Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tökpaprikás vagy paprikás tök -Tökfőzelék 7.

Tökpaprikás vagy paprikás tök -Tökfőzelék 7.
Tökpaprikás vagy paprikás tök -Tökfőzelék 7.
30 perc / előkészület: 10 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Anyósomtól tanultam, ő nevezte tökpaprikásnak, ill. paprikás töknek a paprikás csirke után az ínséges időkben.
Azt pedig, hogy vétek a tököt besózni, kicsavarni, majd a saját leve helyett vízzel felönteni, Berky Lilitől hallottam kezdő háziasszony koromban. Berky Lili híres színésznő volt a múlt század első felében, Gózon Gyula volt a férje.
Híresen jó háziasszony volt, háztartási tanácsokat adott a rádióban, én még hallgathattam, szakácskönyvet is írt. Ő mondta, hogy azt a kevés kis vitamint és ásványi anyagot is kicsavarjuk belőle, amit tartalmaz. Mennyivel jobb vízben főzni? Ezért nem kell vizet önteni alá, lassú főzésnél, fedő alatt "ver magának annyi vizet, amennyi a megfőléséhez kell". Ezt szó szerint így mondta, nekem nagyon tetszett, jól megjegyeztem. 
Ilyenkor még nyugodtan megveszem a piacon a szokott árusomnál a gyalult tököt, még csak zsenge tököt gyalul.
Mirelitet még télen sem veszek, mert abból csúszpájz lesz.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ha van mellé sült hús vagy fasírt, nem árt neki.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A felszeletelt hagymát és a hosszúkás csíkokra szelt kápia paprikát az olajon megfonnyasztjuk.
  2. Megszórjuk a pirospaprikával, az apróra vágott kapor felével, és rátesszük a tököt. Megsózzuk, és óvatosan összekeverjük, hogy ne törjenek össze a tökcsíkok. (A tököt nem kell előre besózni és kicsavarni!) 
  3. Lassú tűzön (vizet nem kell aláönteni), fedő alatt felforraljuk, és éppen csak annyi ideig főzzük néha óvatosan megforgatva, míg roppanós marad.
  4. Meghintjük a liszttel és a kapor másik felével, összeforraljuk.
  5. Tejföllel meglocsoljuk. 

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 24 244
elküldve: 0
receptkönyvben: 287
elkészítve: 22/29
Facebookon megjelent: -

szakács

Gerzsó

Mióta szakács: 2010.01.28.
20 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
kalória: alacsony
diéta: cukormentes, tojásmentes
kategória: főzelékek
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

paprikás tökfőzelék

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Gerzsó
Gerzsó / Gerzsó Thu, 2015-07-30 02:18

Köszönöm! Már régen nem küldök recepteket, de szinte naponta meglátogatom a NOSALTY-t, és sok receptet kipróbálok, ami megtetszik. További sikeres jó munkát mindenkinek!

pataygyz
Zoli / pataygyz Fri, 2012-07-06 16:32

Kedves Zsóka ! " Néni ?? "
Köszönöm a receptet, most készültem el vele. Nagyon finom !!!!
Véletlenül akadtam erre az oldalra, mert tök receptet kerestem és találtam egy tök jót ! Nem csak a nők kíváncsiak, hanem mi is, ezért mindig megnézem a szakácsot is . Ahogy elolvastam a szakács oldalt és az étel sztoriját, majd leesett az állam. Az oldal legérettebb szakácsát köszönthetem Benned. Aki ennyire fiatalos, az nem lehet " Néni ".
Elnézést kérek a tegezésért, de ezen az oldalon így szokás. Nem vagyok már egy hamvas kakas, az idén fogjuk a feleségemmel a negyven éves házassági évfordulónkat ünnepelni, így kor szerint az Anyukám lehetnél. Nagyon örülök, hogy a legtapasztaltabb szakács receptjét tölthettem le.
Az Isten éltessen még sokáig, és még sok érdekes receptet kívánok Neked és önző módon nekünk, akik letöltik és elkészítik.
Zoli

Gerzsó
Gerzsó / Gerzsó Fri, 2012-07-06 21:11

Kedves Zoli! Köszönöm a jókívánságokat, és a kedves udvarias szavaidat. Nagyon finoman fogalmaztál, de én a "legérettebb" szakács helyett a legöregebb, na jó, a legidősebb kifejezést is szívesen vállalom. Az én idősebbik lányomék is idén ünneplik a negyvenedik házassági évfordulójukat, és a legidősebb dédunokám ősszel lesz hét éves, iskolás.
Mikor ezt az oldalt felfedeztem, nagyon lelkesen tettem fel én is recepteket, aztán, hogy ezt sikerült megoldanom, abbahagytam, újabb kihívásokat keresek. Azért azóta is szinte naponta megnézem a NOSALTY-t, és próbálok ki újabb, és újabb recepteket, családom örömére.
Szívélyesen üdvözöl Zsóka dédi.

nagy marika
nagy marika Sun, 2012-06-17 04:16

KOSZI A RECEPTET.ELKESZITETTEM.NAGYON FINOM LETT.MEG A FERJEMNEK ES A BARTJANAK IS TETSZETT.

macskati
macskati Fri, 2012-01-27 16:21

Kedves Gerzsó!
Nagyon örülök, hogy találkoztam ezzel a recepttel, mert nálunk ez
a tökfőzelék! Anyukám mindig így főzte, persze én is, hiszen Tőle tanultam.
Bárki megkóstolta nálam, először csodálkozott, azután elkérte a receptet.
Ami pedig a fő, az unokáim sokszor kérik tőlem, mert mint mondják, ez nem
is hasonlít az általában készített tökfőzelékre, amit nem is esznek meg sehol!
Nagyon jó, hogy előjönnek a régi ízek, és látszik, hogy nem kell feltétlenül
a jó ízekhez vastag rántás, sőt!
További jó főzést, üdv.: Macskati

kicsivik
kicsivik / kicsivik Thu, 2011-07-14 08:57

Kedves Gerzsó, ezentúl nem vagyok hajlandó másképp elkészíteni a tökfőzeléket, csakis a Te leírásod alapján! Anyumnak és anyósjelöltnek is ajánlani fogom. Ze(n)derta egyben sült kölesfasírtjával kiváló párosítás. Köszönöm.

Gerzsó
Gerzsó / Gerzsó Mon, 2011-02-07 00:54

Kedves mrea! Örülök, hogy tetszik a tökfőzelék, remélem izleni fog, főleg mert saját termésből lesz.
Üdvözlettel Zsóka néni.

mrea
Mrea / mrea Sat, 2011-02-05 02:16

Zsóka néni!
Köszönet a sok remek receptért :)
Most találtam ezt a főzeléket ... gondoltam megnézem a beküldőjét, és lám, van már a receptkönyvemben pár remek "szerzeménye". Bár édesanyám fantasztikusan főz, egy kis újítás mindig jól jön és ez a paprikás tökfőzelék remek lesz ..még van a fagyasztóban egy főzésre való gyalult tök, ki fogjuk próbálni. Minden évben több főzésre valót fagyasztunk, mert imádjuk..és hát a saját kertből való azért mindig finomabb :)
Ja, és még valami..olyan jó volt olvasni a "csúszpájz"-t. Nagyapám használta gyakran :)))

Jeg
Jeg Tue, 2010-08-03 21:02

Megint csak tanuskodni szeretnék, mert az unokáidnak is ez az egyik kedvence!!!
Lányod Jutka

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2010-07-29 22:12

Igen Zsóka néni, nagyon jó a recept, a mamám csinált hasonlót, arra emlékeztet. Bár egy van fennt, én már annak is nagyon örülök, többsége csak várakozó állásponton van.További jó nyarat és főzést-sütést!!Éva

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2010-07-27 21:50

Kedves Gerzsó!Nem csak a recept jó, hanem fantasztikus a történet is hozzá,és anyum letolt, amikor bár én a tökfőzeléket úgy főzöm, hogy teszek rá a tökre vizet, de ő nem, besózza és kicsavarja.Akkor végül is ő se ,meg én se csinálom úgy, ahogy a híres színésznő, de egy kicsit közeledtem felé.Megpróbálom ezt a tökös receptet is.Köszönöm!Éva-Anyóca

Gerzsó
Gerzsó / Gerzsó Thu, 2010-07-29 22:09

Kedves Éva! Örülük, hogy tetszik a főzelékem, próbáld ki. Látom sikerült az első receptet föltenni, gratulálok, csak így tovább!
Üdv. Zsóka néni.

180
közönséges tök 1 kg
vöröshagyma 1 nagy fej
kápia paprika 1 közepes db
fűszerpaprika 1 kk
finomliszt 0.5 evőkanál
kapor 1 csokor
0 ízlés szerint
tejföl 2 dl