Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szicíliai húsgombócos spagetti

Szicíliai húsgombócos spagetti
Szicíliai húsgombócos spagetti
55 perc / előkészület: 15 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A fokhagymával óvatosabban is bánhatunk, ha valaki nem szereti annyira, de az ételben mindenképpen ez az íz dominál a többi fűszer mellett. Így egy igazi szicíliai hangulatú ételt kapunk.

Én trappista sajtot használtam a megszóráshoz, de lehet parmezán vagy füstölt is.

Paradicsomot ha tudunk, akkor puhát szerezzünk, nyáron könnyű dolgunk van, ha nincs idénye a paradicsomnak, akkor használjunk fél liter sűrű paradicsomlevet. Én ilyenkor azt a papírdobozosat szoktam. :)

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A bazsalikom és oregánó miatt a gyümölcsösebb vörösborok jöhetnek szóba, közülük is a portugieser, merlot és pinot noir fajták. A vörösborban lévő csersavak az emésztésnek amúgy is jót tesznek.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A darált húst, tojást, három gerezd lereszelt fokhagymát, sót, borsot, őrölt pirospaprikát, vízbe áztatott, majd kifacsart száraz kenyeret egy tálba tesszük, s fasírt állagú masszát készítünk belőle. 
  2. Egy lábasba vizet teszünk fel főni, s amíg a víz melegszik, diónyi nagyságú gombócokat hengergetünk a kezünkkel a húsgombóc masszából. Mikor a víz felfőtt, a gombócokat beletesszük, majd fél óra alatt megfőzzük. Mikor megfőtt, a vízből kiszedjük, majd félretesszük.
  3. A paradicsomokat meghámozzuk (lehet forrásban lévő vízbe is mártani pár másodpercig, majd a héját lehúzni), majd félbevágjuk, a csumájukat eltávolítjuk, majd 4-5 darabba felvágjuk. 
  4. A vöröshagyma fejeket megtisztítjuk, majd apróra feldaraboljuk.
  5. Egy zománcozott lábasban olajat hevítünk (lehet zsír, olívaolaj, vaj), ebben a hagymát üvegesre pároljuk.
  6. Mikor megpárolódott, szórunk rá pirospaprikát (lehet csípős is), s a paradicsom darabokat is beleöntjük. Egy fedővel lefedve elkezdjük párolni. Időnként keverjük meg, mert a paradicsom leéghet.
  7. Mikor a paradicsom már jól szétfőtt, és nincsenek benne nagyob darabok, reszelünk még bele két gerezd fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, tehetünk bele oregánót és bazsalikomot is (én szárítottat használtam).
  8. Egy picit még így is pároljuk, majd a megfőtt húsgombócainkat is hozzátesszük. Egy kicsit még így is forraljuk, majd a tetejére szórjuk a bolognai alapot, s ezzel kevergetés mellett besűrítjük. Óvatosan kevergessük, hogy a gombócok ne essenek szét. 
  9. A spagettit sós vízben kifőzzük. Leszűrés után egy kevés olívaolajjal leöntjük, és megkavarjuk, így a tészta nem ragad össze.
  10. A tésztából egy adagot tányérra szedünk, teszünk rá a húsgombócos öntetből, s reszelt sajttal megszórjuk. A sajtot mikróban rá is lehet olvasztani (a képen lévő étel így készült).
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 221
elküldve: 3
receptkönyvben: 174
elkészítve: 6/13
Facebookon megjelent: -

szakács

Bulw

Mióta szakács: 2010.07.14.
5 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: nyár
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

bolognai spagetti, bolognai húsgombóccal, húspogácsás tészta paradicsomosan

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Viki022
Viki022 Sat, 2013-03-16 14:51

Ma ez volt nálunk az ebéd, isteni lett!! Nagyon jó recept, köszönöm :-)

bullw
Bulw / bullw Sat, 2013-03-16 16:38

Egészségetekre! :) Egy jó recept még csak fél siker, egy jó szakács is kell hozzá! :)

bullw
Bulw / bullw Thu, 2012-07-26 19:24

Kedves wkata, a főzésben szerintem sosem lehet buta dolgokat kérdezni, aki főz, az kérdez :)
A bolognai alap ízfokozó, valamint szósz sűrítő hatású. Én az M betűset szeretem, de a K-t is ki lehet próbálni :) Ha nem használsz ilyet, akkor még fűszert (oregánó, bazsalikom) tegyél hozzá a végső fázisban, valamint egy kanál lisztet a besűrítés miatt. Megéri vele kísérletezni, mindkét módszer szerint kipróbálni.

Kedves gregoreva, neked is sok sikert kívánok hozzá és jóétvágyat! :)

bullw

wkata
wkata / wkata Fri, 2012-07-27 09:48

Köszi a gyors válasz,így a hétvégén el is tudom készíteni:)

wkata
wkata / wkata Mon, 2012-07-30 18:23

Nagyon finom lett,még a 2éves unokám is falta:)Köszi a receptet!

bullw
Bulw / bullw Tue, 2012-07-31 10:59

Én köszönöm, hogy érdemesnek találtad elkészíteni!
Ez egy igazán jó nyári recept, a friss paradicsomtól ilyenkor az igazi, a mediterrán időjárás is csak dob a hangulatán :)

wkata
wkata / wkata Thu, 2012-07-26 09:03

Ez nagyon finomnak tűnik,csak azt szeretném kérdezni,hogy a bolognai alap feltétlenül kell-e hozzá,vagy lehet mással pótolni?Bocs a buta kérdésért,de nem ismerem ezt az alapot!Köszi!
Üdv.:wkata

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2012-07-25 22:20

Guszta, kipróbálom ilyen módon is, köszönöm szépen! :-))
Szép estét és holnapra is szép napot kívánok!

Éva-Anyóca

1161
darált sertéshús 60 dkg
paradicsom 1 kg
tojás 1 db
spagetti tészta 500 g
vöröshagyma 2 közepes fej
kenyér 8 szelet
fokhagyma 8 gerezd
0 ízlés szerint
bazsalikom 0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
oregánó 0 ízlés szerint
napraforgó olaj 2 ek
bolognai alap 1 csomag