A titokzatos talján tekercsek

- 18% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 27% Zsír
-
125g trappista sajt440 kcal
-
20g serrano sonka27 kcal
-
20g selyemsonka21 kcal
-
41g tojás52 kcal
-
11g vöröshagyma4 kcal
-
50g póréhagyma13 kcal
-
25g teavaj179 kcal
-
10g tejföl20 kcal
-
15g krémsajt38 kcal
-
3g bazsalikom1 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 18% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 27% Zsír
-
500g trappista sajt1760 kcal
-
80g serrano sonka109 kcal
-
80g selyemsonka83 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
200g póréhagyma54 kcal
-
100g teavaj717 kcal
-
40g tejföl79 kcal
-
60g krémsajt150 kcal
-
12g bazsalikom3 kcal
-
1g petrezselyem0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 18% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 27% Zsír
-
39g trappista sajt137 kcal
-
6.2g serrano sonka8 kcal
-
6.2g selyemsonka6 kcal
-
12.9g tojás16 kcal
-
3.5g vöröshagyma1 kcal
-
15.6g póréhagyma4 kcal
-
7.8g teavaj56 kcal
-
3.1g tejföl6 kcal
-
4.7g krémsajt12 kcal
-
0.9g bazsalikom0 kcal
-
0.1g petrezselyem0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 18% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 43.2 g
Zsír
-
Összesen 66.3 g
-
Telített zsírsav 36 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 20 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 362 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2697 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 30 mg
-
Kálcium 870 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 45 mg
-
Foszfor 548 mg
-
Nátrium 1198 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.5 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 126.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 662 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 56 micro
-
K vitamin: 32 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 59 micro
-
Kolin: 136 mg
-
Retinol - A vitamin: 629 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 405 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 785 micro
- 18% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 172.9 g
Zsír
-
Összesen 265 g
-
Telített zsírsav 143 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 79 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 1450 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10788 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 121 mg
-
Kálcium 3480 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 180 mg
-
Foszfor 2192 mg
-
Nátrium 4792 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 25.9 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 504.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2650 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 9 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 17 mg
-
D vitamin: 224 micro
-
K vitamin: 128 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 237 micro
-
Kolin: 542 mg
-
Retinol - A vitamin: 2517 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1621 micro
-
β-crypt 19 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3139 micro
- 18% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 13.5 g
Zsír
-
Összesen 20.7 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 113 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 840.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 271 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 171 mg
-
Nátrium 373 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 39.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 207 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 42 mg
-
Retinol - A vitamin: 196 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 126 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 245 micro
Hozzávalók
-
80 g selyemsonka
-
3 db tojás
-
0.5 db vöröshagyma
-
10 dkg teavaj
-
2 ek tejföl
-
60 g krémsajt
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
- Főzzük meg a tojásokat, pucoljuk meg, és krumplinyomóval törjük össze.
- Kockázzuk fel apróra a fél vöröshagymát, és keverjük bele az összetört tojásba.
- Törjük hozzá a 10 dkg vajat, sózzuk és borsozzuk, majd ismét keverjük össze alaposan.
- Aprítsuk fel egy marék friss bazsalikomot, 1 nagy szál petrezselymet és az újhagymát. Szórjuk bele a masszába, és keverjük hozzá a két nagy kanál tejfölt.
- Mehet bele a 2 db kockasajt és most aztán tényleg alaposan kerjük össze, majd fedjük le, és tegyük be 1 hűtőbe 1 órára.
- Kockázzuk fel a sajtot 2-3 cm-es darabokra, és tegyük bele egy jénai tálba, majd toljuk be a mikróba kb 600-700 wattra.
- 1-2 percenként vegyük ki, és keverjük meg. Mindezt ismételjük 8-10 percen keresztül, amíg az egész krémes, homogén állagú nem lesz.
- Pihentessük 5-6 percig, majd borítsuk ki egy belisztezett nyújtódeszkára. Várjuk meg, míg magától elterül egy kicsit, és nyújtsuk ki 2-3 mm vékonyra, téglalap alakúra.
- Fektessük rá felváltva a selyem és a serranó sonkát, és vegyük ki a hűtőből a krémet. Kenjük meg úgy, hogy a szélétől körben hagyj el 2 cm-t.
- A téglalap szélesebbik felénél kezdjük el feltekerni. Tegyük egy megfelelő méretű tálcára és rakjuk vissza a hűtőbe 2-3 órára. Akkor járunk a legjobban, ha este készítjük, és reggel fogyasztjuk, vagy fordítva.
- 0,5-1 cm-es szeletekre vághatjuk.
- Receptkönyvben: 353
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 55945
- Feltöltés dátuma: 2011. január 17.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

Olasz kutatók titokzatos tekercsek nyomára bukkantak egy réges-régen elhagyott sajtgyár pincéjében. A tekercsek származását valamikor az 1400-1500-as évekre datálják, így könnyen lehet, hogy a tekercsek a híres tudós, kutató és festő, "Leonárdódávincsi" egy elfeledett művét rejtik. A kapcsolataim révén sikerült másolatokat szereznem, melyet hosszas kutatómunka után asziszem meg is fejtettem. Nagyon régóta dolgozom már rajta, mert a megfejtéshez szükség volt egy kódrendszer kialakítására. Íme, a mű első sora : screkettjaS: tpeceR Miután sikerült rájönnöm a titok nyitjára, utána már gyerekjáték volt. A kezdő lökést a megfejtéshez egy másik gasztroblogon olvastam, ezúton is köszönet érte. A művet lefordítottam Nektek, és itt-ott át is írtam, hogy érthető legyen, mert a nyelvezete nagyon régies volt. Ebben a modern fordításban teljesen korhű lett. „Az elkészítéshez szükséged van 50 dkg eidami sajtra, ha ez nincs, akkor az apátok trappistája is jó. Kell még 80-100 g vékonyra szeletelt alpoki fekete erdei, vagy a spanyolok serrano sonkája, valamint 80 g selyemsonka is. Azt hiszem, ezt magyarok csinálják, valami különös henger alakú állatból. Kapj elő 3 tojást. Ha a madaras teszkóban vetted, ahol a tojásokat génmanipulált velencei galambok tojják, akkor 4 db-bal dolgozz. A tojásokat forrásban lévő sós vízben főzd 10 percen keresztül, majd engedj rájuk hideg vizet. A vizet többször cseréld ki rajtuk, míg ki nem hűlnek, hogy a héjuk könnyen lejöjjön. Kockázz apróra egy fél vöröshagymát, és 1 szál újhagymát, vagy egy kisebb póréhagyma is megteszi. A megfőtt tojásokat tisztítsd meg és krumplinyomóval (ezt már feltaláltam) törd össze alaposan. Sózd, borsozd, és keverd bele a felkockázott hagymákat, adj hozzá 10 dkg teavajat, ezt is törd össze rendesen. Kanalazz bele 2 evőkanál tejfölt, majd ismét alaposan keverd őket el. Fogj 7-8 levél friss bazsalikomot, 1 szál petrezselymet, aprítsd fel késsel, és szórd bele a masszába. Dobj bele 2 db kockasajtot, majd ezt követően még egyszer alaposan keverd el, esetleg ha szükséges, akkor villával a még darabos részeket törd össze. Kóstold meg és sózd, borsozd ismét, ha szükséges. Ezzel a töltelék kész, tedd be a kamrába a jégre (te nyugodtan tedd be a hűtőbe, ne szórakozz vele kint a mínusz 10 fokban) 1 órára. Közben kockázd fel 2-3 cm-es darabokra az eidami sajtot, majd egy lapos jénai edényben tedd be a mikroba. (na, itt Leonárdó egy furcsa szerkezetet említ, amit nem tudtam beazonosítani, de sztem a mikróra gondolt az öreg). Ne maximumra állítsd. Kb ¾ erősségre van szükség, ami olyan 600-700 watt lehet. (Na, most ebből is látszik, hogy Leonárdó mekkora koponya volt, mert ugye Dzsémsz Watt 200-250 évvel később élt és mégis tudta ezt a watt dolgot, mi? Kemény.) A mikróban folyamatosan kövesd az eseményeket, és 1-2 percenként vedd ki a sajtot, keverd meg, aztán tedd vissza. Mindezt addig végezd, amíg krémes, homogén állagú nem lesz. Ez kb. 8-10 perc maximum. Ha kész, akkor vedd ki és 5-6 percig hagyd hűlni, de közben párszor keverd át. Fogj egy nyújtódeszkát és lisztezd meg. Borítsd rá a sajtot, ami ekkorra már úgy néz ki, mintha begyúrt tészta lenne. Hagyd, hogy magától elterüljön, majd fordítsd meg, és ismét lisztezd meg alatta a deszkát. Nagyon könnyen lehet vele dolgozni. Nyújtsd ki 2-3 mm-es vastagságúra, nagyjából téglalap alakúra. Fogd a szeletelt fekete erdei sonkát és szépen fektesd le egyesével a kinyújtott sajt egyik felére, majd a selyemsonkát a másik felére. Így a kétféle sonkával az egészet teljesen befedted. Most vedd ki a hűtőből a masszát és egyenletesen oszlasd el a sonka tetején, de a szélétől kb. 2 cm-t hagyj el körben. Ezzel végeztünk is. A téglalap szélesebbik szélénél fogva szorosan tekerd fel az egészet. Az elkészült tekercset tedd át egy megfelelő nagyságú tálcára, vagy vágódeszkára, és tedd vissza a hűtőbe 2-3 órára. Akkor jársz a legjobban, ha ezt még reggel elkészíted, de csak este fogyasztod, mert minél többet áll, annál jobban kijönnek az ízei. Kész. Vágd fel 0,5 cm-es szeletekre, de mindig csak annyit, amennyi egyszerre elfogy. Na, megyek, mert meguntam, inkább építek egy helikoptert.” Eddig az írás. Remélem érthető volt.
Hozzászólások (8)
Nagyon tetszik a sztorid! :)És a receptet is biztos kipróbálom egy alkalmas id?pontban. :D Üdvözlettel: Nóra
Kedves Dacota! Örülök, hogy tetszik, hajrá. Üdv
Hali! Tulajdonképpen nekem meg van a jól bevált sajttekercs készítési receptem. Kell?en változatos töltelékkel. Ezt csak kíváncsiságból néztem meg. A Sztori annyira jópofa, ötletes, hogy ezek után tutira így készítem, legalább egyszer! Köszönöm, hogy megnevettettél!
Kedves Adrien! Kíváncsi vagyok az általad készített töltelékre. Ha van id?d átküldenéd? El?re is köszönöm. Üdv
Kedves János! Nekem ma ezerrel egy jog vizsgára kellene tanulnom, DE: 1. rátaláltam a receptedre - tetszik, 2. átlibbentem a blogodra - nagyon tetszik, 3. ott ragadtam, mert egyre jobban tetszik, 4. nemlesznagykunszt életem els? UV-ját begy?jtenem - majd meglátom, mennyire tetszik. :))) Mindenesetre most remekül szórakozom-okosodom, koszonom!
Csatlakozom az el?ttem szólókhoz. :-) A blogod színfolt, a sztori szintén, és gratulálok az els? receptedhez. Er?sen remélem, hogy a többi is hasonló - a blogodat elnézve ez csak jó lehet. Hangosan nyihogtam. Baglyo, azért ne add fel. De majd gyere vissza és tájékoztass, hogy sikerült-e begy?jteni azt az UV-t. Mikor lesz? Eszter
Kedves Eszter! Köszönöm a bátorító biztatást és barátságos érdekl?dést :) Holnap délután jelentkezem... Ha nem, tudjátok, hogy mégis inkább a Duna felé vettem az irányt - egy frissít? fürd? sosem árt ;)
Ilyen ez az oldal, nekem is vizsgára kellene készülni, kett? is lesz a héten, mégis itt csorgatom a nyálam és ábrándozok a sajttekercsr?l :). Nagyon jó a blog is és a recept is :) Üdv: f.
Hát Baglyo, Fruri! Örülök, hogy tetszenek a receptek. Az UV-val ne tör?djetek, legfeljebb felveszitek jöv?re megint a tárgyat. A tapasztalat beszél bel?lem :) Azért szorítok, hátha, mégis, úgyahogy sikerül. Végül is készültetek, csak véleltlenül a másik szak tárgyából, a gasztroenterológiából. Nem? Üdv
:DDD Éreztem én, éreztem, hogy valami nagyon hasznosat csinálok, csak nem tudtam rájönni, pontosan melyik tárgyat is tanulom. De megoldódott ez a gond - hálás köszönetem Neked, Nemnagykunszt!
