kcal
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    62.7 g

Zsír

  • Összesen
    11.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3267.9 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    179 mg
  • Kálcium
    143 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    281 mg
  • Foszfor
    883 mg
  • Nátrium
    1754 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    408.9 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

Víz

  • Összesen
    465.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    174 micro
  • Kolin:
    91 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    59 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    754 micro
Összesen 1994 kcal
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    1.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    329.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    89 mg
  • Nátrium
    177 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    41.3 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    47 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    76 micro
Összesen 201 kcal

Elkészítés

  1. A liszteket egy nagyobb tálban összekeverjük a köménnyel, olívával és a sóval, majdhozzáadjuk a vízben elkevert kovászt (vagy a felfuttatott élesztőt). Épphogy összevegyítjük, nem dagasztjuk.Kissé ragacsos, közepesen lágy masszát kapunk.
  2. Letakarva, a konyhapulton kelesztjük 12 órát.
  3. Másnap reggel lisztezett deszkára borítjuk, (és ha kell, akkorkicsit lisztezve vagy olajozva a kezünket)kilapogatjuk nagyobb téglalapalakúra;kb. ujjnyi vastagra.
  4. Egyszer hajtogatjuk csak,4 mozdulattal:képzeletben harmadoljuk függőlegesen, majd a felső harmadot lehajtjuk, erre pedig ráhajtjuk az alsó egyharmadot. Az így kapott hosszúkás téglalapot vízszintesenképzeletben szintén harmadoljuk;a jobb oldali egyharmadot balra hajtjuk, majd erre a baloldali egyharmadotjobbra hajtjuk. A hajtás végét jól összecsipkedjük, és a csipkedéses szélével alulra téve, letakarvapihentetjük 15 percet.
  5. 15 perc után megformázzuk a veknit(Limara Péksége oldalán részletes leírás van erről, fotókkal).
  6. 1-1,5 órát kelesztjük sütőpapírral bélelt sütőlapon; közben előmelegítjük a sütőt 230 fokra (kis edény vízzel az aljában).
  7. Sütés előtt a tészta tetejét ferdén bevagdossuk, vízzel lespricceljük, és kb. 45 percig sütjük.
  8. 30 perc után visszavesszük a hőt 200 fokra.
  9. Sütés után rögtön lespricceljük vízzel, és boldogan hallgatjuk a "sercegést", pattogást, ahogy a friss kenyér héja ropog-repedezik.
  10. Csak hidegen vagy épp langyosan vágjuk fel, különben sokat veszít a nedvességtartalmából.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 25 p
  • Sütés ideje: 45 p
  • Sütés hőfoka: 230 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Az előző kenyér receptemnél ígértem egy rövidebb verziót, kevesebb munkával és kevesebb odafigyeléssel. Ez a recept praktikus hétvégi sütésekhez, mert ha este bekeverjük a kenyértésztát, akkor másnap délre asztalra tehetjük a friss kenyeret. Én este 8-kor kevertem, reggel 8-kor folytattam... 11 után készen volt ez a kis csoda.:) Ropogós héj, puha bél.:) Ez a kenyér a "Jani kovászommal" készült; teljes kiőrlésű lisztből és vízből 10 napig erjesztett, "vadélesztős" kovásszal. Janit nagyon könnyen indítottam; gyorsan erjedt és soha nem hagyott cserben. "Terka", a fehér lisztes kovászom, még 2 hét után sem az igazi; holnap lesz a harmadik sütésem vele; egy újabb vaníliás kalácsot sütök ajándékba, most "Terkával"... És remélem a legjobbakat! Így tanul az ember lánya.:)

További receptek

Focaccia-muffin

Ha imádjátok a focacciát, akkor egyszerűen ki kell próbálnotok muffinformában is! Az önmagában is aromás, ropogós és könnyed tésztát mi most még kevés paradicsommal, olajbogyóval ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...