r
Nosalty Logó

Lecsós-hagymás vér nokedlivel

Éva-Anyóca
Lecsós-hagymás vér nokedlivel
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A lecsócs-hagymás vérhez

A galuskához

A tálaláshoz

820
Kalória
40.6g
Fehérje
142.8g
Szénhidrát
7.4g
Zsír
254g
Víz
144g
Koleszterin
6.5g
Élelmi rost
5.4g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A lecsócs-hagymás vérhez

A galuskához

A tálaláshoz

Összesen 820 kcal
  • 9% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A lecsócs-hagymás vérhez

A galuskához

A tálaláshoz

Összesen 4099 kcal
  • 9% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A lecsócs-hagymás vérhez

A galuskához

A tálaláshoz

Összesen 149 kcal
  • 9% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    40.6 g

Zsír

  • Összesen
    7.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    144 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1357.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    74 mg
  • Kálcium
    123 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    65 mg
  • Foszfor
    313 mg
  • Nátrium
    775 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    142.8 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    254 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    64 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    32 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    106 micro
  • Kolin:
    142 mg
  • Retinol - A vitamin:
    62 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    253 micro
Összesen 820 kcal
  • 9% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    203.1 g

Zsír

  • Összesen
    37 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    720 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6787.4 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    371 mg
  • Kálcium
    613 mg
  • Vas
    22 mg
  • Magnézium
    326 mg
  • Foszfor
    1563 mg
  • Nátrium
    3873 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    713.9 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    33 mg

Víz

  • Összesen
    1270.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    320 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    19 mg
  • D vitamin:
    159 micro
  • K vitamin:
    48 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    23 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    529 micro
  • Kolin:
    711 mg
  • Retinol - A vitamin:
    310 micro
  • α-karotin
    22 micro
  • β-karotin
    94 micro
  • β-crypt
    69 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1263 micro
Összesen 4099 kcal
  • 9% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    1.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    26 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    248.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    57 mg
  • Nátrium
    142 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    26.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    46.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    12 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    11 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    46 micro
Összesen 149 kcal

Elkészítés

A lecsócs-hagymás vérhez

  1. A fűszeres abált vért felkockázzuk, és egy tányérra tesszük.
  2. A vöröshagymát felkockázzuk, a fokhagymát áttörjük, egy tányérra tesszük.
  3. Lábasban a kacsazsíron a kétféle hagymát kevés sóval fedő alatt kevés keverés mellett puhára pároljuk.
  4. Beletesszük a lecsót, kb. 6-8 percet fő közepes lángon.
  5. Beletesszük a felkockázott fűszeres vért és a fűszereket, majd fedő alatt közepes lángon tovább főzzük, néhányszor keverjük meg, kóstoljuk, szükség szerint még ízesítjük, és ha a vér is kész, akkor kikapcsoljuk. (A vért a felvágottas részen lehet kapni a boltban, ha nincs szerencsénk otthon disznót vágni.) Főzési ideje kb. 16-18 perc. Tálalásig tartsuk melegen.
  6. Tálban elkészítjük a galuska tésztáját: liszt, tojás, só, víz, elkeverjük.
  7. Kiszaggatjuk lobogó, sós, kicsit olajos vízbe galuskaszaggatóval, ahogy feljön a víz tetejére, máris kiszedjük, lecsurgatjuk, tálba szedjük, melegen tartjuk.
  8. Tálaljuk a lecsós fűszeres vérrel, savanyú uborkával.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 25 p
  • Sütés hőfoka: 160 °C

Nagyon régi emlékeket hozott elő ez az étel, igaz, akkor a nálunk lévő disznóvágáskor a friss, majd abált vérből készült el ez az étel, és nem is mindig jutott rá lecsó, sőt!! Reggelire sült-fokhagymás hús mellett a hagymás vér volt a fő kínálat. Nagyon hiányzik  a disznóvágás, ez egy nagyon, de nagyon várt, mégis megszokott esemény volt karácsony előtt... Hiányzik maga a hangulata is, ahogy akkor összejött a család, ahogy bújtam a paplan alá a malac visításakor hajnali ötkor, ahogy hallottam a pörzsölő hangját, ahogy folyt a csipkelődés, beszélgetés, néha vita, nevetések, ahogy hétre megérkezett a két nagynéném, és az egyikük férje, a böllér-nagybátyám letolta őket, hogy na, már megint sikeresen lekéstek a lényegről, asszony késés a neved!! Mit csináltak az úton a kerékpárral, ekkora hóban, nem tudták hajtani? Hát mi van, hátrafele tekerték a kerékpárt? De persze a nagynénéim se hagyták annyiba a csipkelődést... - és közben a munka nem állt meg... És hiányoznak az illatok, az ízek, az a finom friss orjaleves csigatésztával, a májashurkáé főleg, ez az egyik nagyon nagy kedvencem: az abált máj, a zsírosabb hús, a tüdő, mindez főve-ledarálva, a kifőtt rizskása (itt ez a neve), egész szemű rizs, és ahány kiló volt, annyi babérlevelet rakott egyik nagynéném a rizs főzővizébe (persze ezt a kifőzés és leszűrés után kiszedték), a majoránna, só, bors, az összekeverés hangulata a teknőben, a kóstolás, a saját bélbe való töltés, mind-mind hiányzik... Persze a tepertő, a kolbász, csülök, füstölt kolbász, szalonna, füstölt szalonna, a húsok, csontos húsok, kocsonya, sonkák, disznósajt, hmmm!! ... mind-mind... valami csodás étket kínáltak. Amikor elsőnek csináltuk, a nagybátyám jól átvert, mondván, hogy: "a köményt meg a fokhagymát benn hagytam a konyhában, az is kell ám a finom hurkába, menj csak érte, hisz az előbbi töltésnél, a kolbásznál elfogyott" Én meg szaladtam 14 évesen be a konyhába anyumhoz, de persze jött a nagy nevetés hangja, tudtam, hogy becsapás volt..:-o /Másodszori vágásnál már nem történt meg ez a dolog. :-O/ A kóstolásnál azért még megkaptam, hogy: "na ugye, mondtam hogy nem elég a kömény és a fokhagyma benne, de már késő, mán ilyenkor nem kerülhet bele, de jól van ez így, nagyon finom lett!" Hangosan nevetett a nagybátyám, és a "na akkor tőtésünk van!" - felkiáltással elkezdődött a hurka töltése. Saját bélbe, néha vett vékonybélbe, néha vastag saját bélbe, néha-sokszor diderkébe. Már nem vágunk disznót, utoljára menyasszony voltam, 22 éves, amikor vágtunk. Nem is volt már kedvük  anyukáméknak foglalkozni disznóval, pár éve pedig másik házba költöztek a szüleim, nálunk sincs rá lehetőség, hogy tarthassunk, de szerencsére rátaláltam erre a fűszeres vérre, a boltban, és azóta finom vacsora (de volt hogy reggeli) lett belőle.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek