Nosalty Logó

Vadkovászos DNK kenyér jénaiban sütve

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Torma
Vadkovászos DNK kenyér jénaiban sütve
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
230 °C
vadkovászos
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 346 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 2073 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 205 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    11 g

Zsír

  • Összesen
    2.9 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    556.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    29 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    60 mg
  • Foszfor
    168 mg
  • Nátrium
    264 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    68.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    78.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    127 micro
Összesen 346 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    66.1 g

Zsír

  • Összesen
    17.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3340.5 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    184 mg
  • Kálcium
    174 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    359 mg
  • Foszfor
    1010 mg
  • Nátrium
    1585 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    413.2 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    35 mg

VÍZ

  • Összesen
    472.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    191 micro
  • Kolin:
    105 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    762 micro
Összesen 2073 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    1.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    330.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    35 mg
  • Foszfor
    100 mg
  • Nátrium
    157 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.9 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    46.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    75 micro
Összesen 205 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az elsőöthozzávalót egy nagyobb kelesztőtálban simára keverjük (sűrűbb nokedlitészta sűrűségűlegyen), és letakarvaa konyhapulton kelesztjük 12 órát. A kelesztéshezaktív vadkovász-t használunk.
  2. Kelesztés után gyengén olajozott felületen, olajos ujjakkalujjnyira lapogatjuk, és megszórjuk a magvakkal, majd 4 mozdulattalhajtogatjuk, mint a pogácsát.
  3. Meggömbölyítjük cipó formára, és sütőpapírral bélelt kelesztőtálbanújból pihentetjük 1-1,5 órát.
  4. Sütés előtt 40 perccel előmelegítjük a sütőt 230 fokra, fedeles jénai edénnyel.
  5. A pihentetés után bevagdaljuk a cipó tetejét, lespricceljük vízzel, majd a sütőpapírral együtt a forró jénai edénybe csúsztatjuk.
  6. Lefedve sütjük 30 percet, majd a tetőt levéve, a hőt 200 fokra csökkentve még kb. 20 percet.
  7. Ha kész, rögtön kivesszük a sütőből, megint lespricceljük vízzel, és rácson hűtjük.
  • Sütés hőfoka: 230 °C
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Elkészítettem: 15 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 6
  • Össznézettség: 7229
  • Feltöltés dátuma: 2013. április 09.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Leglustább kenyerem; ez alkalommal a pár keverés és a kelesztés után a keverőtálban hajtogattam, majd a levegőben gömbölyítettem a tésztát. A sütőpapírral könnyen a forró jénaiba csúsztattam a pufi, levegős óriás-gombócot. Dolgos-lelkes Jani kovászom megint jól alakított; lyukacsos, ropogós lett a kenyér!

Hozzászólások

ZilkaZil

Régebben sok DNK kenyeret sütöttem, de mostanában leszoktam róla...miért is? Nagyon szép lett! üdv, zilka

Torma

Koszi Z, sussel csak, megeri, udv T:)

Csiki Piroska

Ez is akárcsak a többi kenyered, nagyon guszta. Piroska

Torma

Koszonom Piroska , T:)

dadimami

Kedves Torma! Tudatlan nagyanyó kérdezi, mi az a vadkovász, hogyan kell készíteni, vagy úgy kapható? Szörny?, itt állok 66 évesen és azt sem tudom mi az a vadkovász, nem élet ez így, lécci, lécci világosíts fel. Egyébiránt a kenyered nagyon guszta!

Torma

Jogos a kérdés dadimami; gyorsan írtam is a szerkesztõknek, hogy légyszi tegyék be a linket a vadkovász-vadélesztõs kovász receptemhez! Azért kezdtem így hívni a kovászomat, mert sok másfajta kovász recept van; legtöbb az bolti élesztõvel. Ebben csak liszt és víz van; 7-10 napig erjesztett kovász, amit azután tovább tudunk használni. Vannak több, mint száz éves természetes kovászok is! További részletek és az erjesztési folyamat a receptnél. Üdv, Torma :)

Torma

Addig is, itt a link: http://www.nosalty.hu/recept/vadkovasz-vadelesztos-kovasz

dadimami

Kedves Torma! Nem elég, hogy nem tudom mi az a vadkovász, továbbolvasván újabb kérd?jel, mi az a nigella seed?

Torma

Kedves dadimami! Fekete szezámmag; már több receptben láttam így elnevezve, azért irtam így. Üdv, Torma :)

Fahéj

Most is nagyon szééép! Jani, a kis aktivista, nagyon gyönyör?en dolgozik. :) Én már csak Ancsában bízom, most van a süt?ben, amit vele alkottunk közösen. Tiszta izgalom. :) Érdekes, nekem a kenyérlisztes Ancsa sokkal dógosabb, mint a tk lisztes Bátor, az a pernahajder. Én is olyan szép vadkovis kenyereket akarok sütni, mint Te! :) Puszi: Fahéj

Torma

Ki kell ismerni oket Fahejka, de ez csak ido kerdese... Erdekes, hogy mondod; szerintem az aktivalas igen fugg az etetestol is. Most a Feco a "legbõszebb" a harom kozul...a héten többször hasznaltam es tobbszor etettem kevesebb liszttel (2ek liszt, 2 ek viz). A Janim majdnem elfogyott tegnap, ugyhogy tobb liszttel kellett etetnem (fel bogre liszt, fel bogre viz), most alig ter magahoz... (nagyon bezabalt??? ;) Mi van a Haas nyeremenyeddel? Kaptal ertesitot? Puszillak, udv, Ancsanak! Batorkanak meg egy kecsketuro...;) T

Fahéj

Ancsás kenyér gyönyör? lett és könny?, de még nem vágtam meg! Ha megérdemli, felteszem a Nosaltyra, ezt ígértem neki. Nálam Ancsa jobban meghálálja az etetést, mint a Bátorka, aki nevével ellentétben sokszor bátortalankodik. Lehet, hogy ? meg inkább többet szeretne enni? Kísérletezgetek ezzel is, hol így etetek, hol úgy, hol hidegen, hol melegebben, stb. (Haas nyereményr?l se kép, se hang, de várok türelemmel.) Pussz: Fahéj

Torma

De jooooooooo :))) Milyen liszttel sutotted? Vicces ez a Batorka batortalankodik...majd egyszer nekifut es meglep! Jo, hogy kiserletezel; igy a jo :) A hideggel/hutovel lelassitjuk az erjedest/kelesztest, a langyossal felgyorsitjuk...Eleinte nem konnyu eltalalni az aktiv fazist....nem mindig emelkedik meg duplajara (vagy fut ki az uvegbol, mint a Janim!), az a lenyeg, hogy jo habos-buborekos legyen. Egyebkent a Jani lisztet egy indiai fuszereket arulo boltban vettem. Esetleg, ha van ilyesmi bolt a kozeledben; Pesten vannak ilyen boltok. Tegnap olvastam, hogy mennyire NEM mindegy, milyen liszttel sutsz...meg az sem, hogy mikori orles...orakat toltok a neten, de meg mindig nem talaltam durum lisztet megvetelre... Na szia, most fujod a kenyeret, mi??? ;) T

Fahéj

Nem fújtam éppen, sajnos, mert el kellett mennem dolgozóba, de alig vártam, hogy hazajöjjek és megkóstolhassam. Jó lett, mit mondjak! Olyan, mint a múltkori ancsás. Én is tájékozódom a neten, ott olvastam, hogy dagasszunk inkább kemény tésztát, most azt próbáltam ki. De legközelebb, (ha sikerül mind bepuszilni a mostani kenyérkénket), ilyet sütök, mint a Tied, ilyen kis pihe-puha lágyságot. Már alig várom. Na, megyek etetni! :))) Puszi: F

Torma

Na, akkor ez a napod jo kis türelem-játék lehetett!!! Örülök az ancsás sikerednek :) ezt a kifejezést meg nem hallottam, hogy bepuszilni, de jo!!!... Most, hogy h?vösebb az ido, a keleszteseim lassubbak...úgyhogy nem tudok a régi ido szerint sütni, de nem baj...igy tanulok :))) szeretem találgatni, mi a legjobb a kovásznak, meg a kelésben lév? tésztának...csak igy lehet hasznos tapasztalatokat szerezni. Puszi, mindjárt itt a hétvége megint! Ui: Csütörtök estére dobják ki a VADKOVÁSZOS NOKEDLIMET! Álom finom volt! Nem hiszem, hogy valaha valaki próbálta volna; lehet, hogy világels? recept???

Fahéj

VVN!!! Világels? vadkovászos nokedli! Szuper! Ügyes vagy! :) Nagyon várom már. P. F.:)

szandokan

Ez valami gyönyör??????! Pékséget kéne nyitnod de Budapesten......Üdv.küld:Szandokán

Torma

Köszi Szandokán :) T:)

torpi

Szia torma! Csodaszep lett a kenyerked. Most pedig bocsi hogy felvlagositok valakit.

Torma

Semmi probléma a segítéssel, Valéria; én köszönöm! Megkértem a szerkesztõket, hogy tegyenek linket a recepthez. Üdv, T:)

torpi

Kedves Dadimami! Ha megnezed Torma receptjeit, megfogod talalni a vadkovasz, ill.vadelesztos kovasz kesziteset.Megegyszer bocsi ha helyetted felvilagositottam valakit.Udv.Valeria

torpi

Kedves Torma! Orulok hogy irtad milyen magot hasznaltal, bar en nem igy ismerem black sesame seeds lehet rosszul tudom de igy magyarul teljesen ertheto.Nos megsutottem kora reggel a kenyerket, bar magok nelkul es hagymasan, valami isteni lett, mar a ferjem szerintmert 4 hete a 90 napos dietan vagyok kenyeret nem ehetek.Megmondom oszinten folyt a nyalam mikor hallottam hogy ropog a heja a parom szajaba:))))Megegyszer koszonom a recepted, es gratula neked,"elesztoidhez" mert meg a kalacs is finomabb mint a sima elesztovel.Puszi neked Vali

Torma

Kedves Vali! Orulok, a sikerednek :) Azert egy falatot meg lehetett volna kostolni, de gratulalok az akaraterodhoz, meg a kenyerhez is! Es koszonom a dicseretet; csak csinalom, ami jelenleg nagyon erdekel. Udv, Torma :)

pussycat

Szia Tormica! Gyonyoru ez a kenyered is, gratula, puszi:)Cs.

