Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilvás lepény

Szilvás lepény
Szilvás lepény
50 perc / előkészület: 15 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon finom, szaftos, édes-savanyú süti. Nálunk nagyon kelendő, szinte rögtön elfogy, alig marad kihűlnivaló belőle. Minden évben, mikor júliusban megjelennek először a piacon a szilvák, szinte azonnal megsütöm az elsőt, és aztán többször is a szezonja során.
Kicsit vicces, de Németországban, egy margarinos doboz oldalán találtam ezt a receptet.
Előtte is nagy kedvencünk volt a  " zwetschgendatschi " - ahogy Bajorországban hívják, de ez adta az első ihletet, hogy el is készítsem. Szerintem nagyon jó recept, azóta több változatban is olvastam, tulajdonképpen nagyjából mind ugyanígy írta.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt 2 teáskanál cukorral a langyos tejben felfuttatjuk.
  2. A  lisztet, a felvert egész tojást, az olvasztott margarint és 1 ek cukrot egy tálba tesszük. Beleöntjük az élesztős tejet, és egy szép sima tésztává kidolgozzuk. Letakarva kelni hagyjuk, míg a duplájára kel. (kb. 1 óra)
  3. Ezalatt a szilvát kimagozzuk, negyedekbe vágjuk, és 80 g cukorral megszórjuk. Kicsit meg is rázogatjuk, hogy mindenhol jól érje a cukor.
  4. A tepsit jól kikenjük margarinnal. A sütőt előmelegítjük.
  5. Ha szépen megkelt a tészta, gyengéden átgyúrjuk,  kinyújtjuk kb. 1 cm vékonyra, és belefektetjük a tepsibe.
  6. A zsemlemorzsát rászórjuk a tésztára.
  7. A szilvát a húsával felfelé szépen szorosan egymás mellé a tésztára tesszük. A fennmaradó cukros léből nyugodtan rákanalazhatunk pár kanállal a szilvára.
  8. Az előmelegített sütőbe tesszük, és készre sütjük.
  9. Amint megsült, kivesszük a sütőből, és a maradék cukrot (de ha nem maradt, az sem baj, akkor kb. 2-3 ek cukrot) összekeverjük a fahéjjal, és szép egyenletesen a még forró sütire szórjuk.
  10. Felverjük habbá a tejszínt, és ha ehető langyosra hűlt a süti, kb. 8x8 cm-es kockákra vágjuk, és 1-2 ek tejszínhabbal tálalhatjuk is.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 22x30 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 15 090
elküldve: 4
receptkönyvben: 152
elkészítve: 4/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Vicikó

Mióta szakács: 2011.04.25.
251 recept

receptjellemzők

nehézség: közepes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
kalória: átlagos
konyha: német
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

szilvás lepény tejszínhabbal, fahéjas kelt szilvás pite

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

523
élesztő 15 g
cukor 100 g
tej 125 ml
finomliszt 250 g
tojás 1 db
margarin 40 g
1 csipet
szilva 1 kg
zsemlemorzsa 2 ek
fahéj 1 tk
habtejszín 300 g