Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ünnepi diótorta

Ünnepi diótorta
Ünnepi diótorta
57 perc / előkészület: 30 perc főzés: 17 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Karácsony közeledtével (is) előszeretettel kerülnek elő a diós sütemények. Az ünnepi vacsora megkoronázására ideális ez a narancstól, rumtól illatozó diótorta.

Nem olyan bonyolult, mint ahogy az első olvasatra tűnik. :)

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A diókrémhez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

A tésztához

  1. A tortalaphoz a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket egy csipet sóval félkemény habbá verjük, majd ezután fokozatosan hozzáadjuk a cukrot.
  2. A kemény habhoz adjuk egyesével a sárgájákat, és tovább habosítjuk pár percig. A darált diós lisztet óvatosan a masszához forgatjuk, majd egy kibélelt tortaformába simítjuk. 175-180 fokon, 10-15 perc alatt készre sütjük (azért érdemes tűpróbát végezni).
  3. Hagyjuk a formában kihűlni.

A diókrémhez

  1. 2 dl tejet, 3 evőkanál cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral felforraljuk. 1 dl tejben kikeverjük a tojássárgáját a pudingporral, majd a felforrt tejhez adjuk, és besűrítjük. Félretesszük.
  2. Egy lábosban a diót, 1 csomag vaníliás cukorral, 2-3 evőkanál cukorral és a maradék 1 dl tejjel kissé összefőzzük (1-2 perc). Belereszeljük a narancshéját, majd a pudinghoz keverjük. Hagyjuk hűlni.
  3. A mazsolát alaposan leöblítjük langyos vízben, és beáztatjuk a rumba. A zselatint 2-3 evőkanál kifacsart narancslében hagyjuk megduzzadni. A tejszínt kemény habbá verjük.
  4. A zselatint felmelegítjük, 1-2 evőkanál habbal kikeverjük, majd óvatosan a tejszínhabba keverjük. A habot a diós pudingkrémhez keverjük, amihez hozzáadjuk a rumos mazsolát is.
  5. A sütőformában pihenő tortalapra simítjuk a habos krémet. Kicsit az asztallaphoz kocogtatjuk, hogy a légbuborékok távozhassanak és szép, egyenletes teteje legyen a tortának. Pár óra alatt a hűtőben kidermesztjük.

A tetejére

  1. Tálalás előtt a mazsola áztatásból megmaradt rummal kikevert lekvárral megkenjük a tetejét. Tejszínhabbal és pár szem felezett dióval díszítjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 959
elküldve: 1
receptkönyvben: 70
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

KonyhaMalacka

Mióta szakács: 2015.09.29.
63 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, karácsonyi édességek
mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
nehézség: közepes
szezon: tél
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

diós-narancsos torta, diós süti

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Koszider
koszider / Koszider Mon, 2015-11-09 23:42

Nagyon tetszik ez a torta, ezért rögtön meg is kérdezem: mekkora volt a sütőforma?
Üdvözöl: Koszider

Koszider
koszider / Koszider Tue, 2015-11-10 17:46

Köszönöm a gyors választ! Azt hiszem, ezt a tortát én meghívom ebédre!
Üdvözöl: Koszider

566
finomliszt 4 dkg
dió 4 dkg
tojás 4 db
cukor 8 dkg
tej 4 dl
vaníliás pudingpor 1 tasak
tojássárgája 1 db
vaníliás cukor 2 csomag
cukor 7 csapott ek
dió 15 dkg
narancslé 1 narancsból nyert
narancshéj 1 narancsból nyert
habtejszín 2.5 dl
mazsola 5 dkg
rum 0.5 dl
zselatin 10 g
sárgabaracklekvár 10 dkg
habtejszín 1 dl
dió 0.5 marék