Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tarte Tatin karamellizált sütőtökkel

Tarte Tatin karamellizált sütőtökkel
Tarte Tatin karamellizált sütőtökkel
70 perc / előkészület: 20 perc főzés: 25 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Minden változatban nagyon szeretjük a sütőtököt, és mivel most indul a szezonja, újabb receptek után néztem, hogy idén is változatos formában kerüljön az asztalunkra.
Ezt a receptet a 2009-es őszi-téli Stahl magazinban találtam.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A sütőtökös feltéthez

ajánlat

Tálalhatjuk tejszínhabbal vagy vaníliafagyival, de önmagában is nagyon finom.

Megjegyzés:

A tésztára tehetünk folpack-ot nyújtáskor, így biztos nem ragad rá a nyújtófára.

Ha nem levehető a serpenyőnk nyele, akkor tekerjük be több rétegnyi alufóliával.

Pár perc hűlés után, ha már besűrűsödött a karamell, borítsuk ki a tésztát, mert később a karamell megszilárdul, és könnyen beleragad a serpenyőbe.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához a lisztet, a cukrot, a sót és a hideg vajat késes betétű robotgépben morzsás keverékké összedolgozzuk.
  2. Átöntjük egy tálba, és a tojássárgákkal, meg pár evőkanál hideg vízzel gyorsan tésztát gyúrunk belőle.
  3. A tésztát gombóccá formáljuk, folpack-ba csomagoljuk, és kb. 30 percre hűtőbe tesszük.
  4. Közben a sütőtököt feldaraboljuk, és egy levehető nyelű teflonserpenyőben felolvasztjuk a vajat.
  5. Hozzákeverjük a cukrot, és ha a cukor már felolvadt, hozzáöntjük a sütőtökszeleteket.
  6. Ízesítjük a fűszerkeverékkel és a vaníliarúd kikapargatott magjaival, aztán lefedve, kb. 10 perc alatt mérsékelt tűzön puhára pároljuk.
  7. Ezután nagy lángon, fedő nélkül tovább főzzük 15 percig, hogy a körülötte lévő vajas cukorból, aranybarna, sziruposan sűrű karamell legyen.
  8. Megvárjuk, amíg a karamelles sütőtök langyosra hűl.
  9. Közben előmelegítjük a sütőt, és a tésztát enyhén lisztes deszkán kicsit nagyobbra nyújtjuk, mint amekkora a sütőtökös serpenyő átmérője, majd óvatosan ráemeljük a serpenyőben lévő sütőtökre, és a tészta széleit szorosan benyomkodjuk körben.
  10. 25 perc alatt sül meg. Miután kivettük a sütőből, várjunk néhány percet, hogy az alján a karamell besűrűsödjön. Ekkor kifordítjuk egy nagy tálra, és langyosan tálaljuk.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 24 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 600
elküldve: 4
receptkönyvben: 213
elkészítve: 7/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Mignon

Mióta szakács: 2009.04.27.
212 recept

receptjellemzők

konyha: francia
kategória: édes süti
nehézség: közepes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

sütőtökös lepény, karamellizált sütőtökös pite

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

katushejj
katushejj / katushejj Mon, 2016-10-17 20:39

Rengetegnek találtam a 20dkg cukrot, és csak tizet tettem bele. Viszont a vajból kb. 7dkg-t sikerült. A karamellem nem akart besűrűsödni különösebben, ez azért volt mert nem tartottam az 2:1 arányt?
Valószínűleg túl kicsi darabokra vágtam a tököt, mert az ajánlott sütési időtől a végén már kenhető állagúak lettek. :) Mindezek ellenére nagyon finom lett a végeredmény, bár nekem még így is túl édes, és valószínűleg nem így kellett volna kinéznie. :P Köszi a receptet!

pinkerteva
pinkerteva Sun, 2014-02-16 11:50

Kedves "Szakács"! Biztosan nagyon finom a karamellás sütemény, de nem tudom mi az a "szalagáré" ! ! ! ( Hasonló névvel SZALALKÁLI-t tudok, ami lazítja a tésztát, de inkább helyettesíthető szódabikarbónával. Kevésbé káros az egészségre.)

mignon
Mignon / mignon Sun, 2014-02-16 21:46

Kedves Éva!
Én nem szándékoztam ilyen szót használni ebben a receptben, Ön hol olvasta benne?
Egyébként, tényleg nagyon finom sütemény, érdemes elkészíteni, remélem ízleni fog! :)
További jó sütés-főzést, üdvözlettel:
Mignon
ui: A nátrium-hidrogénkarbonát elterjedése előtt az ammónium-bikarbonátot sütőporként is alkalmazták szalalkáli, szalagáré illetve szalatka néven.

whoopi
whoopi Sun, 2014-01-05 16:20

Kedves Mignon!
Köszönöm hogy feltetted ezt a receptet! Már anno a Stahl magazinból elkészítettem és mondhatom mennyei! Ezért pont ezt a receptet kerestem. Nagyon finom, nem lehet abbahagyni!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2011-10-18 20:56

Kedves Mignon!
Ez Mesés:-))
Szeretjük a sütnivaló tököt, és tényleg szezonális, és ez az édesség, valóságos magasságba emelése a sütőtöknek, mint édesség alapanyag:-))
Elmentve, és el fogom készíteni, köszönöm:-))
Éva-Anyóca

885
finomliszt 20 dkg
cukor 5 dkg
0.5 kávéskanál
vaj 10 dkg
tojássárgája 2 db
víz 4 ek
sütőtök 75 dkg
vaj 10 dkg
cukor 20 dkg
vanília 1 db
mézeskalács fűszerkeverék 1 kávéskanál