Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

A titokzatos talján tekercsek

A titokzatos talján tekercsek
A titokzatos talján tekercsek
40 perc / előkészület: 20 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (23)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Olasz kutatók titokzatos tekercsek nyomára bukkantak egy réges-régen elhagyott sajtgyár pincéjében. A tekercsek származását valamikor az 1400-1500-as évekre datálják, így könnyen lehet, hogy a tekercsek a híres tudós, kutató és festő, "Leonárdódávincsi" egy elfeledett művét rejtik. A kapcsolataim révén sikerült másolatokat szereznem, melyet hosszas kutatómunka után asziszem meg is fejtettem. Nagyon régóta dolgozom már rajta, mert a megfejtéshez szükség volt egy kódrendszer kialakítására. Íme, a mű első sora :

screkettjaS: tpeceR

Miután sikerült rájönnöm a titok nyitjára, utána már gyerekjáték volt. A kezdő lökést a megfejtéshez egy másik gasztroblogon olvastam, ezúton is köszönet érte. A művet lefordítottam Nektek, és itt-ott át is írtam, hogy érthető legyen, mert a nyelvezete nagyon régies volt. Ebben a modern fordításban teljesen korhű lett.

„Az elkészítéshez szükséged van 50 dkg eidami sajtra, ha ez nincs, akkor az apátok trappistája is jó. Kell még 80-100 g vékonyra szeletelt alpoki fekete erdei, vagy a spanyolok serrano sonkája, valamint 80 g selyemsonka is. Azt hiszem, ezt magyarok csinálják, valami különös henger alakú állatból. Kapj elő 3 tojást. Ha a madaras teszkóban vetted, ahol a tojásokat génmanipulált velencei galambok tojják, akkor 4 db-bal dolgozz. A tojásokat forrásban lévő sós vízben főzd 10 percen keresztül, majd engedj rájuk hideg vizet. A vizet többször cseréld ki rajtuk, míg ki nem hűlnek, hogy a héjuk könnyen lejöjjön. Kockázz apróra egy fél vöröshagymát, és 1 szál újhagymát, vagy egy kisebb póréhagyma is megteszi. A megfőtt tojásokat tisztítsd meg és krumplinyomóval (ezt már feltaláltam) törd össze alaposan. Sózd, borsozd, és keverd bele a felkockázott hagymákat, adj hozzá 10 dkg teavajat, ezt is törd össze rendesen. Kanalazz bele 2 evőkanál tejfölt, majd ismét alaposan keverd őket el.  Fogj 7-8 levél friss bazsalikomot, 1 szál petrezselymet, aprítsd fel késsel, és szórd bele a masszába. Dobj bele 2 db kockasajtot, majd ezt követően még egyszer alaposan keverd el, esetleg ha szükséges, akkor villával a még darabos részeket törd össze. Kóstold meg és sózd, borsozd ismét, ha szükséges. Ezzel a töltelék kész, tedd be a kamrába a jégre (te nyugodtan tedd be a hűtőbe, ne szórakozz vele kint a mínusz 10 fokban) 1 órára. Közben kockázd fel 2-3 cm-es darabokra az eidami sajtot, majd egy lapos jénai edényben tedd be a mikroba. (na, itt Leonárdó egy furcsa szerkezetet említ, amit nem tudtam beazonosítani, de sztem a mikróra gondolt az öreg). Ne maximumra állítsd. Kb ¾ erősségre van szükség, ami olyan 600-700 watt lehet. (Na, most ebből is látszik, hogy Leonárdó mekkora koponya volt, mert ugye Dzsémsz Watt 200-250 évvel később élt és mégis tudta ezt a watt dolgot, mi? Kemény.)

A mikróban folyamatosan kövesd az eseményeket, és 1-2 percenként vedd ki a sajtot, keverd meg, aztán tedd vissza. Mindezt addig végezd, amíg krémes, homogén állagú nem lesz. Ez kb. 8-10 perc maximum. Ha kész, akkor vedd ki és 5-6 percig hagyd hűlni, de közben párszor keverd át. Fogj egy nyújtódeszkát és lisztezd meg. Borítsd rá a sajtot, ami ekkorra már úgy néz ki, mintha begyúrt tészta lenne. Hagyd, hogy magától elterüljön, majd fordítsd meg, és ismét lisztezd meg alatta a deszkát. Nagyon könnyen lehet vele dolgozni. Nyújtsd ki 2-3 mm-es vastagságúra, nagyjából téglalap alakúra. Fogd a szeletelt fekete erdei sonkát és szépen fektesd le egyesével a kinyújtott sajt egyik felére, majd a selyemsonkát a másik felére. Így a kétféle sonkával az egészet teljesen befedted. Most vedd ki a hűtőből a masszát és egyenletesen oszlasd el a sonka tetején, de a szélétől kb. 2 cm-t hagyj el körben. Ezzel végeztünk is. A téglalap szélesebbik szélénél fogva szorosan tekerd fel az egészet. Az elkészült tekercset tedd át egy megfelelő nagyságú tálcára, vagy vágódeszkára, és tedd vissza a hűtőbe 2-3 órára. Akkor jársz a legjobban, ha ezt még reggel elkészíted, de csak este fogyasztod, mert minél többet áll, annál jobban kijönnek az ízei. Kész. Vágd fel 0,5 cm-es szeletekre, de mindig csak annyit, amennyi egyszerre elfogy. Na, megyek, mert meguntam, inkább építek egy helikoptert.”

Eddig az írás. Remélem érthető volt.


hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Főzzük meg a tojásokat, pucoljuk meg, és krumplinyomóval törjük össze.
  2. Kockázzuk fel apróra a fél vöröshagymát, és keverjük bele az összetört tojásba.
  3. Törjük hozzá a 10 dkg vajat, sózzuk és borsozzuk, majd ismét keverjük össze alaposan.
  4. Aprítsuk fel egy marék friss bazsalikomot, 1 nagy szál petrezselymet és az újhagymát. Szórjuk bele a masszába, és keverjük hozzá a két nagy kanál tejfölt.
  5. Mehet bele a 2 db kockasajt és most aztán tényleg alaposan kerjük össze, majd fedjük le, és tegyük be 1 hűtőbe 1 órára.
  6. Kockázzuk fel a sajtot 2-3 cm-es darabokra, és tegyük bele egy jénai tálba, majd toljuk be a mikróba kb 600-700 wattra.
  7. 1-2 percenként vegyük ki, és keverjük meg. Mindezt ismételjük 8-10 percen keresztül, amíg az egész krémes, homogén állagú nem lesz.
  8. Pihentessük 5-6 percig, majd borítsuk ki egy belisztezett nyújtódeszkára. Várjuk meg, míg magától elterül egy kicsit, és nyújtsuk ki 2-3 mm vékonyra, téglalap alakúra.
  9. Fektessük rá felváltva a selyem és a serranó sonkát, és vegyük ki a hűtőből a krémet. Kenjük meg úgy, hogy a szélétől körben hagyj el 2 cm-t.
  10. A téglalap szélesebbik felénél kezdjük el feltekerni. Tegyük egy megfelelő méretű tálcára és rakjuk vissza a hűtőbe 2-3 órára.  Akkor járunk a legjobban, ha este készítjük, és reggel fogyasztjuk, vagy fordítva.
  11. 0,5-1 cm-es szeletekre vághatjuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 9
össznézettség: 55 320
elküldve: 17
receptkönyvben: 624
elkészítve: 25/31
Facebookon megjelent: 1

szakács

nemnagykunszt

Mióta szakács: 2011.01.09.
44 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
alkalom: húsvét, buli receptek, szilveszter
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes
nehézség: közepes
kategória: tapas
fogás: hideg előétel
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

sajt tekercs, sonkás sajttekercs, sajt

Hozzászólások (23)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

RMelinda
RMelinda Thu, 2015-04-02 09:03

Kedves Nemnagykunszt!

Már többször elkészítettem ezt a tekercset és,mit mondjak,nagy sikere volt!
Szerencsére vagy sajnos mindig hamar elfogyott :)
Így nem tudom,meddig lehet eltartani,illetve az esetleges több napos állástól lehet-e valami baja...
Külföldön élünk,vasárnap megyünk vendégségbe.Namost csak ma van még időm illetve lehetőségem,hogy kreáljak valamit,én erre gondoltam.Szóval,ha ma megcsinálom kibírja-e a 3. napig?
Köszönöm válaszodat!

annacska87
annácska / annacska87 Sat, 2014-04-19 17:54

Megcsináltam sajnos nem aratott sikert :( Nekem sem ízlett, pedig a hozzávalók elég drágák voltak, ment a kukába mind.

Fruri
Fruri Tue, 2011-01-18 23:15

Kedves Nemnagykunszt :)! Ha működik az igazolás, lehet én is kérnék egyet, közeleg a második vizsga :(... Sajnos nem főzni kell, bár szívesen kevernék a profnak valami szíverősítőt, hátha szimpatikusabbnak találna egy két korty után :D!
Kedves baglyo, sorstárs, hajráá! Már mindjárt vége a vizsgaidőszaknak, átérzem a helyzeted :). Én se voltam még UV-n de lehet eljön az ideje:):
Hajrá mindkettőtöknek( a konyhában is )
Üdv:
Fruri

Nemnagykunszt
nemnagykunszt / Nemnagykunszt Wed, 2011-01-19 11:00

Fruri és Baglyo!

Nem voltatok még UV-éééén? Hát milyen diákok vagy ti? Akinek nincs UV-je az nem is igazi. :)
A szíverősítőt meg ne a profnak keverd, hanem magadnak. Mindjárt könnyebb lesz.
Azért persze hajrá-hajrá.
Üdv

baglyo
baglyo Thu, 2011-01-20 15:08

Kedves Eszter, Fruri és Nemnagykunszt!

Mindannyiótoknak még egyszer köszönöm a segítő szándékot, a bátorító szavakat.
Remek receptet kaptam (most is) Tőletek, amit híven követtem, és sikerült: a tanáromat legalábbis
TELJESEN MEGFŐZTEM! :)
Az UV így ismét elmaradt, sőt! (jelest kaptam, jól feleltem :)
Csupán egyetlen bánatom, és egyben kritikai megjegyzésem:
az előkészítési idő sajnos vagy túl nagy energiát, vagy túl hosszú időt emészt fel :)
Nemnagykunszt, Benned bízom, bizonyára erre is van vmi jó ötleted :)

Üdvözlettel,
örökre hívetek

Nemnagykunszt
nemnagykunszt / Nemnagykunszt Wed, 2011-01-26 18:42

Baglyo!
Grat. E.l.ő.k.é.sz.í.t.é.s.i. i.d.ő.???? Ezt nem is értem.....
Vizsga előtt 2 nap, mert egyébként elfelejted, és újra kell venni az egészet. Egyébként lógás és buli. Ez a receptem.
Remélem beválik..
Üdv

baglyo
baglyo Fri, 2011-02-04 18:09

:))))

Kedves Alkotó, kedves Nemnagykunszt!
Ezt a recét (ahogy szeretett Nagymamám mondotta volt) feltétlenül ki kell próbálnom!
Nagyon tetszik, és maradt még rá éppen egy félévem, aztán jöhet az államvizsga - jobb későn, mint soha...

Nemnagykunszt
nemnagykunszt / Nemnagykunszt Fri, 2011-02-04 18:39

Teljesen megértelek. Már 2 éve húzom az államvizsgát a másidiplhoz, mert helyette mindenfélét kitalálok. Pl. recepteket, meg storykat írogatok. :)

baglyo
baglyo Fri, 2011-02-04 18:50

Többünk/sokunk nagy örömére,
ismételt köszönet érte!

Nemnagykunszt
nemnagykunszt / Nemnagykunszt Tue, 2011-01-18 07:49

Hát Baglyo, Fruri!
Örülök, hogy tetszenek a receptek. Az UV-val ne törődjetek, legfeljebb felveszitek jövőre megint a tárgyat. A tapasztalat beszél belőlem :) Azért szorítok, hátha, mégis, úgyahogy sikerül.
Végül is készültetek, csak véleltlenül a másik szak tárgyából, a gasztroenterológiából. Nem?
Üdv

baglyo
baglyo Tue, 2011-01-18 10:22

:DDD

Éreztem én, éreztem, hogy valami nagyon hasznosat csinálok,
csak nem tudtam rájönni, pontosan melyik tárgyat is tanulom.
De megoldódott ez a gond - hálás köszönetem Neked, Nemnagykunszt!

Nemnagykunszt
nemnagykunszt / Nemnagykunszt Tue, 2011-01-18 10:53

Baglyo!
Ne tedd, A duna nem pálya...mi lenne, ha írnék egy igazolást:

Tisztelt XY!
Igazolom, hogy Baglyo nem tudott készülni, mert el volt foglalva mással. Éppen a létfentartáshoz elengedhetetlenül fontos, táplálékkészítő képzésen vett részt.
IIletve nem volt jól, nem érezte jól magát. Súlyos tanulusz undurandusza volt, de már kapott kalmopirint, ezért nem tudott készülni.
Remélem meg tetszik érteni.
Tisztelettel:
Nemnagykunszt

baglyo
baglyo Tue, 2011-01-18 11:13

Csúcs!
Megvan a tökéletes megoldás!
És - mint látható - Nemisolyannagykunszt. :)))
Akkor repülök a konyhába...

Fruri
Fruri Mon, 2011-01-17 22:30

Ilyen ez az oldal, nekem is vizsgára kellene készülni, kettő is lesz a héten, mégis itt csorgatom a nyálam és ábrándozok a sajttekercsről :).
Nagyon jó a blog is és a recept is :)
Üdv:
f.

baglyo
baglyo Mon, 2011-01-17 20:17

Kedves János!

Nekem ma ezerrel egy jog vizsgára kellene tanulnom, DE:
1. rátaláltam a receptedre - tetszik,
2. átlibbentem a blogodra - nagyon tetszik,
3. ott ragadtam, mert egyre jobban tetszik,
4. nemlesznagykunszt életem első UV-ját begyűjtenem - majd meglátom, mennyire tetszik. :)))
Mindenesetre most remekül szórakozom-okosodom, koszonom!

Gargoyle
P. / Gargoyle Mon, 2011-01-17 22:37

Csatlakozom az előttem szólókhoz. :-)
A blogod színfolt, a sztori szintén, és gratulálok az első receptedhez.
Erősen remélem, hogy a többi is hasonló - a blogodat elnézve ez csak jó lehet.
Hangosan nyihogtam.
Baglyo, azért ne add fel.
De majd gyere vissza és tájékoztass, hogy sikerült-e begyűjteni azt az UV-t. Mikor lesz?
Eszter

baglyo
baglyo Tue, 2011-01-18 10:17

Kedves Eszter!

Köszönöm a bátorító biztatást és barátságos érdeklődést :)
Holnap délután jelentkezem...
Ha nem, tudjátok, hogy mégis inkább a Duna felé vettem az irányt -
egy frissítő fürdő sosem árt ;)

Adrien
Adrien Mon, 2011-01-17 16:27

Hali!
Tulajdonképpen nekem meg van a jól bevált sajttekercs készítési receptem. Kellően változatos töltelékkel. Ezt csak kíváncsiságból néztem meg.
A Sztori annyira jópofa, ötletes, hogy ezek után tutira így készítem, legalább egyszer!
Köszönöm, hogy megnevettettél!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2011-01-17 16:18

Nagyon tetszik a sztorid! :)És a receptet is biztos kipróbálom egy alkalmas időpontban. :D
Üdvözlettel:
Nóra

794
trappista sajt 50 dkg
serrano sonka 80 g
selyemsonka 80 g
tojás 3 db
vöröshagyma 0.5 db
póréhagyma 1 közepes db
teavaj 10 dkg
tejföl 2 ek
krémsajt 60 g
bazsalikom 1 marék
petrezselyem 1 szál
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint