Nosalty Logó

Lecsós-hagymás vér nokedlivel

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Éva-Anyóca
Lecsós-hagymás vér nokedlivel
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
  • 9% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A lecsócs-hagymás vérhez

A galuskához

A tálaláshoz

Összesen 820 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A lecsócs-hagymás vérhez

A galuskához

A tálaláshoz

Összesen 4099 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A lecsócs-hagymás vérhez

A galuskához

A tálaláshoz

Összesen 149 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    40.6 g

Zsír

  • Összesen
    7.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    144 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1357.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    74 mg
  • Kálcium
    123 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    65 mg
  • Foszfor
    313 mg
  • Nátrium
    775 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    142.8 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    254 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    64 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    32 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    106 micro
  • Kolin:
    142 mg
  • Retinol - A vitamin:
    62 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    253 micro
Összesen 820 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    203.1 g

Zsír

  • Összesen
    37 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    720 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6787.4 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    371 mg
  • Kálcium
    613 mg
  • Vas
    22 mg
  • Magnézium
    326 mg
  • Foszfor
    1563 mg
  • Nátrium
    3873 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    713.9 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    33 mg

VÍZ

  • Összesen
    1270.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    320 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    19 mg
  • D vitamin:
    159 micro
  • K vitamin:
    48 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    23 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    529 micro
  • Kolin:
    711 mg
  • Retinol - A vitamin:
    310 micro
  • α-karotin
    22 micro
  • β-karotin
    94 micro
  • β-crypt
    69 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1263 micro
Összesen 4099 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    1.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    26 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    248.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    57 mg
  • Nátrium
    142 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    46.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    12 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    11 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    46 micro
Összesen 149 Kcal

Hozzávalók

A lecsócs-hagymás vérhez

A galuskához

A tálaláshoz

Elkészítés

A lecsócs-hagymás vérhez

  1. A fűszeres abált vért felkockázzuk, és egy tányérra tesszük.
  2. A vöröshagymát felkockázzuk, a fokhagymát áttörjük, egy tányérra tesszük.
  3. Lábasban a kacsazsíron a kétféle hagymát kevés sóval fedő alatt kevés keverés mellett puhára pároljuk.
  4. Beletesszük a lecsót, kb. 6-8 percet fő közepes lángon.
  5. Beletesszük a felkockázott fűszeres vért és a fűszereket, majd fedő alatt közepes lángon tovább főzzük, néhányszor keverjük meg, kóstoljuk, szükség szerint még ízesítjük, és ha a vér is kész, akkor kikapcsoljuk. (A vért a felvágottas részen lehet kapni a boltban, ha nincs szerencsénk otthon disznót vágni.) Főzési ideje kb. 16-18 perc. Tálalásig tartsuk melegen.
  6. Tálban elkészítjük a galuska tésztáját: liszt, tojás, só, víz, elkeverjük.
  7. Kiszaggatjuk lobogó, sós, kicsit olajos vízbe galuskaszaggatóval, ahogy feljön a víz tetejére, máris kiszedjük, lecsurgatjuk, tálba szedjük, melegen tartjuk.
  8. Tálaljuk a lecsós fűszeres vérrel, savanyú uborkával.
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 2599
  • Feltöltés dátuma: 2013. január 07.

Ajánló

Finom, friss házi kenyeret kínáljunk hozzá, még ha van galuska, akkor is. Aki megteheti, készítse el, vagy kóstolja meg az igazi, háznál lévő disznóvágáskor készült hagymás vért. Nagyon finom, laktató.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Éva-Anyóca 351 recept

Nagyon régi emlékeket hozott elő ez az étel, igaz, akkor a nálunk lévő disznóvágáskor a friss, majd abált vérből készült el ez az étel, és nem is mindig jutott rá lecsó, sőt!! Reggelire sült-fokhagymás hús mellett a hagymás vér volt a fő kínálat. Nagyon hiányzik  a disznóvágás, ez egy nagyon, de nagyon várt, mégis megszokott esemény volt karácsony előtt... Hiányzik maga a hangulata is, ahogy akkor összejött a család, ahogy bújtam a paplan alá a malac visításakor hajnali ötkor, ahogy hallottam a pörzsölő hangját, ahogy folyt a csipkelődés, beszélgetés, néha vita, nevetések, ahogy hétre megérkezett a két nagynéném, és az egyikük férje, a böllér-nagybátyám letolta őket, hogy na, már megint sikeresen lekéstek a lényegről, asszony késés a neved!! Mit csináltak az úton a kerékpárral, ekkora hóban, nem tudták hajtani? Hát mi van, hátrafele tekerték a kerékpárt? De persze a nagynénéim se hagyták annyiba a csipkelődést... - és közben a munka nem állt meg... És hiányoznak az illatok, az ízek, az a finom friss orjaleves csigatésztával, a májashurkáé főleg, ez az egyik nagyon nagy kedvencem: az abált máj, a zsírosabb hús, a tüdő, mindez főve-ledarálva, a kifőtt rizskása (itt ez a neve), egész szemű rizs, és ahány kiló volt, annyi babérlevelet rakott egyik nagynéném a rizs főzővizébe (persze ezt a kifőzés és leszűrés után kiszedték), a majoránna, só, bors, az összekeverés hangulata a teknőben, a kóstolás, a saját bélbe való töltés, mind-mind hiányzik... Persze a tepertő, a kolbász, csülök, füstölt kolbász, szalonna, füstölt szalonna, a húsok, csontos húsok, kocsonya, sonkák, disznósajt, hmmm!! ... mind-mind... valami csodás étket kínáltak. Amikor elsőnek csináltuk, a nagybátyám jól átvert, mondván, hogy: "a köményt meg a fokhagymát benn hagytam a konyhában, az is kell ám a finom hurkába, menj csak érte, hisz az előbbi töltésnél, a kolbásznál elfogyott" Én meg szaladtam 14 évesen be a konyhába anyumhoz, de persze jött a nagy nevetés hangja, tudtam, hogy becsapás volt..:-o /Másodszori vágásnál már nem történt meg ez a dolog. :-O/ A kóstolásnál azért még megkaptam, hogy: "na ugye, mondtam hogy nem elég a kömény és a fokhagyma benne, de már késő, mán ilyenkor nem kerülhet bele, de jól van ez így, nagyon finom lett!" Hangosan nevetett a nagybátyám, és a "na akkor tőtésünk van!" - felkiáltással elkezdődött a hurka töltése. Saját bélbe, néha vett vékonybélbe, néha vastag saját bélbe, néha-sokszor diderkébe. Már nem vágunk disznót, utoljára menyasszony voltam, 22 éves, amikor vágtunk. Nem is volt már kedvük  anyukáméknak foglalkozni disznóval, pár éve pedig másik házba költöztek a szüleim, nálunk sincs rá lehetőség, hogy tarthassunk, de szerencsére rátaláltam erre a fűszeres vérre, a boltban, és azóta finom vacsora (de volt hogy reggeli) lett belőle.

Hozzászólások

Kisgyurkáné Évi

Ó a hagymás sült vér!!! De imádom! Nálunk még mindig szokott disznóvágás lenni(mármint a szül?knél), évente kb. 2-3 -szor, és mindig ezt készítünk reggelire. Nagyon kedves a történet amit leírtál, a mai disznótorok már nem olyanok mint régen, emlékszem még én is bújtam a takaró alá, amikor a malac visított. De azért a hangulata megvan most is, persze a reggeli "szúrópálinka" elmaradhatatlan, de csakis házi, és a sok finomság, ami után két napig mozdulni sem bírunk és csak kímél? kaját eszünk, aztán meg de megennénk azt a töltött káposztát, meg sült pecsenyét. :) Biztosan nagyon finom a vérnek ez a változata is, én még nem láttam mifelénk a boltban, de azt hiszem megvárom a következ? disznóvágást :) Köszönjük a receptet és a történetet!

Éva-Anyóca

Kedves Kisgyurkáné Évi! Utólagosan is, boldog névnapot kívánok.:-O Remélem kellemesen telt a karácsonyotok.:-O Békés és boldog, egészséget és megértést hozó új esztend?t kívánok! :-O Köszönöm, hogy tetszik a recept és a történet, hát igen,.....tagadhatatlan, hogy az igazi, a valódi disznóvágáskor készült friss , majd megabált vérb?l az igazi,...de hát ha nem tudok hozzá jutni, akkor ez a megoldás van, illetve, találtunk egy nagyon jó hentest, ahol is "ezer " féle dolog van a disznóvágásból, mert vagy hasról, vagy hátról bontják a malacokat, és javarészt ez a bolt disznóságokat árul,:-o , szóval, itt is volt most friss vér, amit megabáltak és úgy árulták, karácsony el?tt és a két ünnep között. Persze, a házi az igazi, igen,:-O - tényleg, kimaradt a történetb?l az a bizonyos pálinka!! :-O Szerencsés helyzetben vagy, hogy Nálatok még van, örülök, hogy lehet?séged van nem csak átélni, hanem ott az adott lehet?ségeket kihasználni,...húsok, tepert? stb....... Hát az tuti, hogy akkor degeszre eszi magát az ember fia és lánya...:-O Ebb?l is egy kicsit, meg abból is egy kicsit.:-O És már rá se tud nézni,...majd eltelik pár nap, és bizony az akkor otthagyott töltött káposzta, vagy hurka, na akkor az kellene,...:-o Szerencsés közelg? disznóvágást kívánok.:-o Szép napot mára és szép hetet! Éva-Anyóca

