r
Nosalty Logó

Tökös-túrós rétes

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Rosanics Petra
Tökös-túrós rétes
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 8% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 5% Zsír

rétestészta

tökös-túrós töltelék

kenés, összeállítás

Összesen 350 kcal
  • 8% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 5% Zsír

rétestészta

tökös-túrós töltelék

kenés, összeállítás

Összesen 4189 kcal
  • 8% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 5% Zsír

rétestészta

tökös-túrós töltelék

kenés, összeállítás

Összesen 133 kcal
  • 8% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.6 g

Zsír

  • Összesen
    10.8 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    900.6 g
  • Cink
    163 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    121 mg
  • Vas
    127 mg
  • Magnézium
    34 mg
  • Foszfor
    233 mg
  • Nátrium
    191 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.7 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    150.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    77 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    16 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    75 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    43 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    43 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    56 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    211 micro
Összesen 350 kcal
  • 8% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    211.5 g

Zsír

  • Összesen
    130.1 g
  • Telített zsírsav
    65 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    537 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10806.9 g
  • Cink
    1959 mg
  • Szelén
    239 mg
  • Kálcium
    1448 mg
  • Vas
    1519 mg
  • Magnézium
    410 mg
  • Foszfor
    2793 mg
  • Nátrium
    2296 mg
  • Réz
    77 mg
  • Mangán
    66 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    524.8 g
  • Cukor
    63 mg
  • Élelmi rost
    25 mg

VÍZ

  • Összesen
    1804.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    928 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    208 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    189 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    902 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    511 micro
  • Kolin:
    452 mg
  • Retinol - A vitamin:
    518 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    676 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2533 micro
Összesen 4189 kcal
  • 8% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.8 g

Zsír

  • Összesen
    4.2 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    17 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    346.8 g
  • Cink
    63 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    46 mg
  • Vas
    49 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    90 mg
  • Nátrium
    74 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    16.8 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    57.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    30 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    29 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    17 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    81 micro
Összesen 133 kcal

Hozzávalók

rétestészta

tökös-túrós töltelék

kenés, összeállítás

Elkészítés

rétestészta

  1. A tököt meghámozzuk, a magokat kanállal kivájjuk, majd lereszeljük. Alaposan besózzuk, és állni hagyjuk egy fél órát, majd amennyire csak tudjuk, kinyomogatjuk belőle a nedvességet.
  2. A kinyomogatott tök súlyának kétszeresét mérjük ki túróból. Keverjünk hozzá egy kevés porcukrot (tudom, fura, de jó ízt ad neki), a tejfölt, a kaprot, valamint az előkészített tököt. Ízlés szerint utánasózunk, és megborsozzuk, majd alaposan összekeverjük.
  3. A tölteléket érdemes a tészta pihentetése alatt elkészíteni, most a receptben csak azért vettem előre, hogy a tészta elkészítése egyben legyen.

tökös-túrós töltelék

  1. A rétes- és a finomlisztet egy keverőtálba szitáljuk. Hozzáadjuk a tojásokat, a puha zsírt, a sót, az ecetet és a víz kétharmadát. Elkezdjük összedolgozni (érdemes dagasztásra alkalmas konyhai gépet használni, ha van ilyenünk), közben több részletben hozzáadva a víz maradékát.
  2. Addig gyúrjuk-dagasztjuk a tésztát, amíg szép fényes lesz és már alig ragad. Ez géppel nekem 10-15 percet vett igénybe, kézzel valamivel hosszabb a folyamat.
  3. A fényesre dagasztott tésztát rétesliszttel megszórt deszkán picit átdolgozzuk, majd kettévágjuk, és kiolajozott tálcára tesszük. A tetejüket is megkenjük olajjal, majd folpackkal lefedve pihentetjük 1-2-3 órát - közben elkészítjük a tölteléket.
  4. Tiszta abroszt vagy terítőt teszünk az asztalra. A pihentetett tésztát (két adagban) először kézzel kezdjük nyújtogatni, nagyjából úgy, mintha pizzát készítenénk. Ezután tegyük a rétestésztát az abrosz közepére, és óvatosan húzogassuk ki a széleit körkörösen haladva a tészta körül.
  5. Amikor már szép áttetsző a tészta de még nem szakad, akkor tökéletes! A tésztát beszórjuk egy kevés zsemlemorzsával és megspricceljük olvasztott zsírral.
  6. A töltelék kétharmadát-háromnegyedét a tészta egyik oldalán egy vonalban felhalmozzuk, a maradékot pedig foltokban szétszórjuk a tészta "feltekerendő" felületén.
  7. Az abrosz segítségével elkezdjük feltekerni a tésztát. Azért jó szétoszlatni a töltelék egy részét, mert így a külső menetekbe is jut belőle, ami levegősebbé is teszi a kész rétest.
  8. A feltekert rétest kettévágjuk - mivel két adag tésztával dolgozunk, így összesen 4 tekercsünk lesz. A rétesek tetejét megkenjük zsírral, majd tetszés szerint nagy szemű sóval és frissen őrölt fekete borssal díszítjük.
  9. 200°C-ra előmelegített sütőben, alsó-felső sütésen 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 65
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 8
  • Össznézettség: 7957
  • Feltöltés dátuma: 2020. augusztus 19.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Tökös-túrós rétes
Rosanics Petra 313 recept

„Hát persze, az a legjobb, a tökös-túrós” - búgja szenvedélyesen Pécsi Ildikó a Veri az ördög a feleségét című vígjátékban. A film egy túlfűtött augusztus huszadikán játszódik és igazi gasztro műremek, a legemlékezetesebb szerepet azonban kétségkívül a rétes kapja benne. Almás, meggyes-mákos és tökös-túrós ízűt készítenek a becsiccsentett asszonyok, de mint megtudjuk, utóbbi a legjobb. Nos, ha kipróbáljátok ezt a receptet, szerintem ti is egyet fogtok érteni ezzel a kijelentéssel, engem megvettek kilóra, az biztos! A rétestésztarecept egyébként univerzális, szóval nyugodtan próbáljátok ki mindenféle töltelékkel!

Hozzávalók

rétestészta

tökös-túrós töltelék

kenés, összeállítás

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?