Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tojásmentes palacsinta

Tojásmentes palacsinta
Tojásmentes palacsinta
75 perc / előkészület: 15 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Már 7-8 éves koromtól volt egy ellenszenvem a tojás iránt, de úgy elkészítve rántottaként elfelejtkeztem az undoromtól, nem is beszélve a bundás kenyérről, palacsintáról, meggyes piskótáról és a krémesebbnél krémesebb krémes tésztákról. Ahogy cseperedtem, talán már elvből is elhúztam a számat a kanáltól, ha valami már csak tojással is készült. De annál nagyobb tejtermék fogyasztó vagyok.
Ez a recept anyukám érdeme, ő kísérletezte ki az évek folyamán. A tojásmentes palacsintát. A palacsintakorong belseje a kefírnek köszönhetően puha, míg a pereme a fél évszazados öntöttvas serpenyőnek köszönhetően ropogós lesz.
Ami még eddig nekem is rejtély volt, a kefír, ami belekerül. Mert nem akármilyen kefír, kaukázusi kefír, gombából készült kefír.
De tutti akármilyen kefír vagy joghurt megteszi, már csak egy öntöttvas serpenyőt kell szerezni.:)
Jó étvágyat kívánok nem mindenevő bogaras társamnak!

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Főleg lekvárral, hmm...milyen finom darabos őszibaracklekvárral, ahogy a zselés állag talalkozik a palacsinta ropogós tésztájával! Nagyon fincsi reszelt citromhéjas túróval is. De szerintem ezeket az ízorgiákat mindenki már tapasztalta.:)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kefírben elkeverjük a sütőport.
  2. Hozzáadjuk a cukrot és egy kis csipet sót.
  3. Ezután fokozatosan adagoljuk a lisztet és a tejet állandó keverés közben.
  4. Mint a fentiekben említettem a végén, ha túl sűrűnek találjuk az elkészült palacsintamasszát, önthetünk egy kis szódavizet vagy szénsavas ásvanyvizet. Ebből a mennyiségből 18 db palacsinta jön ki.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 21 345
elküldve: 2
receptkönyvben: 106
elkészítve: 4/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Pátmosz

Mióta szakács: 2011.03.08.
17 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: palacsinta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
diéta: tojásmentes
adag: 6 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

kefíres palacsinta, kaukázusi gombás kefíres palacsinta, tojás nélküli palacsinta

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Naschkatze
Naschkatze Wed, 2013-04-17 21:37

Bevallom nem hittem benne, de tényleg kitűnő! :) És (finom) palacsintaízű! Mondjuk diétás verzióban csináltam,kefír helyett natúr joghurttal, teljes kiőrlésű+szénhidrát csökkentett lisztből, édesítőszerrel :)

Akiteki
Akiteki Mon, 2012-07-02 12:57

Érdekes ötlet, ki fogom próbálni. Bár megjegyzem, hogy ez nem palacsinta, hanem valami lepény, de nem lehet rossz.

Pátmosz
Pátmosz / Pátmosz Sat, 2011-08-20 14:22

Sokszor én is megkívánva messzi az otthontól anyum palacsintáját én is neki vetemedtem kikavarni és kisütni,és pontosan ugyanígy jártam ahogy te kedves kukta társam.Veled ellentétben ellégé lelombozott,mert tudom milyen finom tudd lenni a végeredmény amúgy.
Anyum üzeni a lényeg,hogy egy tejföl allágu masszát érj el.
Ha még egyszer palira éhezel akkor próbáld ki,nagyon remélem,hogy akkor mar egészben feltekerve eheted ezt a remeket!:)

szuprit
szuprit Fri, 2011-08-19 19:20

Épp most lakmároztam be az általad ajánlott palacsintát. Érdekes...
Nekem ugyan semmi bajom a tojással, egyszerűen csak nem volt itthon, a bolt zárva, és én mindenképp palacsintát akartam... Elkészítettem a tésztát, kb. ahogy írtad. Azért kb, mert nem mértem meg pontosan, csak úgy érzésre, ahogy a hagyományos palit is készítem. Na, a végeredményt, ha bárki látná, inkább azt hihetné, császármorzsa van a tányéron. De az íze POMPÁS! Sajnos annyira leragadt, nem bírtam megfordítani. Cafatokban sikerült csak, de mégegyszer mondom, az íze tökéletes!
Meg fogom próbálni legközelebb kimérni pontosan a hozzávalókat, és majd jelzem, hogy sikerült!
Köszi a receptet!

440
kaukázusi kefir 150 ml
sütőpor 10 g
cukor 5 ek
finomliszt 450 g
tej 600 ml
szódavíz 125 ml
1 csipet
napraforgó olaj 0.5 dl