Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szenátusi bableves

Szenátusi bableves
Szenátusi bableves
145 perc / előkészület: 25 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Régóta szerettem volna kipróbálni ezt a receptet, ami végül is maradék sonkacsont hasznosítására jó. Végre nem felejtettem el, és megfőztem most húsvét után. Nagyon egyszerű étel, főleg az eredeti elkészítés szerint. Az amerikai Szenátus étkezdéjében állítólag az 1900-as évek elejétől szerepel a menün. Akkoriban csak bab, sonkacsont, hagyma meg petrezselyem volt benne. Persze a háziasszonyok kicsit kibővítettek még ezzel-azzal, hogy meg ízletesebb legyen. Én is tettem hozza valamit: egy szál sárgarépát, mert attól színesebb.

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A babot átválogatjuk, váltott vízben megmossuk. Tiszta, hideg vizet engedve rá, éjszakára beáztatjuk.
  2. Másnap leöntjük az áztatóvizet a babról, beleöntjük egy nagy fazékba. Hozzáadjuk a húsos sonkacsontot, felöntjük kb. 2.5 liter vízzel. Közepes lángon elkezdjük főzni, amikor a víz gyengéden forr, lejjebb tekerjük a lángot, és kb. 1.5 órát főzzük. Vegyük ki a csontot egy tányérra, hogy hűljön. Szedjük le a húst róla, amit találáskor mindenki ízlés szerint rak majd a levesebe.
  3. Amíg a bab elkészül, egy kislábasban főzzük meg a megpucolt és cikkekre vágott burgonyát. Szűrjük le, a tejet ráöntve törjük meg.
  4. Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat. Pároljuk puhára a kockára vágott hagymát, a felszeletelt zellert, illetve a répát meg a finomra vágott fokhagymát.
  5. Adjuk a leveshez a burgonyapépet meg a párolt zöldségeket, sózzuk, borsozzuk. Főzzük össze pár perc alatt, hintsük meg az apróra vágott petrezselyemmel.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 689
elküldve: 0
receptkönyvben: 22
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

witch

Mióta szakács: 2011.07.18.
719 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
mikor: ebéd
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 8 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

sonkacsontos bableves

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

282
gyöngybab 50 dkg
sertéscsont 50 dkg
víz 2.5 l
burgonya 30 dkg
tej 125 ml
vaj 3 dkg
vöröshagyma 1 nagy fej
halványító zeller 1 közepes szár
sárgarépa 1 közepes db
fokhagyma 2 gerezd
petrezselyem 1 csokor
1 teáskanál
fekete bors 0 ízlés szerint