Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gibanica

Gibanica
Gibanica
70 perc / előkészület: 20 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a finomságot egyszer újvidéki barátainknál ettük a csevap után, jókat beszélgettünk, és sörözgettünk közben. A fiúk nagyon kedvelték, mert végre egy sós "desszert".

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Kellemes kísérője borozgatásoknak, sörözgetéseknek.
Jól jön olyan egytálételek után is, amikor már egy teljes ételt nem bírna el az ember gyomra, gondolok itt bablevesre, vagy más hasonlóra.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Margarinnal, vagy zsírral kikenünk egy kb 26X40 cm-es tepsit. (Lehet kisebb is, akkor is jó eredményt kapunk, csak kissé magasabbak lesznek majd a szeletek.)
  2. A fetasajtot és a túrót egy keverőtálba tesszük, villával összetörjük, és elkavarjuk, majd belekeverjük a tejfölt is.
  3. Egy másik tálba felütjük a tojásokat, beletesszük a sót, és 1 ek olajat, majd kissé felverjük. Amint kész, hozzáöntjük a túróhoz, és jól átkavarjuk az egészet.
  4. Az egy dl tejet egy kis tálban elkeverjük az egy dl olajjal - ezt fogjuk majd használni a réteslapok megkenésére.
  5. A sütőt előmelegítjük 170°C fokosra. (légkeverésesben 150°C fok)
  6. Egy nedves, nem szöszölős konyharuhát ráterítünk a munkafelületre, és ráhelyezzük az első réteslapot. Megkenjük kézzel, vagy kenőtollal az olajos tejjel, és belerakjuk a tepsibe. Azokat a széleket, melyek túllógnak a tepsin, nyugodt lélekkel ráhajtjuk. Még két db réteslappal megismételjük ugyanezt - kenegetés, majd tepsibe be. Így három lap lesz a süti alja.
  7. Ezután hat db réteslapot darabokra tépegetünk, ne túl kicsire és ne is túl nagyra, s felváltva a túrós töltelékkel a tepsibe belerakjuk. A réteslapokat összegyűrögetve, csomókba rajuk le, a tölteléket pedig közé, alá és ráhelyezzük a tépett, gyűrött réteslapdarabkáknak. Így majd a süteményben szabálytalanul lesz tésztás, és túros rész, mikor hogy találkozunk majd velük.
  8. Amikor ezzel megvagyunk, a maradék három réteslapot egyesével megkenegetjük a tejes olajos keverékkel, és rárakjuk az egész tetejére, beborítva a töltelékes részt. Majd mikor az utolsó réteslapot is leraktuk, annak a tetejét is megkenjük az olajos tejjel, s a sütőbe betolva, kb. 50 percig sütjük. A teteje szép piros legyen.
  9. Amikor kész, még langyosan nagyobb kockákra vágjuk, és tálaljuk.

  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 26X40 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 42 649
elküldve: 10
receptkönyvben: 582
elkészítve: 11/20
Facebookon megjelent: -

szakács

Mr and Mrs Smith

Mióta szakács: 2009.03.03.
122 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: rétes
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
konyha: szerb
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

gibanica

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

izzikagalagonya
izzikagalagonya Sat, 2015-02-14 11:50

Sziasztok!
A párom bolgár, az ő anyukájától tanultam az ottani "banyica" receptjét, ami nagyon hasonlít erre a gibanicára. Annyi a különbség, hogy nekik van egy sajátos fehér sajtjuk ("szirini"), ami állagra egy kicsit más és talán kevésbé sós mint a feta sajt, így ők túró nélkül csak azt használják a krémhez. A tetejére mehet rendes "sárga sajt" rásütve, vagy jó sok porcukor, attól függően, hogy sósan vagy édesen kívánják. Hmmm, máris összefutott a nyál a számban... :-)

elzsabo
elzsabo Wed, 2011-06-15 20:02

SZiasztok!

Pár éve Szlovéniában ettünk gibanicát, nagyon odavoltunk érte, a pincér ( aki muravidéki volt, tudott kicsit magyarul) világosított fel minket :)
Csakhogy az egyáltalán nem ilyen volt! És eddig valahány receptet találtam, egyik se hasonlított rá:( Most vagy becsapott minket ( miért tette volna), vagy létezik hogy sokféle változata van?
Amit mi ettünk, az kifejezetten édes volt, rétestésztából, túróval-mákkal, talán még dió is volt benne, sajnos nem emlékszem pontosan...
Tud valaki segíteni, én úúgy szeretném azt fajtát megsütni:)
Előre is köszi, üdv: elzsabo

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Wed, 2011-06-15 23:31

Kedves elzsabo! Biztos vagyok benne, hogy létezhet többféle változat! Én sajnos azt nem ismerem, amiről beszélsz, de hátha valaki majd idetéved, és beírja Neked, amit keresel! Engem is érdekelne...:))) A legjobbakat: Mrs Smith

mimimama
Mimimama / mimimama Sun, 2011-01-02 17:46

Nálunk ez a kedvenc gyerekkorom óta (ami nem most volt:-) )
Fel szerettem volna én is tenni,de látom,hogy már van-így csak egy jótanácsot adok még hozzá:
a túrós "krémhez" tegyetek 1 kiskanál szódabikarbónát és 0,5 dl ásványvizet. Ettől szépen megduzzad majd a sütőben.
üdv mimimama

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Tue, 2011-01-04 00:14

Kedves mimimama! Nagyon köszönjük a tapasztalatodat, hogy megosztod velünk! Amikor legközelebb elkészítem, ki fogom próbálni! A legjobbakat: Mrs Smith

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-09-16 19:11

Csak azért mondtam mert a tökös verziót is így hívják.
Szóval íme a gibenyica,gibanica vagy gabanyica:
Hozzávalók: (egy tepsihez)
60 dkg liszt
20-25 dkg zsír
10 g őrölt fahéj
15-16 evőkanál kristály cukor
kb. 1,5 dl meleg sós víz
1-1,5 kg megtisztított reszelt sütőtök (nyersen) vagy sonka tök (inkább sonkatököt javasolnám)

A zsírt a lisztben elmorzsoljuk úgy, mint a linzer tésztát, majd meleg sós vízzel összeállítjuk, hogy jól nyújtható legyen
A tésztát 2 felé kell osztani, 2 lapot készítünk majd belőle.
Az első lapot kizsírozott tepsibe tesszük, erre kerül a reszelt sütőtököt egy ujjnyi vastagságban. A tököt megszórjuk 7-8 evőkanál cukorral, majd 10 gr fahéjjal.Ezután kerül a második lap.
Mielőtt a sütőbe tennénk, megszurkáljuk villával teljes keresztmetszetben.
A széleken nyomkodjuk le a tésztát, hogy ne folyjon ki a tök leve sütés közben.
Jól átsütjük, hogy picit piruljon meg a teteje.(akár egy óra is lehet míg átsül) Miután kivettük a sütőből egy vizes konyharuhával takarjuk le, hogy megpuhuljon a tészta. Négyszög alakúakra vágva tányéron tálalható.Lehetőleg másnap fogyasszuk,hidegen.

Én nagyon szeretem.Szerintem ez egy olyan étel amit vagy szeretni lehet vagy útálni.Mindenesetre sok sikert hozzá!Itt a tök szezon,bátran ki lehet próbálni.

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Thu, 2010-09-16 19:16

Hú, ez nagyon jól hangzik! Igen gyors voltál!:) Ha elkészítem felrakhatom? Ha igen, akkor stipistopi lányok! :DDD Köszönjük szépen Judit! Mrs Smith

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-09-16 16:19

Én vajdasági vagyok, és csak annyi lenne a megjegyzésem hogy ez nem a gibanica, ez inkább burek.Azt szokták túróval,hússal,meggyel meg almával készíteni, a gibanicát pedig tökkel készítik,és a tésztája se ilyen!De ha az újvidékiek azt mondták hogy ez gibanica akkor legyen.

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Thu, 2010-09-16 18:00

:))) Direkt leellenőriztem szakácskönyvben is, ott is ezzel az elnevezéssel illették! De az a tökös változat érdekelne kedves Judith9026, nincs kedved megosztani velünk?;-) A legjobbakat: Mrs Smith

Ritike
Ritike Mon, 2010-05-31 12:56

Kedves Mrs Smith,
utoljára az Intersparban vásároltam réteslapot, egyforma a kiszerelése a 6-6 db-os normál- és teljes kiőrlésűnek is.Talán Tante(?) a márkája. Legközelebb anyósomnak a szülinapjára sütöm meg, aki kissé cukorbeteg. Üdv, Rita

Ritike
Ritike Mon, 2010-05-31 09:15

Mrs Smith,
a hétvégén megsütöttem a gibanicát (teljes kiőrlésű réteslapokkal),
nagy sikere volt. Köszi a receptet.
Rita

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Mon, 2010-05-31 11:23

Kedves Rita! Köszönjük a visszajelzést, és örülünk a sikerednek!:) Teljes kiőrlésű réteslapot hol lehet venni? (Én még nem figyeltem fel rá, hogy van ilyen.) A legjobbakat: Mrs Smith

448
réteslap 2 csomag
feta sajt 20 dkg
tehéntúró 25 dkg
tejföl 3 dl
tojás 5 db
3 csipet
tej 1 dl
napraforgó olaj 1.1 dl