r
Nosalty Logó

Tejszínes-gombás pulyka

NS
Tejszínes-gombás pulyka
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

Fűszeres gomba hozzávalói

Hús elkészítése

475
Kalória
36.2g
Fehérje
11.1g
Szénhidrát
31.6g
Zsír
301.9g
Víz
127g
Koleszterin
2.1g
Élelmi rost
6.8g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 8% Zsír

Fűszeres gomba hozzávalói

Hús elkészítése

Összesen 475 kcal
  • 9% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 8% Zsír

Fűszeres gomba hozzávalói

Hús elkészítése

Összesen 3775 kcal
  • 9% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 8% Zsír

Fűszeres gomba hozzávalói

Hús elkészítése

Összesen 117 kcal
  • 9% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    36.2 g

Zsír

  • Összesen
    31.6 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    127 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    891.2 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    42 mg
  • Kálcium
    104 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    59 mg
  • Foszfor
    438 mg
  • Nátrium
    243 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    11.1 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    301.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    96 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    96 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    47 micro
  • Kolin:
    111 mg
  • Retinol - A vitamin:
    71 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    298 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    315 micro
Összesen 475 kcal
  • 9% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    289.4 g

Zsír

  • Összesen
    253.1 g
  • Telített zsírsav
    94 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    113 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    28 g
  • Koleszterin
    1016 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7129.7 g
  • Cink
    28 mg
  • Szelén
    338 mg
  • Kálcium
    830 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    468 mg
  • Foszfor
    3501 mg
  • Nátrium
    1941 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    88.9 g
  • Cukor
    54 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

Víz

  • Összesen
    2415.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    770 micro
  • B6 vitamin:
    8 mg
  • B12 Vitamin:
    15 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    110 mg
  • D vitamin:
    158 micro
  • K vitamin:
    770 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    7 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    126 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    379 micro
  • Kolin:
    890 mg
  • Retinol - A vitamin:
    571 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2388 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2516 micro
Összesen 3775 kcal
  • 9% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9 g

Zsír

  • Összesen
    7.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    32 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    221.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    26 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    109 mg
  • Nátrium
    60 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    2.8 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    74.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    24 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    18 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    74 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    78 micro
Összesen 117 kcal

Elkészítés

Fűszeres gomba hozzávalói

  1. Szalonnát kicsi kockákra vágjuk, s a lassan hevülő olívaolajba húzzuk, hogy kis lángon szép, pirult színt kapjon. Eközben a gombafejeket, nagyságtól függően (kicsi darabokat ketté, nagyobbakat négybe) szeleteljük. Bő vízben megmossuk. (A kicsi fejeket nem pucolom meg, s a tönköt sem távolítom el.)
  2. Amint a szalonna kellően pirult, ráborítjuk a lecsepegtetett gombát, és ízlés szerint sózzuk. (Ne felejtsük el, hogy a szalonna sós lehet, tehát ennek tudatában adagoljuk a sót.) Egy darab chilit leöblítünk, és felét vékony karikákra vágjuk. Ezeket beleszórjuk a levet eresztő ételbe, és közepes lángon hagyjuk, hogy tovább rotyogjon.
  3. A fagyasztott petrezselymet leválasztjuk a vastagabb szárairól, és a fagyott leveleket és vékony részeit alaposan, nagyon apróra morzsoljuk. (Ha sok petrezselyem akad, akkor lefagyasztom tasakokba, hogy váratlan pillanatokban is tudjak előkapni egy-egy csokrot.) Ha friss petrezselyem áll rendelkezésünkre, hideg vízzel öblítjük le, s lerázzuk róla a vízcseppeket. Ezután apróra vágjuk. Nagyjából a gomba félkész állapotában tegyük bele.
  4. Ahogy a petrezselyem szépen ráfonnyad a gombára, kiszedjük egy tálkába, s az edényt elmossuk, és visszatesszük a tűzre.

Hús elkészítése

  1. Füstölt szalonnát gyufa nagyságúra és vékonyra -, míg a zsírszalonnát kockára szeleteljük. Vöröshagymákat apróra kockázzuk. Pulykaszárnyakat kicsontozzuk, és a húsból keskeny csíkokat vágunk. Bőrét, a csontokkal félretesszük levesnek.
  2. Meleg olívaolajban üvegesre pirítjuk mindkét szalonnát, erre kaparjuk rá az apró hagymát, és a tűzhely lángját kicsire vesszük. Hogy a hagyma jól fonnyadjon, fél merőkanál erőlevest öntünk alá. Akkor jó, ha a lét krémessé teszi a hagyma. A húst erre tesszük rá, és közepes lángon főzzük.
  3. Sót, szemes cayenne borsot, őrölt fűszerköményt mozsárban finomra porítunk, és összekavarjuk. Ezek után szórjuk az ételbe a sáfrányos szeklicét. A petrezselymes gombát főzés vége felé keverjük bele, és készre főzzük.
  4. Utolsó percekben öntjük bele a tejszínt, és lassan keverjük. Amint besűrűsödik, kész is az étel.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 30 p

Hétköznaponként nem sok idő jut főzőcskézni, de hétvégén igencsak lehetőségem adódik rá. Nem mellesleg, szerettem volna meglepni páromat valami finomsággal. Szóval kinyitottam a hűtő és spájz ajtaját, és felmértem lehetőségeimet, mivel semmi ötletem nem volt.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...