r
Nosalty Logó

Túrógombóc egy szem meggyel

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Túrógombóc egy szem meggyel
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 685 kcal
  • 7% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 2735 kcal
  • 7% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 118 kcal
  • 7% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    34.8 g

Zsír

  • Összesen
    23 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    147 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2208.8 g
  • Cink
    327 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    244 mg
  • Vas
    253 mg
  • Magnézium
    48 mg
  • Foszfor
    442 mg
  • Nátrium
    844 mg
  • Réz
    13 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    80.4 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    387.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    83 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    30 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    32 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    150 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    87 micro
  • Kolin:
    119 mg
  • Retinol - A vitamin:
    82 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    185 micro
Összesen 685 kcal
  • 7% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    139.1 g

Zsír

  • Összesen
    91.9 g
  • Telített zsírsav
    37 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    587 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8835.2 g
  • Cink
    1306 mg
  • Szelén
    108 mg
  • Kálcium
    976 mg
  • Vas
    1014 mg
  • Magnézium
    192 mg
  • Foszfor
    1769 mg
  • Nátrium
    3377 mg
  • Réz
    51 mg
  • Mangán
    43 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    321.5 g
  • Cukor
    71 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    1548.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    332 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    127 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    602 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    347 micro
  • Kolin:
    474 mg
  • Retinol - A vitamin:
    329 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    739 micro
Összesen 2735 kcal
  • 7% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    3.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    25 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    374.8 g
  • Cink
    55 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    43 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    75 mg
  • Nátrium
    143 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    13.6 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    65.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    14 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    26 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    14 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    31 micro
Összesen 118 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Valóban nem kell nagy dologra gondolni. A túrót, a búzadarát, a réteslisztet, a tojásokat és a sót egy edénybe tesszük, és összegyúrjuk.
  2. Majd a hűtőben egy-két órát hagyjuk pihenni.
  3. Vizezett kézzel tetszőleges nagyságú darabokat csippentünk a tésztából. Én nem vagyok a nagy gombócok híve, így körülbelül egy közepes paradicsom nagyságút készítek. De mindenkinek a saját ízlése dönt. A vizezett kéz segít abban, hogy ne tapadjon a kezünkhöz a gombóc.
  4. Kicsit ellapítjuk a tésztát a tenyerünkben, és a közepébe egy szem magozott meggyet rakunk. Majd szép golyót görgetünk a kezünkkel.
  5. Vizet forralunk, és a gombócokat belehelyezzük.
  6. Menet közben Anya igazi kenyérmorzsából készíti a pirított morzsát. Most bővebben kifejtem, mert így egy kicsit furcsán hangzik. A kenyér fehér belsejét egy nagyobb szitán átmorzsolja, és ezt pirítja meg. Durvább, rusztikusabb szemű morzsát kapunk. Aki nem szeretne ilyesmivel bíbelődni, akkor csak egyszerűen bolti finom szemű zsemlemorzsát pirítson meg.
  7. Ezután egy kevés olajjal, gyakori kevergetés mellett szép aranybarnára pirítjuk a morzsát.
  8. Amikor feljön a víz tetejére a gombóc, akkor kiszedhetjük. Maximum néhány perc.
  9. Ha hirtelen hideg vízbe mártjuk a forró gombócokat, akkor szép lesz a külsejük, és a pirított morzsa jobban tapad rá.
  10. Folyamatosan megszórjuk a vízből kikerülő gombócokat morzsával, hogy ne ragadjanak össze. Természetesen cukor is kerül rá. Mi kristálycukrot szórunk rá, de van aki porcukorral és tejföllel fogyasztja.
  • Sütés ideje: 5 perc
  • Elkészítettem: 100 alkalommal
  • Receptkönyvben: 52
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 5534
  • Feltöltés dátuma: 2012. július 17.

Ajánló

TIPP: Megéri nagyobb kivitelben elkészíteni a túrógombócot akár töltve, akár töltetlenül. A főzésre kész gombócokat bezacskózva lefagyaszthatjuk, és bármikor elővehetjük. 1-2 hónapig bátran tárolhatjuk a fagyasztóban.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Egyre kevesebben látnak neki házi túrógombóc készítéséhez, pedig roppant egyszerű, és az íze a boltiéval összehasonlíthatatlan. Én Anyukámtól tanulhattam meg a finomság minden csínját-bínját. A túrógombóc valóban olyan étel, amely "ahány ház annyi szokás" alapon változik. Ez csak egy fajta a sok közül. Mi így készítjük. Már többféle töltelékkel próbálkoztunk, de leginkább a meggy vált be. 

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

8 krumplis ragu, ami nyáron sem terheli a gyomrot

A burgonya elsősorban úgy él a fejünkben, mint egy szénhidrátdús, elnehezítve laktató alapanyag, pedig belőle is főzhetünk olyan ragukat, egytálételeket, amelyek könnyedebbek. Például az alábbi krumplis ragukat.