r
Nosalty Logó

A titokzatos talján tekercsek

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
nemnagykunszt
A titokzatos talján tekercsek
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 18% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 27% Zsír
Összesen 795 kcal
  • 18% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 27% Zsír
Összesen 3179 kcal
  • 18% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 27% Zsír
Összesen 246 kcal
  • 18% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    43.2 g

Zsír

  • Összesen
    66.3 g
  • Telített zsírsav
    36 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    362 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2697 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    870 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    45 mg
  • Foszfor
    548 mg
  • Nátrium
    1198 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.5 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    126.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    662 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    56 micro
  • K vitamin:
    32 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    59 micro
  • Kolin:
    136 mg
  • Retinol - A vitamin:
    629 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    405 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    785 micro
Összesen 795 kcal
  • 18% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    172.9 g

Zsír

  • Összesen
    265 g
  • Telített zsírsav
    143 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    79 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    1450 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10788 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    121 mg
  • Kálcium
    3480 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    180 mg
  • Foszfor
    2192 mg
  • Nátrium
    4792 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25.9 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    504.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2650 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    9 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    224 micro
  • K vitamin:
    128 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    237 micro
  • Kolin:
    542 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2517 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1621 micro
  • β-crypt
    19 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3139 micro
Összesen 3179 kcal
  • 18% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    13.5 g

Zsír

  • Összesen
    20.7 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    113 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    840.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    271 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    171 mg
  • Nátrium
    373 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    39.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    207 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    42 mg
  • Retinol - A vitamin:
    196 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    126 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    245 micro
Összesen 246 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Főzzük meg a tojásokat, pucoljuk meg, és krumplinyomóval törjük össze.
  2. Kockázzuk fel apróra a fél vöröshagymát, és keverjük bele az összetört tojásba.
  3. Törjük hozzá a 10 dkg vajat, sózzuk és borsozzuk, majd ismét keverjük össze alaposan.
  4. Aprítsuk fel egy marék friss bazsalikomot, 1 nagy szál petrezselymet és az újhagymát. Szórjuk bele a masszába, és keverjük hozzá a két nagy kanál tejfölt.
  5. Mehet bele a 2 db kockasajt és most aztán tényleg alaposan kerjük össze, majd fedjük le, és tegyük be 1 hűtőbe 1 órára.
  6. Kockázzuk fel a sajtot 2-3 cm-es darabokra, és tegyük bele egy jénai tálba, majd toljuk be a mikróba kb 600-700 wattra.
  7. 1-2 percenként vegyük ki, és keverjük meg. Mindezt ismételjük 8-10 percen keresztül, amíg az egész krémes, homogén állagú nem lesz.
  8. Pihentessük 5-6 percig, majd borítsuk ki egy belisztezett nyújtódeszkára. Várjuk meg, míg magától elterül egy kicsit, és nyújtsuk ki 2-3 mm vékonyra, téglalap alakúra.
  9. Fektessük rá felváltva a selyem és a serranó sonkát, és vegyük ki a hűtőből a krémet. Kenjük meg úgy, hogy a szélétől körben hagyj el 2 cm-t.
  10. A téglalap szélesebbik felénél kezdjük el feltekerni. Tegyük egy megfelelő méretű tálcára és rakjuk vissza a hűtőbe 2-3 órára. Akkor járunk a legjobban, ha este készítjük, és reggel fogyasztjuk, vagy fordítva.
  11. 0,5-1 cm-es szeletekre vághatjuk.
  • Receptkönyvben: 352
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 56227
  • Feltöltés dátuma: 2011. január 17.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
nemnagykunszt 44 recept

