Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Töltike rebarbara szósszal

Töltike rebarbara szósszal
Töltike rebarbara szósszal
150 perc / előkészület: 90 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A tőtike gyerekkoromban nálunk, a piszkeérés idején nagyon népszerű volt. Valószínűleg a török időktől lett ismert. Bár Nagykőrös khász város volt, tehát csak a szultánnak adózótt, mégis kapcsolatban volt a törökökkel. (Lásd Mikszáth Kálmán: A beszélő köntös.) A rebarbara  tavasztól a fagy beálltáig hajt, ezért a piszkénél jóval többször lehet belőle ételt készíteni. Nagyon igénytelen növény. Félárnyékban és kellő öntözés mellett csodálatosan szaporán hozza a leveleit. A most közölt receptet a feleségem alakította át rebarbarárasra, mert az unokáink imádják ezt a növényt. Nyáron nagyon finom a belőle készített, lehűtött leves. A szőlőleveleket az első permetezés előtt szoktuk leszedni. Egyszerre négy-öt adagnak megfelelőt. Blansírozás után a leveleket megszárítjuk, és fagyálló műanyag dobozokba rakva lefagyasztjuk. Teljesen kiolvasztva a frisshez hasonlóan lehet felhasználni.

hozzávalók / 6 adag

A töltikéhez

A rebarbara szószhoz

ajánlat

Mindenkinek, aki szereti a finomat.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A  rebarbaraszárakat megtisztítjuk (hasonlóan, mint a spárgát) és feldaraboljuk 1- 2 centis darabokra.
  2. A hagymákat megtisztítjuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymagerezdeket kevés vízben megfőzzük.
  3. Kevés olívaolajon a vöröshagymát és a rizst megpirítjuk, majd vízzel felöntve megfőzzük. Hűlni hagyjuk.
  4. A szőlőleveleket lobogó, forró vízben blansírozzuk, majd  jeges vízbe rakva lehűtjük. A kocsányukat és a fonákjukon lévő vastag eret kivágjuk.
  5. Mire ezzel végeztünk, a rizsünk kihűlt. Összekeverjük a darált húsokkal és a főtt, szétnyomkodott  fokhagymával. Sózzuk, borsozzuk és beleütjük a tojásokat, majd összegyúrjuk. A masszát készre ízesítjük.
  6. A szőlőleveleket a káposztalevelekhez hasonlóan a masszával megtöltjük. Ezt a műveletet óvatosan végezzük, mert a szőlőlevél könnyen elszakad. Az esetleg megsérült leveleket nem kell eldobni, mert a töltike főzésénél felhasználjuk.
  7. Hőálló tál alját lefedjük a megmaradt, vagy sérült levelekkel. Szorosan rárakjuk a megtöltött szőlőleveleket. Felöntjük húslevessel, vagy ételízesítős lével úgy, hogy félig fedje a töltikéket. A hőálló tálat a tetejével lefedjük, és előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 1 óra hosszat főzzük.
  8. Az előkészített rebarbarát fazékban annyi vízzel, hogy ellepje, puhára főzzük. Ízesítéshez kevés sót, a vaníliás és kristálycukrot, szegfűszeget használunk. A rebarbara savanyúbb, mint a piszke, ezért az ízesítésnél erre figyelni kell. Ahogy megfőtt, a tejszínt kevés vízzel higítjuk, belekeverjük a lisztet és behabarjuk a megfőtt rebarbarát.  A habarás előtt le lehet turmixolni is. (Nálunk az unokák úgy szeretik.)
  9. A kész töltikét tálba rakjuk, nyakonöntjük a szósszal, és tálaljuk. Hidegen is nagyon finom!
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 567
elküldve: 1
receptkönyvben: 48
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Zoli

Mióta szakács: 2012.02.17.
59 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
szezon: nyár
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

töltött szőlőlevél, hússal töltött szőlőlevél tejszínes rebarbaraszószban, darált húsos töltike édes rebarbaramártással

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pataygyz
Zoli / pataygyz Sun, 2015-07-12 14:41

Minden érdeklődőnek!
A recept feltételét követően már két éve van a kis fűszerkertemben mángold. Ennek a leveleit sokkal egyszerűbben lehet használni, mint a szőlőlevelet és hosszú ideig találni zsengét. Azóta ebbe tekerjük be a húsos masszát.
Zoli

639
darált sertéshús 50 dkg
darált pulykahús 50 dkg
tojás 2 db
szőlőlevél 40 db
rizs 1 bögre
vöröshagyma 1 közepes fej
fokhagyma 2 gerezd
bors 1 tk
0 ízlés szerint
olívaolaj 2 ek
szárnyas alaplé 2 l
rebarbara 1 kg
habtejszín 2 dl
finomliszt 3 evőkanál
cukor 2 ek
vaníliás cukor 1 csomag
szegfűszeg 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint