r
Nosalty Logó

Gibanica

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Gibanica
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
  • 11% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 450 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 3606 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 237 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.8 g

Zsír

  • Összesen
    29.6 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    157 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    981 g
  • Cink
    82 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    217 mg
  • Vas
    63 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    233 mg
  • Nátrium
    351 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26.5 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    86.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    126 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    29 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    8 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    38 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    100 mg
  • Retinol - A vitamin:
    125 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    154 micro
Összesen 450 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    142.1 g

Zsír

  • Összesen
    237 g
  • Telített zsírsav
    88 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    75 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    42 g
  • Koleszterin
    1255 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7847.8 g
  • Cink
    660 mg
  • Szelén
    115 mg
  • Kálcium
    1739 mg
  • Vas
    506 mg
  • Magnézium
    112 mg
  • Foszfor
    1861 mg
  • Nátrium
    2810 mg
  • Réz
    25 mg
  • Mangán
    20 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    211.9 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    691.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1009 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    42 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    230 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    63 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    303 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    196 micro
  • Kolin:
    799 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1000 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    81 micro
  • β-crypt
    25 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1229 micro
Összesen 3606 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.4 g

Zsír

  • Összesen
    15.6 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    83 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    516.8 g
  • Cink
    43 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    114 mg
  • Vas
    33 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    123 mg
  • Nátrium
    185 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    45.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    66 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    20 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    53 mg
  • Retinol - A vitamin:
    66 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    81 micro
Összesen 237 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Margarinnal, vagy zsírral kikenünk egy kb 26X40 cm-es tepsit. (Lehet kisebb is, akkor is jó eredményt kapunk, csak kissé magasabbak lesznek majd a szeletek.)
  2. A fetasajtot és a túrót egy keverőtálba tesszük, villával összetörjük, és elkavarjuk, majd belekeverjük a tejfölt is.
  3. Egy másik tálba felütjük a tojásokat, beletesszük a sót, és 1ek olajat, majd kissé felverjük. Amint kész, hozzáöntjük a túróhoz, és jól átkavarjuk az egészet.
  4. Az egy dl tejet egy kis tálban elkeverjük az egy dl olajjal - ezt fogjuk majd használni a réteslapok megkenésére.
  5. A sütőt előmelegítjük 170°C fokosra. (légkeverésesben 150°C fok)
  6. Egy nedves, nem szöszölős konyharuhát ráterítünk a munkafelületre, és ráhelyezzük az első réteslapot. Megkenjük kézzel, vagy kenőtollal az olajos tejjel, és belerakjuk a tepsibe. Azokat a széleket, melyek túllógnak a tepsin, nyugodt lélekkel ráhajtjuk. Még két db réteslappal megismételjük ugyanezt - kenegetés, majd tepsibe be. Így három lap lesz a süti alja.
  7. Ezután hat db réteslapot darabokra tépegetünk, ne túl kicsire és ne is túl nagyra, s felváltva a túrós töltelékkel a tepsibe belerakjuk. A réteslapokat összegyűrögetve, csomókba rajuk le, a tölteléket pedig közé, alá és ráhelyezzük a tépett, gyűrött réteslapdarabkáknak. Így majd a süteményben szabálytalanul lesz tésztás, és túros rész, mikor hogy találkozunk majd velük.
  8. Amikor ezzel megvagyunk, a maradék három réteslapot egyesével megkenegetjük a tejes olajos keverékkel, és rárakjuk az egész tetejére, beborítva a töltelékes részt. Majd mikor az utolsó réteslapot is leraktuk, annak a tetejét is megkenjük az olajos tejjel, s a sütőbe betolva, kb. 50 percig sütjük. A teteje szép piros legyen.
  9. Amikor kész, még langyosan nagyobb kockákra vágjuk, és tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 26X40
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 44
  • Össznézettség: 44659
  • Feltöltés dátuma: 2010. március 01.

