Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilvalekvár almával sütőben

Szilvalekvár almával sütőben
Szilvalekvár almával sütőben
150 perc / előkészület: 30 perc sütés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Lehet, hogy már a készítés folyamatánál leírtam azt, ami talán idetartozik, de nekem így volt kézenfekvő!

A piacon egy nénitől vettem ezt a szilvát, és Ő elmondta ezt a receptet. Ő már régóra így készíti. Nagyon hitetlen voltam, mert a többi sütős receptnél kisebb hőfokokat és hosszabb időt írnak le. A légkeverésen meg nagyon elcsodálkoztam, de gondoltam lesz, ami lesz, egy élete egy halála a szilvának... Úgy gondoltam, hogy ezt a kis mennyiséget kipróbálom. Nem bántam meg. Persze, a hitetlenkedésem miatt gyakran kivettem, kevergettem, de szerintem ezzel nem rontottam el semmit. Lehet, hogy legközelebb megpróbálom az eredeti módszer szerint, nem hozzányúlva.

A kacsasütőt sem volt nehéz elmosni. Kicsit kellett a dörzsivel dolgozni rajta, de nem volt szörnyű.

hozzávalók / 10 adag

ajánlat

Aki szereti a szilvalekvárt, de nem akar órákig a lábas mellett áldogálni.

 

Szólj hozzá!

elkészítés

 


  1. A szilvát megmossuk, a méretétől függően négybe vagy 8-ba vágjuk, kimagozzuk.

  2. Lemérjük, és az almával kiegészítjük 2,5 kg-ra.

  3. Egy kacsasütőt (az enyém fém) jól elmosunk, és ecettel jól kikenjük, az oldalát is. Az alján is maradjon kb. fél 1 dl ecet. Erre azért van szükség, hogy ne égjen le. (Mondták és írták mások!:) )

  4. A sütőt előmelegítjük.

  5. A gyümölcsöket beleöntjük a kacsasütőbe, és rátesszük a tetejét. Betesszük a sütőbe. Azt mondják, hogy nem kell, sőt nem szabad kevergetni, mert akkor leég! Azért fél óra múlva kivesszük, és megszemléljük, sőt megkeverjük.

  6. Akkor már a sütő szélén lesz egy kevéske ragacs és kis fekete ráégés. Az alján semmi problémát nem észlelünk, így visszatesszük a sütőbe.

  7. Fél óra múlva (én ennyit bírtam ki), kivesszük, persze hogy megkeverjük. Már volt finom illata, és kevesebb leve. (Kezdtem megnyugodni.) Botmixerrel jól elpépesítjük, és visszatesszük a sütőbe.

  8. Kb. 15 perc múlva az erőteljesebb illat és az egyre röbb ráégés a sütőre arra buzdít, hogy vegyük ki. Megszemléljük, és továbbra is egyre több ragacsot és picike tapadást tapasztalunk a sütőn, de nem volt leégés! Keverés, mert azért azt is mondták, hogy ha elkezdjük kevergetni, akkor kell továbbra is. Sütőbe tesszük.

  9. Kimérjük a cukrot, mert a nyalakodás közben nem éreztem elég édesnek, így biztos voltam benne, hogy teszek bele cukrot.

  10. Közeledik a 2 óra letelte, kivesszük, megkeverjük, beletesszük a cukrot és a citromlét. Visszatesszük a sütőbe, de a tetőt már nem tesszük rá, és még addig sütjük, amíg az állagát jónak találjuk. 2 óránál picit tovább tartott.

  11. Az elkészített üvegekbe tesszük, fejre állítjuk 5 percre, majd hűtőtáskába tesszük újságba csomagolva, párnával kibélelve.

  12. Másnap kivesszük, és címkét kapott a 2 nagyobb és 2 bébiételes üveg.


 

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 10
össznézettség: 13 099
elküldve: 14
receptkönyvben: 72
elkészítve: 0/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Boszi

Mióta szakács: 2012.02.16.
159 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: lekvárok-dzsemek
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 10 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

Dzsem sütőben készítve, szilvadzsem, sütőben sütött szilvalekvár

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

berecz
berecz Thu, 2012-09-13 12:21

Szia Boszi!
Tetszik a recept, van-e jelentősége, hogy milyen almával készül? Édes, vagy savanyú?
Én őszibarackot párosítottam szilvával (héj nélkül) és citromkarikákkal, szegfűszeggel főztem össze.
Nagyon kellemes csemege. Szilvi

Boszi13
Boszi / Boszi13 Thu, 2012-09-13 22:17

Szia Szilvi!
Ennél a receptnél nincs jelentősége az alma fajtájának. Azt tettem bele ami itthon volt, ugyanis ez inkább a szilva kiegészítése miatt történt,hogy legyen meg az előírt súly.
Én is párosította már őszi másik gyümölccsel és különböző fűszerekkel. Citromkarikát majd én is kipróbálom. Eddig csak a citromlét nyomtam bele. A szilva héja engem nem zavart soha, így azzal nem babrálok.
Üdv. Marcsi-Boszi

306
szilva 2 kg
alma 50 dkg
cukor 50 dkg
citromlé 1 citromból nyert
ecet 1 dl