Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilvalekvár sütőben készítve

Szilvalekvár sütőben készítve
Szilvalekvár sütőben készítve
210 perc / előkészület: 30 perc sütés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A piacon járva gyönyörű szilvára bukkantam. Nem mondom, az ára is az volt, de nagyon tetszett, hát megvettem. Keveset félretettem magamnak. Elővettem a jókora öntöttvas lábasomat, amit még sohasem használtam, és előkészítettem a szilvát a fűszerekkel. Nem régiben hallottam, hogy sütőben milyen jó szilvalekvárt lehet készíteni. Kishitűségemben nem mertem az ajánlott módon tepsiben készíteni, ezért választottam a vaslábas verziót. Nem kellett mellette állni órákig és kavargatni, hanem tette a dolgát szinte önmaga. Máskor csak így főzöm a szilvalekvárt.

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szilvát alaposan, többször, folyóvíz alatt átmossuk, szárát leszedjük, kimagozzuk, a gyümölcsöt nagy, csak erre a célra használt edénybe tesszük.
  2. Hozzáadjuk a cukrot, fűszereket, citromot, és lefedve 150 fokos sütőben hőlégkeverésen egy órát rotyogtatjuk, majd levesszük a tetőt, és időnként megkeverve addig sütjük, míg alaposan besűrűsödik (még kb. 2 óra volt).
  3. A lekvárt fertőtlenített üvegekbe színültig rakjuk, lefedjük, száraz dunsztba téve hagyjuk kihűlni.
  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 30x30x15 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 18
össznézettség: 51 033
elküldve: 1
receptkönyvben: 42
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, AB0 diéta – A vércsoport
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: lekvárok-dzsemek
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

sült szilvalekvár, házi szilvalekvár sütve, szilvalekvár sütőben sütve

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sat, 2015-09-26 22:36

Mint fent is írtam, azt olvastam, tepsiben is lehet sütni. Esetleg próbálkozz meg vele te is. Örülök, hogy tetszett a fasírt. :-)

dadimami
dadimami Sat, 2015-09-26 19:25

Kedves Évi!
Én is sütöttem már szilvalekvárt, de a leírásokat nézve 5-6 órás sütést javasoltak alacsony hőfokon, ami nagyobb mennyiségnél lehet, hogy praktikus, de nekem 3 kg szilvám volt, emiatt kevesebb idő elég lett volna. Magas oldalú tepsiben készült, (merem ajánlani). Érdekelne, hogy neked mennyi lett a kész lekvár, nekem egy normál csavaros üveg lett (amilyen a kereskedelemben többnyire árulnak uborkát és mást), + egy kis csészényi, amit már nem volt érdemes kisebb üvegbe rakni sem. Jövőre rövidebb sütési idővel készítem, így a lekvár színe is szebb nem olyan sötét.
Igazából azt sajnálom, hogy a vörös szilva nem magvaváló, mert annak gyönyörű a színe.
üdv: Margó

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sat, 2015-09-26 22:34

Kedves Margó!

Nem mertem a tepsis megoldást választani, pedig olvastam, hogy nem csapkod a szilva. Ebből a mennyiségből ez a nagyobb üveg és két kicsi lett. Lehet, hogy még most teszek egy újabb próbát. Ha nekilátok, megírom.
Üdv: Éva

dadimami
dadimami Sun, 2015-09-27 21:32

Kedves Évi!
Az elkészült lekvár mennyisége kb. arányos az enyémmel, miután a tied több szilvából készült, bár én kissé tovább sütöttem a kelleténél. Sok sikert a tepsis megoldáshoz, mélyebb tepsiben alacsony hőfokon a fröcsköléstől nem kell tartanod.
Üdv: Margó

Meli717
Elaichi / Meli717 Sat, 2015-09-26 18:40

Na, ezt is ki kell próbálnom... :) (A csirkefasírt a múltkor telitalálat volt ám! :) )

225
szilva 4.5 kg
gyümölcscukor 20 dkg
vanília 1 db
fahéj 1 tk
szegfűszeg 1 kávéskanál
citromlé 1 citromból nyert
citromhéj 1 citromból nyert
gyömbér 3 cm