Baglyo! Ne tedd, A duna nem pálya...mi lenne, ha írnék egy igazolást: Tisztelt XY! Igazolom, hogy Baglyo nem tudott készülni, mert el volt foglalva mással. Éppen a létfentartáshoz elengedhetetlenül fontos, táplálékkészít? képzésen vett részt. IIletve nem volt jól, nem érezte jól magát. Súlyos tanulusz undurandusza volt, de már kapott kalmopirint, ezért nem tudott készülni. Remélem meg tetszik érteni. Tisztelettel: Nemnagykunszt
Csúcs! Megvan a tökéletes megoldás! És - mint látható - Nemisolyannagykunszt. :))) Akkor repülök a konyhába...
Kedves Nemnagykunszt :)! Ha m?ködik az igazolás, lehet én is kérnék egyet, közeleg a második vizsga :(... Sajnos nem f?zni kell, bár szívesen kevernék a profnak valami szíver?sít?t, hátha szimpatikusabbnak találna egy két korty után :D! Kedves baglyo, sorstárs, hajráá! Már mindjárt vége a vizsgaid?szaknak, átérzem a helyzeted :). Én se voltam még UV-n de lehet eljön az ideje:): Hajrá mindkett?töknek( a konyhában is ) Üdv: Fruri
Fruri és Baglyo! Nem voltatok még UV-éééén? Hát milyen diákok vagy ti? Akinek nincs UV-je az nem is igazi. :) A szíver?sít?t meg ne a profnak keverd, hanem magadnak. Mindjárt könnyebb lesz. Azért persze hajrá-hajrá. Üdv
Kedves Eszter, Fruri és Nemnagykunszt! Mindannyiótoknak még egyszer köszönöm a segít? szándékot, a bátorító szavakat. Remek receptet kaptam (most is) T?letek, amit híven követtem, és sikerült: a tanáromat legalábbis TELJESEN MEGF?ZTEM! :) Az UV így ismét elmaradt, s?t! (jelest kaptam, jól feleltem :) Csupán egyetlen bánatom, és egyben kritikai megjegyzésem: az el?készítési id? sajnos vagy túl nagy energiát, vagy túl hosszú id?t emészt fel :) Nemnagykunszt, Benned bízom, bizonyára erre is van vmi jó ötleted :) Üdvözlettel, örökre hívetek
Baglyo! Nagy mosoly. :-))))))))
Baglyo! Grat. E.l.?.k.é.sz.í.t.é.s.i. i.d.?.???? Ezt nem is értem..... Vizsga el?tt 2 nap, mert egyébként elfelejted, és újra kell venni az egészet. Egyébként lógás és buli. Ez a receptem. Remélem beválik.. Üdv
:)))) Kedves Alkotó, kedves Nemnagykunszt! Ezt a recét (ahogy szeretett Nagymamám mondotta volt) feltétlenül ki kell próbálnom! Nagyon tetszik, és maradt még rá éppen egy félévem, aztán jöhet az államvizsga - jobb kés?n, mint soha...
Teljesen megértelek. Már 2 éve húzom az államvizsgát a másidiplhoz, mert helyette mindenfélét kitalálok. Pl. recepteket, meg storykat írogatok. :)
Többünk/sokunk nagy örömére, ismételt köszönet érte!
Megcsináltam sajnos nem aratott sikert :( Nekem sem ízlett, pedig a hozzávalók elég drágák voltak, ment a kukába mind.
Kedves Nemnagykunszt! Már többször elkészítettem ezt a tekercset és,mit mondjak,nagy sikere volt! Szerencsére vagy sajnos mindig hamar elfogyott :) Így nem tudom,meddig lehet eltartani,illetve az esetleges több napos állástól lehet-e valami baja... Külföldön élünk,vasárnap megyünk vendégségbe.Namost csak ma van még id?m illetve lehet?ségem,hogy kreáljak valamit,én erre gondoltam.Szóval,ha ma megcsinálom kibírja-e a 3. napig? Köszönöm válaszodat!