Ajánló

Kellemes kísérője borozgatásoknak, sörözgetéseknek. Jól jön olyan egytálételek után is, amikor már egy teljes ételt nem bírna el az ember gyomra, gondolok itt bablevesre, vagy más hasonlóra.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Ezt a finomságot egyszer újvidéki barátainknál ettük a csevap után, jókat beszélgettünk, és sörözgettünk közben. A fiúk nagyon kedvelték, mert végre egy sós "desszert".

Hozzászólások (10)

Törölt felhasználó

Imádjuk a gibanjicát!!! Üdv Vajdaságból

Törölt felhasználó

:) Mi is megkedveltük gyorsan! A legjobbakat: Mrs Smith

Törölt felhasználó

Mrs Smith, a hétvégén megsütöttem a gibanicát (teljes ki?rlés? réteslapokkal), nagy sikere volt. Köszi a receptet. Rita

Törölt felhasználó

Kedves Rita! Köszönjük a visszajelzést, és örülünk a sikerednek!:) Teljes ki?rlés? réteslapot hol lehet venni? (Én még nem figyeltem fel rá, hogy van ilyen.) A legjobbakat: Mrs Smith

Törölt felhasználó

Kedves Mrs Smith, utoljára az Intersparban vásároltam réteslapot, egyforma a kiszerelése a 6-6 db-os normál- és teljes ki?rlés?nek is.Talán Tante(?) a márkája. Legközelebb anyósomnak a szülinapjára sütöm meg, aki kissé cukorbeteg. Üdv, Rita

Törölt felhasználó

Köszönöm kedves Rita a gyors infót! Mrs Smith

Törölt felhasználó

Én vajdasági vagyok, és csak annyi lenne a megjegyzésem hogy ez nem a gibanica, ez inkább burek.Azt szokták túróval,hússal,meggyel meg almával készíteni, a gibanicát pedig tökkel készítik,és a tésztája se ilyen!De ha az újvidékiek azt mondták hogy ez gibanica akkor legyen.

Törölt felhasználó

:))) Direkt leellen?riztem szakácskönyvben is, ott is ezzel az elnevezéssel illették! De az a tökös változat érdekelne kedves Judith9026, nincs kedved megosztani velünk?;-) A legjobbakat: Mrs Smith

Törölt felhasználó

Csak azért mondtam mert a tökös verziót is így hívják. Szóval íme a gibenyica,gibanica vagy gabanyica: Hozzávalók: (egy tepsihez) 60 dkg liszt 20-25 dkg zsír 10 g ?rölt fahéj 15-16 ev?kanál kristály cukor kb. 1,5 dl meleg sós víz 1-1,5 kg megtisztított reszelt süt?tök (nyersen) vagy sonka tök (inkább sonkatököt javasolnám) A zsírt a lisztben elmorzsoljuk úgy, mint a linzer tésztát, majd meleg sós vízzel összeállítjuk, hogy jól nyújtható legyen A tésztát 2 felé kell osztani, 2 lapot készítünk majd bel?le. Az els? lapot kizsírozott tepsibe tesszük, erre kerül a reszelt süt?tököt egy ujjnyi vastagságban. A tököt megszórjuk 7-8 ev?kanál cukorral, majd 10 gr fahéjjal.Ezután kerül a második lap. Miel?tt a süt?be tennénk, megszurkáljuk villával teljes keresztmetszetben. A széleken nyomkodjuk le a tésztát, hogy ne folyjon ki a tök leve sütés közben. Jól átsütjük, hogy picit piruljon meg a teteje.(akár egy óra is lehet míg átsül) Miután kivettük a süt?b?l egy vizes konyharuhával takarjuk le, hogy megpuhuljon a tészta. Négyszög alakúakra vágva tányéron tálalható.Lehet?leg másnap fogyasszuk,hidegen. Én nagyon szeretem.Szerintem ez egy olyan étel amit vagy szeretni lehet vagy útálni.Mindenesetre sok sikert hozzá!Itt a tök szezon,bátran ki lehet próbálni.

Törölt felhasználó

Hú, ez nagyon jól hangzik! Igen gyors voltál!:) Ha elkészítem felrakhatom? Ha igen, akkor stipistopi lányok! :DDD Köszönjük szépen Judit! Mrs Smith

Törölt felhasználó

Én már feltettem a receptet!

Törölt felhasználó

Köszönjük kedves Judit, le is reagáltam!:))) Üdv: Mrs Smith

Mimimama

Nálunk ez a kedvenc gyerekkorom óta (ami nem most volt:-) ) Fel szerettem volna én is tenni,de látom,hogy már van-így csak egy jótanácsot adok még hozzá: a túrós "krémhez" tegyetek 1 kiskanál szódabikarbónát és 0,5 dl ásványvizet. Ett?l szépen megduzzad majd a süt?ben. üdv mimimama

Törölt felhasználó

Kedves mimimama! Nagyon köszönjük a tapasztalatodat, hogy megosztod velünk! Amikor legközelebb elkészítem, ki fogom próbálni! A legjobbakat: Mrs Smith

elzsabo

SZiasztok! Pár éve Szlovéniában ettünk gibanicát, nagyon odavoltunk érte, a pincér ( aki muravidéki volt, tudott kicsit magyarul) világosított fel minket :) Csakhogy az egyáltalán nem ilyen volt! És eddig valahány receptet találtam, egyik se hasonlított rá:( Most vagy becsapott minket ( miért tette volna), vagy létezik hogy sokféle változata van? Amit mi ettünk, az kifejezetten édes volt, rétestésztából, túróval-mákkal, talán még dió is volt benne, sajnos nem emlékszem pontosan... Tud valaki segíteni, én úúgy szeretném azt fajtát megsütni:) El?re is köszi, üdv: elzsabo

Törölt felhasználó

Kedves elzsabo! Biztos vagyok benne, hogy létezhet többféle változat! Én sajnos azt nem ismerem, amir?l beszélsz, de hátha valaki majd idetéved, és beírja Neked, amit keresel! Engem is érdekelne...:))) A legjobbakat: Mrs Smith

elzsabo

Sziasztok! Megtaláltam máshol a receptjét, ez már az :) http://www.kulinarisvilag.hu/hun/receptek/gibanica+4+fele+toltelekkel elzsabo

Törölt felhasználó

Köszönjük!:) Mrs Smith

Törölt felhasználó

Nagy sikere volt! A recept nagyon jó,máskor is elkészítem a gibanjicát!

Törölt felhasználó

Örülök, kedves Kocsis Andrea!:) Nagyon köszönjük a visszajelzést! A legjobbakat: Mrs Smith

izzikagalagonya

Sziasztok! A párom bolgár, az ? anyukájától tanultam az ottani "banyica" receptjét, ami nagyon hasonlít erre a gibanicára. Annyi a különbség, hogy nekik van egy sajátos fehér sajtjuk ("szirini"), ami állagra egy kicsit más és talán kevésbé sós mint a feta sajt, így ?k túró nélkül csak azt használják a krémhez. A tetejére mehet rendes "sárga sajt" rásütve, vagy jó sok porcukor, attól függ?en, hogy sósan vagy édesen kívánják. Hmmm, máris összefutott a nyál a számban... :-)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Heti Menü – gyors és olcsó(bb) fogások advent első hetére

Szép lassan beindul az év végi roham, de mi úgy döntöttünk, hogy az aktuális nemzetközi járványőrület bőven elég a lelkünknek, nem vagyunk hajlandóak ezen felül stresszelni – ha nem muszáj. Most, advent első hetén gyors, egyszerű és viszonylag olcsó fogásokkal segítjük a hajrát.

Nosalty

További cikkek