Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szezámmagos perec

Szezámmagos perec
Szezámmagos perec
65 perc / előkészület: 35 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A keleti ételekről szóló könyvet lapozgatva akadt meg a tekintetem egy fényképen, amelyen egy férfi hatalmas tálca szezámmagos perecet árul. A perec receptje nem szerepel a könyvben, de el tudtam képzelni milyen lehet annak a perecnek az íze: kicsit puha, kicsit édeskés, megszórva pirított szezámmaggal. Megpróbáltam elkészíteni. A megvalósításban ismét a jól bevált török zsemle tésztája volt segítségemre, amelyből többek között ez a kalácska is készült. A végeredménnyel elégedett voltam, olyan íze lett, amilyet elképzeltem :)

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A kenéshez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A langyos tejben elkeverünk egy tk cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt.
  2. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, a sót, a sütőport, és összekeverjük.
  3. Ezután az élesztős tejet összekeverjük a joghurttal, az olajjal, majd a liszthez adjuk a felvert tojással együtt, és bedagasztjuk a tésztát. (Ha ragadna, adjunk hozzá lisztet.)
  4. Ezt követően bő 1 óra alatt duplájára kelesztjük a tésztát, majd lisztezett felületen átgyúrjuk.
  5. Hat egyenlő részre osztjuk, ujjnyi vastagságú, 70-80 cm hosszúságú tésztacsíkokat sodrunk és pereceket formálunk belőle.
  6. Sütőpapírral bélelt, 2 nagyobb tepsire tesszük a pereceket és 10-15 percet pihentetjük, majd felvert tojással vagy tojássárgájával megkenjük, és megszórjuk pirított szezámmaggal.
  7. Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. (Légkeveréses sütőben süthetjük egyszerre a két tepsi perecet.) A végeredmény édeskés, puha, foszlós perec lesz.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 491
elküldve: 0
receptkönyvben: 106
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Tündér

Mióta szakács: 2010.03.19.
257 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: perec
hasonló kategóriák: zsemle, hamburger-buci, pita, bagel, croissant, kifli, briós, burek, buci, édes leveles

egyéb elnevezések

perec szezámmaggal, török perec, ropogós szezámmagos perec

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dorisina
dorisina Sun, 2015-10-04 21:31

Szia Tündér!

Nagyon tetszik a recepted, ez lesz az első alkalom, hogy perecet csinálok és az ajánlott receptek között akadtam erre :)
Az egyetlen kérdésem, hogy a joghurt helyett esetleg tudsz ajánlani más hozzávalót? Ugyanis tejallergiás vagyok, de a tejet könnyen tudom helyettesíteni növénnyi tejjel viszont a joghurt már nem ilyen egyszerű :(
Ha esetleg lenne valamilyen tanácsod, nagyon hálás lennék! :)

Vagisz
Vagisz Tue, 2012-02-28 18:04

Kedves Tündér!

Már legalább ötször elkészítettem ezt a perecet. Nagyon isteni íze van a tésztájának. A fiam óvódai farsangi ünnepségére háromszoros adagot sütöttem. Óriási sikere volt.
Mindenkinek maximálisan ajánlom.

Köszönöm

334
finomliszt 25 dkg
élesztő 2 dkg
sütőpor 1 kk
joghurt 0.75 dl
napraforgó olaj 0.75 dl
tej 0.75 dl
tojás 1 db
cukor 2 ek
1 tk
tojássárgája 1 db
szezámmag 5 ek