Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Székelykáposzta 2.

Székelykáposzta 2.
Székelykáposzta 2.
160 perc / előkészület: 20 perc főzés: 140 perc
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nálunk a savanyú káposztás ételek közül - a töltött káposztát követően - ez az egyik legkedveltebb változat.
Nagyon vékonyan berántva, sok tejföllel szeretjük.

hozzávalók / 6 adag

A székelykáposztához

A rántáshoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A káposzta levéből egy pohárnyit féreteszünk, majd egy kis vízzel átöblítjük, kinyomkodjuk a káposztát.
  2. A sertésoldalast a csontok mentén feldaraboljuk.
  3. Egy nagy (4 literes) lábasba beleszórjuk a káposzta felét, rátesszük az oldalast és beterítjük a káposzta másik felével.
  4. Annyi vízzel öntjük fel, ami ellepi, és kb 2 óra alatt puhára főzzük.
  5. Közben felkockázzuk a hagymát és a sertéscombot.
  6. A hagymát a zsíron megdinszteljük.
  7. A húst hozzáadjuk és fehéredésig saját levében dinszteljük.
  8. Rászórjuk az őröltpaprikát, felengedjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje.
  9. Beletesszük a sót, a pirosaranyat, a felszeletelt zöldpaprikát és a hámozott paradicsomot.
  10. A pörköltet kb 90 perc alatt megfőzzük.
  11. Összekeverjük a káposztával és kb 15 perc alatt összefőzzük.
  12. Elkészítjük a rántást: a lisztet a zsiradékon zsemleszínűre pirítjuk, rászórjuk az őröltpaprikát.
  13. A rántást 2 dl hideg vízzel felengedjük és berántjuk a káposztát.
  14. Hozzáadjuk a tejföl felét, összeforraljuk.
  15. Amennyiben nem találjuk elég savanyúnak, a félretett káposztalével tovább ízesíthetjük.
  16. A tejföl másik felét tálaláskor használjuk.

  • költség: 2080 Ft
  • elkészítettem: 95 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 189
össznézettség: 249 038
elküldve: 18
receptkönyvben: 1 186
elkészítve: 34/45
Facebookon megjelent: 1

szakács

Muci

Mióta szakács: 2008.04.02.
175 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: tél
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

káposztás hús

Hozzászólások (21)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Almandine
Almandine Sat, 2017-01-14 21:03

Megcsináltuk az ünnepek alatt. Finom lett. Az oldalasból kicsúsztak a csontok, úgyhogy azt kiszedtem még a tálalás előtt, nem kellett evés közben azzal bajlódni (ez pozitívum). VISZONT az arányokból (1 kg káposztához 1,2 kg hús) is látszik, hogy ez nem egytálétel. Sok kenyérrel kell enni. Aki egytálételnek szeretné, az tegyen bele kétszer ennyi káposztát.
És még egy észrevétel: 15 dkg zsír nagyon sok. 10 dkg-t tettem bele, és így is zsíros lett. 5 dkg-t javaslok.

joojanka
joojanka Sun, 2016-08-14 10:39

Nagyon nagyon finom, most hívtam fel anyumat, hogy jobb mint az ővé. Köszönöm a receptet!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2014-01-30 11:50

Így még sosem készítettem a székelykáposztát (sic), de nagyon tetszik, feltétlenül kipróbálom! Köszi a receptet. Kis adalék; mi sokszor ettük gyerekkorunkban a székelykáposztát nokedlivel... akkor nem volt benne rántás vagy rizs. Üdv Éva

kovacsbmaria
Marika nagyi / kovacsbmaria Wed, 2014-01-15 23:47

Egy roma származású nővel dolgoztam régen, Ő mesélte el a székelykáposzta receptjét, ahogy náluk szokás.1kg káposztához, vett oldalast és egy fél tyúkot, valamint
sertés combot. Ezeket külön megfőzte, mivel a főzési idejük különbözik a végén összeöntve még átforralta. és úgy tette az asztalra a tejfölt, hogy mindenki ízlésének megfelelően ehesse.
A rántásra már nem emlékszem, hogy azzal csinálta-e.
Minden esetre isteni a háromféle húsból készült káposzta.

lili52522
lili52522 Sat, 2012-11-17 23:05

Én éppen ma főztem káposztát,én is oldalast ,tettem bele,3 szelet füstölt sonka szeletet,és még hús gombócokat is.Egy picit be rántottam.Isteni lett,az egész családomnak ízlett ,11-en voltunk.

Akugawa
Molnár Péter / Akugawa Fri, 2012-11-16 12:59

Apró adalék a 'rántani - nem rántani' vitához:
az étel neve eredetileg nem székelykáposzta, hanem Székely-gulyás. Így, nagybetűvel és kötőjellel, mert az étel neve nem az erdélyi népcsoportra utal, hanem Székely József egykori Pest megyei főlevéltárosra. Hagy idézzem Rexa Dezső (1872-1964) kultúrtörténészt, aki először írta meg a Székely-gulyás történetét:
"Székely József egyszer összefutott az 'Aranysas' gazdájával. Elmondta neki, hogy kigondolt valami jót: a paprikás, tejfeles lében főtt sertéshúsos káposzta valami felségesen nagyszerű lehetne! A gazda - maga is jó szakács és gourmet - rábólintott és azt mondta: - Holnap!
És másnap az egész vendégsereg a feltalálóról megnevezett Székely-gulyást ette. Így lett országos kedvenc étellé."
Az eredeti receptben - a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum gyűjteményében fellelhető -, egyébként se rántás, se rizs nem szerepel.
Csakhogy: ahány ház, annyi konyha! És nem csak az idők változnak, hanem az ételek is. Ha pedig ezt elfogadjuk, ugyan mért ne lehetne ugyanazt az ételt többféleképpen készíteni? Az ételkészítés módja tájegységenként, és még azon belül is más és más lehet. És miután a recept megnevezése itt székelyképoszta és nem Székely-gulyás, azt gondolom értelmetlen a berántás körüli vita.
Elnézést kérek, amiért ilyen hosszan...

Lolli
Lolli / Lolli Mon, 2012-02-20 15:24

Nem teljesen értem, hogy állíthatja valaki, hogy egy ételbe NEM KELL rántás... mindenki a saját ízvilága szerint készíti el az ételeket... a NEM KELL szerintem egy kicsit erős... az, h 2-3 deka lisztből valaki rántást készít a székelykáposztába nem követ el szentségtörést! Törzsgyökeres vecsésiként pedig kijelenthetem, hogy nálunk szokás a káposztás ételeket rántással kiegészíteni.

Torquemada
Torquemada Wed, 2011-12-21 11:54

Egyet nem értek. Végigolvastam itt az összes receptet, mármint a székelykáposztásokat. Ahány ház, annyi szokás, de árulja el valaki, miért savanyú káposztát használ, ha kimossa???? Hiszen a savanyú káposzta pikáns íze dobná pl az egyszerű sertéspörköltet. Plusz a tejföl tálalás előtt. Aztán rántja vagy habarja, rizsezi avagy gerslit szór bele, mindenkinek a maga ízlése. De azért azt tudni kell, az eredetiben csak SERTÉS pörkölt és savanyú káposzta volt. Nem pulyka csirke, meg rizs meg egyebek. De mindenkinek a szíve joga, hogy készíti, hogy szereti és egye úgy! :-) Veszekedni nem érdemes, hozzászólni meg kulturáltan kell! Pro és kontra!
Mindenkinek kellemes karácsonyt és boldog új évet, jó főzőcskézést!

Sancho
Sancho Thu, 2011-12-29 15:17

Éppen így vagyok a töltöttkáposztával. Mit lehet rántani rajta, ha kavarni sem lehet? Szalonnabőrt bele, s kevesebb vizet alá.

Tarackos
Tarackos / Tarackos Sat, 2011-10-29 15:13

A székelykáposztát valóban nem kell berántani és rizs sem kell bele meg piros arany.

