Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lihapulla-finn húsgombóc

Lihapulla-finn húsgombóc
Lihapulla-finn húsgombóc
45 perc / előkészület: 15 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sokaknak erről az ételről esetleg a magyar fasírt juthat eszükbe, de ízvilágában lényegében semmi köze nincsen hozzá. A szegfűbors - ami egyébként a finnek előszeretettel használt fűszere - olyan egyedi és intenzív ízt varázsol az ételnek, ami semmi mással nem téveszthető össze és semmihez sem hasonlítható. Emlékszem, amikor először jöttem Finnországba, az iskolai menzán szinte az elsők között szerepelt, amit kipróbáltam. Nincs is szerintem olyan finn, aki legalább egy héten egyszer ne fogyasztaná:). Bár inkább jellemző a finn konyhára az erőteljes fűszerezés kerülése, én jó magyar módjára mindenből egy kicsit többet tettem. Így lehet csak igazán élvezni az ízeket és az életet :) Ha valaki Finnországban jár, akkor biztos lehet benne, hogy minden étterem menülapján található lihapulla délidőben!

hozzávalók / 4 adag

A húsgombóchoz

A barnamártáshoz

ajánlat

Mindenképpen burgonyapürével ajánlom!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zsemlemorzsát a tejben és a főzőtejszínben 10 perc alatt megduzzasztjuk.
  2. A vöröshagymát nagyon apró kockákra aprítjuk, majd nagyon kevés olajon aranybarnára pirítjuk.
  3. A darált húshoz hozzáadjuk a tojást, a hagymát, a fűszereket és a megduzzadt zsemlemorzsát.
  4. A húsos masszát egy tálban homogénre keverjük.
  5. A húsból vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk, majd bő forró olajban szép barnára sütjük.
  6. Amíg a gombócok sülnek elkészíthetjük a barnamártást.
  7. A vajat magas hőfokon barnára hevítjük, majd hozzáadjuk a lisztet, simára keverjük.
  8. Hozzámorzsoljuk a húsleveskockát és a fűszereket.
  9. Felöntjük szép fokozatosan vízzel, majd közepes hőfokon krémes állagúra forraljuk a mártást. 

 

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 989
elküldve: 1
receptkönyvben: 129
elkészítve: 3/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Auringonkukka

Mióta szakács: 2011.10.03.
61 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
mikor: ebéd, vacsora
konyha: skandináv
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

finn húsgombóc barnamártással, fűszeres húsgolyó, finn húsgolyó

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

718
darált sertéshús 400 g
darált marhahús 400 g
vöröshagyma 1 nagy fej
zsemlemorzsa 1 bögre
tej 0.75 dl
főzőtejszín 0.75 dl
tojás 1 db
2 tk
fekete bors 0 ízlés szerint
fehér bors 0 ízlés szerint
szegfűbors 0 ízlés szerint
vaj 10 dkg
finomliszt 3 evőkanál
víz 3 dl
leveskocka 1 db
1 tk
szegfűbors 0 ízlés szerint
fekete bors 0 ízlés szerint