Tökös-túrós rétes
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Rosanics Petra
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 8% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 5% Zsír
rétestészta
-
25g rétesliszt91 kcal
-
21g finomliszt76 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
3g kacsazsír0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g ecet0 kcal
-
17g víz0 kcal
tökös-túrós töltelék
-
78g közönséges tök11 kcal
-
0g só0 kcal
-
63g tehéntúró92 kcal
-
1g porcukor2 kcal
-
25g tejföl50 kcal
-
8g kapor3 kcal
-
0g bors0 kcal
kenés, összeállítás
-
8g kacsazsír0 kcal
-
3g zsemlemorzsa13 kcal
Összesen
350
kcal
- 8% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 5% Zsír
rétestészta
-
300g rétesliszt1092 kcal
-
250g finomliszt910 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
30g kacsazsír0 kcal
-
4g só0 kcal
-
5g ecet1 kcal
-
200g víz0 kcal
tökös-túrós töltelék
-
940g közönséges tök127 kcal
-
0g só0 kcal
-
750g tehéntúró1103 kcal
-
7g porcukor27 kcal
-
300g tejföl594 kcal
-
90g kapor39 kcal
-
0g bors0 kcal
kenés, összeállítás
-
90g kacsazsír0 kcal
-
40g zsemlemorzsa158 kcal
Összesen
4189
kcal
- 8% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 5% Zsír
rétestészta
-
9.6g rétesliszt35 kcal
-
8g finomliszt29 kcal
-
3.5g tojás4 kcal
-
1g kacsazsír0 kcal
-
0.1g só0 kcal
-
0.2g ecet0 kcal
-
6.4g víz0 kcal
tökös-túrós töltelék
-
30.2g közönséges tök4 kcal
-
0g só0 kcal
-
24.1g tehéntúró35 kcal
-
0.2g porcukor1 kcal
-
9.6g tejföl19 kcal
-
2.9g kapor1 kcal
-
0g bors0 kcal
kenés, összeállítás
-
2.9g kacsazsír0 kcal
-
1.3g zsemlemorzsa5 kcal
Összesen
133
kcal
- 8% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Cink
-
Vas
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.6 g
Zsír
-
Összesen 10.8 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 45 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 900.6 g
-
Cink 163 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 121 mg
-
Vas 127 mg
-
Magnézium 34 mg
-
Foszfor 233 mg
-
Nátrium 191 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 43.7 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 150.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 77 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 17 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 16 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 75 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 43 micro
-
Kolin: 38 mg
-
Retinol - A vitamin: 43 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 56 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 211 micro
Összesen
350
kcal
- 8% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Cink
-
Vas
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 211.5 g
Zsír
-
Összesen 130.1 g
-
Telített zsírsav 65 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 537 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10806.9 g
-
Cink 1959 mg
-
Szelén 239 mg
-
Kálcium 1448 mg
-
Vas 1519 mg
-
Magnézium 410 mg
-
Foszfor 2793 mg
-
Nátrium 2296 mg
-
Réz 77 mg
-
Mangán 66 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 524.8 g
-
Cukor 63 mg
-
Élelmi rost 25 mg
VÍZ
-
Összesen 1804.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 928 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 208 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 30 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 189 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 902 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 511 micro
-
Kolin: 452 mg
-
Retinol - A vitamin: 518 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 676 micro
-
β-crypt 12 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2533 micro
Összesen
4189
kcal
- 8% Fehérje
- 20% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Cink
-
Vas
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.8 g
Zsír
-
Összesen 4.2 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 17 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 346.8 g
-
Cink 63 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 46 mg
-
Vas 49 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 90 mg
-
Nátrium 74 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 16.8 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 57.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 30 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 6 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 29 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 17 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 22 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 81 micro
Összesen
133
kcal
Hozzávalók
rétestészta
-
30 dkg rétesliszt
-
25 dkg finomliszt
-
2 ek kacsazsír
-
1 kávéskanál só
-
1 ek ecet
-
2 dl víz
tökös-túrós töltelék
-
1 közepes db közönséges tök
-
só ízlés szerint
-
75 dkg tehéntúró
-
1 ek porcukor
-
3 dl tejföl
-
0.5 csokor kapor
-
bors ízlés szerint
kenés, összeállítás
-
6 ek kacsazsír
-
4 ek zsemlemorzsa
Elkészítés
rétestészta
- A tököt meghámozzuk, a magokat kanállal kivájjuk, majd lereszeljük. Alaposan besózzuk, és állni hagyjuk egy fél órát, majd amennyire csak tudjuk, kinyomogatjuk belőle a nedvességet.
