r
Nosalty Logó

Szezámmagos sós perec

NS
Szezámmagos sós perec
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

Tészta

Kenéshez

653
Kalória
19.2g
Fehérje
103.4g
Szénhidrát
16.4g
Zsír
50.8g
Víz
90g
Koleszterin
4.2g
Élelmi rost
2.9g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 8% Zsír

Tészta

Kenéshez

Összesen 653 kcal
  • 10% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 8% Zsír

Tészta

Kenéshez

Összesen 2613 kcal
  • 10% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 8% Zsír

Tészta

Kenéshez

Összesen 258 kcal
  • 10% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.2 g

Zsír

  • Összesen
    16.4 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1966.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    53 mg
  • Kálcium
    124 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    40 mg
  • Foszfor
    220 mg
  • Nátrium
    1524 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    103.4 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    50.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    39 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    96 micro
  • Kolin:
    87 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    145 micro
Összesen 653 kcal
  • 10% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    76.7 g

Zsír

  • Összesen
    65.8 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    25 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    360 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7867.7 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    210 mg
  • Kálcium
    495 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    161 mg
  • Foszfor
    881 mg
  • Nátrium
    6097 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    413.7 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

Víz

  • Összesen
    203.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    155 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    384 micro
  • Kolin:
    348 mg
  • Retinol - A vitamin:
    155 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    581 micro
Összesen 2613 kcal
  • 10% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.5 g

Zsír

  • Összesen
    6.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    35 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    771.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    49 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    86 mg
  • Nátrium
    598 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    40.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    19.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    15 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    57 micro
Összesen 258 kcal

Elkészítés

Tészta

  1. Az élesztőt felfuttatjuk a tablettával 1,5 dl langyos tejjel. Adunk hozzá 1 evőkanál lisztet, amit a fél kilóból veszünk ki. Kb. 15 perc alatt feljön az élesztő. A tablettával jobb, levegős, kelt tésztánk lesz.
  2. A lisztet a sóval átszitáljuk, hozzáadjuk a maradék tejet, tojást, olajat, sót, a felfuttatott élesztőt. Összegyúrjuk alaposan, a tészta szép fényes lesz, elválik az edénytől. (Jobban szeretem kézzel kidolgozni! A kelesztőgép igaz, egyszerűbb!)
  3. A tésztát 30 percig pihentetjük letakarva.
  4. Megkel kétszeresére, majd lisztezett deszkán 1 cm átmérőjűre, 20 cm hosszúra sodorjuk. Pereceket készítünk, majd a végeiket aláhajtjuk a kis pereceknek.
  5. A zsírpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket, és 15 percre félretesszük pihenni.
  6. Megkenjük a felvert tojással. A felét a pereceknek megszórjuk szezámmaggal. Betoljuk a sütőbe, és bekapcsoljuk, beállítjuk 220 fokra. Amikor már pirosodik, a fele süteményeknek a tetejére ecsettel felvisszük a sós masszát, a készre sütés előtt 5 perccel.
  7. Amikor aranybarna és a só kifehéredett, kivesszük.

Kenéshez

  1. A sót és a lisztet vízzel sűrű, de folyós masszává keverjük. A sütéskor ecsettel rácsurgatjuk a sós masszát.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Sütés ideje: 25 p
  • Sütés hőfoka: 220 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 40x35x2

Egyszerű a tésztája, nem kell vízben főzni, nem kell szódabikarbónás forró fürdő. Ropogós retró perec lesz.

További receptek

Bajor perec, azaz Laugenbrezel

A bajor perecet mindenki ismeri mélybarna, fényes külsejéről, ami azonban puha, foszlósan szakadó belsőt takar. A németek specialitása a különleges bevonatát egy rövid, a sütést ...

Rosanics Petra

Klasszikus cukros briós

A cukrozott briós egy igazi közkedvelt, klasszikus péksüteménynek számított, amit szinte mindenhol lehetett kapni. Sajnos kissé feledésbe merült az évek alatt, pedig egy nagyszerű ...

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Egyáltalán nem mindegy, mikor vacsorázol télen – Az alvásod báhatja,...

Télen nemcsak a hőmérséklet és a napfény hiánya alakítja át a mindennapjainkat, hanem az is, hogyan reagál a szervezetünk az esti étkezésre. A kutatások szerint a vacsora időpontja ilyenkor sokkal nagyobb hatással van az anyagcserére, az alvásra és az energiaszintre, mint az év bármely más szakaszában. De mikor érdemes utoljára enni, hogy a testünk valóban jól működjön?

Top Receptek