Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tökfőzelék, ahogy anyám főzi

Tökfőzelék, ahogy anyám főzi
Tökfőzelék, ahogy anyám főzi
35 perc / előkészület: 15 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Klasszikus, egyszerű, otthont vagy jobb menzát idéző, hidegen is finom tökfőzelék. Kell bele egy negyed tv paprika, mert "jó ízt ad neki". A tv paprika bármi másban is így funkcionál a húslevestől elkezdve egyéb főzelékek vagy akár húsételek esetén, próbáljátok ki!

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tököt mossuk és hámozzuk meg. Vágjuk félbe keresztben, majd hosszában, és egy kanállal kaparjuk ki a magját. Vágjuk kisebb darabokra, és egy nagy lyukú reszelőn reszeljük le, és tegyük félre.
  2. Egy nagyobb lábasban melegítsük meg a kókuszzsírt, és tegyük bele az apró darabokra vágott fokhagymát, lassú tűzön, rövid ideig pirítsuk (ne barnuljon meg!). Közben mossuk meg és aprítsuk apróra a kaprot (a nagyon vastag szárakat dobjuk ki, vagy bele is tehetjük a főzelékbe, de akkor tálalás előtt dobjuk ki belőle), dobjuk azt is a fokhagymához fél percre.
  3. Öntsük a gyalult tököt a lábasba, dobjuk rá egy darabban a paprikát, kavarjuk össze, és öntsük fel egy kevés vízzel (az a jó, ha mire a lábasba tesszük, a tök már kiengedi a levét), épp hogy ne lepje el a tököt! Ha a tök nem engedett még sok vizet, akkor inkább két részletben eresszük fel vízzel, nehogy túl híg legyen.
  4. Fedő alatt főzzük puhára a tököt, kb. 15 perc alatt.
  5. Amíg a tök fő, két evőkanál lisztet kevés hideg vízzel keverjünk el simára, majd adjuk hozzá a tejfölt is (ezt külön fel lehet előtte keverni kevés vízzel), és keverjük simára.
  6. Ha a tök már puha, vegyük feljebb a lángot, és folyamatos keverés mellett csorgassuk bele a habarást. Időnként megkeverve, pár perc alatt forraljuk össze. Tálalás előtt a zöldpaprikát szedjük ki belőle.
  • elkészítettem: 11 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 25
össznézettség: 14 448
elküldve: 0
receptkönyvben: 18
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Zabalom

Mióta szakács: 2018.06.03.
7 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
kalória: alacsony
kategória: főzelékek
nehézség: közepes
szezon: nyár
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

főzelék tökből

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

216
közönséges tök 4 kg
kapor 1 csokor
tejföl 175 g
kókuszzsír 2 ek
fokhagyma 1 gerezd
zöldpaprika 0.25 közepes db
finomliszt 2 csapott ek
2 kávéskanál
víz 2 dl