Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilvás lepény 4. - túrós

Szilvás lepény 4. - túrós
Szilvás lepény 4. - túrós
50 perc / előkészület: 10 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (45)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Anyukám legjobb barátnője készítette ezt a szilvás lepényt még évekkel ezelőtt. Persze a receptet rögtön elkértük. :)  Könnyed, nem émelyítő édesség, színültig szilvával...
Anyukámék elutaztak egy hétre üdülni, a marhahúsleves mellé, amivel hazavárom őket, ezt gondoltam második fogásnak ebben a nagy melegben, főleg, hogy tegnap kaptam egy tál szilvát. Így utólag elég nagy hiba volt bekapcsolni a sütőt, mert mindjárt elájulok, olyan meleg van a konyhában, de a végeredmény megérte.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A szóráshoz

A meglocsoláshoz

ajánlat

Szezonon kívül fagyasztott szilvával is elkészíthető, de előtte ki kell engedni és lecsöpögtetni.
Figyelem! Ehhez a süteményhez kifejezetten a nagyszemű, zacskós túró szükséges.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szilvákat kimagozzuk, negyedekbe vágjuk (ha apró szemű a szilvánk, mint amilyen az enyém volt, csak félbe vágjuk.)
  2. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájukat a cukorral habosra keverjük, a fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük. 
  3. A tojássárgás cukorhoz hozzáadjuk a többi hozzávalót, vagyis a túrót, lisztet, búzadarát, sütőport, citromhéjat, és kézi mixerrel jól eldolgozzuk. A végén lazán belekeverjük a fehérjehabot is.
  4. Egy közepes méretű tepsit kivajazunk, kilisztezünk. A vajat kis edényben megolvasztjuk. A 2 ek kristálycukrot elkeverjük a fahéjjal.
  5. A tészta felét a tepsibe kanalazzuk, szépen elrendezzük rajta a szilvák felét, majd meglocsoljuk a 10 dkg olvasztott vaj felével és megszórjuk a fahéjas kristálycukorral. Erre rákanalazzuk a maradék tésztát, elrendezzük rajta a szilvák másik felét és egyenletesen meglocsoljuk a maradék olvasztott vajjal.
  6. Betesszük a 200 fokra előmelegített sütőbe, a hőfokot 160 fokra mérsékeljük, ésmegsütjük a lepényt.

  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 45 449
elküldve: 53
receptkönyvben: 1 006
elkészítve: 39/66
Facebookon megjelent: -

szakács

Juci (strawberry)

Mióta szakács: 2010.03.31.
162 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

szilvás-túrós lepény, túrós-szilvás süti, szilvás-túrós pite, szilvás túrós sütemény

Hozzászólások (45)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

claudefrollo
claudefrollo Wed, 2016-06-08 12:47

Kedves Juci,
ezer köszönet a receptért! Nem hittem, hogy túróból ilyen könnyű, habos süteményt lehet alakítani, de az eredmény magáért beszél. Pusztítja is a család a sütit serényen!

Nensy
Nensy Wed, 2014-07-16 21:23

15 elfelezve egyenlő 30. Ha túl nagyok a szilvák, még negyedbe. Az pedig úgy már huhu, nagyon sok. Annyi még a képen sincs. Komolyan. Bőven elég a 15 szem. Nagyon sokszor megsütöttem már. Nagyon jól készíthető diétásan is. Xillit, szénhidrát-csökkentett liszt, kókuszzsír, tönkölybúza-dara kombinációval.

Puszedly
Puszedly Sat, 2013-08-24 15:49

Nagyon fincsi lett. Egy komoly probléma van vele, hogy 10 perc alatt "eltakarította" az 5 tagú családom. Legközelebb dupla adagban és gáztepsiben fogom sütni. ....hátha így legalább 20 percig lesz belőle :)

Nensy
Nensy Mon, 2013-07-22 10:41

Tavaly többször is megsütöttem, férjem nagy szilva rajongó. Alig várom, hogy legyen újra szilva, és máris kedveskedek neki ezzel a sütivel.Személy szerint én nem rajongok a gyümölcsös sütikért, de bizony magamon is csodálkoztam, mikor azt vettem észre, hogy már megint van egy szelet a kezemben. Érdemes megsütni.

Sütőtök89
Sütőtök89 / Sütőtök89 Fri, 2012-09-14 22:23

Megtaláltam, megsütöttem, és úgy volt, hogy holnapra marad csomó a családnak......... De NEM! :D Mindet megettem az utolsó morzsáig egyes egyedül, és a végén úgy néztem ki, mint egy boldogan mosolygó gesztenyebáb, akkora hasam lett! :D De ez mindent megért! Isteni finom!!!! (Én vegyesen csináltam egy üveg befőttből és hat szem friss szilvából, és a tésztájába tettem egy kiskanál vaníliát is. A tepsit meg csak vajaztam, liszt nem is kellett.:) Köszönet érte!

ann86hu
ann86hu Sun, 2012-09-09 13:06

Xilittel, tönkölydarával és a liszt nagy részét helyettesítő zabkorpával is nagyon finom lett! A sok túró kevés liszt/dara arány nálam mindig nyerő, és a szilva se kerülhetett volna jobb helyre. :) Köszönöm!

Nunez
Nunez Sun, 2012-08-26 10:36

Ez a süti valami isteni finom!!!Ez lett a kedvenc szilvás receptünk,köszönet érte!

nesoka
nesoka Sun, 2011-09-11 14:18

Nagyon finom süti, csak hamar elfogy :) A recept tökéletes, pont 40 perc alatt sült meg, mondjuk én kombináltam a hagyományos alsó sütést (20 perc) és az alsó-felső-légkeverést (20 perc). Köszönöm a receptet.

mrumus
mrumus Fri, 2011-09-02 14:15

Ez a süti tényleg fantasztikus. A párom nem rajong a szilváért, ezért kicsit fintorgott, mikor rábeszéltem, hogy hadd süssek ilyet. Aztán fél óra alatt eltűnt a fél tepsi sütemény, és másnap még vitt a munkahelyére is! :)

Alika
Alika Mon, 2011-08-29 20:51

Isteni ez a süti!!!! Egy hét alatt már kétszer készítettem el! Egyszer nektarinnal is. Nagyon gyorsan, egyszerűen elkészíthető! Köszönet a receptért! :)

Manolya
Manolya / Manolya Mon, 2011-08-29 16:49

10/10-es kb. az utolsó fél évben nem találtam semmi igazi fogunkra illő sütit, hát most sikerült! Köszi neked!

Manolya
Manolya / Manolya Mon, 2011-08-29 15:37

Nekem most sül, nagyon jól néz ki és az illata is nagyon finom! Ringló vagy vmi szilva hasonmásból készítettem, tuti jó lesz:D

Vettike
Vettike Sun, 2011-08-28 13:58

Végre egy nekem való recept. Nem vagyok édes szájú, sütemények közül a gyümölcsöseket, túrósakat szeretem csak és ez pont olyan(nem túl édes, nem krémes, nem ragad). A recept tökéletes, mindent a megadott adatok, leírás alapján csináltam és pont olyan lett mint a képen. A sütemény nemrég készült el (várom, hogy kihűljön a szeleteléshez). Párommal már megkóstoltuk: ISTENI FINOM. KÖSZÖNET ÉRTE!

P.Klára
P.Klára Wed, 2011-08-24 16:33

Hú, ez valóban nagyon finom. Vendégek is jöttek, s mindenki csak dicsérni tudta.
Ha segíteni tudok: lehet, hogy az én tepsim kisebb volt, gyönyörűen feljött a tészta, és kicsit kifolyt a sütőbe a vajas etwas a sarkainál, legközelebb alá teszek egy nagyobbat, hogy felfogja, s ne sisteregjen.
Egyébként én is 40 percig sütöttem 2-es gázfokozaton, így nem is égett meg, de megsűlt a közepe is, mégis olyan puha lett. Egyszerűen elkészíthető, mégis pompás.

Riuska
Riuska Tue, 2011-08-23 19:21

Kedves Eper!

Szuper lett! Köszönöm ezt a klassz receptet. Úgy tökéletes ahogy van.Nagyon finom habos,szaftos,és tökéletes a cukor mennyiség. Nem túl édes,bár én friss szilvából készítettem.Kipróbáltam egyik hozzászóló ötletét,és a szilvát bekevertem vaníliás cukor,rum,és fahéj keverékével.Lehet,hogy azért lett szaftos,de jól megsült,és nagyon finom lett. Lepényt még nem csináltam,de jó volt a kezdés.Most már bátrabban próbálkozom legközelebb.
További jó sütögetést kívánok!

Dorci82
Dorci82 Sun, 2011-08-21 15:10

Kedves Eper!
Nagyon FINOM lett, nekem egy kicsit túl édes, mert szilvabefőttből csináltam, de sima szilvával tuti nem lenne ilyen édes, csak ha valaki így csinálja lehet, hogy elég egy evőkanál cukorral elkeverni a fahéjat. Mondjuk a mai napot nem fogja túlélni :)) Köszi a receptet

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2011-02-06 18:38

Igen-igen, ilyenkor a fagyasztott kerül bele, de már bizakodom, alakul a közepe is. Nem fog égni, előbb kivettem és megkukucskáltam, csupán nem lesz oly szép sárga, mint a tiéd a képen. Ez lesz a "színes bőrű" változat. Az ízélményről kóstolást követően feltétlenül beszámolok.
És köszönöm szépen a segítséget, nagyon jókor jött!

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Sun, 2011-02-06 18:40

Várom! De amint a képen látod, az enyémnek is megpirult a széle :DDD A képen pedig azért olyan színes, mert nyáron, napsütében fotóztam :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2011-02-06 18:30

Nna dupláztam...:) boocsi:)
Hát azt tettem, visszavettem és benn tartom még kicsit. Ennek akkor valamiféle nagyon könnyű kis tésztája lesz, ha jól sejtem. Mondjuk az enyém több szilvát benyelt, lehet attól hígabb lett a tésztám....

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Sun, 2011-02-06 18:34

igen, a tésztája eleve olyan rezegős, csurig túrós, nem olyan sűrű, mint más tészták :) vedd le egész kicsire a sütőt, és még akár 20 percig is bent hagyhatod. Ha félsz, hogy megég a széle, teríts egy sütőpapír darabot a tetejére! Meg az is lehet, hogy - gondolom - fagyasztott volt a szilva és az még levet is enged ugyebár...:)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2011-02-06 18:28

Közben észrevettem, hogy a fotón rajta a 40 perc sütési idő, és most tartok a 40 percnél, de sajna a közepe még mindig "remegős". Tartok tőle megég a széle, mire a közepe megszilárdul.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2011-02-06 18:26

Közben észrevettem, hogy a fotón rajta a 40 perc sütési idő, és most tartok a 40 percnél, de sajna a közepe még mindig "remegős". Tartok tőle megég a széle, mire a közepe megszilárdul.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2011-02-06 18:03

Szia!

Már benn van a süti a sütőben, de nem írtál sütési időt, így figyelgetem, én olyan 20-25 percet saccolok. Remélem sikerül:)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-09-30 15:00

köszi strawberry, akkor kipróbálom! :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-09-30 09:43

lehet hüle kérdés, de ugyanezt nem lehet kukorica darával?
egyszer ettem egy hasonlóan kinéző, de kukoricadarából készült sütit, azóta is azt keresem :)

feleske
feleske Wed, 2010-09-15 12:16

Köszönöm a receptet, tegnap megsütöttem és isteni finom lett:)

kicsicsibe
Kicsicsibe / kicsicsibe Mon, 2010-08-23 13:42

Köszönöm a választ és bocsika, de nekem még mindig 3-3- dkg-al mutatja a receptet.
Rosszul keresek rá??? :o(

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Mon, 2010-08-23 15:42

Most, hogy így mondod, nekem is.(((( valamiért nem engedi kijvítani, pedig már 2x megpróbáltam. Egyébként szerintem akár 3-3 dekával sem fog szétplattyanni a tészta, mert azért a 6 tojás megköti, de azért mégis.:)

droppanandrea
droppanandrea Mon, 2010-08-23 13:00

Szia strawberry.és még tudod hogyan jó?ha a szilvákat tálba teszed szórsz rá fahéjas cukrot és meglocsolod rummal.álni hagyod és a tésztába dobállod.egyszerű és finoman kiaggya a rum vagy rumiz izét.

kicsicsibe
Kicsicsibe / kicsicsibe Mon, 2010-08-23 12:41

Akkor most 6-6 vagy 3-3- dkg liszt és búzadara kell a 6 tojáshoz?
És miért kell bele olvasztott vaj?!
Lehet példáúl almával is ezt készíteni?!

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Mon, 2010-08-23 12:48

Szia kicsicsibe, 6 dkg kell, kijavítottam már. A fél adaghoz kell 3 deka. Hogy olvasztott vaj miért kell bele, ne kérdezd, így szól a recept, ezer éve így készítjük, nagyon jó állagú a tésztája. Persze, lehet almával is biztos, csak az már nem szilvás lepény :DDDDD
Juci

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Mon, 2010-08-23 12:51

Szia Andi, örülök, ha ízlett. Én most legutóbb úgy készítettem, hogy egy nagyobb tepsiben, egy rétegben (nagyobb társaságnak kellett) és a negyed szilvákat előzőleg beleforgattam a fahéjas cukorba, szépen elrendeztem a tészta tetején és úgy locsoltam meg az egész olvasztott vajjal. Úgy is nagyon jó, és talán még gyorsabban össze lehet dobni.

czeh.zsike
czeh.zsike Thu, 2010-08-19 19:41

Nagyon finomnak tűnik a hozzávalók és a kép alapján, de biztos hogy csak 3 dkg liszt kell bele?
Köszi a segítséget!

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Fri, 2010-08-20 08:30

Szia Zsike! Éjszaka felébredztem és belém vágott, hogy tényleg nem 3 deka liszt kell bele! Ugyanis dupla mennyiségű hozzávalókból készítettem, de a liszet és a búzadarát elfelejtettem felszorozni kettővel! Látod, milyen szemfüles vagy? Éjjel, mikor válaszoltam, meg már nagyon késő volt, fáradt voltam. Szóval 6-6 deka liszt és búzadara kell bele, azonnal javítom is. Remélem,még senki nem sütötte meg!!!!

lulesz
lulesz Thu, 2010-08-19 19:06

Mekkora az a kisebb méretű tepsi? Előre is köszi, mert nagyon guszta!

302
szilva 15 db
tehéntúró 50 dkg
finomliszt 6 dkg
búzadara 60 g
tojás 6 db
cukor 20 dkg
citromhéj 0.5 citromból nyert
sütőpor 1 csomag
cukor 2 ek
fahéj 1 tk
vaj 10 dkg