Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tejszelet - egészséges kiadásban

Tejszelet - egészséges kiadásban
Tejszelet - egészséges kiadásban
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nyári munkaként a hatodikosok országos kompetenciamérését javítottuk. Ebben volt egy szövegértés feladatként a tejszelet receptje. Gondoltam, nemáár, hogy én napi 8 órát olvasok egy sütiről és nem készítem el. :D Kicsit átalakítottam, hogy egészséges is legyen.

A nyáron tejszelet alakú tejszeleteket készítettem belőle, de most átdizájnoltam tortává apukám 50. szülinapja alkalmából.

hozzávalók / 8 adag

Tésza

Tejes réteg

Csokimáz

Szólj hozzá!

elkészítés

Tésza

  1. Elsőként készítsük el a piskótát - a sorrend nagyon fontos, mert a tejes réteg meglepően hamar megköt. Melegítsük elő 160°C-ra a sütőt.
  2. Verjük fel a tojásfehérjéket a csipet sóval keményre, s ha ez megvan, folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a nyírfacukrot, a tojássárgáját, a lisztet, amibe belekevertük a szódabikarbónát és végül a kakaóport (vigyázz, szállni fog mindenfelé:) ).
  3. Én most tortának készítettem, úgyhogy egy 26-os tortaforma alját béleltem ki sütőpapírral, de ha tejszeletesebbre szeretnénk, akkor egy tepsi alkalmasabb.
  4. Süssük 160°C-on alulsütős funkcióval kb. 15 percig, utána légkeverésesen tűpróbáig (kb még 10-15 perc). Ha minden jól ment, akkor egy viszonylag lapos kis tésztát kaptunk. Ha kész, hagyjuk kihűlni, majd vágjuk félbe.

Tejes réteg

  1. Ha kihűlt a tésztánk, folytassuk a tejes réteggel: a 6 tojásfehérjét gőz fölött verjük kemény habbá, s édesítsük ízlés szerint.
  2. A tasakon leírtak szerint készítsük elő a zselatint, azzal a különbséggel, hogy víz helyett tejet használjunk. Végül folyamatos keverés mellett csorgassuk a zselatint a fehérjéhez.
  3. Na, most kell kapkodni: illesszük a tészta köré a tortaformát, s az egyik félre kenjük rá a habot, majd tegyük rá a másik felet, mielőtt megdermed. Ezután hűtőzzük egy keveset (hagyjuk rajta a tortaformát, hogy ne folyjon szét), amíg elkészül a csokimáz.

Csokimáz

  1. Egy bögrében oldjuk fel a nyírfacukrot annyi vízben, ami épp ellepi (kb 6-8 ek), s mikrózzuk-keverjük addig, amíg már nem szemcsés.
  2. Ezután olvasszuk fel benne a kókuszolajat, s rakjuk bele a kakaóport.
  3. A habverő egyik keverőjével kezdjük el mixelni. Keverjük addig, amíg meg nem történik a varázslat: a folyékony állagú dologból krémes, fényes felületű máz lesz.
  4. Kenjük szét a torta tetején a mázat, s díszítsük kedvünkre. :)
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26 cm
  • költség: 1500 Ft
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 10 977
elküldve: 1
receptkönyvben: 113
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: 1

szakács

Fitt Gourmet

Mióta szakács: 2015.12.11.
3 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: születésnap, buli receptek, vasárnapi ebéd
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
kategória: édes süti
nehézség: közepes
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
kalória: átlagos
konyha: német
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

Kinder pingui, tejszelet torta, tejsüti tortaformában

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

319
tojás 6 db
zabliszt 6 evőkanál
xilit 6 ek
cukrozatlan kakaópor 3 ek
szódabikarbóna 1 késhegynyi
1 csipet
tojásfehérje 6 db
lapzselatin 6 db
tej 3 dl
xilit 3 ek
xilit 10 dkg
kókuszzsír 10 dkg
cukrozatlan kakaópor 4 dkg
víz 6 ek