Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Töltött káposzta 4. -egyszerű

Töltött káposzta 4. -egyszerű
Töltött káposzta 4. -egyszerű
140 perc / előkészület: 20 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ha a sótlanságot nem vesszük, alapvetően finom lett, bár nem voltam vele megelégedve, ugye a só miatt.
A maradék levébe egyébként szórtam még sót, és este, mikor ettem megint belőle, úgy már jó volt.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húst a rizzsel (ez most arborio, rizotto rizs volt, szerettem volna hosszúszeműt venni hozzá, de itt a rizottós rizsen kívül a többi iszonyúan drága), sóval, borssal, pirospaprikával összekeverjük.
  2. Mivel a savanyú káposzta általában sós, mindig azzal kezdjük, hogy azt megkóstoljuk, és annak a sósságához igazítjuk a töltet sózását. (Én most bátortalan voltam, illetve ez a konzerv kápi nem volt annyira sós. De inkább sótlan legyen, mint sós, mert előbbin még lehet segíteni :)
  3. A káposztát szétszedjük, forró vízzel leforrázzuk, hogy ne legyen merev.
  4. Az edény aljába tegyük az aprókáposzta felét, szórjunk rá egész köményt.
  5. Kis gombócokat formázunk a húsból, beletesszük, feltekerjük, oldalát benyomkodjuk (sikerült, ahogy sikerült :). Ezt az aprókáposztára pakoljuk szépen sorban.
  6. A tetejére kerül az aprókáposzta másik fele (és mivel maradtak még kisebb káposztalevelek, azzal lefedjük az egészet). 
  7. Felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje, feltesszük kis lángra főni kb. 2 órát. (Itt alapvetően erősebb a gáz, mert azt szerettem volna, hogy csak "pöszögjön", azaz épphogy forrjon, de félidőben áttettem a legkisebb fej legkisebb lángjára, és akkor is jobban forrt, mint szerettem volna. Na, de annyira nem volt vészes.)
  8. Ahogy elforrja a levét, illetve a rizs beszívja, időnként pótoljuk.
  9. Kb. negyed órával a vége előtt szórjuk bele a pirospaprikát még (ezzel is kicsit bátortalan voltam szerintem, mehetett volna bele több).

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 15
össznézettség: 230 720
elküldve: 13
receptkönyvben: 489
elkészítve: 22/27
Facebookon megjelent: -

szakács

Shnitzel

Mióta szakács: 2010.02.15.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
alkalom: karácsonyi receptek
nehézség: közepes
szezon: tél
kalória: átlagos
mikor: ebéd
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel

egyéb elnevezések

egyszerű töltött káposzta

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Damjanics
Damjanics Wed, 2014-03-12 18:25

Hurrá! Nekem is sikerül, és milyen egyszerű és gyorsan elkészíthető. Vettem hat savanyított káposztalevelet és fél kiló savanyú káposztát. Néztem az előregyártott darált húsokat, de inkább vettem egy szép darab tarját, aminek jelentős részéből grillezni való szeleteket vágtam. A maradék kb. 15 deka húst egy nagy fej hagymával, fokhagymával, két tojással, fél pohár rizzsel blenderrel kb 10 sec alatt durvára daráltam. A többi ment a kotta szerint. A kevés hús és jelképes mennyiségű olaj miatt nagyon jó könnyű töltött káposzta lett.

Sancho
Sancho Fri, 2012-09-21 10:32

Konzervkáposzta?? Akkor inkább kovászosan. Megéri.

Vica Takacs
vica takacs / Vica Takacs Thu, 2011-12-22 11:40

Szia suti 1904! A káposztát már csak azért is ki kell áztatni egy kicsit, mert különben lehet, hogy tényleg nagyon savanyú lesz az egész. Ha elfogadsz egy jó tanácsot a töltelékbe teendő rizst előszőr egy kicsit főzd át félpuhára sóval megszórva. Utána keverd össze a darált hússal és a fűszerekkel, akkor már nem lesz sótlan, mert a rizs már beszívta magát, és a töltelék olyan izű marad, mint azt ahogy összeállítottad.Még egy apró tanács: Vöröshagymát összevágsz és kicsit megpíritod és hozzáadod a töltelékhez. Persze ahány ház annyi szokás. Nekem bejött az íze.
Ja még csak annyi, hogy Én káposztalevelet szoktam venni az apró káposztával, és nem konzervet, hanem zöldségestől, vagy hentesnél, igy nem annyira macerás,mint a fej káposztáról lefejteni a leveleket.

suti1904
Shnitzel / suti1904 Thu, 2013-01-31 15:23

Kedves Vica Takács

Köszönöm szépen a tanácsodat kipróbáltam nagyon finom lett.:-)
Most hozzájutottam házi savanyú káposztához azzal is elkészítettem hát meg kell hogy mondjam ég és föld a különbség a konzerveshez képest úgy hogy mostantól csak házival fogom csinálni.

Vica Takacs
vica takacs / Vica Takacs Thu, 2013-01-31 15:40

Kedves Süti 1904!
Konzerves ételekre nagyon kell vigyázni, mert besavanyodhat,megbüdösödhet,( vagy már az is és csak akkor tudod meg, ha már otthon felnyitottad), hiába van rajta a fogyaszthatósági idő.Én sem káposztát, sem lecsót nem veszek konzervet,igazából a félkész, vagy konzerv ételeket egyáltalán nem szeretem.Az az igazi amit frissen vesz és csinál az ember.
Káposztát ( kimért) csak hentesnél, kimondott savanyúságárusnál,vagy zöldségesnél szabad venni, az tuti finom.További jó főzőcskézést kivánok Neked.♥ Különben köszönöm az elismerő szavakat.Talán még annyit, hogy amikor megfőtt a töltelék, kiszoktam venni őket egy tálra a lábasban maradt aprókáposztához szoktam tenni egy kis rántást ( világos szinűre, kicsi zsír rá liszt,pirospaprika)összerottyantom egy kicsit, majd ráteszem a töltelékeket és azzal is egy kicsit összefőzzöm. De ez is ahány ház annyi szokás, Nálunk így vált be!

sántakutya
sántakutya Fri, 2012-12-14 14:51

Tökéletesen írtad a tanácsokat, így nekem nem kell ismételni!!:))
suti1904! ha még finomabban akarod elkészíteni, hallgass Vica Takacsra!!!

Ildi29
Ildi29 Fri, 2011-12-16 15:21

Szia!Ha elfogadsz egy tanácsot,
a káposztát főzés előtt mindig át kell mosni többször hogy ne legyen sós!

Sárki
Sárki / Sárki Thu, 2010-10-28 12:39

2-3 szétzúzott fokhagymagerezd nagyon feldobja a tölteléket.Én szoktam kevés lisztet hinteni a gombócok és az apró káposzta közé.

annazsofi
annazsofi / annazsofi Mon, 2010-07-12 17:56

Az én edényemmel 20 perc alatt ízletesre, puhára fő. Hihetetlnül kijönnek benne az ízek...Minden ételnél. No, és mennyire takarékos: energiával és idővel is.

neni
neni Tue, 2010-03-09 21:42

Hogyan számoltad ki, hogy 770 g savanyú káposzta kell hozzá?????

suti1904
Shnitzel / suti1904 Tue, 2010-03-09 22:47

Nem tudom csak ugy jött na jo pont ennyivolt otthon amikor csináltam aztán nagyon joll bevált nálam ez az arány ugy hogy én mindig igy csinálom.De ez nem arany szabály ugy hogy csinálhatod többel vagy kevessebel ha neked ugy jo.

SHNITZEL

neni
neni Tue, 2010-03-09 23:20

Tudom ám én az arányokat, csak egy kicsit "kukacoskodtam"! Bocsi!!!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-03-09 19:44

Erdekessegeket fedezek fel folyton .....Erdelybol

519
darált sertéshús 600 g
rizs 150 g
savanyú káposzta 770 g
káposzta 1 közepes fej
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
köménymag 0 ízlés szerint
víz 3 dl