Nosalty Logó

Szilvalekvár sütőben készítve

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Évi néni
Szilvalekvár sütőben készítve
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
  • 1% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 225 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 2708 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 56 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    2.5 g

Zsír

  • Összesen
    1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    108.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    57 mg
  • Nátrium
    2 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    57.5 g
  • Cukor
    51 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    312.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    60 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    35 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    670 micro
  • β-crypt
    124 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    258 micro
Összesen 225 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    30.2 g

Zsír

  • Összesen
    12.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1306.7 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    267 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    307 mg
  • Foszfor
    687 mg
  • Nátrium
    27 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    690 g
  • Cukor
    607 mg
  • Élelmi rost
    60 mg

VÍZ

  • Összesen
    3745.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    719 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    426 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    271 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    222 micro
  • Kolin:
    88 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8038 micro
  • β-crypt
    1485 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3095 micro
Összesen 2708 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    0.6 g

Zsír

  • Összesen
    0.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    27.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    6 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    14 mg
  • Nátrium
    1 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14.5 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    78.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    15 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    169 micro
  • β-crypt
    31 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    65 micro
Összesen 56 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A szilvát alaposan, többször, folyóvíz alatt átmossuk, szárát leszedjük, kimagozzuk, a gyümölcsöt nagy, csak erre a célra használt edénybe tesszük.
  2. Hozzáadjuk a cukrot, fűszereket, citromot, és lefedve 150 fokos sütőben hőlégkeverésen egy órát rotyogtatjuk, majd levesszük a tetőt, és időnként megkeverve addig sütjük, míg alaposan besűrűsödik (még kb. 2 óra volt).
  3. A lekvárt fertőtlenített üvegekbe színültig rakjuk, lefedjük, száraz dunsztba téve hagyjuk kihűlni.
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 30x30x15
  • Sütés ideje: 180 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 14
  • Össznézettség: 61710
  • Feltöltés dátuma: 2015. szeptember 25.

Receptkategóriák

Évi néni 1830 recept

A piacon járva gyönyörű szilvára bukkantam. Nem mondom, az ára is az volt, de nagyon tetszett, hát megvettem. Keveset félretettem magamnak. Elővettem a jókora öntöttvas lábasomat, amit még sohasem használtam, és előkészítettem a szilvát a fűszerekkel. Nem régiben hallottam, hogy sütőben milyen jó szilvalekvárt lehet készíteni. Kishitűségemben nem mertem az ajánlott módon tepsiben készíteni, ezért választottam a vaslábas verziót. Nem kellett mellette állni órákig és kavargatni, hanem tette a dolgát szinte önmaga. Máskor csak így főzöm a szilvalekvárt.

Hozzászólások

Elaichi

Na, ezt is ki kell próbálnom... :) (A csirkefasírt a múltkor telitalálat volt ám! :) )

dadimami

Kedves Évi! Én is sütöttem már szilvalekvárt, de a leírásokat nézve 5-6 órás sütést javasoltak alacsony h?fokon, ami nagyobb mennyiségnél lehet, hogy praktikus, de nekem 3 kg szilvám volt, emiatt kevesebb id? elég lett volna. Magas oldalú tepsiben készült, (merem ajánlani). Érdekelne, hogy neked mennyi lett a kész lekvár, nekem egy normál csavaros üveg lett (amilyen a kereskedelemben többnyire árulnak uborkát és mást), + egy kis csészényi, amit már nem volt érdemes kisebb üvegbe rakni sem. Jöv?re rövidebb sütési id?vel készítem, így a lekvár színe is szebb nem olyan sötét. Igazából azt sajnálom, hogy a vörös szilva nem magvaváló, mert annak gyönyör? a színe. üdv: Margó

Évi néni

Kedves Margó! Nem mertem a tepsis megoldást választani, pedig olvastam, hogy nem csapkod a szilva. Ebb?l a mennyiségb?l ez a nagyobb üveg és két kicsi lett. Lehet, hogy még most teszek egy újabb próbát. Ha nekilátok, megírom. Üdv: Éva

dadimami

Kedves Évi! Az elkészült lekvár mennyisége kb. arányos az enyémmel, miután a tied több szilvából készült, bár én kissé tovább sütöttem a kelleténél. Sok sikert a tepsis megoldáshoz, mélyebb tepsiben alacsony h?fokon a fröcskölést?l nem kell tartanod. Üdv: Margó

Évi néni

Köszönöm a tanácsokat, megfogadom. :-)

Évi néni

Mint fent is írtam, azt olvastam, tepsiben is lehet sütni. Esetleg próbálkozz meg vele te is. Örülök, hogy tetszett a fasírt. :-)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek