Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tönkölybúzakenyér szteri konyhájából

Tönkölybúzakenyér szteri konyhájából
Tönkölybúzakenyér szteri konyhájából
60 perc / előkészület: 20 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Régóta szemeztem ezzel a tiroli házimalommal, de nem volt alkalmam még kipróbálni. Aztán a húsvét hétfői vendégségben megláttam az ismerőseinknél... És kölcsönkértem. Nagyon finom kenyeret tudtam a leőrölt lisztből készíteni, és nagyon élveztem a házimalom használatát. :)

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt az 1 mk cukorral elkeverjük a langyos víz+tej keverékben.
  2. 60 dkg tönkölybúzát egész finom lisztté őrölünk, 1 maréknyit a végén kicsit durvább szemesre (ezt külön tálkába rakjuk).
  3. A hozzávalókból rugalmas kenyértésztát dagasztunk, langyos helyen kb. 45 percig kelesztjük.
  4. A sütőt előmelegítjük, a jénait sütőpapírral kibéleljük, beletesszük a megformázott kenyeret, rászórjuk a durvára őrölt tönkölyt , a kenyér tetejét bevágjuk, a jénai tetejét bevizezzük, így rakjuk rá. 20 percig tetővel sütjük, aztán 20 percig tető nélkül.
  5. Már kész is az adalékanyagmentes, isteni finom tönkölybúza kenyerünk. :)
  • sütési hőfok: 225°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 24 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 11 532
elküldve: 2
receptkönyvben: 148
elkészítve: 5/7
Facebookon megjelent: -

szakács

szteri

Mióta szakács: 2011.02.10.
38 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
alkalom: szüret, húsvét, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
diéta: tojásmentes
fogás: köret

egyéb elnevezések

házi tönkölybúza kenyér, telkes kiőrlésű kenyér, tönkölykenyér

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

picipucok
picipucok Sun, 2015-12-06 19:07

Szia!

Rozsliszttel is elkészíthető a recept? :)

Előre is köszönöm a választ!

Niki

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2013-03-10 22:29

Sziasztok!

Elkészítettem a receptet. Örülök, hogy sok folyadék volt benne, szerintem kell a tönkölyliszthez a folyadék. Só lehet kevesebb, ánizs és édeskömény lehet sok. Jó lett a formája a tésztának, sütőből kikerülve omlós lett és finom, sokáig melegen marad a jénaiban. Jó recept. Milyen feltét illik hozzá?

szteri
szteri / szteri Mon, 2013-03-11 08:26

Szia Gyongykata! Szerintem körözöttel, friss zöld paprikaval, esetleg vajjal, sajttal es friss retekkel is nagyon finom. Üdv! Szteri

szteri
szteri / szteri Thu, 2012-04-19 20:09

Szia Fundrea!
Egy nemet oldalon talaltam Neked ezt a sütöporos tönkölykenyer receptet: 75 dkg tönkölybuzaliszt, 5-7 dl viz, 7 dkg napraforgo etolaj, 1 teaskanal so, 1,5 csomag sütöpor. A hozzavalokbol lagyabb kenyertesztat gyurunk. Olajozott formaba rakjuk, a tetejet vizzel lekenjük. Hölegkevereses sütöben 200 fokon 15 percet, majd 160 fokon meg 50 percig sütjük. Racson hagyjuk kihülni. Remelem, tudtam segiteni! Szteri

573
teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt 60 dkg
friss élesztő 3 dkg
tej 1.5 dl
víz 1.5 dl
napraforgó olaj 2 ek
cukor 0.5 teáskanál
3 tk
ánizs 0 ízlés szerint
édesköménymag 0 ízlés szerint