- A kinyomogatott tök súlyának kétszeresét mérjük ki túróból. Keverjünk hozzá egy kevés porcukrot (tudom, fura, de jó ízt ad neki), a tejfölt, a kaprot, valamint az előkészített tököt. Ízlés szerint utánasózunk, és megborsozzuk, majd alaposan összekeverjük.
- A tölteléket érdemes a tészta pihentetése alatt elkészíteni, most a receptben csak azért vettem előre, hogy a tészta elkészítése egyben legyen.
tökös-túrós töltelék
- A rétes- és a finomlisztet egy keverőtálba szitáljuk. Hozzáadjuk a tojásokat, a puha zsírt, a sót, az ecetet és a víz kétharmadát. Elkezdjük összedolgozni (érdemes dagasztásra alkalmas konyhai gépet használni, ha van ilyenünk), közben több részletben hozzáadva a víz maradékát.
- Addig gyúrjuk-dagasztjuk a tésztát, amíg szép fényes lesz és már alig ragad. Ez géppel nekem 10-15 percet vett igénybe, kézzel valamivel hosszabb a folyamat.
- A fényesre dagasztott tésztát rétesliszttel megszórt deszkán picit átdolgozzuk, majd kettévágjuk, és kiolajozott tálcára tesszük. A tetejüket is megkenjük olajjal, majd folpackkal lefedve pihentetjük 1-2-3 órát - közben elkészítjük a tölteléket.
- Tiszta abroszt vagy terítőt teszünk az asztalra. A pihentetett tésztát (két adagban) először kézzel kezdjük nyújtogatni, nagyjából úgy, mintha pizzát készítenénk. Ezután tegyük a rétestésztát az abrosz közepére, és óvatosan húzogassuk ki a széleit körkörösen haladva a tészta körül.
- Amikor már szép áttetsző a tészta de még nem szakad, akkor tökéletes! A tésztát beszórjuk egy kevés zsemlemorzsával és megspricceljük olvasztott zsírral.
- A töltelék kétharmadát-háromnegyedét a tészta egyik oldalán egy vonalban felhalmozzuk, a maradékot pedig foltokban szétszórjuk a tészta "feltekerendő" felületén.
- Az abrosz segítségével elkezdjük feltekerni a tésztát. Azért jó szétoszlatni a töltelék egy részét, mert így a külső menetekbe is jut belőle, ami levegősebbé is teszi a kész rétest.
- A feltekert rétest kettévágjuk - mivel két adag tésztával dolgozunk, így összesen 4 tekercsünk lesz. A rétesek tetejét megkenjük zsírral, majd tetszés szerint nagy szemű sóval és frissen őrölt fekete borssal díszítjük.
- 200°C-ra előmelegített sütőben, alsó-felső sütésen 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 69
- Tegnapi nézettség: 11
- 7 napos nézettség: 43
- Össznézettség: 8945
- Feltöltés dátuma: 2020. augusztus 19.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
Rosanics Petra
343 recept
„Hát persze, az a legjobb, a tökös-túrós” - búgja szenvedélyesen Pécsi Ildikó a Veri az ördög a feleségét című vígjátékban. A film egy túlfűtött augusztus huszadikán játszódik és igazi gasztro műremek, a legemlékezetesebb szerepet azonban kétségkívül a rétes kapja benne. Almás, meggyes-mákos és tökös-túrós ízűt készítenek a becsiccsentett asszonyok, de mint megtudjuk, utóbbi a legjobb. Nos, ha kipróbáljátok ezt a receptet, szerintem ti is egyet fogtok érteni ezzel a kijelentéssel, engem megvettek kilóra, az biztos! A rétestésztarecept egyébként univerzális, szóval nyugodtan próbáljátok ki mindenféle töltelékkel!