Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Teljes kiőrlésű kevert biokenyér

Teljes kiőrlésű kevert biokenyér
Teljes kiőrlésű kevert biokenyér
80 perc / előkészület: 20 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (23)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyik kolléganőm szokott kedveskedni, hogy hoz olykor-olykor ezt- és azt, finomságokat nekünk. Utoljára pl. padlizsánkrémet saját kenyérrel. Ez a kenyér volt az. Na, nem az övét fotóztam le, hanem már a sajátomat. :-) 

Mindig beszéltünk róla, hogy majd hozza - mondja a receptet, de most nem volt kecmec, mert a kenyér is pár pillanat alatt elfogyott, így már maradt csak a receptről való dumcsi. 

Nagyon finom ízű, kitűnő állagú, jól szeletelhető, nem morzsálódó kenyér lesz belőle.

Nekünk maradt harmadnapra is belőle, tökéletesen jó volt még akkor is.

Az arányokat lehet változtatni, de szerintem ez a keverék egy jól sikerült összeállítás.

Kézzel gyúrva, majd kelesztve, formázva, és sütőben sütve is biztosan el lehet készíteni, de én az egyszerűbb formáját választottam, mert van kenyérgépem.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kenyérgép tartályába beleöntjük a langyos vizet, hozzáadjuk az élesztőt és a csipetnyi cukrot.
  2. Hagyjuk pár percet, hogy az élesztő kicsit feléledjen. (kb. 4-5 perc)
  3. Közben egy tálba tesszük a kimért  liszteket, hozzáadjuk a sót,a sikért, és összekeverjük.
  4. Az eltelt idő után beleöntjük a gép tartályába a liszteket.
  5. Beállítjuk teljes kiőrlésű programra a gépet, ha van mód, akkor sötét színűre, és megsütjük a kenyeret.
  • sütési hőfok: 200°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 14 256
elküldve: 5
receptkönyvben: 254
elkészítve: 13/18
Facebookon megjelent: -

szakács

Vicikó

Mióta szakács: 2011.04.25.
251 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
vegetáriánus: vegán
kalória: átlagos
diéta: tejmentes, tojásmentes
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret

egyéb elnevezések

tönköly-rozs kevert kenyér, teljes kiőrlésű kenyér kenyérsütőgépben

Hozzászólások (23)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Meldzsy
Meldzsy Tue, 2014-08-26 10:16

Szia!Rendes villanyos sütőben is megsüthetem?De vajon mennyi ideig kell, milyen formába tegyem, és meddig süssem, melyik sütési módon süssem? Köszi a segítséget! van kenyérsütőm, én dagasztásra-kelesztésre használom. nagyon imádom :) De szeretnék sütőben sütni,mert nekem nem vállt még be sütésnél.sajnos bármilyen receptem volt egyiknél sem értem el azt a hatást amit írtak :( Össze esnek a kenyerek benne sütés végeszével :(

vicikó
Vicikó / vicikó Tue, 2014-08-26 22:20

Szia!
Jó sok kérdésed van.
Először is, meg lehet sütni ezt a kenyeret is villanysütőben, mint minden más kenyeret.
Szerintem kb 60 percig kell sütni.
Én mostanában dagasztás nélküli kenyereket sütök, és azt jénai tálba kell tenni.Szerintem erre a kenyérre is jó. Vagy egy tepsire teszed, alatta kissé meglisztezed, és kész.
Egyébként ha érdekel pont a napokban tettem fel annak a receptjét, nem tudom ismered-e? Nagyon finom az is. Ajánlom!
A kenyér általában, vagyis mindig akkor jó, ha letelt a sütési idő, megkopogtatod erősen az ujjaddal, és szinte kong, elég fura hang, de ilyenkor így már biztos lehetsz, hogy megsült.
Mi volt még kérdés? Ja, sütési mód.
Szerintem alsó-felső sütésen süsd!
Sok sikert kívánok, remélem segítettem!

Üdv:-) Vici

Hencsa
Hencsa Sun, 2014-06-08 21:56

szia Vicikó? 2 tasak instant élesztő helyett mennyi frissel vágjal neki? illetve van-e ötleted, hogy a fehérlisztet mire cserélhetném le? Esetleg sima rozs, graham, rizs, hajdina, vagy akármi....Várom válaszod, köszi,Heni

Evicza
Evicza Tue, 2012-10-30 22:13

Ez szuper recept! Nagyon fínom lett a kenyér, és szépen feljött. Nem hittem volna, de kellemesen csalódtam. Biztos, hogy a kedvencem lesz!
Köszönöm Neked!!!

csillaglány
csillaglány Thu, 2012-06-21 14:55

Rozsliszt van itthon, és graham liszt. A fehér liszt-nek hagyományos liszt is megfelel? Ezeket szeretném kombinálni. Tönköly helyett lehetne szerinted a graham lisztet használni? + sok-sok magot szeretnék bele tenni. Nem tudom mennyi kellene bele, ami az állagán sem ront. Előre is köszi a válaszod. Üdv. Csillaglány

vicikó
Vicikó / vicikó Thu, 2012-06-21 23:19

Szia Csillaglány!
Igen, biztos lehet tovább variálni, hisz nem szentírás ez a recept sem. :-) Persze jó a sima liszt is, de abból jobb lenne a fehér kenyérliszt.
De ha graham lisztet szeretnél beletenni, akkor én megfordítanám, úgy, hogy felcserélném a tönkölybúza/ graham liszt és a receptben írt fehérliszt arányát. Tehát, a rozsliszt marad, 250 g fehérliszt menne, és 100 g graham. De ez csak egy ötlet.
A magokat pedig én úgy érzésre szoktam beletenni, pl. nagyon szeretem a lenmagot, abból kb. egy maréknyit szoktam durvára megdarálni kávédarálóban, ( bocsi, nem tudom hány dkg, mert sosem mértem ) és így teszem bele. Nagyon egészséges de ne egészben tedd bele, mert úgy tökéletesen emészthetetlen a szervezetnek és ..... egyben is távozik. :-))
De finom a tökmag is, azt is érdemes darálni. Persze a többi mag se rossz:-))
Röviden ennyit tudnék hozzátenni, kiváncsi vagyok, milyen lesz majd a kenyered.
Üdv: Vici

noi76
noi76 Sun, 2012-04-01 09:29

Nagyon finom kenyér, köszönjük a receptet! Annyira jól sikerült, hogy még a lányom is ebből kért reggelire, pedig ő nagy kihívás:)))

lindros
lindros Mon, 2012-03-26 09:59

Kiváló recept! Remek állag és kitűnő ízhatás. Ez egy tökéletes keverék összeállítás.

zöldárviz
zöldárviz Sun, 2012-03-18 15:12

És mit tegyen az akinek nincs kenyérsütő gépe?Akkor hogy kell elkésziteni?

vicikó
Vicikó / vicikó Sun, 2012-03-18 16:24

Kedves zöldárviz!
Sütőben is lehet sütni, természetesen!
A dagasztás, kelesztés után meg kell formázni, sütőlapra tenni, úgy újból egy ideig keleszteni, majd forró sütőben megsütni.
Remélem tudtam benne segíteni?
Üdv: Vici

sszilvi13
sszilvi13 Wed, 2012-01-18 20:23

Szia Vicikó! Ma elkészítettem ezt a szuper kenyeret,nagyon könnyű, laza lett. Nekem eddig még sohasem jött fel ilyen szépen egy kenyér a gépben. Köszi a receptet. Üdv. Szilvi

vicikó
Vicikó / vicikó Wed, 2012-01-18 20:59

Szia Szilvi!
Nagyon szívesen! :-)
Örülök, hogy ilyen jól sikerült a kenyered!!! Jó étvágyat hozzá, és további jó sütés-főzést kívánok Neked!
Üdv: Vici

vicikó
Vicikó / vicikó Thu, 2011-11-17 15:19

Igen, nyugodtan bele tehetsz ennyit, ha majd esetleg elkészíted. Én ennyivel sütöttem :-)
Üdv. Vicikó

474
teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt 25 dkg
teljes kiőrlésű liszt 10 dkg
finomliszt 10 dkg
sikér 8 dkg
2 teáskanál
instant élesztő 2 tasak
víz 350 ml
cukor 1 csipet