Torma

Köszi Csuki, Tormi:)

Marcsisef

Szia Torma! Megláttam ezt a gyönyör? kenyeret és indultam a spájzba kacsazsírért és lila hagymáért. Sajnos a kenyértartóban csak a péknél vásárolt kenyeret találtam. Kellemes hétvégét kívánok! Puszi Marcsi.

Torma

Jot nevettem Marcsi :))) ez tenyleg passzolt volna kacsazsirhoz es hagymahoz!! Majd a bográcsos kajákhoz biztos sütsz; éleszt?vel nem nagy kunszt! Neked is kellemes hétvégét, kellemes id?vel, udv, Torma :)

Fahéj

Most melegítem a süt?t! :)

Torma

Szia Fahéj, ez most lefedett sütés volt? Írj, mi lett az eredmény! Én most fogok sütni egy fehér magos, Fecósat....eddig szép..most keleget...ezt most sutolapon fogom sütni.a múltkori kenyerem egy kicsit nehezebb lett ( tk lisztes volt), de nagyon jo íz? volt. Imádtuk piritósnak :) láttad a ZilkaZil kefirkovászos kenyerét? spenóttal és f?tt tojással? Szédületes!!! P, T:)

Fahéj

Lefedett sütés volt és juhúúú! :))) Nagyon szupi lett, szerintem nem is kell ennél jobb kovászosból. Nem egészen a te hozzávalóiddal dolgoztam, de a technológia az az volt. Nagyon ott van!!! Boldog vagyok, mert mindenkinek ízlett, nemcsak nekem. Zilka kenyerét láttam, nagyon érdekes, bár a spenóttl egy kicsit tartok kenyérben. :) P:F :)

Torma

Na, jaj de jó! Az a legfontosabb, hogy elégedettek legyünk az eredménnyel!!! Nagyon örülök a sikerednek! Puszi, T:)

Éva-Anyóca

Mesés, mentve. :) Éva-Anyóca

Torma

Köszi Eva-Anyóca! Kellemes, napos hétvégét kívánok, udv, Torma :)

Törölt felhasználó

Kedves Torma! Már megint én... :-D Szerinted ezt a kenyérkét megsüthetem a kefires vadkovászodból, kacsasüt?ben? Annyira gyönyör?, hogy AKAROM. Érzem a ropogós, csodás héját a számban... Nyami!! Dóri :-D

Torma

Persze, lehet, akkor a legjobb az eredmény, ha lelkesek vagyunk :))) Azt azonban ne feledd, hogy a kefír (tej, joghurt) lágyítja a tésztát. Ha igazan ropogósra akarsz menni, akkor vizet használj és Gyuriddal süss! Kipróbalhatnád a kefírkovászos tésztát kiflinek; megszórni kis reszelt sajttal, miel?tt feltekered ?ket. Persze bármivel meg lehet ?ket szórni; pár kocka szalámi jó ízt adna...megkenni kis vajjal, megszórni snidlinggel...úgy érzem kiflit fogok ma sütni :))) nagyon vonz a kifli-akció:))) Neked meg kellemes kefírkovászozást!! T :)

Törölt felhasználó

Na, hát tudod én olyan vagyok, ha valamit elhatározok, addig megyek, míg nem sikerül. Szóval, nem kefír kovászoltam, hanem bevetettem Gyurit. Még nem az igazi, de a kenyér tésztája tele volt bubival!!! :-D A férjem kicsit furcsállta, hogy mit?l ilyen savanyú a kenyér... De nagyon finom volt!!! Harmadik nekifutásra kiflit csináltam a Gyurival, na aaaaaaaaaz ott volt!!! De biztos sütök kefíres kovászos valamit is, mert megérkezett az én kis kefírgombám is! Már tényleg kezd elboszorkánykonyhásodni a konyhám... Tele vagyok rejtélyes üvegekkel és dobozokkal... ;-)

Torma

De jó!!!! Így kell csinálni Dóri! A vadkovászosnak van egy kis savanykás íze (minél hosszabb ideig kelesztesz, annál savanyúbb lesz; különösen tk és rozsliszttel. További vadkovászos sikereket!!! Imádom a kefírgombámat (már osztogatom, mert nõ, mint a gomba ;P gyönyörû, habos, sûrû italt erjeszt. Remélem hamarosan publikálsz is vadkovászost? Irj, ha van mit, Üdv Torma :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek