Hozzávalók
A lecsócs-hagymás vérhez
-
2 ek kacsazsír
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
3.5 teáskanál fűszerpaprika
-
1 kávéskanál bors
-
só ízlés szerint
-
40 dkg sertésvér
-
450 g lecsó
-
2 teáskanál majoranna
A galuskához
-
70 dkg finomliszt
-
4 db tojás
-
1 kávéskanál só
-
3 dl víz
A tálaláshoz
-
5 szelet kenyér
-
5 db kovászos uborka
- 9% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 2% Zsír
A lecsócs-hagymás vérhez
-
6g kacsazsír0 kcal
-
34g vöröshagyma12 kcal
-
1g fokhagyma2 kcal
-
0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
80g sertésvér61 kcal
-
90g lecsó37 kcal
-
0g majoranna0 kcal
A galuskához
-
140g finomliszt510 kcal
-
44g tojás55 kcal
-
1g só0 kcal
-
60g víz0 kcal
A tálaláshoz
-
50g kenyér137 kcal
-
40g kovászos uborka6 kcal
- 9% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 2% Zsír
A lecsócs-hagymás vérhez
-
30g kacsazsír0 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
400g sertésvér304 kcal
-
450g lecsó185 kcal
-
0g majoranna0 kcal
A galuskához
-
700g finomliszt2548 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
4g só0 kcal
-
300g víz0 kcal
A tálaláshoz
-
250g kenyér685 kcal
-
200g kovászos uborka30 kcal
- 9% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 2% Zsír
A lecsócs-hagymás vérhez
-
1.1g kacsazsír0 kcal
-
6.2g vöröshagyma2 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
14.7g sertésvér11 kcal
-
16.5g lecsó7 kcal
-
0g majoranna0 kcal
A galuskához
-
25.6g finomliszt93 kcal
-
8.1g tojás10 kcal
-
0.1g só0 kcal
-
11g víz0 kcal
A tálaláshoz
-
9.2g kenyér25 kcal
-
7.3g kovászos uborka1 kcal
- 9% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 40.6 g
Zsír
-
Összesen 7.4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 144 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1357.5 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 74 mg
-
Kálcium 123 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 65 mg
-
Foszfor 313 mg
-
Nátrium 775 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrát
-
Összesen 142.8 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 7 mg
Víz
-
Összesen 254 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 64 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 32 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 106 micro
-
Kolin: 142 mg
-
Retinol - A vitamin: 62 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 19 micro
-
β-crypt 14 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 253 micro
- 9% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 203.1 g
Zsír
-
Összesen 37 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 720 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6787.4 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 371 mg
-
Kálcium 613 mg
-
Vas 22 mg
-
Magnézium 326 mg
-
Foszfor 1563 mg
-
Nátrium 3873 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrát
-
Összesen 713.9 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 33 mg
Víz
-
Összesen 1270.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 320 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 19 mg
-
D vitamin: 159 micro
-
K vitamin: 48 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 23 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 529 micro
-
Kolin: 711 mg
-
Retinol - A vitamin: 310 micro
-
α-karotin 22 micro
-
β-karotin 94 micro
-
β-crypt 69 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1263 micro
- 9% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.4 g
Zsír
-
Összesen 1.4 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 26 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 248.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 22 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 57 mg
-
Nátrium 142 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 26.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 46.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 12 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 11 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 46 micro
Elkészítés
A lecsócs-hagymás vérhez
- A fűszeres abált vért felkockázzuk, és egy tányérra tesszük.
- A vöröshagymát felkockázzuk, a fokhagymát áttörjük, egy tányérra tesszük.
- Lábasban a kacsazsíron a kétféle hagymát kevés sóval fedő alatt kevés keverés mellett puhára pároljuk.
- Beletesszük a lecsót, kb. 6-8 percet fő közepes lángon.
- Beletesszük a felkockázott fűszeres vért és a fűszereket, majd fedő alatt közepes lángon tovább főzzük, néhányszor keverjük meg, kóstoljuk, szükség szerint még ízesítjük, és ha a vér is kész, akkor kikapcsoljuk. (A vért a felvágottas részen lehet kapni a boltban, ha nincs szerencsénk otthon disznót vágni.) Főzési ideje kb. 16-18 perc. Tálalásig tartsuk melegen.
- Tálban elkészítjük a galuska tésztáját: liszt, tojás, só, víz, elkeverjük.
- Kiszaggatjuk lobogó, sós, kicsit olajos vízbe galuskaszaggatóval, ahogy feljön a víz tetejére, máris kiszedjük, lecsurgatjuk, tálba szedjük, melegen tartjuk.
- Tálaljuk a lecsós fűszeres vérrel, savanyú uborkával.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 15 p
- Főzés ideje: 25 p
- Sütés hőfoka: 160 °C
Nagyon régi emlékeket hozott elő ez az étel, igaz, akkor a nálunk lévő disznóvágáskor a friss, majd abált vérből készült el ez az étel, és nem is mindig jutott rá lecsó, sőt!! Reggelire sült-fokhagymás hús mellett a hagymás vér volt a fő kínálat. Nagyon hiányzik a disznóvágás, ez egy nagyon, de nagyon várt, mégis megszokott esemény volt karácsony előtt... Hiányzik maga a hangulata is, ahogy akkor összejött a család, ahogy bújtam a paplan alá a malac visításakor hajnali ötkor, ahogy hallottam a pörzsölő hangját, ahogy folyt a csipkelődés, beszélgetés, néha vita, nevetések, ahogy hétre megérkezett a két nagynéném, és az egyikük férje, a böllér-nagybátyám letolta őket, hogy na, már megint sikeresen lekéstek a lényegről, asszony késés a neved!! Mit csináltak az úton a kerékpárral, ekkora hóban, nem tudták hajtani? Hát mi van, hátrafele tekerték a kerékpárt? De persze a nagynénéim se hagyták annyiba a csipkelődést... - és közben a munka nem állt meg... És hiányoznak az illatok, az ízek, az a finom friss orjaleves csigatésztával, a májashurkáé főleg, ez az egyik nagyon nagy kedvencem: az abált máj, a zsírosabb hús, a tüdő, mindez főve-ledarálva, a kifőtt rizskása (itt ez a neve), egész szemű rizs, és ahány kiló volt, annyi babérlevelet rakott egyik nagynéném a rizs főzővizébe (persze ezt a kifőzés és leszűrés után kiszedték), a majoránna, só, bors, az összekeverés hangulata a teknőben, a kóstolás, a saját bélbe való töltés, mind-mind hiányzik... Persze a tepertő, a kolbász, csülök, füstölt kolbász, szalonna, füstölt szalonna, a húsok, csontos húsok, kocsonya, sonkák, disznósajt, hmmm!! ... mind-mind... valami csodás étket kínáltak. Amikor elsőnek csináltuk, a nagybátyám jól átvert, mondván, hogy: "a köményt meg a fokhagymát benn hagytam a konyhában, az is kell ám a finom hurkába, menj csak érte, hisz az előbbi töltésnél, a kolbásznál elfogyott" Én meg szaladtam 14 évesen be a konyhába anyumhoz, de persze jött a nagy nevetés hangja, tudtam, hogy becsapás volt..:-o /Másodszori vágásnál már nem történt meg ez a dolog. :-O/ A kóstolásnál azért még megkaptam, hogy: "na ugye, mondtam hogy nem elég a kömény és a fokhagyma benne, de már késő, mán ilyenkor nem kerülhet bele, de jól van ez így, nagyon finom lett!" Hangosan nevetett a nagybátyám, és a "na akkor tőtésünk van!" - felkiáltással elkezdődött a hurka töltése. Saját bélbe, néha vett vékonybélbe, néha vastag saját bélbe, néha-sokszor diderkébe. Már nem vágunk disznót, utoljára menyasszony voltam, 22 éves, amikor vágtunk. Nem is volt már kedvük anyukáméknak foglalkozni disznóval, pár éve pedig másik házba költöztek a szüleim, nálunk sincs rá lehetőség, hogy tarthassunk, de szerencsére rátaláltam erre a fűszeres vérre, a boltban, és azóta finom vacsora (de volt hogy reggeli) lett belőle.