Kisgyurkáné Évi

Kedves Éva-Anyóca! Köszönöm a jókívánságokat, és én is boldog névnapot, valamint nagyon boldog egészségben -és finom receptekben b?velked? Új Évet kívánok Neked és családodnak. Köszönöm a kedves szavakat, és természetesen várom a hasonló recepteket, hiszen nálunk sem lesz örökké disznóvágás, és bizony utána is szeretnénk elkészíteni a sok finomságot. Szóval csak így tovább, nem mellesleg a többi recepted is fantasztikus, f?ztem már bel?lük. sokszor már célirányosan a te oldaladról keresgélek, úgyhog köszönöm szépen! Szép napot Neked, üdv.: Évi

Éva-Anyóca

Kedves Évi! Nagyon szépen köszönöm a kedves szavaidat, és hogy sikerül nálam találni ételeket, amiket szívesen elkészítesz. :-O Szép estét kívánok! Éva-Anyóca (Éva)

Csiki Piroska

Kedves Éva-Anyóca! Finom ez a kaja, jó volt veled nosztalgiázni. Piroska

Éva-Anyóca

Kedves Piroska! Köszönöm szépen, az étel is finom, az igazi disznótoros az tényleg más, az akkori vérb?l készült, na de ez is megéri az elkészítést.:-)) Örülök, hogy jó volt emlékezni! :-) Szép napot és közelg? hétvégét kívánok! Éva-Anyóca

Törölt felhasználó

Hmmmmmmmmm, nagyon jól hangzik :-) El fogom készíteni és köszi!!

Éva-Anyóca

Kedves IZEK BLOGJA! Nagyon kedves t?led, hogy finomnak találod a receptet, igazán megtisztel?! :-)) Remélem, hogy ízleni fog.:-)) Szép napot és közelg? hétvégét kívánok! Éva-Anyóca

Éva-Anyóca

Kedves Ízek blogja! Nagyon szépen köszönöm, meg fogja érni, nagyon finom. :) A legjobb, ha házilag sikerülne egy igazi disznóvágásból kapni, venni, de a boltban a felvágottas részen lehet kapni. :) Szép napot és hétvégét kívánok! Éva-Anyóca

terranova56

Nagyon tetszett a "story" és engem is a gyerekkoromra emlékeztet, annyi apró különbséggel, hogy mi burizst, vagyis árpagyöngyöt tettünk a hurkába Ja és a recepted is kiváló Most csirkevérem van úgy kerültem ide üdv:Ticcsi

Éva-Anyóca

Kedves terranova56! Nagyon szépen köszönöm. :) Az igaz, hogy nagyon fincsi, de a friss disznóvágáskor készült hagymás vérnél nem tudtam überelni , az valahogy mindig más, mondani merném talán, jobb is :) Ahogy szokta volt nagybátyám mondani: orjaleves az akkor ,frissen, disznóvágáskor a legjobb, utána már csak másolat gyerekeim ! :D :D És volt benne valami :D :) A férjem édesanyja szokott csirkevéren sütöttet készíteni. :) Kívánok kellemes nyarat, sok finomságok sütését és f?zését, esetleges jó pihenést, nyaralást ! :) Éva-Anyóca

terranova56

Köszönöm a kedves soraidat, lesz pihenés , és még több sütés-f?zés,és amire most reagálok, az az, hogy nagybátyád tök jól mondta "utána már csak másolat", mi pájslit szoktunk csinálni, vagyis valamiféle savanyút, ami utánozhatatlan, és csak disznóvágáskor az igazi. Ezt év közben megpróbálom leutánozni, de soha nem sikerül úgy , ez tényleg csak másolat Sok-sok jót és f?zést, pihenést, és kedvelem a receptjeidet, most töltött káposzta után nézel?dök üdv:Ticcsi

Hozzávalók

A lecsócs-hagymás vérhez

A galuskához

A tálaláshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek