r
Nosalty Logó

Székelykáposzta 2.

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Muci
Székelykáposzta 2.
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A székelykáposztához

A rántáshoz

Összesen 826 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A székelykáposztához

A rántáshoz

Összesen 4943 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A székelykáposztához

A rántáshoz

Összesen 149 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    35.5 g

Zsír

  • Összesen
    67 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    182 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1946 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    40 mg
  • Kálcium
    151 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    69 mg
  • Foszfor
    423 mg
  • Nátrium
    1254 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    19.9 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    385.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    94 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    42 mg
  • D vitamin:
    110 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    59 micro
  • Kolin:
    160 mg
  • Retinol - A vitamin:
    81 micro
  • α-karotin
    28 micro
  • β-karotin
    133 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    429 micro
  • Lut-zea
    564 micro
Összesen 826 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    212.9 g

Zsír

  • Összesen
    402 g
  • Telített zsírsav
    156 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    154 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    52 g
  • Koleszterin
    1092 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11675.9 g
  • Cink
    25 mg
  • Szelén
    243 mg
  • Kálcium
    908 mg
  • Vas
    24 mg
  • Magnézium
    411 mg
  • Foszfor
    2536 mg
  • Nátrium
    7525 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    119.6 g
  • Cukor
    48 mg
  • Élelmi rost
    38 mg

VÍZ

  • Összesen
    2312.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    562 micro
  • B6 vitamin:
    8 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    253 mg
  • D vitamin:
    659 micro
  • K vitamin:
    151 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    57 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    352 micro
  • Kolin:
    960 mg
  • Retinol - A vitamin:
    484 micro
  • α-karotin
    168 micro
  • β-karotin
    796 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    2573 micro
  • Lut-zea
    3385 micro
Összesen 4943 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    12.1 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    33 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    352.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    27 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    77 mg
  • Nátrium
    227 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    69.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    17 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    78 micro
  • Lut-zea
    102 micro
Összesen 149 Kcal

Hozzávalók

A székelykáposztához

A rántáshoz

Elkészítés

A székelykáposztához

  1. A káposzta levéből egy pohárnyit féreteszünk, majd egy kis vízzel átöblítjük, kinyomkodjuk a káposztát.
  2. A sertésoldalast a csontok mentén feldaraboljuk.
  3. Egy nagy (4 literes) lábasba beleszórjuk a káposzta felét, rátesszük az oldalast és beterítjük a káposzta másik felével.
  4. Annyi vízzel öntjük fel, ami ellepi, és kb 2 óra alatt puhára főzzük.
  5. Közben felkockázzuk a hagymát és a sertéscombot.
  6. A hagymát a zsíron megdinszteljük.
  7. A húst hozzáadjuk és fehéredésig saját levében dinszteljük.
  8. Rászórjuk az őröltpaprikát, felengedjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje.
  9. Beletesszük a sót, a pirosaranyat, a felszeletelt zöldpaprikát és a hámozott paradicsomot.
  10. A pörköltet kb 90 perc alatt megfőzzük.
  11. Összekeverjük a káposztával és kb 15 perc alatt összefőzzük.
  12. Elkészítjük a rántást: a lisztet a zsiradékon zsemleszínűre pirítjuk, rászórjuk az őröltpaprikát.
  13. A rántást 2 dl hideg vízzel felengedjük és berántjuk a káposztát.
  14. Hozzáadjuk a tejföl felét, összeforraljuk.
  15. Amennyiben nem találjuk elég savanyúnak, a félretett káposztalével tovább ízesíthetjük.
  16. A tejföl másik felét tálaláskor használjuk.
  • Elkészítettem: 95 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 27
  • 7 napos nézettség: 158
  • Össznézettség: 374012
  • Feltöltés dátuma: 2009. január 06.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Nálunk a savanyú káposztás ételek közül - a töltött káposztát követően - ez az egyik legkedveltebb változat. Nagyon vékonyan berántva, sok tejföllel szeretjük.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Gyakran f?z?k székelykáposztát /azt hiszem, ha én szeretem más is/ de nem szoktam berántani sohasem. Anyukámtól ugy tanultam, hogy a tetejére rizst teszek és ez meg s?riti annyira, hogy nem kell rántás. S?t anyukám még piros paprikát sem rakott bele, de a férjem nem szereti a "fehér" ételeket. Ma is ezt f?z?k. Szép napot mindenkinek.

Törölt felhasználó

A Székelykáposztát NEM rántjuk be!!

Törölt felhasználó

 Én sem rántom be soha,elég ha a pörköltet berántod,vagy vastagítod,habarod,ahogy jólesik,de amikor a kett?t összerakom,csak egy rottyanás kell neki,és már kész is.

Törölt felhasználó

 Ja azt nem írtad,hogy az oldalas legyen füstölt!!!-vagy a füstölt csülök is megteszi.

Muci

Szia "focze973 " ! Én a székelykáposztába nem teszek füstölt húst. Az oldalas is friss nyers disznóhús. A káposztára nagyon vékony rántást teszek a leve szinte átlátszó marad. Üdv.: Muci

koszider

Na, én eddig rendesen el voltam tévedve székelykáposzta-ügyben. (Megjegyzem, nem igazán szeretem a káposztás ételeket, mert ég t?le a gyomrom.) Én eddig csináltam egy pörköltet, aztán rátettem a káposztát és ágyesz-bugyesz. Aztán meg csodálkoztam, hogy nem lett jó. Ez a külön készítés (pláne oldalassal, nyamm!) nagyon megfogott! Csütörtökön vendégem lesz, így fogom neki csinálni! Majd beszámolok, de már most látom, hogy ez tuti. A rántáson még vívódom, de szerintem is kell hozzá egy kis plusz zsíradék, hogy ne nyikorogjon a torkunk. Koszider

Muci

Szia Koszider ! Várom a beszámolódat, bár kicsit tartok t?le, mivel el?re bocsájtottad, hogy nem nagyon szereted a káposztás ételeket. Üdv.. Muci

koszider

Kedves Muci! Hát, ez valami fantasztikus lett! Lehengerl? íze van, káposzta ide vagy oda, csodás! Be is rántottam, mivel egy picit sokalltam a levét. Épp annyi egészen gyenge rántással, hogy a paprika jól megszínezze a káposztát is, mivel erre a pörkölt magában nem lett volna elég - ezt üzenem a rántás-elleneseknek is. Egyetlen dolgon változtattam, hogy magát a pörköltet többféle húsból csináltam (comb, lapocka, tarja), hogy egy kicsit zsírosabb legyen. Príma tanács volt, hogy tegyem el a káposzta levét, mivel a legvégén valóban kellett néhány kanállal a savanyításhoz. A füstölt íz egyáltalán nem hiányzik bel?le, de fogok külön sütni a vendégeknek néhány kakastaréjt (príma házi füstölt szalonnám van), ha valaki akar, ehet mellé azt is. Nagyon köszönöm a receptet, megtaláltam a tökéletes székelykáposztát. Még annyit a kétked?knek: kicsit munkásabb, mintha csak úgy odapüffentjük, de megéri a bíbel?dés! (Valamint: óriási adag lett.) Üdvözöl: Koszider

Muci

Kedves Koszider ! Köszönöm a kimerít?, részletes beszámolódat. Nagyon örülök, hogy bevált a recept és ízlett a káposzta. Üdv.: Muci

Tarackos

A székelykáposztát valóban nem kell berántani és rizs sem kell bele meg piros arany.

Törölt felhasználó

Egyet nem értek. Végigolvastam itt az összes receptet, mármint a székelykáposztásokat. Ahány ház, annyi szokás, de árulja el valaki, miért savanyú káposztát használ, ha kimossa???? Hiszen a savanyú káposzta pikáns íze dobná pl az egyszer? sertéspörköltet. Plusz a tejföl tálalás el?tt. Aztán rántja vagy habarja, rizsezi avagy gerslit szór bele, mindenkinek a maga ízlése. De azért azt tudni kell, az eredetiben csak SERTÉS pörkölt és savanyú káposzta volt. Nem pulyka csirke, meg rizs meg egyebek. De mindenkinek a szíve joga, hogy készíti, hogy szereti és egye úgy! :-) Veszekedni nem érdemes, hozzászólni meg kulturáltan kell! Pro és kontra! Mindenkinek kellemes karácsonyt és boldog új évet, jó f?z?cskézést!

Törölt felhasználó

Éppen így vagyok a töltöttkáposztával. Mit lehet rántani rajta, ha kavarni sem lehet? Szalonnab?rt bele, s kevesebb vizet alá.

Lolli

Nem teljesen értem, hogy állíthatja valaki, hogy egy ételbe NEM KELL rántás... mindenki a saját ízvilága szerint készíti el az ételeket... a NEM KELL szerintem egy kicsit er?s... az, h 2-3 deka lisztb?l valaki rántást készít a székelykáposztába nem követ el szentségtörést! Törzsgyökeres vecsésiként pedig kijelenthetem, hogy nálunk szokás a káposztás ételeket rántással kiegészíteni.

Törölt felhasználó

Apró adalék a 'rántani - nem rántani' vitához: az étel neve eredetileg nem székelykáposzta, hanem Székely-gulyás. Így, nagybet?vel és köt?jellel, mert az étel neve nem az erdélyi népcsoportra utal, hanem Székely József egykori Pest megyei f?levéltárosra. Hagy idézzem Rexa Dezs? (1872-1964) kultúrtörténészt, aki el?ször írta meg a Székely-gulyás történetét: "Székely József egyszer összefutott az 'Aranysas' gazdájával. Elmondta neki, hogy kigondolt valami jót: a paprikás, tejfeles lében f?tt sertéshúsos káposzta valami felségesen nagyszer? lehetne! A gazda - maga is jó szakács és gourmet - rábólintott és azt mondta: - Holnap! És másnap az egész vendégsereg a feltalálóról megnevezett Székely-gulyást ette. Így lett országos kedvenc étellé." Az eredeti receptben - a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum gy?jteményében fellelhet? -, egyébként se rántás, se rizs nem szerepel. Csakhogy: ahány ház, annyi konyha! És nem csak az id?k változnak, hanem az ételek is. Ha pedig ezt elfogadjuk, ugyan mért ne lehetne ugyanazt az ételt többféleképpen készíteni? Az ételkészítés módja tájegységenként, és még azon belül is más és más lehet. És miután a recept megnevezése itt székelyképoszta és nem Székely-gulyás, azt gondolom értelmetlen a berántás körüli vita. Elnézést kérek, amiért ilyen hosszan...

Törölt felhasználó

Én éppen ma f?ztem káposztát,én is oldalast ,tettem bele,3 szelet füstölt sonka szeletet,és még hús gombócokat is.Egy picit be rántottam.Isteni lett,az egész családomnak ízlett ,11-en voltunk.

Marika nagyi

Egy roma származású n?vel dolgoztam régen, ? mesélte el a székelykáposzta receptjét, ahogy náluk szokás.1kg káposztához, vett oldalast és egy fél tyúkot, valamint sertés combot. Ezeket külön megf?zte, mivel a f?zési idejük különbözik a végén összeöntve még átforralta. és úgy tette az asztalra a tejfölt, hogy mindenki ízlésének megfelel?en ehesse. A rántásra már nem emlékszem, hogy azzal csinálta-e. Minden esetre isteni a háromféle húsból készült káposzta.

Hozzávalók

A székelykáposztához

A rántáshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek