Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilvás lepény Kovács Györgyitől

Szilvás lepény Kovács Györgyitől
Szilvás lepény Kovács Györgyitől
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Minden évben ilyenkor szilvaszezonban többször is megsütöm ezt a süteményt. Nagyon szeretjük, természetesen ezt is a nagyi receptjei közt találtam jó pár éve.

hozzávalók / 6 adag

Tészta

Töltelék

Teteje

ajánlat

Én a kelt tésztákat mindig úgy sütöm, hogy egy kisebb edénybe vizet rakok a sütőbe, hogy könnyebb, magasabb legyen a tészta.

A szilvákat egymás mellé szép sorba raktam, egyiket a magházzal le, a másikat magházzal felfelé.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kefirt a porcukorral meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és néhány percig kelesztjük.
  2. A lisztet, csipet sót, tojássárgáját, szobahőmérsékletű vajat és a megkelt élesztőt összekeverjük, és jól kidolgozzuk. 30 percig meleg helyen kelesztjük.
  3. Amíg a tészta kel, a szilvát kimagozzuk, a diót durvára törjük, és összekeverjük a töltelék hozzávalóit (porcukor, fahéj, dió).
  4. Ha megkelt a tésztánk, kivajazott, lisztezett tepsibe tesszük, majd szép sorban elrendezzük rajta a szilvákat.
  5. Előmelegített sütőbe rakjuk, majd 10 perc elteltével kivesszük, és rászórjuk a dió, porcukor, fahéj keveréket, és visszarakjuk a sütőbe.
  6. Amíg sül a tészta a tojássárgáját a porcukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, citromhéjat, fahéjat, zsemlemorzsát, durvára tört diót. Végül a keményre vert 7 tojásfehérjét is óvatosan hozzákeverjük a masszához.
  7. Mikor már majdnem megsült a tésztánk, ráöntjük a masszát, és kb. még 10 percig sütjük. Vigyázzunk, ne égessük el a tetejét. Ha megsült, résnyire nyitott ajtónál még 10 percig hagyjuk a sütőben, hogy ne essen össze.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 25x35 cm
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 527
elküldve: 0
receptkönyvben: 16
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Kovács Györgyi

Mióta szakács: 2011.07.04.
57 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, tízórai
konyhatitkok: nagyi receptjei
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

diós szilvás lepény, szilvás pite tojáshab tetővel, szilvás süti diós tetővel

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kovigyrogy
Kovács Györgyi / kovigyrogy Mon, 2013-09-02 21:04

Szia!Merem ajánlani,mert nagyon finom.Örülök,hogy neked is tetszik,kíváncsi vagyok ha megsütöd Nektek hogy fog ízleni.Jelezz majd vissza.A Te túrós-tejfölös szilvásod sem lehet semmi!!!
Üdvözlettel:Györgyi

nusikezdi
Nusi Kezdi konyhaja / nusikezdi Mon, 2013-09-02 19:06

Kedves Gyöngyi ! Megfogott a recepted és én is kipróbálom! én is szoktam sütni Szilvás lepényt de a tésztája, az egy kalács tészta, és a tetejére egy tehéntúrós-tejfölös tojásos krémmel csinálok.Így ismertem a Szilvás lepényt.Ki próbálom a te receptedet mert nagyon finom lehet Köszönöm szépen!

889
finomliszt 30 dkg
vaj 13 dkg
tojássárgája 2 db
porcukor 5 dkg
kefir 1.5 dl
élesztő 2 dkg
1 csipet
szilva 60 dkg
porcukor 10 dkg
fahéj 1 kávéskanál
dió 10 dkg
tojássárgája 5 db
porcukor 10 dkg
tejföl 5 ek
zsemlemorzsa 5 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
dió 5 dkg
fahéj 1 kávéskanál
tojásfehérje 7 db