r
Nosalty Logó

Egyszerű székelykáposzta (Székelykáposzta 4.)

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Egyszerű székelykáposzta (Székelykáposzta 4.)
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 10% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 289 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 1151 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 97 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    28.8 g

Zsír

  • Összesen
    15.1 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    92 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1369.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    35 mg
  • Kálcium
    71 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    50 mg
  • Foszfor
    316 mg
  • Nátrium
    892 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8.7 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    236.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    29 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    90 mg
  • Retinol - A vitamin:
    27 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    370 micro
Összesen 289 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    115 g

Zsír

  • Összesen
    60.4 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    36 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    367 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5479.3 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    139 mg
  • Kálcium
    285 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    201 mg
  • Foszfor
    1265 mg
  • Nátrium
    3568 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    34.7 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    944.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    114 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    80 mg
  • D vitamin:
    105 micro
  • K vitamin:
    67 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    29 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    140 micro
  • Kolin:
    359 mg
  • Retinol - A vitamin:
    107 micro
  • α-karotin
    25 micro
  • β-karotin
    61 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1481 micro
Összesen 1151 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.7 g

Zsír

  • Összesen
    5.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    31 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    464.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    107 mg
  • Nátrium
    302 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    80.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    10 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    126 micro
Összesen 97 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A hagymát felszeleteljük. Kis olajon üvegesre dinszteljük, sózzuk.
  2. A tűzről levéve megszórjuk a pirospaprikával, belerakjuk a húst, átkeverjük, és felöntjük vízzel.
  3. Puhára pároljuk kis lángon a húst, közben rakunk bele egy pörköltkockát, fűszerezzük ízlés szerint,
  4. Eközben a káposztát előkészítjük, ha túl savanyú vagy sós, akkor átmossuk vízzel, és kinyomkodjuk.
  5. A puha, lédús húsra köményt szórunk, majd összekeverjük a káposztával, belemorzsolunk babérlevelet.
  6. Hagyjuk, hogy összeérjenek, megpuhuljanak, néha megkevergetve, kis vagy közepes lángon.
  7. Melegen és hidegen is tálalhatjuk.
  • Elkészítettem: 30 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 90
  • 7 napos nézettség: 757
  • Össznézettség: 511052
  • Feltöltés dátuma: 2009. december 16.

Ajánló

Jó sok tejföllel (vagy akár kefírrel, joghurttal) tálaljuk. És persze isteni házikenyérrel.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Hosszúra nyúló betegség után, nagyon megkívántam valami igazán jó ételt. Mivel a C vitamin jól jön ebben a télies időben, együnk savanyú káposztát (kiskoromban csak úgy faltam, amikor a piacon vettünk)! Most egy kicsit hosszabbra sikeredett, a félkilónyi helyett majdnem a dupláját kaptam. Nem bánom, egy részét natúr fogyasztjuk, a másikból pedig elkészítettem ezt a mennyei eledelt. Szerintem egy ételt sem kell túlbonyolítani. Ezt is viszonylag egyszerű elkészíteni, de ebbe is lehet kis csavart vinni (felesbe elkészítve édeskáposztával, hagyma alá szalonnát pirítani stb.). Kellemes konyhaművészkedést!

Hozzászólások

Tarackos

Olaj,pörköltkocka....Sírás!

zzsuzsici

Az olaj a hagyma dinszteléséhez kell! Ezzel semmi gond, de én nem napraforgó olajat, hanem kókusz olajat használnék. A pörköltkocka nem tudom micsoda, de sztem felesleges. Én vettem vecsési savanyú káposztát és az egész nagyon f?szeres, er?s lett, de sztem ennek ilyennek kell lenni!! Nagyon finom! Most csináltam el?ször 47 év alatt....:-)

ics21

Nekem igenis ízlik ez a kaja! 2 hét alatt kétszer készítettem el a fenti recept alapján! Ha sirnod kell rajta Tarackos,akkor te ne készítsd el! a sok recept között tuti te is találsz magadnak megfelel?t. Köszi,hogy feltetted nairka! Üdv. ICS.

Törölt felhasználó

Üdvözletem, köszönöm a hozzászólásokat! Aki elkészítette egészségére váljon! Akinek nem tetszik örömmel vennék konstruktívabb hozzászólást. Közelg? Karácsonyi Ünnepek alkalmával kívánok kreatív ötleteket, jó f?zöcskézést:-)

Törölt felhasználó

Egyet nem értek. Végigolvastam itt az összes receptet, mármint a székelykáposztásokat. Ahány ház, annyi szokás, de árulja el valaki, miért savanyú káposztát használ, ha kimossa???? Hiszen a savanyú káposzta pikáns íze dobná pl az egyszer? sertéspörköltet. Plusz a tejföl tálalás el?tt. Aztán rántja vagy habarja, rizsezi avagy gerslit szór bele, mindenkinek a maga ízlése. De azért azt tudni kell, az eredetiben csak SERTÉS pörkölt és savanyú káposzta volt. Nem pulyka csirke, meg rizs meg egyebek. De mindenkinek a szíve joga, hogy készíti, hogy szereti és egye úgy! :-) Veszekedni nem érdemes, hozzászólni meg kulturáltan kell! Pro és kontra! Mindenkinek kellemes karácsonyt és boldog új évet, jó f?z?cskézést!

Törölt felhasználó

Üdv, azért kell kimosni mert van olyan konstrukció a káposztából, amely megveszekedetten savanyú, türéshatáron túl. Én általában hagyom an block a káposztát, de volt amikor át kellett mosni a fentiek miatt, természetesen ésszel, a finom savanyú izt meghagyva, mert azt mindannyian imádjuk:-) De egyébként hallottam olyan receptet is, hogy felesben savanyú és édes káposztából készitették el eme izletes eledelt. Kellemes készül?dést az ünnepekre és sok sok finomságot!!!

Törölt felhasználó

Viszont kívánok minden jót Neked! Most értünk haza, angol vendéggel, mindenki ezt evett, mindenki nyalogatta a tányérját. A babérlevél jó tipp volt, még idejében olvastam és beleraktam. Egyébként ugyanígy csináltam, annyi különbséggel, hogy a húst paprika nélkül pirítottam meg el?ször és csak utána tettem bele a pirospaprikát. Ja és mivel kicsit csíp?sen szeretjük, tettem bele házi készítés? Er?s Pistát is :-). Finom lett! Köszönet érte Neked is!

Jan_OS

remélem ez elég konstruktiv hozzászólás lesz, hát nem vagyok elégedett a recepttel: 1. felöntjük vízzel - mégis mennyi vízzel? 2. megszórjuk piros paprikával - mennyi paprikával?? egy kanál két kanál három kanál? mennyivel?? 3. bele morzsolunk még egybabérlevelet - miért már egy volt benne?? ez az a rejtélyes f?szerezés amir?l szó van fentebb?? legyen már egy recept pontos, azért jövök egy ilyen oldalra, mert jó eséllyel még nem tudom hogy hogy kell csinálni. Persze én is tudom hogy pörkölt amibe káposztát teszünk, a részletek miatt vagyok itt.. azt meg nem tudtam meg..

Törölt felhasználó

nem azért, de jó eséllyel aki életében egyszer is f?zött az tudja, hogy a pirospaprikából elég csak két három kiskanálnyi, de ez ízlés dolga, ahogy azt is tudni lehet, hogy annyi víz kell alá amennyi ellepi, különben nem fog megf?ni a hús.. neharagudjon, de ez csak kötözködés semmi más.

Edi

Akkor keress másik receptet.

ancymancy

Akkor kedves, neked is egy konstruktív hozzászólás: 1. Tán grammra pontosan kén megmondani, mennyi só,bors kell bele? Mondj receptet,ahol ez így meg van adva! 2. Hogy mennyi vízzel öntöd fel, az függ a hústól, hogy milyent f?zöl ( pulyka, csirke, sertés), mivel mindegyiket más-más ideig tart megf?zni. S?t, ha nagyobbakra vágod, akkor is több id? kell, hogy megf?zd. Netán a kockák méretét is szeretnéd tudni mm-ben? 3. Egy esetleg elírt "is" miatt, nem kell belekötni senkibe. Ez nem a nyelvtan oktatás, vagy mi fene... 4. Mint már máshol is leírtam, f?zni érzésb?l ( is) kell, ha te ehhez tehetségtelen vagy, ne mást okolj.

Törölt felhasználó

Szerintem nincs semmi baj ezzel a recepttel. Holnap el is készítem :)

Törölt felhasználó

Hát szerintem nincs gond a recepttel igazság szerint csak ezért regiztem hogy +írjam akinek nem tetszik csinálja úgy ahogy akarja. Gondoljatok bele hisz minden ember másképp f?zz s kedves t?led hogy megosztod másokkal te hogy készíted. Jó magam zsírt használok s pörkölt kocka helyett a f?szerezés nálam bors, delikát (max utólag ízesítem nehogy elsózzam). S ez is olyan dolog hogy tejföl nélkül mifelénk csak lucskos káposztának hívják s csak tálalásnál tesszük mellé a tejfölt, de tény az igazi székely káposztára f?zés közben rakom rá én mindenhogy imádom ;) ne ítéllkezzetek a receptekkel inkább örüljetek hogy segít azoknak akik kezd? konyhatündérek, s miért is kellene írnia a f?szerezést kóstold s a saját ízvilágod szerint f?szerezz ;)

Törölt felhasználó

Nekem egyb?l lejött minden, hisz igazából érzésb?l kell f?zni. Az sem zavar, hogy "pörköltkocka", nem is teszem bele. Tartsuk tiszteletben a receptet, ha nem tetszik, ugorjunk.

Edit F

Ma kitaláltam, hogy székelykáposztát kellene f?zni, és mivel még sosem csináltam, így egy könny? receptet szerettem volna és ezt választottam; és nagyon örülök neki! Nagyon-nagyon finom lett! Kétszer is szedtem bel?le, de momentán úgy érzem, hogy még bírnék enni bel?le legalább egy tányérral :) Én tettem bele egy kis bulgurt is, mert otthon Anyukám rizzsel csinálja, a pasi kedvéért meg kolbászkarikákat, de csak szuperlatívuszokban tudok beszélni róla :) Köszönöm!

melodyera

Én másodszor csinálom 1 héten belül,- nem tudom megunni. Irtó könny? a recept, finom és laktatos. Ide egyáltalán nem kell pontos leírás hiszen aki legalább egy kicsit tud f?zni és életében már készített mondjuk pörköltet vagy gulyáslevest, annak már nem kell figyelni annyira az arányokra: víz, paprika, f?szerezés, stb. Ízlés kérdése. Jan_OS-nak üzenem hogy aki mentálisan gyenge a f?zéshez, annak hiába adnak egy tökéletesen, grammról grammra megírt receptet, úgysem tudja elkészíteni. A 3-as pontnál a babérlevéllel kapcsolatban röhögnöm kellett. A "még" szó arra vonatkozott hogy miután f?szerezzük, hozzá teszünk "még" "egy" babérlevelet "is" a többihez. Akinek nem tetszik vagy nem érthet? a recept az keressen másikat és ne szólja le a szakácsot csak mert valami érthetetlenül nehéz számára. Kedves nairka! Isteni a recept! Köszönöm!

Törölt felhasználó

Sziasztok! Ma én is elkészítettem ezt a receptet. Én tettem bele még egy kis fokhagymát is és vegetát só helyett. Nekem 3 pörköltkocka kellett, h tényleg markáns íze legyen :) Köszönöm a beküld?nek!

Törölt felhasználó

Ma készítem el másodszor és nagyon finom! :D Nem csalódtam benne csak én nem tettem bele pörköltkockát és így is nagyon finom lett. Köszi a szuper receptet! :)

Törölt felhasználó

Felénk,Berzengóciában nem tudok hozzájutni pörköltkockához.Viszont van marhagulyás f?szerkeverék.Annak ellenére,hogy nem vagyok az ilyen f?szerezés híve,mégis ezzel készítettem el az ebédet.A családom többi tagjának nem jött be, ?k eddig sem szerették a savanya káposztát.Ez viszonylag borítékolható volt.Nekik el?relátóan spagettivel szolgáltam.Viszont nekem nagyon tetszett!!!Bizton állíthatom,máskor is lesz ehez hasonló dupla menü...Mert megéri

Törölt felhasználó

Savanyúkáposztát kimosni, majd újrasózni? Azt minek? Meg minek olaj?

Szabó Mária32

Savanyú káposztát a szódabikarbóna meg szórásával és utána át mosásával. ízlés szerinti savanyúvá tehetjük

Törölt felhasználó

Akkor semmi lényege...

csobanvali

Volt egy szó,a "HA" savanyú és ha sós akkor kell kimosni és nem feltétlen kell már sózni.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek