Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lecsós-hagymás vér nokedlivel

Lecsós-hagymás vér nokedlivel
Lecsós-hagymás vér nokedlivel
40 perc / előkészület: 15 perc főzés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon régi emlékeket hozott elő ez az étel, igaz, akkor a nálunk lévő disznóvágáskor a friss, majd abált vérből készült el ez az étel, és nem is mindig jutott rá lecsó, sőt!!

Reggelire sült-fokhagymás hús mellett a hagymás vér volt a fő kínálat.

Nagyon hiányzik  a disznóvágás, ez egy nagyon, de nagyon várt, mégis megszokott esemény volt karácsony előtt... Hiányzik maga a hangulata is, ahogy akkor összejött a család, ahogy bújtam a paplan alá a malac visításakor hajnali ötkor, ahogy hallottam a pörzsölő hangját, ahogy folyt a csipkelődés, beszélgetés, néha vita, nevetések, ahogy hétre megérkezett a két nagynéném, és az egyikük férje, a böllér-nagybátyám letolta őket, hogy na, már megint sikeresen lekéstek a lényegről, asszony késés a neved!! Mit csináltak az úton a kerékpárral, ekkora hóban, nem tudták hajtani? Hát mi van, hátrafele tekerték a kerékpárt? De persze a nagynénéim se hagyták annyiba a csipkelődést... - és közben a munka nem állt meg... És hiányoznak az illatok, az ízek, az a finom friss orjaleves csigatésztával, a májashurkáé főleg, ez az egyik nagyon nagy kedvencem: az abált máj, a zsírosabb hús, a tüdő, mindez főve-ledarálva, a kifőtt rizskása (itt ez a neve), egész szemű rizs, és ahány kiló volt, annyi babérlevelet rakott egyik nagynéném a rizs főzővizébe (persze ezt a kifőzés és leszűrés után kiszedték), a majoránna, só, bors, az összekeverés hangulata a teknőben, a kóstolás, a saját bélbe való töltés, mind-mind hiányzik... Persze a tepertő, a kolbász, csülök, füstölt kolbász, szalonna, füstölt szalonna, a húsok, csontos húsok, kocsonya, sonkák, disznósajt, hmmm!! ... mind-mind... valami csodás étket kínáltak.

Amikor elsőnek csináltuk, a nagybátyám jól átvert, mondván, hogy: "a köményt meg a fokhagymát benn hagytam a konyhában, az is kell ám a finom hurkába, menj csak érte, hisz az előbbi töltésnél, a kolbásznál elfogyott" Én meg szaladtam 14 évesen be a konyhába anyumhoz, de persze jött a nagy nevetés hangja, tudtam, hogy becsapás volt..:-o /Másodszori vágásnál már nem történt meg ez a dolog. :-O/

A kóstolásnál azért még megkaptam, hogy: "na ugye, mondtam hogy nem elég a kömény és a fokhagyma benne, de már késő, mán ilyenkor nem kerülhet bele, de jól van ez így, nagyon finom lett!" Hangosan nevetett a nagybátyám, és a "na akkor tőtésünk van!" - felkiáltással elkezdődött a hurka töltése. Saját bélbe, néha vett vékonybélbe, néha vastag saját bélbe, néha-sokszor diderkébe.

Már nem vágunk disznót, utoljára menyasszony voltam, 22 éves, amikor vágtunk. Nem is volt már kedvük  anyukáméknak foglalkozni disznóval, pár éve pedig másik házba költöztek a szüleim, nálunk sincs rá lehetőség, hogy tarthassunk, de szerencsére rátaláltam erre a fűszeres vérre, a boltban, és azóta finom vacsora (de volt hogy reggeli) lett belőle.

hozzávalók / 5 adag

A lecsócs-hagymás vérhez

A galuskához

A tálaláshoz

ajánlat

Finom, friss házi kenyeret kínáljunk hozzá, még ha van galuska, akkor is.

Aki megteheti, készítse el, vagy kóstolja meg az igazi, háznál lévő disznóvágáskor készült hagymás vért.

Nagyon finom, laktató.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A fűszeres abált vért felkockázzuk, és egy tányérra tesszük.
  2. A vöröshagymát felkockázzuk, a fokhagymát áttörjük, egy tányérra tesszük.
  3. Lábasban a kacsazsíron a kétféle hagymát kevés sóval fedő alatt kevés keverés mellett puhára pároljuk.
  4. Beletesszük a lecsót, kb. 6-8 percet fő közepes lángon.
  5. Beletesszük a felkockázott fűszeres vért és a fűszereket, majd fedő alatt közepes lángon tovább főzzük, néhányszor keverjük meg, kóstoljuk, szükség szerint még ízesítjük, és ha a vér is kész, akkor kikapcsoljuk. (A vért a felvágottas részen lehet kapni a boltban, ha nincs szerencsénk otthon disznót vágni.) Főzési ideje kb. 16-18 perc. Tálalásig tartsuk melegen.
  6. Tálban elkészítjük a galuska tésztáját: liszt, tojás, só, víz, elkeverjük.
  7. Kiszaggatjuk lobogó, sós, kicsit olajos vízbe galuskaszaggatóval, ahogy feljön a víz tetejére, máris kiszedjük, lecsurgatjuk, tálba szedjük, melegen tartjuk.
  8. Tálaljuk a lecsós fűszeres vérrel, savanyú uborkával.
  • sütési hőfok: 160°C
  • költség: 750 Ft
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 305
elküldve: 1
receptkönyvben: 16
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Éva-Anyóca

Mióta szakács: 2010.07.13.
350 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
mikor: reggeli, uzsonna, vacsora
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
kategória: húsételek
alkalom: karácsonyi receptek
nehézség: könnyű
szezon: tél
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: meleg előétel
adag: 5 főre

egyéb elnevezések

fűszeres-lecsós vér galuskával, sült hagymás vér, sült vér nokedlival

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

terranova56
terranova56 Sat, 2017-07-08 04:40

Nagyon tetszett a "story" és engem is a gyerekkoromra emlékeztet, annyi apró különbséggel, hogy mi burizst, vagyis árpagyöngyöt tettünk a hurkába
Ja és a recepted is kiváló
Most csirkevérem van úgy kerültem ide
üdv:Ticcsi

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2017-07-09 00:38

Kedves terranova56!

Nagyon szépen köszönöm. :)
Az igaz, hogy nagyon fincsi, de a friss disznóvágáskor készült hagymás vérnél nem tudtam überelni , az valahogy mindig más, mondani merném talán, jobb is :)
Ahogy szokta volt nagybátyám mondani: orjaleves az akkor ,frissen, disznóvágáskor a legjobb, utána már csak másolat gyerekeim ! :D :D És volt benne valami :D :)
A férjem édesanyja szokott csirkevéren sütöttet készíteni. :)

Kívánok kellemes nyarat, sok finomságok sütését és főzését, esetleges jó pihenést, nyaralást ! :)
Éva-Anyóca

terranova56
terranova56 Sun, 2017-07-09 13:59

Köszönöm a kedves soraidat, lesz pihenés , és még több sütés-főzés,és amire most reagálok, az az, hogy nagybátyád tök jól mondta "utána már csak másolat", mi pájslit szoktunk csinálni, vagyis valamiféle savanyút, ami utánozhatatlan, és csak disznóvágáskor az igazi.
Ezt év közben megpróbálom leutánozni, de soha nem sikerül úgy , ez tényleg csak másolat
Sok-sok jót és főzést, pihenést, és kedvelem a receptjeidet, most töltött káposzta után nézelődök
üdv:Ticcsi

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2017-07-09 00:31

Kedves NoSalty Csapat !
Kissé megkésve, de annál nagyobb örömmel vettem, hogy a receptem bekerült a 23 nagyon magyar disznóság receptjeibe :)
Sokáig betegeskedtem, nem rég próbálok kedves szakács társaimtól finomságokat nézegetni, energiám, sajnos még nem igazán van, hogy megint alkossak........ az élet mindig ad muszáj megállnod táblát... amint lehet jelentkezek :)
Köszönöm még egyszer, örömmel szokta a lányom felolvasni, hogy mennyien, mennyien nézik a receptjeimet, nem rég a tükörtojásos lecsó volt a legnézettebb recept :) :D
Sokat segített az aznapi hangulatomon, jó érzés volt, és azóta is örülök. :)
További jó munkát, szép nyarat, pihenést is kívánok!
Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2015-02-20 12:43

Kedves Ízek blogja!

Nagyon szépen köszönöm, meg fogja érni, nagyon finom. :)
A legjobb, ha házilag sikerülne egy igazi disznóvágásból kapni, venni, de a boltban a felvágottas részen lehet kapni. :)
Szép napot és hétvégét kívánok!
Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2013-01-17 14:25

Kedves IZEK BLOGJA!

Nagyon kedves tőled, hogy finomnak találod a receptet, igazán megtisztelő! :-))
Remélem, hogy ízleni fog.:-))
Szép napot és közelgő hétvégét kívánok!
Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2013-01-17 14:27

Kedves Piroska!

Köszönöm szépen, az étel is finom, az igazi disznótoros az tényleg más, az akkori vérből készült, na de ez is megéri az elkészítést.:-))
Örülök, hogy jó volt emlékezni! :-)
Szép napot és közelgő hétvégét kívánok!

Éva-Anyóca

Kisgyurkáné Évi
Kisgyurkáné Évi Wed, 2013-01-09 17:52

Kedves Éva-Anyóca! Köszönöm a jókívánságokat, és én is boldog névnapot, valamint nagyon boldog egészségben -és finom receptekben bővelkedő Új Évet kívánok Neked és családodnak. Köszönöm a kedves szavakat, és természetesen várom a hasonló recepteket, hiszen nálunk sem lesz örökké disznóvágás, és bizony utána is szeretnénk elkészíteni a sok finomságot. Szóval csak így tovább, nem mellesleg a többi recepted is fantasztikus, főztem már belőlük. sokszor már célirányosan a te oldaladról keresgélek, úgyhog köszönöm szépen! Szép napot Neked, üdv.: Évi

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2013-01-09 21:47

Kedves Évi!
Nagyon szépen köszönöm a kedves szavaidat, és hogy sikerül nálam találni ételeket, amiket szívesen elkészítesz. :-O
Szép estét kívánok!

Éva-Anyóca (Éva)

Kisgyurkáné Évi
Kisgyurkáné Évi Tue, 2013-01-08 20:32

Ó a hagymás sült vér!!! De imádom! Nálunk még mindig szokott disznóvágás lenni(mármint a szülőknél), évente kb. 2-3 -szor, és mindig ezt készítünk reggelire. Nagyon kedves a történet amit leírtál, a mai disznótorok már nem olyanok mint régen, emlékszem még én is bújtam a takaró alá, amikor a malac visított. De azért a hangulata megvan most is, persze a reggeli "szúrópálinka" elmaradhatatlan, de csakis házi, és a sok finomság, ami után két napig mozdulni sem bírunk és csak kímélő kaját eszünk, aztán meg de megennénk azt a töltött káposztát, meg sült pecsenyét. :) Biztosan nagyon finom a vérnek ez a változata is, én még nem láttam mifelénk a boltban, de azt hiszem megvárom a következő disznóvágást :)
Köszönjük a receptet és a történetet!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2013-01-09 14:10

Kedves Kisgyurkáné Évi!

Utólagosan is, boldog névnapot kívánok.:-O
Remélem kellemesen telt a karácsonyotok.:-O
Békés és boldog, egészséget és megértést hozó új esztendőt kívánok! :-O

Köszönöm, hogy tetszik a recept és a történet, hát igen,.....tagadhatatlan, hogy az igazi, a valódi disznóvágáskor készült friss , majd megabált vérből az igazi,...de hát ha nem tudok hozzá jutni, akkor ez a megoldás van, illetve, találtunk egy nagyon jó hentest, ahol is "ezer " féle dolog van a disznóvágásból, mert vagy hasról, vagy hátról bontják a malacokat, és javarészt ez a bolt disznóságokat árul,:-o , szóval, itt is volt most friss vér, amit megabáltak és úgy árulták, karácsony előtt és a két ünnep között.
Persze, a házi az igazi, igen,:-O - tényleg, kimaradt a történetből az a bizonyos pálinka!! :-O
Szerencsés helyzetben vagy, hogy Nálatok még van, örülök, hogy lehetőséged van nem csak átélni, hanem ott az adott lehetőségeket kihasználni,...húsok, tepertő stb.......
Hát az tuti, hogy akkor degeszre eszi magát az ember fia és lánya...:-O
Ebből is egy kicsit, meg abból is egy kicsit.:-O
És már rá se tud nézni,...majd eltelik pár nap, és bizony az akkor otthagyott töltött káposzta, vagy hurka, na akkor az kellene,...:-o
Szerencsés közelgő disznóvágást kívánok.:-o
Szép napot mára és szép hetet!
Éva-Anyóca

871
kacsazsír 2 ek
vöröshagyma 1 nagy fej
fokhagyma 2 gerezd
fűszerpaprika 3.5 teáskanál
bors 1 kávéskanál
0 ízlés szerint
sertésvér 40 dkg
lecsó 450 g
majoranna 2 teáskanál
finomliszt 70 dkg
tojás 4 db
1 kávéskanál
víz 3 dl
kenyér 5 szelet
kovászos uborka 5 db