Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Toscan focaccia - lepénykenyér

Toscan focaccia - lepénykenyér
Toscan focaccia - lepénykenyér
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Focacciaból, vagyis lepénykenyérből nagyon-nagyon sok fajtával lehet találkozni Olaszországban. Van kelt tésztás vastag, kelt tésztás vékony, pizza tészta jellegű, egyszóval nagyon sok.

Én most igazán finomat készítettem, melyet Toscanaban volt szerencsém először enni még évekkel ezelőtt.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A tetejére

  • 0.5 dl olívaolaj (extra szűz)
  • 2 ek rozmaring (apróra vágott friss levél)
  • 1 ek (durva szemű tengeri só)
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt és a cukrot a langyos vízzel egy pohárban összekeverjük, folpack-kal lefedjük, és 10 percig állni hagyjuk.
  2. Az olajat összekeverjük a sóval, és a felfutott élesztőhöz keverjük. Apránként a liszthez adjuk, miközben eldolgozzuk benne. A végén a kukoricalisztet egyben adjuk hozzá. Lágy, száraz tésztát kapunk.
  3. Megkenjük olívaolajjal, és visszatesszük a keverő tálba, lefedjük folpack-kal, és kb. 1 órát hagyjuk kelni.
  4. Utána kinyomkodjuk belőle a buborékot, kettéválasztjuk, és 2 db téglatest alakú formát készítünk belőle húzással, a kezünkkel. Semmi esetre se használjunk nyújtófát. Az elején kicsit nehéz lesz nyújtani, ekkor adjunk a tésztának 1-2 perc pihenőt, s utána már szépen lehet formálni.
  5. Majd lefedjük törölgető ruhával, és fél órát kelesztjük még meleg helyen.
  6. Ha kész, az ujjunkkal apró lyukakat nyomunk a tésztába, ráöntjük az olívaolajat a tésztára, megszórjuk durva szemű tengeri sóval és rozmaringgal, és 230 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
  7. Amikor kivettük, ecsettel megkenjük olívaolajjal, és melegen tálaljuk.
  • sütési hőfok: 230°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 10 785
elküldve: 14
receptkönyvben: 262
elkészítve: 6/21
Facebookon megjelent: -

szakács

Rozmaring&Csokoládé

Mióta szakács: 2011.12.08.
79 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

rozmaringos focaccia, kukoricalisztes kelt kenyér

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

nbeatrix
nbeatrix Wed, 2012-11-14 20:42

Szia!
Mit szoktatok hozzá enni? Vagy magában fogyasztjátok?
Bea

986
finomliszt 1000 g
instant élesztő 2 kávéskanál
barna cukor 1 teáskanál
víz 7 dl
olívaolaj 1 dl
3 tk
kukoricaliszt 30 dkg
olívaolaj 0.5 dl
rozmaring 2 ek
1 ek