Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilvás tejes pite

Szilvás tejes pite
Szilvás tejes pite
50 perc / előkészület: 10 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Klasszikus francia süti az eredetileg fekete cseresznyével készült clafoutis, jelentése a szó tövéből eredően: “tölteni”. Angol ajkú területeken az utolsó betűt elhagyják: clafouti-ként jegyzik. Eredetileg a gyümölcs magozatlanul kerül bele. A magban rejlő amigdalintól sütés közben fantasztikus mandulaillatot áraszt. Fogaink épsége érdekében, azonban ne kísérletezzünk a 19. századi leírás betartásával. Én most cseresznye hiányában szilvával készítettem el Julia Child receptje alapján ezt a sütit. Vigyázat, gyorsan rákap a család!

hozzávalók / 6 adag

A töltelékhez

A tésztához

A süti alá és a tetejére

ajánlat

Villámgyorsan kész, tehát bármikor nekiállhatunk: reggelire, uzsonnára, váratlan vendégek fogadására, mindig szuper választás!

Szólj hozzá!

elkészítés

Előkészületek

  1. A sütőt melegítsük elő 180 foka, és egy másfél-két liter űrtartalmú kerámia sütőtálat vajazzunk ki.
  2. A szilvát mossuk meg, felezzük és magozzuk ki. Gyűjtsük egy kisebb tálban, szórjuk meg porcukorral és fahéjjal, keverjük össze és tegyük félre.

A tésztához

  1. Egy nagy tálban (vagy a konyhai robotgéppel) keverjük össze a hozzávalókat, könnyű folyós tészta lesz belőle.
  2. Öntsük a tésztát a kivajazott formába, és egymástól kisebb távolságokra szórjuk bele a gyümölcsdarabokat.
  3. Mehet is az egész az előmelegített sütőbe úgy 40 percre. Akkor lesz kész, ha kicsit megemelkedett, a teteje csodálatos barna és ha villa- vagy hústű (kés vagy fogpiszkáló is jó hozzá) próbát végzünk, tisztán tudjuk kihúzni a tésztából.
  4. A sütőből kivéve hagyjuk egy kicsit hűlni, tálalás előtt szórjuk meg porcukorral. Langyosan a legfinomabb, jó étvágyat hozzá!
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • költség: 800 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 9 175
elküldve: 4
receptkönyvben: 257
elkészítve: 21/21
Facebookon megjelent: -

szakács

Gréti

Mióta szakács: 2012.01.30.
270 recept

receptjellemzők

konyha: francia
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

szilvás clafoutis, szilvás clafouti

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Mamokam0129
Mamokam0129 Fri, 2018-04-13 12:49

Elnézését kénem, a hozzávalók után mindig a sütőfok alatti "felsorolást" nézem meg, ott nem láttam a sütőforma nagyságát, ezért kérdeztem rá. Viszont az elkészítésnél le van írva.

Aya Ala
Aya Ala Sat, 2015-09-26 16:02

Kedves Gréti!
Hát, nem tudom... Majdnem dupla annyi ideig sütöttem, de a közepén még így is nyers maradt a tészta, a teteje már majdnem fekete. Ez sajnos kuka. :( Durum lisztet használtam, mert épp az volt itthon, eddig nem volt baj, ha azt használtam finomliszt helyett. Ennél mégis? Vagy Ön szerint mi lehetett a hiba?

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Mon, 2015-09-28 12:46

Kedves Aya Ala! Ez egy pite, tehát nem lesz soha olyan a közepe, mint egy piskótáé. Ha 180 fokon, hőlégkeverésen készült a megadott alapanyagokból (szerintem a durumliszt nem lehet akadály!), akkor jónak kell lennie. A közepe nem lesz folyós, de lágy, puha marad. Ha kibírjuk és tudunk várni egy fél órát az elfogyasztásáig, akkor a plusz nedvesség felszívódik, eltávozik és szuper jól lehet már vágni is. Egyébként (főleg nálunk, akik nem nagyon bírunk magukkal) kanállal szokták tálalni, a tálból kiszedni ezt a finomságot. Remélem, segítettem! Üdv, Gréti

kalamarzsu
kalamarzsu Sat, 2015-09-19 17:24

Tökéletes recept. Szuper finom lett. Nagyon köszönöm, kedves Gréti!

239
szilva 50 dkg
fahéj 1 kávéskanál
porcukor 1 ek
tej 3 dl
cukor 12 dkg
tojás 3 db
vanília 1 db
1 kávéskanál
finomliszt 3 púpozott ek
vaj 1 ek
porcukor 1 ek