Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilvás pitecsoda

Szilvás pitecsoda
Szilvás pitecsoda
30 perc / előkészület: 20 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyik kedvelt szilvás süti a családban :)

hozzávalók / 5 adag

A tésztához

A töltelékhez

ajánlat

Én aszalt szilvát és szilvalekvárt is dobtam bele, mert friss gyümölcsöm nem volt elég, de ha jól meg tudjuk pakolni az eredetivel, akkor ezek hozzáadása felesleges.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet összekeverjük a cukorral és a sóval.
  2. A vajat kis darabokban a keverékhez adjuk, majd gyorsan belemorzsoljuk.
  3. Hozzáöntjük a vizet és az ecetet is, és összegyúrjuk a tésztát, majd 30 percre bedobjuk a hűtőbe.
  4. Ezalatt megtisztítjuk, és kimagozzuk a szilvát.
  5. A tejszínt kikeverjük a cukorral, a tojásokkal és a fahéjjal.
  6. A tésztát egy kerek vajazott formába nyújtjuk, peremet hagyunk, és kirakosgatjuk rozetta-szerűen a szilvával.
  7. Így sütjük 10 percig 220°C-on.
  8. Ezután leöntjük a tejszínes keverékkel, és visszatesszük 190°C-ra 25 percig sülni. Akkor jó, ha már éppen nem rezeg a közepe.
  9. Kicsit hagyjuk hűlni, és már fogyasztható is.
  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 28 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 8
össznézettség: 25 476
elküldve: 8
receptkönyvben: 486
elkészítve: 9/15
Facebookon megjelent: -

szakács

Rozalie

Mióta szakács: 2010.02.09.
5 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
nehézség: közepes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 5 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

szilvás sütemény, szilvás omlós pite, szilvás lepény, szilvás torta

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Tisu
Tisu Tue, 2011-08-23 12:41

Kedves Rozalie!
Ma elkészítettem a sütit, de (nem hazudok) 1 óra sütés után is folyós maradt a közepe. Ízre nem tudom milyen lesz, mert csak délután bontjuk fel, anyukámék 41. házassági évfordulójára szántam. Szeletelni nem fogjuk, az biztos, de azért kanállal megesszük majd. Igaz, nekem nem alul-felül sütős a sütőm, de nem tudom, mi lehetett a baj. Ha van valami ötleted, szívesen venném!
Köszönöm a receptet!

merzsa
merzsa Tue, 2011-08-23 11:56

 
Én is szilvarajongó vagyok, és nagyon tetszik a recept, beszámolok róla hogy sikerült!
Köszönöm az ötletet.

keleviz
Ágibági / keleviz Mon, 2011-08-22 20:26

 Nagyon köszönöm ezt a receptet a 6 éves hármas iker fiaim imádják!Ez most a sláger náluk .

szaborsika
Rozalie / szaborsika Thu, 2010-12-09 16:17

Kedves chlovia!
Én nem próbáltam még nélküle.
Szerintem nem érdemes kihagyni: ettől lesz rugalmas a tészta, az állagnak kell, az ízén viszont egyáltalán nem érződik.
Ha mégis nagyon ódzkodsz tőle, akkor talán pici citromlével helyettesítheted.

csato
csato Fri, 2010-09-17 08:21

Szia!

Nagyon szépen köszönöm a tippet,holnap ki is fogom próbálni,mert extra finom ez a süti!És mégegyszer köszi a receptet is!

üdv Csató

szaborsika
Rozalie / szaborsika Mon, 2010-09-13 22:04

Kedves Gyermely2009!
Diót szerintem elbír a süti, nem is lehet rossz ötlet azzal dúsítani. Nekem nem szokta eláztatni a tésztát, de ha valaki ettől tart, akkor lehet elősütni, és lekenni egy kis tojásfehérjével. Ha az rászikkad, tökéletesen szigetel :)

Kedves Éva!
Örülök, hogy így tetszik a fiadnak is ez a pite. Az az érzés is királyság, ami elfog, amikor ilyen kedves kommenteket olvasok :) Köszönöm!

Kedves Dóri!
A dió szerintem sem ronthatja el, jó ötlet lehet daráltan is beledobni. Vagy egy kis mandula... hmm, ezt én is ki fogom próbálni :)

Kedves kicsicsibe!
Nem, meghámozni nem kell a szilvát, pusztán a megmosást értem a tisztítás alatt.
Én mindig habtejszínt használok, szerintem azzal finom. Főzőtejszínnel nem próbáltam, de szerintem nem is érdemes azzal próbálkozni :)

Kedves csato!
Örülök, hogy máris kipróbáltad a receptet.
Az meglep, hogy neked elázik a tészta (nekem nem szokott), de ha mégis így áll a helyzet, akkor a következő a tippem: süsd elő a tésztát vakon, azaz minden töltetlék nélkül halványsárgára, majd kend le egy kis tojásfehérjével, és hagyd, hogy rászikkadjon. Ez jó szigetelőként szokott működni.

csato
csato Mon, 2010-09-13 20:02

Sziasztok!

Én ma megsütöttem,mert imádom a sok gyümölcsös édességet.
Nagyon finom a szilva része,de a tésztája - ahogy sejtettem is -elázik sajnos.Még úgy is,hogy szórtam alá zs.morzsát,és darált diót is.
Valami jó ötlet valakitől???????Megköszönném.

Kicsicsibe!
Nem kell meghámozni a szilvát,csak kimagozni.Oké habtejszínem volt itthon azt használtam.
üdv Csató

flikflak
Flikflak / flikflak Fri, 2010-09-17 08:02

Sziasztok!

Én pl. a pitéknél a gyümölcsök alá mindig búzadarát szoktam szórni. Gyanítom, hogy itt is beválna..
flikflak

kicsicsibe
Kicsicsibe / kicsicsibe Mon, 2010-09-13 10:33

Kedves Rozalie!

A szilva megtisztításán a meghámozás térted? Le kell szedni a héját?
Amit használsz tejszín az habtejszín?

dorka84
Dóri / dorka84 Mon, 2010-09-13 09:07

Kedves Rozalie, ez remekül hangzik és a kép is étvágygerjesztő........rengeteg szilvánk termett, úgyhogy ki fogom próbálni......gondolom egy kis dió sem fogja elrontani ! Köszi, Dóri

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2010-09-13 08:59

Kedves Rozalie!Dúl a "love" a szilva és én köztem.Azt hittem, hogy bár sok ételt és sütit ismerek, ami szilvás, már csodás meglepetés nem érhet vele kapcsolatban.Tévedtem.Köszi a receptet.Házi lekvárral-szilva, aszalt szilva, friss szilva, egyszerűen tobzódás az ízekben.Fahéjjal kissé megdobva, a fiam új szavajárásával :Királyság!!!Köszi:Éva-Anyóca

Gyermely2009
Gyermely2009 Mon, 2010-09-13 08:34

Kedves Rozalie ! Nagyon ínycsiklandó a recept. .Már nagyon régen keresek valami hasonlót, mert egyszer ettem valahol szilvával, aszalt szilvával, v,reszterrel(?), dióval töltött hasonlót , és azóta is azt a receptet keresem.A kérdésem az lenne, hogy a töltelék nem lesz e túl lágy,olyós?Nem áztatja-e el a nyers szilva a tésztát, és a tejszínes keverék szerinted elbírna-e egy kis pirított ,vágott diót?Köszi, üdv.

532
finomliszt 25 dkg
cukor 1 ek
1 csipet
vaj 10 dkg
víz 8 ek
ecet 2 tk
szilva 1 kg
habtejszín 1.2 dl
cukor 2 ek
tojás 2 db
fahéj 1 tk