Olasz kutatók titokzatos tekercsek nyomára bukkantak egy réges-régen elhagyott sajtgyár pincéjében. A tekercsek származását valamikor az 1400-1500-as évekre datálják, így könnyen lehet, hogy a tekercsek a híres tudós, kutató és festő, "Leonárdódávincsi" egy elfeledett művét rejtik. A kapcsolataim révén sikerült másolatokat szereznem, melyet hosszas kutatómunka után asziszem meg is fejtettem. Nagyon régóta dolgozom már rajta, mert a megfejtéshez szükség volt egy kódrendszer kialakítására. Íme, a mű első sora : screkettjaS: tpeceR Miután sikerült rájönnöm a titok nyitjára, utána már gyerekjáték volt. A kezdő lökést a megfejtéshez egy másik gasztroblogon olvastam, ezúton is köszönet érte. A művet lefordítottam Nektek, és itt-ott át is írtam, hogy érthető legyen, mert a nyelvezete nagyon régies volt. Ebben a modern fordításban teljesen korhű lett. „Az elkészítéshez szükséged van 50 dkg eidami sajtra, ha ez nincs, akkor az apátok trappistája is jó. Kell még 80-100 g vékonyra szeletelt alpoki fekete erdei, vagy a spanyolok serrano sonkája, valamint 80 g selyemsonka is. Azt hiszem, ezt magyarok csinálják, valami különös henger alakú állatból. Kapj elő 3 tojást. Ha a madaras teszkóban vetted, ahol a tojásokat génmanipulált velencei galambok tojják, akkor 4 db-bal dolgozz. A tojásokat forrásban lévő sós vízben főzd 10 percen keresztül, majd engedj rájuk hideg vizet. A vizet többször cseréld ki rajtuk, míg ki nem hűlnek, hogy a héjuk könnyen lejöjjön. Kockázz apróra egy fél vöröshagymát, és 1 szál újhagymát, vagy egy kisebb póréhagyma is megteszi. A megfőtt tojásokat tisztítsd meg és krumplinyomóval (ezt már feltaláltam) törd össze alaposan. Sózd, borsozd, és keverd bele a felkockázott hagymákat, adj hozzá 10 dkg teavajat, ezt is törd össze rendesen. Kanalazz bele 2 evőkanál tejfölt, majd ismét alaposan keverd őket el.  Fogj 7-8 levél friss bazsalikomot, 1 szál petrezselymet, aprítsd fel késsel, és szórd bele a masszába. Dobj bele 2 db kockasajtot, majd ezt követően még egyszer alaposan keverd el, esetleg ha szükséges, akkor villával a még darabos részeket törd össze. Kóstold meg és sózd, borsozd ismét, ha szükséges. Ezzel a töltelék kész, tedd be a kamrába a jégre (te nyugodtan tedd be a hűtőbe, ne szórakozz vele kint a mínusz 10 fokban) 1 órára. Közben kockázd fel 2-3 cm-es darabokra az eidami sajtot, majd egy lapos jénai edényben tedd be a mikroba. (na, itt Leonárdó egy furcsa szerkezetet említ, amit nem tudtam beazonosítani, de sztem a mikróra gondolt az öreg). Ne maximumra állítsd. Kb ¾ erősségre van szükség, ami olyan 600-700 watt lehet. (Na, most ebből is látszik, hogy Leonárdó mekkora koponya volt, mert ugye Dzsémsz Watt 200-250 évvel később élt és mégis tudta ezt a watt dolgot, mi? Kemény.) A mikróban folyamatosan kövesd az eseményeket, és 1-2 percenként vedd ki a sajtot, keverd meg, aztán tedd vissza. Mindezt addig végezd, amíg krémes, homogén állagú nem lesz. Ez kb. 8-10 perc maximum. Ha kész, akkor vedd ki és 5-6 percig hagyd hűlni, de közben párszor keverd át. Fogj egy nyújtódeszkát és lisztezd meg. Borítsd rá a sajtot, ami ekkorra már úgy néz ki, mintha begyúrt tészta lenne. Hagyd, hogy magától elterüljön, majd fordítsd meg, és ismét lisztezd meg alatta a deszkát. Nagyon könnyen lehet vele dolgozni. Nyújtsd ki 2-3 mm-es vastagságúra, nagyjából téglalap alakúra. Fogd a szeletelt fekete erdei sonkát és szépen fektesd le egyesével a kinyújtott sajt egyik felére, majd a selyemsonkát a másik felére. Így a kétféle sonkával az egészet teljesen befedted. Most vedd ki a hűtőből a masszát és egyenletesen oszlasd el a sonka tetején, de a szélétől kb. 2 cm-t hagyj el körben. Ezzel végeztünk is. A téglalap szélesebbik szélénél fogva szorosan tekerd fel az egészet. Az elkészült tekercset tedd át egy megfelelő nagyságú tálcára, vagy vágódeszkára, és tedd vissza a hűtőbe 2-3 órára. Akkor jársz a legjobban, ha ezt még reggel elkészíted, de csak este fogyasztod, mert minél többet áll, annál jobban kijönnek az ízei. Kész. Vágd fel 0,5 cm-es szeletekre, de mindig csak annyit, amennyi egyszerre elfogy. Na, megyek, mert meguntam, inkább építek egy helikoptert.” Eddig az írás. Remélem érthető volt.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...