Muci
Muci / Muci Thu, 2011-09-15 21:03

Kedves Koszider !
Köszönöm a kimerítő, részletes beszámolódat. Nagyon örülök, hogy bevált a recept és ízlett a káposzta.
Üdv.: Muci

Koszider
koszider / Koszider Thu, 2011-09-15 11:26

Kedves Muci!
Hát, ez valami fantasztikus lett! Lehengerlő íze van, káposzta ide vagy oda, csodás! Be is rántottam, mivel egy picit sokalltam a levét. Épp annyi egészen gyenge rántással, hogy a paprika jól megszínezze a káposztát is, mivel erre a pörkölt magában nem lett volna elég - ezt üzenem a rántás-elleneseknek is.
Egyetlen dolgon változtattam, hogy magát a pörköltet többféle húsból csináltam (comb, lapocka, tarja), hogy egy kicsit zsírosabb legyen.
Príma tanács volt, hogy tegyem el a káposzta levét, mivel a legvégén valóban kellett néhány kanállal a savanyításhoz. A füstölt íz egyáltalán nem hiányzik belőle, de fogok külön sütni a vendégeknek néhány kakastaréjt (príma házi füstölt szalonnám van), ha valaki akar, ehet mellé azt is.
Nagyon köszönöm a receptet, megtaláltam a tökéletes székelykáposztát.
Még annyit a kétkedőknek: kicsit munkásabb, mintha csak úgy odapüffentjük, de megéri a bíbelődés! (Valamint: óriási adag lett.)
Üdvözöl: Koszider

Muci
Muci / Muci Tue, 2011-09-13 16:29

Szia Koszider !
Várom a beszámolódat, bár kicsit tartok tőle, mivel előre bocsájtottad, hogy nem nagyon szereted a káposztás ételeket.
Üdv.. Muci

Koszider
koszider / Koszider Mon, 2011-09-12 22:26

Na, én eddig rendesen el voltam tévedve székelykáposzta-ügyben. (Megjegyzem, nem igazán szeretem a káposztás ételeket, mert ég tőle a gyomrom.) Én eddig csináltam egy pörköltet, aztán rátettem a káposztát és ágyesz-bugyesz. Aztán meg csodálkoztam, hogy nem lett jó. Ez a külön készítés (pláne oldalassal, nyamm!) nagyon megfogott! Csütörtökön vendégem lesz, így fogom neki csinálni! Majd beszámolok, de már most látom, hogy ez tuti. A rántáson még vívódom, de szerintem is kell hozzá egy kis plusz zsíradék, hogy ne nyikorogjon a torkunk.
Koszider

Muci
Muci / Muci Mon, 2011-01-03 17:16

Szia "focze973 " !
Én a székelykáposztába nem teszek füstölt húst. Az oldalas is friss nyers disznóhús. A káposztára
nagyon vékony rántást teszek a leve szinte átlátszó marad.
Üdv.: Muci

focze973
focze973 Mon, 2011-01-03 09:50

 Ja azt nem írtad,hogy az oldalas legyen füstölt!!!-vagy a füstölt csülök is megteszi.

focze973
focze973 Mon, 2011-01-03 09:48

 Én sem rántom be soha,elég ha a pörköltet berántod,vagy vastagítod,habarod,ahogy jólesik,de amikor a kettőt összerakom,csak egy rottyanás kell neki,és már kész is.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-08-13 17:53

A Székelykáposztát NEM rántjuk be!!

tucsike
tucsike Thu, 2010-02-04 08:53

Gyakran főzők székelykáposztát /azt hiszem, ha én szeretem más is/ de nem szoktam berántani sohasem. Anyukámtól ugy tanultam, hogy a tetejére rizst teszek és ez meg sűriti annyira, hogy nem kell rántás. Sőt anyukám még piros paprikát sem rakott bele, de a férjem nem szereti a "fehér" ételeket. Ma is ezt főzők. Szép napot mindenkinek.

823
savanyú káposzta 1 kg
sertéscomb 60 dkg
sertésoldalas 60 dkg
tejföl 3.75 dl
vöröshagyma 2 nagy fej
fűszerpaprika 3 teáskanál
csípős paprikakrém 1 teáskanál
zöldpaprika 1 db
paradicsom 1 db
disznózsír 15 dkg
finomliszt 2 evőkanál
disznózsír 1 ek
fűszerpaprika 1 tk