Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Toros pörkölt

Toros pörkölt
Toros pörkölt
90 perc / előkészület: 30 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Disznóöléskor, amikor darabolják a disznót, ott kell állni a férfiak mellett egy nagy tállal, és elkérni a pörköltnek valót. Ők igyekeznek szép darab húsokat vágni a további feldolgozáshoz, és a leeső darabokból bőven jut a pörköltnek. Délre már meg is kell főnie, hiszen az emberek megéheztek a hajnaltól tartó munkában. Mire a pörkölt elkészül, a húsleves is kész. Persze nem fogy el egyik sem ebédre, de az igazi trakta akkor jön, amikor már megtöltötték a kolbászt, a hurkát, el van mosogatva minden, rend van. Akkor jöhet a sült hús, hurka, kolbász, töltött káposzta.

hozzávalók / 10 adag

ajánlat

Krumplival, savanyúsággal tálaljuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, megfuttatjuk a zsíron.
  2. Megszórjuk pirospaprikával, rádobjuk a kockára vágott húst, megsózzuk, összeforgatjuk.
  3. Gyakran kevergetve puhára főzzük, ha kell, kevés vízzel pótoljuk az elfőtt levét.
  4. Amikor a hús puha, beletesszük a felkockázott májat, és kb. 10 percig együtt főzzük.
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 13 977
elküldve: 2
receptkönyvben: 127
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

8zsuzsa8

Mióta szakács: 2011.04.05.
184 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
szezon: tél
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 10 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

sertéspörkölt májjal, májas sertéspörkölt, disznótoros pörkölt

Hozzászólások (20)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

aantee
aantee / aantee Thu, 2014-03-06 20:47

Sztem csak azt ellenőrzik, h nehogy terméket reklámozzunk, érdemi átnézés sajnos nincs. :) De kétlem, h bárkit félrevezetett volna az elírás.
Valami hasonlót fogok azt hiszem a hétvégén alkotni, nagyon megtetszett a recept!

8zsuzsa8
8zsuzsa8 / 8zsuzsa8 Fri, 2014-03-07 14:37

Remélem ízleni fog, nálunk nagy sikere van, nemcsak disznóöléskor.
Mióta az új beküldési rendszer van, alig küldök be receptet. utálom a táblázatot. nem lehet beleírni egy csipet sót, és hasonlókat. utálom a költségeket is, mert nálam sok minden a kertben terem, télire mélyhűtöm, illetve a fiammal együtt felesbe vágunk disznót. Ugyan ki tudná visszaszámolni az árakat?

Sancho
Sancho Wed, 2012-12-12 15:58

Tökéletes! Mi a májat nem adjuk az asszonyoknak, kell az a fővőbe, hurkának. A tokánynak valót, nem kérni kell, mert a böllér nem ad, (tudom magamról), azt "lopni kell", jó zsírosat. Savanyókáposztával feltéve a legjobb.

8zsuzsa8
8zsuzsa8 / 8zsuzsa8 Wed, 2012-12-12 16:56

Ahány ház- annyi szokás. Én öreg fejjel kerültem a disznóvágás közelébe, iskolaidőben nem tudtam nagyanyámékhoz leutazni, míg öltek (tanítottam). A fiam nősült falura, ott a nagycsalád 8-10 disznót is leszúr egy télen. Nyugdíjasként tanultam bele a disznóvágás körüli teendőkbe. Ceglédbercelen tanultam ezt a toros pörköltet. De nem én vagyok a főnök, hanem anyóstársam, így az a fűszer kerül bele, amit ő mond. Elhiszem, hogy vannak még tökéletesebb változatok. üdv Zsuzsa

Sancho
Sancho Wed, 2012-12-12 16:58

Én is tanítok. Informatikát. De csak azért szóltam bele, mert tetszik!

8zsuzsa8
8zsuzsa8 / 8zsuzsa8 Wed, 2012-12-12 17:54

Örülök a hozzászólásodnak. Látszik, hogy érdel és szereted a hasad. Idén talán januárban kerül sor a mi disznónkra (felesbe a fiammal). Nálunk nem kell a májat lopkodni, úgyis több hirka készül, mint amennyit meg tudunk enni. A környezetemben ajándékozok is mindenkinek.
Korábban, miíg éltek a dédik, és ragaszkodtak a hgyományokhoz, a végén az abalében készült a töltött káposzta. Mióta szegények már nincsenek köztünk, áttértünk a toros káposztára, ezzel nem kell megvárni az egész procedúrát, kész, mire a mosogatással kész a csapat.

pukcina
pukcina / pukcina Fri, 2012-01-20 13:56

Szia Kedves Receptszerző!

Valóban kiváló receptet küldtél be. Én ugyan hiányolom, hogy milyen fűszereket teszel bele a paprikán kívül, tekintettel arra, hogy van benne belsőség (máj) is, aminek köztudott, az egyik alap fűszere a tézisek szerint a majoránna.

Próbáld ki oly módon, hogy a paprikát követően beleteszed a húst, majd bors, majoránna, babérlevél. Így főzd készre. A májat ekkor tedd bele, majd ezt követően a fokhagymát. Azzal ne főzd sokáig, így jobb és erősebb ízhatást érhetsz el vele... Remélem sikerül elkészítened. by. Pukcina

Sancho
Sancho Wed, 2012-12-12 16:00

Leghamarabb, ha elkészítenéd, s kitennéd, akkor lehetne értékelni. A paprikát majd csak a bors után, hogy előbb engedje ki a zsírját!

Ica67
Ica67 Tue, 2012-01-17 23:23

Nagyon jól hangzik amit leírtál, csak a költség összesítő nem jön ki nekem. Sajnos nekünk nincs disznónk, a hentesnél pedig a legolcsóbb helyen sem kapni ennyiért pörköltnek valót. Ica

8zsuzsa8
8zsuzsa8 / 8zsuzsa8 Wed, 2012-01-18 15:26

nem szeretem ezt a költségmeghatározást, mert annyira különbözőek a beszerzési lehetőségek. Nagyáruházban néha meglepően olcsón jut az ember hozzá dolgokhoz. Zöldségféléket csak saccolni tudom úgyis, mert a kertemben sokmindent megtermelek. Krumplit és káposztát veszek - borsó, bab, répa, karalábé, zeller, mángold, spenót, cékla, hagyma, fokhagyma mind saját. Amikor ki kell számolnom, mennyibe kerül, törnöm kell a fejem, milyen árakat láttam a piacon...
üdv Zsuzsa

443
sertéshús 2 kg
sertésmáj 0.5 kg
vöröshagyma 4 közepes db
fokhagyma 5 gerezd
sertészsír 2 ek
fűszerpaprika 2 ek
0 ízlés szerint