r
Nosalty Logó

Töltött mézes puszi

VnéEdit
Töltött mézes puszi
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Tészta

Szilvás töltelék

Narancsos töltelék

Bevonat

714
Kalória
10.1g
Fehérje
124.9g
Szénhidrát
18.4g
Zsír
45.4g
Víz
65.8g
Koleszterin
3.3g
Élelmi rost
78.1g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Tészta

Szilvás töltelék

Narancsos töltelék

Bevonat

Összesen 714 kcal
  • 5% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Tészta

Szilvás töltelék

Narancsos töltelék

Bevonat

Összesen 7132 kcal
  • 5% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Tészta

Szilvás töltelék

Narancsos töltelék

Bevonat

Összesen 347 kcal
  • 5% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.1 g

Zsír

  • Összesen
    18.4 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    66 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    836 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    40 mg
  • Foszfor
    140 mg
  • Nátrium
    586 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    124.9 g
  • Cukor
    78 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    45.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    110 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    63 mg
  • Retinol - A vitamin:
    99 micro
  • α-karotin
    9 micro
  • β-karotin
    112 micro
  • β-crypt
    27 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    105 micro
Összesen 714 kcal
  • 5% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    101.1 g

Zsír

  • Összesen
    183.8 g
  • Telített zsírsav
    37 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    60 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    77 g
  • Koleszterin
    658 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8360.1 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    256 mg
  • Kálcium
    411 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    403 mg
  • Foszfor
    1397 mg
  • Nátrium
    5856 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    1248.8 g
  • Cukor
    781 mg
  • Élelmi rost
    33 mg

Víz

  • Összesen
    453.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1100 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    34 mg
  • D vitamin:
    131 micro
  • K vitamin:
    162 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    368 micro
  • Kolin:
    630 mg
  • Retinol - A vitamin:
    992 micro
  • α-karotin
    87 micro
  • β-karotin
    1115 micro
  • β-crypt
    271 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1051 micro
Összesen 7132 kcal
  • 5% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.9 g

Zsír

  • Összesen
    9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    32 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    407.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    68 mg
  • Nátrium
    285 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    60.8 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    22.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    54 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    48 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    54 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    51 micro
Összesen 347 kcal

Elkészítés

Tészta

  1. A töltelék készítése: Az aszalt szilvát negyedekbe vágjuk, rumba áztatjuk, majd leszűrjük róla a rumot. Dióval, cukorral, narancslével összekeverjük. A narancsdarabokat vízben áztatjuk, majd leszűrjük, dióval, cukorral, narancslével összekeverjük.
  2. Sütés előtti napon állítjuk össze a tésztát! Az olvasztott mézet a porcukorral, margarinnal, tojásokkal habosra keverjük. A lisztet a fűszerekkel, szódaporral elkeverjük. Egy tálba tesszük, és a kikevert masszával összegyúrjuk. Folpacba csomagoljuk, és hűtőbe tesszük egy éjszakára.
  3. Másnap ,enyhén lisztezett deszkán finoman átgyúrjuk. 3 részre osztjuk. Egyik darabból hosszú rudakat sodrunk, majd kb. 1.5 centiméterenként átvágjuk. Minden darabból diónyi nagyságú gombócokat formázunk. 1 nagy sütőlemezt sütőpapírral befedjük. A kis golyókat rátesszük, ujjunkkal benyomjuk egy kicsit ellapítjuk. 3 cm távolságra tesszük, mivel sütés közben térfogata megnő. Ezek lesznek a töltetlenek. 190 fokra melegített sütőben 12 perc alatt megsütjük. A talpa világos legyen, a teteje csaknem még puha, de már kivehető a sütőből. Ha túlsütjük, akkor kemény lesz.
  4. A másik két darabot egyenként kinyújtjuk 3 mm vastagra. 5-6 cm-es pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A közepére teszünk a töltelékből. Felhajtjuk az oldalait, középen összecsípjük, majd gömbölyűre formázzuk. Az összecsípett rész kerül a sütőlemezen alulra. Ebből az adagból 80 db puszi sült ki.
  5. A fehérjéket a porcukorral kézi mixerrel jó sűrűre keverjük, majd vízgőzre téve jól felverjük. A kihűlt mézeseket ízenként egy nagy tálba tesszük, a cukormázat három részre osztjuk, majd ráöntjük. Egy fakanállal jót átforgatjuk úgy, hogy a sütemény teteje és az alja is mázas legyen. Ezután egyenként rácsra tesszük.
  6. A szilvás töltelékesre csokoládét csurgatunk, hogy megtudjuk különböztetni. A narancsosra pedig a fehér csokoládét felolvasztjuk, a színezékkel kikeverjük, és rácsurgatjuk. Kb. 5 óra alatt megszárad. Selyempapírral rétegezve dobozba tesszük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 p
  • Sütés ideje: 36 p
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30×38

Régi, szép időkből tartogatom a receptet. Most készült először, az interneten sem találkoztam vele. Nagyon finom, puha, egyszerre fogyasztható.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek