A titokzatos talján tekercsek
- 18% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 27% Zsír
-
125g trappista sajt440 kcal
-
20g serrano sonka27 kcal
-
20g selyemsonka21 kcal
-
41g tojás52 kcal
-
11g vöröshagyma4 kcal
-
50g póréhagyma13 kcal
-
25g teavaj179 kcal
-
10g tejföl20 kcal
-
15g krémsajt38 kcal
-
3g bazsalikom1 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 18% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 27% Zsír
-
500g trappista sajt1760 kcal
-
80g serrano sonka109 kcal
-
80g selyemsonka83 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
200g póréhagyma54 kcal
-
100g teavaj717 kcal
-
40g tejföl79 kcal
-
60g krémsajt150 kcal
-
12g bazsalikom3 kcal
-
1g petrezselyem0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 18% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 27% Zsír
-
39g trappista sajt137 kcal
-
6.2g serrano sonka8 kcal
-
6.2g selyemsonka6 kcal
-
12.9g tojás16 kcal
-
3.5g vöröshagyma1 kcal
-
15.6g póréhagyma4 kcal
-
7.8g teavaj56 kcal
-
3.1g tejföl6 kcal
-
4.7g krémsajt12 kcal
-
0.9g bazsalikom0 kcal
-
0.1g petrezselyem0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 18% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 43.2 g
Zsír
-
Összesen 66.3 g
-
Telített zsírsav 36 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 20 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 362 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2697 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 30 mg
-
Kálcium 870 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 45 mg
-
Foszfor 548 mg
-
Nátrium 1198 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.5 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 126.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 662 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 56 micro
-
K vitamin: 32 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 59 micro
-
Kolin: 136 mg
-
Retinol - A vitamin: 629 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 405 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 785 micro
- 18% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 172.9 g
Zsír
-
Összesen 265 g
-
Telített zsírsav 143 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 79 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 1450 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10788 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 121 mg
-
Kálcium 3480 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 180 mg
-
Foszfor 2192 mg
-
Nátrium 4792 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 25.9 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 504.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2650 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 9 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 17 mg
-
D vitamin: 224 micro
-
K vitamin: 128 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 237 micro
-
Kolin: 542 mg
-
Retinol - A vitamin: 2517 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1621 micro
-
β-crypt 19 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3139 micro
- 18% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 13.5 g
Zsír
-
Összesen 20.7 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 113 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 840.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 271 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 171 mg
-
Nátrium 373 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 39.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 207 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 42 mg
-
Retinol - A vitamin: 196 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 126 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 245 micro
Hozzávalók
-
80 g selyemsonka
-
3 db tojás
-
0.5 db vöröshagyma
-
10 dkg teavaj
-
2 ek tejföl
-
60 g krémsajt
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
- Főzzük meg a tojásokat, pucoljuk meg, és krumplinyomóval törjük össze.
- Kockázzuk fel apróra a fél vöröshagymát, és keverjük bele az összetört tojásba.
- Törjük hozzá a 10 dkg vajat, sózzuk és borsozzuk, majd ismét keverjük össze alaposan.
- Aprítsuk fel egy marék friss bazsalikomot, 1 nagy szál petrezselymet és az újhagymát. Szórjuk bele a masszába, és keverjük hozzá a két nagy kanál tejfölt.
- Mehet bele a 2 db kockasajt és most aztán tényleg alaposan kerjük össze, majd fedjük le, és tegyük be 1 hűtőbe 1 órára.
- Kockázzuk fel a sajtot 2-3 cm-es darabokra, és tegyük bele egy jénai tálba, majd toljuk be a mikróba kb 600-700 wattra.
- 1-2 percenként vegyük ki, és keverjük meg. Mindezt ismételjük 8-10 percen keresztül, amíg az egész krémes, homogén állagú nem lesz.
- Pihentessük 5-6 percig, majd borítsuk ki egy belisztezett nyújtódeszkára. Várjuk meg, míg magától elterül egy kicsit, és nyújtsuk ki 2-3 mm vékonyra, téglalap alakúra.
- Fektessük rá felváltva a selyem és a serranó sonkát, és vegyük ki a hűtőből a krémet. Kenjük meg úgy, hogy a szélétől körben hagyj el 2 cm-t.
- A téglalap szélesebbik felénél kezdjük el feltekerni. Tegyük egy megfelelő méretű tálcára és rakjuk vissza a hűtőbe 2-3 órára. Akkor járunk a legjobban, ha este készítjük, és reggel fogyasztjuk, vagy fordítva.
- 0,5-1 cm-es szeletekre vághatjuk.
- Receptkönyvben: 352
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 56227
- Feltöltés dátuma: 2011. január 17.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Olasz kutatók titokzatos tekercsek nyomára bukkantak egy réges-régen elhagyott sajtgyár pincéjében. A tekercsek származását valamikor az 1400-1500-as évekre datálják, így könnyen lehet, hogy a tekercsek a híres tudós, kutató és festő, "Leonárdódávincsi" egy elfeledett művét rejtik. A kapcsolataim révén sikerült másolatokat szereznem, melyet hosszas kutatómunka után asziszem meg is fejtettem. Nagyon régóta dolgozom már rajta, mert a megfejtéshez szükség volt egy kódrendszer kialakítására. Íme, a mű első sora : screkettjaS: tpeceR Miután sikerült rájönnöm a titok nyitjára, utána már gyerekjáték volt. A kezdő lökést a megfejtéshez egy másik gasztroblogon olvastam, ezúton is köszönet érte. A művet lefordítottam Nektek, és itt-ott át is írtam, hogy érthető legyen, mert a nyelvezete nagyon régies volt. Ebben a modern fordításban teljesen korhű lett. „Az elkészítéshez szükséged van 50 dkg eidami sajtra, ha ez nincs, akkor az apátok trappistája is jó. Kell még 80-100 g vékonyra szeletelt alpoki fekete erdei, vagy a spanyolok serrano sonkája, valamint 80 g selyemsonka is. Azt hiszem, ezt magyarok csinálják, valami különös henger alakú állatból. Kapj elő 3 tojást. Ha a madaras teszkóban vetted, ahol a tojásokat génmanipulált velencei galambok tojják, akkor 4 db-bal dolgozz. A tojásokat forrásban lévő sós vízben főzd 10 percen keresztül, majd engedj rájuk hideg vizet. A vizet többször cseréld ki rajtuk, míg ki nem hűlnek, hogy a héjuk könnyen lejöjjön. Kockázz apróra egy fél vöröshagymát, és 1 szál újhagymát, vagy egy kisebb póréhagyma is megteszi. A megfőtt tojásokat tisztítsd meg és krumplinyomóval (ezt már feltaláltam) törd össze alaposan. Sózd, borsozd, és keverd bele a felkockázott hagymákat, adj hozzá 10 dkg teavajat, ezt is törd össze rendesen. Kanalazz bele 2 evőkanál tejfölt, majd ismét alaposan keverd őket el. Fogj 7-8 levél friss bazsalikomot, 1 szál petrezselymet, aprítsd fel késsel, és szórd bele a masszába. Dobj bele 2 db kockasajtot, majd ezt követően még egyszer alaposan keverd el, esetleg ha szükséges, akkor villával a még darabos részeket törd össze. Kóstold meg és sózd, borsozd ismét, ha szükséges. Ezzel a töltelék kész, tedd be a kamrába a jégre (te nyugodtan tedd be a hűtőbe, ne szórakozz vele kint a mínusz 10 fokban) 1 órára. Közben kockázd fel 2-3 cm-es darabokra az eidami sajtot, majd egy lapos jénai edényben tedd be a mikroba. (na, itt Leonárdó egy furcsa szerkezetet említ, amit nem tudtam beazonosítani, de sztem a mikróra gondolt az öreg). Ne maximumra állítsd. Kb ¾ erősségre van szükség, ami olyan 600-700 watt lehet. (Na, most ebből is látszik, hogy Leonárdó mekkora koponya volt, mert ugye Dzsémsz Watt 200-250 évvel később élt és mégis tudta ezt a watt dolgot, mi? Kemény.) A mikróban folyamatosan kövesd az eseményeket, és 1-2 percenként vedd ki a sajtot, keverd meg, aztán tedd vissza. Mindezt addig végezd, amíg krémes, homogén állagú nem lesz. Ez kb. 8-10 perc maximum. Ha kész, akkor vedd ki és 5-6 percig hagyd hűlni, de közben párszor keverd át. Fogj egy nyújtódeszkát és lisztezd meg. Borítsd rá a sajtot, ami ekkorra már úgy néz ki, mintha begyúrt tészta lenne. Hagyd, hogy magától elterüljön, majd fordítsd meg, és ismét lisztezd meg alatta a deszkát. Nagyon könnyen lehet vele dolgozni. Nyújtsd ki 2-3 mm-es vastagságúra, nagyjából téglalap alakúra. Fogd a szeletelt fekete erdei sonkát és szépen fektesd le egyesével a kinyújtott sajt egyik felére, majd a selyemsonkát a másik felére. Így a kétféle sonkával az egészet teljesen befedted. Most vedd ki a hűtőből a masszát és egyenletesen oszlasd el a sonka tetején, de a szélétől kb. 2 cm-t hagyj el körben. Ezzel végeztünk is. A téglalap szélesebbik szélénél fogva szorosan tekerd fel az egészet. Az elkészült tekercset tedd át egy megfelelő nagyságú tálcára, vagy vágódeszkára, és tedd vissza a hűtőbe 2-3 órára. Akkor jársz a legjobban, ha ezt még reggel elkészíted, de csak este fogyasztod, mert minél többet áll, annál jobban kijönnek az ízei. Kész. Vágd fel 0,5 cm-es szeletekre, de mindig csak annyit, amennyi egyszerre elfogy. Na, megyek, mert meguntam, inkább építek egy helikoptert.” Eddig az írás. Remélem érthető volt.