r
Nosalty Logó

Pálinkás szilvás lepény

én kicsi konyhám
Pálinkás szilvás lepény
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

Előkészítés

Tészta összeállítása

Sütés

525
Kalória
19.4g
Fehérje
51.7g
Szénhidrát
26.5g
Zsír
193.9g
Víz
136.6g
Koleszterin
2.3g
Élelmi rost
37.3g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Előkészítés

Tészta összeállítása

Sütés

Összesen 525 kcal
  • 7% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Előkészítés

Tészta összeállítása

Sütés

Összesen 3147 kcal
  • 7% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 9% Zsír

Előkészítés

Tészta összeállítása

Sütés

Összesen 170 kcal
  • 7% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.4 g

Zsír

  • Összesen
    26.5 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    137 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1402.9 g
  • Cink
    217 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    254 mg
  • Vas
    168 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    453 mg
  • Nátrium
    259 mg
  • Réz
    8 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    51.7 g
  • Cukor
    37 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    193.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    208 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    21 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    100 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    80 mg
  • Retinol - A vitamin:
    184 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    272 micro
  • β-crypt
    46 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    215 micro
Összesen 525 kcal
  • 7% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    116.2 g

Zsír

  • Összesen
    159.1 g
  • Telített zsírsav
    91 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    37 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    820 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8417.2 g
  • Cink
    1304 mg
  • Szelén
    77 mg
  • Kálcium
    1525 mg
  • Vas
    1008 mg
  • Magnézium
    138 mg
  • Foszfor
    2721 mg
  • Nátrium
    1553 mg
  • Réz
    51 mg
  • Mangán
    41 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    310.4 g
  • Cukor
    224 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

Víz

  • Összesen
    1163.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1249 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    71 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    60 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    126 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    601 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    168 micro
  • Kolin:
    477 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1105 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1634 micro
  • β-crypt
    276 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1290 micro
Összesen 3147 kcal
  • 7% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    8.6 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    44 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    454 g
  • Cink
    70 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    82 mg
  • Vas
    54 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    147 mg
  • Nátrium
    84 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    16.7 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    62.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    67 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    7 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    32 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    60 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    88 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    70 micro
Összesen 170 kcal

Elkészítés

Előkészítés

  1. A szilvát kimagozzuk, felezzük. Meglocsoljuk a szilvapálinkával, megszórjuk a porcukorral és a fahéjjal.
  2. A magas falú tepsit kikenjük 3 dkg vajjal és kiszórjuk 2 evőkanál zsemlemorzsával. Ennél a süteménynél ne sütőpapírt használjunk. 3 dkg vaj puha legyen, 10 dkg vaj hideg, kemény. Tepsi mérete: 26 cm X 36 cm. Sütőt bemelegítjük 180 fokra.

Tészta összeállítása

  1. A lisztben elkeverjük a sütőport és a csipetnyi sót. Keverőtálban, robotgép segítségével kikeverjük a tojások sárgáját a porcukorral, a vaníliás cukorral és végül a túróval. Ehhez adagoljuk kanalanként a lisztes keveréket és simára dolgozzuk. A tojások fehérjét kemény habbá verjük és lazán beleforgatjuk a tésztába.
  2. A tészta felét a tepsibe tesszük, erre következik a szilva fele, rásimítjuk a tészta másik felét és erre pedig a szilva másik felét. Ezt a második szilvaadagot szép sorba helyezzük el, kicsit megdöntve (képen balra lent). Megszórjuk a maradék zsemlemorzsával és a 10 dkg hideg vajból kis darabkákat farigcsálunk a tetejére.

Sütés

  1. Hagyományos gázsütő esetén középső bordamagasságon, közepes lángon, 40 percig sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, akkor tegyünk rá sütőpapírt. Lehetetlen megvárni, hogy teljesen kihűljön, langyosan is szeletelhető.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 40 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Tepsi mérete: 26x36x5

Egy barátnőm anyukája csinált mindig finom szilvás lepényt, az a recept már elkallódott, de arra emlékeztem, hogy fél kiló túró kellett bele és nagyon kevés liszt. Szóval úgy 3-4 éve kísérleteztem ki ezt a tésztát, részben emlékezetből, részben saját gyakorlatomra hagyatkozva. Ha jól emlékszem ez a tészta 4. próbálkozásra sikerült. Meghagytam a "próbálkozós", spirálfüzetből kitépett lapot... hát vicces, hogy mennyi javítás van rajta. Ha lehetőség lenne itt több képet csatolni, akkor feltenném a beszkennelt változatát...biztos Ti is megmosolyognátok. Fogadjátok szeretettel a kozmetikázott változatot!

További receptek

Áfonyás pite

A házi pitéknek nincsen párja, pláne, ha vesszük a fáradságot, és a vajas tésztát is két kézzel készítjük el hozzá. Bármilyen bogyós gyümölcsből mennyei pitét készíthetünk, ...

Rosanics Petra

Marhahúsos empanada

Spanyolországban és a dél-amerikai országokan honos finomság az empanada, amelynek tradicionális verziója szaftos marhahúsraguval készül. Az omlós tészta és a fűszeres belső kettőse ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek