r
Nosalty Logó

Lihapulla-finn húsgombóc

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Auringonkukka
Lihapulla-finn húsgombóc
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 12% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A húsgombóchoz

A barnamártáshoz

Összesen 719 kcal
  • 12% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A húsgombóchoz

A barnamártáshoz

Összesen 2876 kcal
  • 12% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A húsgombóchoz

A barnamártáshoz

Összesen 165 kcal
  • 12% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    49.8 g

Zsír

  • Összesen
    42.2 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    229 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3595.8 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    67 mg
  • Kálcium
    131 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    66 mg
  • Foszfor
    539 mg
  • Nátrium
    2781 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.5 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    281.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    214 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    28 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    50 micro
  • Kolin:
    208 mg
  • Retinol - A vitamin:
    210 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    44 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    64 micro
Összesen 719 kcal
  • 12% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    199.1 g

Zsír

  • Összesen
    168.7 g
  • Telített zsírsav
    83 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    57 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    917 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    14383.2 g
  • Cink
    26 mg
  • Szelén
    268 mg
  • Kálcium
    524 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    263 mg
  • Foszfor
    2158 mg
  • Nátrium
    11123 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    130 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    1126.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    854 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    20 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    113 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    56 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    200 micro
  • Kolin:
    832 mg
  • Retinol - A vitamin:
    840 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    176 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    258 micro
Összesen 2876 kcal
  • 12% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.4 g

Zsír

  • Összesen
    9.6 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    52 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    821.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    123 mg
  • Nátrium
    635 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    64.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    49 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    48 mg
  • Retinol - A vitamin:
    48 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    15 micro
Összesen 165 kcal

Hozzávalók

A húsgombóchoz

A barnamártáshoz

Elkészítés

A húsgombóchoz

  1. A zsemlemorzsát a tejben és a főzőtejszínben 10 perc alatt megduzzasztjuk.
  2. A vöröshagymát nagyon apró kockákra aprítjuk, majd nagyon kevés olajon aranybarnára pirítjuk.
  3. A darált húshoz hozzáadjuk a tojást, a hagymát, a fűszereket és a megduzzadt zsemlemorzsát.
  4. A húsos masszát egy tálban homogénre keverjük.
  5. A húsból vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk, majd bő forró olajban szép barnára sütjük.
  6. Amíg a gombócok sülnek elkészíthetjük a barnamártást.
  7. A vajat magas hőfokon barnára hevítjük, majd hozzáadjuk a lisztet, simára keverjük.
  8. Hozzámorzsoljuk a húsleveskockát és a fűszereket.
  9. Felöntjük szép fokozatosan vízzel, majd közepes hőfokon krémes állagúra forraljuk a mártást.
  • Receptkönyvben: 86
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 4373
  • Feltöltés dátuma: 2012. február 26.

Ajánló

Mindenképpen burgonyapürével ajánlom!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Lihapulla-finn húsgombóc
Auringonkukka 61 recept

Sokaknak erről az ételről esetleg a magyar fasírt juthat eszükbe, de ízvilágában lényegében semmi köze nincsen hozzá. A szegfűbors - ami egyébként a finnek előszeretettel használt fűszere - olyan egyedi és intenzív ízt varázsol az ételnek, ami semmi mással nem téveszthető össze és semmihez sem hasonlítható. Emlékszem, amikor először jöttem Finnországba, az iskolai menzán szinte az elsők között szerepelt, amit kipróbáltam. Nincs is szerintem olyan finn, aki legalább egy héten egyszer ne fogyasztaná:). Bár inkább jellemző a finn konyhára az erőteljes fűszerezés kerülése, én jó magyar módjára mindenből egy kicsit többet tettem. Így lehet csak igazán élvezni az ízeket és az életet :) Ha valaki Finnországban jár, akkor biztos lehet benne, hogy minden étterem menülapján található lihapulla délidőben!

Hozzávalók

A húsgombóchoz

A barnamártáshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek